Tuorein sisältö

Breaking Bad - 5. kausi

Ensi-ilta: 15.07.2013
Genre: Draama, Rikos, Trilleri, TV-sarja
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

20.07.2013 klo 20.00 | Luettu: 26992 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

DVD-hyllyyn ja Netflixiin putkahti viimeinkin Breaking Bad -sarjan viides tuotantokausi, tai virallisesti: kahtia jaetun viidennen kauden ensimmäiset 8 jaksoa, jotka nähtiin Yhdysvalloissa vajaa vuosi sitten. Näiden jaksojen jälkeen on tiedossa toiset 8 ja sitten ylistetty hittisarja on historiaa.

Pahuus sykkii sisällä. Jos entinen kemian maikka Walter White olisi sankari, sarja olisi voinut päättyä viime kauden ikoniseen pommihuipennukseen. Viidennellä kaudella en kannustanut huumeparoniksi pyrkivää herraa edes vahingossa. Hän on isoin ongelma itselleen ja muille, ja se on jäynää nyt, lopun edellä. Vaimoparka Skyler on järkyttynyt aiemmista tapahtumista, joten perhe-elämä ei tarjoa enää mielenrauhaa (katsojallekaan). Walter ei masennu, totisesti ei. Onnistumisten johdosta hän pärisee itsevarmuuden humalassa. Kuten teinihormonit sysäävät monet huono-onniset pysyvästi väärille teille, tujakka keski-iän kriisi on kehittänyt Walterista sosiopaatin. Jäljellä olevat sielun muruset varisevat puolivahingossa. Walter on kiehtova puhtaana gangsterina ja samaan aikaan erinomaisen herkullinen kärjistys tavallisista ukkomiehistä, jotka pilaavat elämänsä kun vielä ehtivät. Kiihkeitä tilanteita, joiden aikana Walter on vaikuttanut jopa uhrilta, voidaan pitää katsojan ja Walterin välisenä laatuaikana, jota ilman hahmon muutos ei puhuttelisi.

Walter nahistelee kumppaninsa Jesse Pinkmanin kanssa entiseen malliin, mutta riitojen merkitys jatkaa kehittymistään. Tässä vaiheessa he luottavat toisiinsa tietyissä rajoissa. Pinkmania omatunto ei rauhaan jätä. Koiranpennun katse ei ilmaise enää huonoa todellisuudentajua, vaan todellisuudentajua: kieroutuneella tavalla hän on kypsempi ja fiksumpi kuin sarjan alussa. Viimeiset kahdeksan jaksoa saavat tehdä ihmeitä, jos Walter sovittaa syntinsä tyydyttävästi, mutta Pinkmanille - ja Skylerille - toivon armoa. Häkkiä Pinkman ansaitsee, mutta sinnekin voi päätyä erilaisten asenteiden kanssa ja olisi kai sekin kivaa, jos hän karkaisi jonnekin Ecuadoriin rakentamaan kirkkoja ja orpokoteja.

Edellisen kauden johdosta pojilta puuttuvat sekä raaka-aineet että laboratorio. Tavat joilla he ratkaisevat ongelmat pistivät allekirjoittaneenkin pärisemään. Mielikuvitus on laukannut villinä ja usein kun sarja tietää olevansa erinomainen, se pysähtyy nauttimaan hetkestä visuaalisella temppuilulla. Viides kausi on niin uskottava kuin se voi olla, ollen yhä Breaking Bad. Ei siinä mitään järkeä ole, että Walterin lanko on juuri se huumeagentti, joka on vähällä oppia hänestä totuuden, ja ylitseampuvia ovat monet tempaukset, mutta sarja onnistuu aina ankkuroitumaan takaisin todellisuuteen. Aivan koko sarjalle en anna puhtaita papereita - en pitänyt vähääkään Robert Rodriguezin kökköfilmeistä karanneista supertappajista - ja sitä ilahtuneempi olin, kun uudet jaksot pitivät pyörän liikkeessä hallitusti.

Uudet jaksot ovat siirtymävaihe. Pommi jätti sotkua. Tilanteen selvitessä epilogimaisesti selviää sekin, missä mielentilassa hahmot lähestyvät väistämätöntä. Jatko jää käytännössä avoimeksi. Koin kahdeksannen jakson melkeinpä lohdullisena: jäljellä on enää yksi iso asia, aivan, sitä mieltä minäkin olin. Sarjan loppuminen vaikuttaa hyvältä ajatukselta. Ilmassa ei perusperinteisesti leiju tuhatta kesken jäänyttä juonenpätkää, vaan kaikki takuulla ehtii ratketa ja ehtiipä sarja vielä suuntaa vaihtaakin, jos se niin haluaa. Pelkään ihan pikkuisen sitä, että Kummisetä-trilogia palaa mieleeni viimeisten jaksojen aikana kuten se palasi ohimennen näiden uusimpien. Kummisedässä on muutama tällaiseen tarinaan erinomaisesti sopiva käänne, ja samankaltaisuus on varma tapa latistaa tunnelmat, jos esikuva on Kummisedän kaltainen lukemattomia katselukertoja kestävä klassikko. Se ei enää ole mahdollista, että Breaking Bad menee yhtä pilalle kuin esimerkiksi Lost, joka alkoi epämääräisesti louhia Raamattua ideoiden loputtua. Se on, että tulen elämäni aikana näkemään tv-sarjan, joka päättyy kunnialla.

Video ei paljasta muuta kuin edellisen kauden lopetuksen.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< World War Z... Håkan Hellström - De... >

Keskustelut (10 viestiä)

vieras

20.07.2013 klo 23.52

Jarille vinkiksi muutama sarja, jotka varmuudella päättyvät tyydyttävästi, jos on jostain syystä jäänyt katsomatta: The Sopranos, Six Feet Under, The Wire, Rome. Kaikki on hyvä katsoa toki jo ihan korkean laatunsa sekä yleissivistyksen kannalta.

Itse arvostelu oli hyvin kirjoitettu sekä pointeiltaan maaliinsa osuva.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.07.2013 klo 00.27

vieras kirjoitti:
Jarille vinkiksi muutama sarja, jotka varmuudella päättyvät tyydyttävästi, jos on jostain syystä jäänyt katsomatta: The Sopranos, Six Feet Under, The Wire, Rome. Kaikki on hyvä katsoa toki jo ihan korkean laatunsa sekä yleissivistyksen kannalta.


En väitä vastaan ja saatan noihin tarkemmin tutustua (olen nähnyt satunnaisia jaksoja noista kaikista ja Romen ensimmäisen tuotantokauden). Muistan kuulleeni, että Rome lopetettiin ennen kuin tekijät halusivat ja että The Sopranosin loppu herätti hämmennystä monissa faneissa. Sellaiset kohut ovat ruokkineet ennakkoluulojani, ja monta sarjaa olen jättänyt kesken, kun ne ovat alkaneet haiskahtaa päämäärättömiltä.

lainaa
vieras

21.07.2013 klo 00.46 1 tykkää tästä

Rome tosiaan lopetettiin ennen aikojaan kahteen tuotantokauteen, mutta sarjan käsikirjoittajat onnistuivat kuitenkin punomaan tästä huolimatta kaikki juonilangat tarinalle sopivaan päätökseen. Oikeastaan ainoa, missä tämä tekijöiden suunnitelmien pettäminen näkyy sarjassa, on juonen kiihdytetty loikkiminen historiallisella aikajanalla toisen kauden aikana.

Sopranosin loppu puolestaan on, ainakin omasta mielestäni, nerokas ja täydellinen lopetus sarjalle, ja minusta tuntuu, että siihen pettyneet eivät alun alkaenkaan ymmärtäneet, millaista tarinaa sarja oikein pyrkii kertomaan.
lainaa
WaCkO

21.07.2013 klo 06.25 1 tykkää tästä

Sopranosin lopetus on paras mahdollinen. Tarpeeksi kryptinen, mutta uskollinen sarjalle. Suosittelen.
lainaa
Vieras2

21.07.2013 klo 12.30 3 tykkää tästä

Spartacuksen lopetus on myös hyvä. Minkään sarjan lopussa tai aikana en ole itkenyt niin paljon kuin Spartacuksen lopussa. Täydellinen lopetus sarjalle, jolta en alussa odottanut kuin tissejä ja väkivaltaa. Suosittelen.
lainaa
Aasi

21.07.2013 klo 16.46 6 tykkää tästä

Vieras2 kirjoitti:
Spartacuksen lopetus on myös hyvä. Minkään sarjan lopussa tai aikana en ole itkenyt niin paljon kuin Spartacuksen lopussa. Täydellinen lopetus sarjalle, jolta en alussa odottanut kuin tissejä ja väkivaltaa. Suosittelen.


Itkin Frendien lopussa enemmän ku Spartacuksen.
lainaa
Aasi

21.07.2013 klo 19.57 7 tykkää tästä

Ja jos sarjoja arvostellaan, niin vois arvostella Blossomin ja Matlockin viimeset tuotantokaudet
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

22.07.2013 klo 14.10 2 tykkää tästä

Supernaturalin 3 ekaa kautta 5/5
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

22.07.2013 klo 17.29 2 tykkää tästä

http://www.youtube.com/watch?v=V1U85NwYHkM
lainaa
95599

23.07.2013 klo 14.39

Näissä kahdeksassa jaksossa annettiin jo vahvoja vihjeitä Walterin kohtalosta. Kauden ensimmäisen jakson epilogi, elokuva, ja kyseisen elokuvan kohtaus jota hän katsoi lapsiensa kanssa, rannekellon tikitykseen yhdistetty ääniefekti... Ja minun mielestäni se on paras mahdollinen loppu.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova