The Amazing Spider-Man
Ensi-ilta: | 06.07.2012 |
Genre: | Draama, Sci-fi, Toiminta |
Ikäraja: | 12 |
Spider-Man kertoi syntytarinan uskollisesti ja hyvällä rytmillä, mutta puttepossumaisella tyylillä, joka teki elokuvasta lapsellisen sarjakuviin ja piirrettyihin nähden. The Amazing Spider-Man on tervetullut uusi yritys, joka valitettavasti joutuu teeskentelemään olevansa jotakin uutta. Olisi ollut järkevintä tehdä "käänteiset Batmanit". Batman Begins ei ollut kierrätystä, koska 80-luvun Batman alkoi tilanteesta, jossa Batmanin merkitys alkoi vakiintua. Uusi Hämis voisi vastaavasti kertoa naamiosankarista, joka pikaisesti puhuu syntytarinasta tyttöystävälleen - päädyttyään uutisiin - tms.
Toimintaperiaate on väkinäisempi. Esimerkiksi showpainikohtausta ei tahdota toistaa sellaisenaan, mutta aloitteleva Hämis putoaa tyhjään painirinkiin vahingossa tarkalleen silloin, kun hänen on ymmärrettävä naamioitumisen merkitys. Montaasi jossa hän väsää pukunsa ja pääsee vauhtiin on tyydyttävämpi kuin edellisen version hetket, mikä on saavutus käynnistävän hetken teennäisyyteen nähden.
Myöhäisessä vaiheessa katsoin Andrew Garfieldia ja tuumin tämän miehen olevan Peter Parker, Hämmästyttävä Hämähäkkimies. Jos Parker on älykäs, herkkä, sisukas, haavoittuvainen, romanttinen, kukkoiluun taipuvainen ja omituisen huumorintajun omaava oma itsensä ennen lopputekstejä, jo seuraava (viides) elokuva saattaa jytkähtää.
Parker ei ole ruikuttava Tobey Maguire. Parker ei ole skeittaava, piilolinssejä käyttävä tukkasotku, joka hakeutuu tappeluihin ja joutuu hämähäkin puremaksi siksi, että hän harrastaa vakoilua. Sellaista tyyppiä Garfield näyttelee alussa. Miten tämä voi olla näin vaikeaa? Parker on nössö, jonka sisäinen hyvyys ja kauneus nousevat pintaan. Alkuperäisissä elokuvissa hän jää nössöksi ja uudessa hän on neiti etsivä jo ennen voimiaan. Batman Begins kompuroi mutta johti mahtavaan Yön ritariin, joten toivo elää jos alan syömään antidepressantteja.
Eräässä trailerissa pahis karjaisee, että jos haluat tietää totuuden vanhemmistasi, tule hakemaan se. Elokuvassa ei. Ultimate Spider-Man -sarjakuvia kuitenkin mukaillaan sillä tapaa, että asioiden voidaan olettaa liittyvän toisiinsa järkevästi. Parkerin vanhemmat työskentelivät ennen kuolemaansa tohtori Curt Connorsin kanssa. Connorsin amputoitu käsi uudistuu, hän saa suomupeitteen ja hänen peniksensä kasvaa ja siirtyy perspuolelle, kun hän kokeilee itseensä seerumia, jota hän kehittää pomolleen Norman Osbornille - jonka uutta näyttelijää ei vielä ole palkattu, koska kokonaisuus on takuulla suunnittelematta.
Leffa on hyvin näytelty, tyylikäs ja vakuuttavan fyysinen. Seittisinkoilu näyttää huikealta, vaaralliselta. Siinä on jo Die Hardin sävyjä, kun Hämis sinnittelee ontuen ja murjottuna: sisu ei lopu, hän vain vitsailee vähemmän. Kun tyttöystävä Gwen Stacy hoitaa Parkerin haavoja - elokuva on Spider-Man-elokuva. Henki on tavoitettu. Kompurointi ei silti ole ohi. Asioilla on tapana unohtua ja toisaalta myös perata kalat ja täyttää veroilmoituksesi. Eräässä vaiheessa Gwen fiksuna tyttönä osallistuu roiston taltuttamisyritykseen, mutta joko aivoni sammuivat (täysin mahdollista), tai sitten hän ei edes ilmaissut halua näin tehdä ennen kuin hänen osuutensa oli puoliksi ohi. Liskomies Lisko ei ole fotorealistinen, mutta hän puhuu ja juonii toisin kuin useimmat hulk'ahtajat, mikä antaa hänelle läsnäoloa. Tällainen konna sopii syntytarinaan paremmin kuin Jokerin ja Vihreän menninkäisen kaltaiset legendat.
Kun leffa toimii, se toimii, mikä ei estänyt minua pitkästymästä. Esimerkiksi Peterin ja Gwenin hetket kuplivat, koska Garfield ja Emma Stone ymmärtävät hahmonsa ja vaikuttavat kykeneväisiltä romantiikkaan ja suvun jatkamiseen toisin kuin edeltäjänsä. Samaan aikaan laskelmointi tuoksahtaa, koska jokainen hetkistä pikakelaa suhdetta eteenpäin.
Pikakelaus on avainsana. Peterin lapsuutta käsittelevät hetket ovat merkityksiä täynnä: vanhemmat ovat paniikissa tuntemattomasta syystä, ja oho, liitutauluun on piirretty hämähäkki! Asioita ei käsitellä kunnolla (tai ollenkaan), joten aika oltaisiin voitu käyttää kiireettömään hahmonkehitykseen, jota Sam Raimi harrasti, mutta uskottavaan sellaiseen, mihin ohjaaja Marc Webb kykenee. Käsikirjoituksen on laatinut komitea. Leffa - ja trailerit - tosin on leikattu tavalla, joka herättää aavistuksen, että huomattavasti järkevämpi mutta studion ylipitkäksi tuomitsema ohjaajan versio on olemassa.
Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa
Keskustelut (22 viestiä)
07.07.2012 klo 19.09 9
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
07.07.2012 klo 19.27 2
Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.
Tunteesi on luultavasti sukua tunteelle jonka koin itse, kun Spider-Man 3 oli Spider-Man 1:n ja 2:n ystävien mielestä yhtä huono kuin 1 ja 2 omasta mielestäni.
Burtonin Batmanien fanina en pitänyt Beginsistä, mutta sitten kun olin katsonut sen neljä tai viisi kertaa, tajusin että saatan pitääkin.
Hämähäkkimies-leffojen kohdalla samaa ilmiötä ei tapahdu. Raimin filmit olen katsonut moneen kertaan tehosteiden vuoksi ja alkuperäinen mielipide on vain vahvistunut. Amazing Spider sisältää vahvoja kohtauksia, mutta niin vähän mitään selkeää, omaperäistä, muistelemisen arvoista huikeutta (huikeutta ovat mm. Variksenpölyttimen aiheuttamat hallusinaatiot ja Spider-Man 2:n junanpysäytyskohtaus), etten luultavasti katso sitä toiseenkaan kertaan, ellei jatko-osa ole parannus. Samaa voin sanoa Captain Americasta ja Thorista (jotka saivat saman arvosanan): ne olisivat jo unohtuneet ilman The Avengersia.
07.07.2012 klo 19.27 1
näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi
narsismi on ihan oikea tunne tuolle, ja sairaus.
mutta joo olis ollut kiva jos olisivat skipanneet syntytarinan. miksi ei leffa vain voisi alkaa sillä kun joukko roistoja jää hämiksen haaviin? 89 Batman ja pukuTurtlesit alkoivat sellaisella ja toimivat hyvin. se 90-luvun hämisanimaatiokin alkoi Liskon tarinalla jossa hämis oli jo hämis
mutta eihän tätäkään tehty sarjisfaneille vaan tavoitellaan jotain Twilight-tyttöyleisöä. Marvelin pitäisi tehdä leffa kuten tekevät Avengersilaisetkin
07.07.2012 klo 23.42 1
08.07.2012 klo 00.12
08.07.2012 klo 09.27 4
Ainoa asia, missä tämä oli parempi kuin aiemmat Spidet-Manit, oli romantiikka. Ujot romanssikohtaukset oli täydellisesti näytelty ilmeiden, liikkeiden, eleiden ja äänensävyn ja puheiden osalta. Aidompaa romantiikkaa en ole pahemmin leffoissa nähnyt kuvattavan.
08.07.2012 klo 15.42 1
08.07.2012 klo 15.45 4
Ainoa asia, missä tämä oli parempi kuin aiemmat Spidet-Manit, oli romantiikka. Ujot romanssikohtaukset oli täydellisesti näytelty ilmeiden, liikkeiden, eleiden ja äänensävyn ja puheiden osalta. Aidompaa romantiikkaa en ole pahemmin leffoissa nähnyt kuvattavan.
Emma Kivi ja Antti Karvinen ovat kuulemma oikeastikin pariskunta joten johtuisiko siitä.
08.07.2012 klo 15.47 4
08.07.2012 klo 15.55 1
08.07.2012 klo 15.57 1
En ole vielä leffaa ehtinyt näkemään, mutta huomasin, että trailerin tekstityksissä Spider-Mania ei käännetty Hämähäkkimieheksi. Osaisiko joku sanoa, mistä johtuu tää nykyinen Marvel-elokuvien trendi jättää nimet kääntämättä? Iron Manista ei tullut Rautamiestä, Captain Americasta Kapteeni Amerikkaa eikä Spideystakaan enää Hämistä. Nuo suomennoksethan ovat ihan virallisia käännöksiä, joten miksi jättää kaikki vain tönkösti enkku muotoon?
Se muuten häiritsi tässä. Hämis oli tekstityksissä Spider-Man.- Vaikka siksi sitä yleensä puhekielessä suomessa sanotaankin niin se tuntui hölmöltä leffassa.
08.07.2012 klo 17.03 9
08.07.2012 klo 17.14 10
Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.
08.07.2012 klo 20.47
Lisko nyt oli odotettu pettymys, vaikka näyttelijä hoiti oman osuuden hienosti. Liskon ulkonäkö ei täälläkään mielyttänyt. Myös pahiksen suunnitelma oli aika tuulesta temmattu (En muista mitä lisko sarjiksissa yritti). Liskon ensiesiintyminen oli laimea (sillalla), mutta hahmo toimi muuten näin ekaan osaan ajatellen. Myöhemmin sitten ne Menninkäiset yms.
Alku oli turhan pitkä ennen kuin alkoi tapahtumaan. Myös kohtaukset loppui välillä yhtäkkiä. Tuntui että joitain kohtauksia oli väkisin lisätty mukaan.
Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa.
09.07.2012 klo 09.38 1
Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.
Kyllä, koen niin elokuva- kuin musiikkimakuni olevan hienostuneempi ja ennenkaikkea perustellumpi kuin valtaosalla massan mukana määkivästä lammaslaumasta. On hienoa, että makuja on monia, mutta moni muodostaa oman mielipiteensä muiden mieltymysten mukaisessa linjassa. Hyvänä esimerkkinä radiosta soitettava kura, joka miltei automaattisesti muodostuu jossain vaiheessa rahvaan korvissa "hyväksi", kun sitä tarpeeksi spämmätään. Je ei, en ole paksusankarilleillä varustettu mummomankelilla sotkeva hipsterinmätisäkki, joka hakee omaa identiteettiiään kaikesta mistä kukaan muu ei tykkää. Pähkinänkuoressa pidän siis valtaosaa ihmisistä typerinä oli kysymys oikeastaan mistä tahansa.
Rekisteröitynyt 26.09.2007
09.07.2012 klo 15.05 2
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
09.07.2012 klo 18.21 1
Itku kurkussa kyyhötin puolet elokuvasta. Mieletön soundtrack. Suosikkimusiikki oli siinä päähenkilön kohti tornitaloa sännätessä. Hyvin pärisi.
09.07.2012 klo 21.05 1
pahismahdollisuuksinakin on Elektro, Kraven, Kingpin, Vulture, Mysterio ja monta muuta joita ei edellisessä trilogiassa tai uudessa pelissä näy
10.07.2012 klo 05.38 2
10.07.2012 klo 19.11
Moderaattori
Rekisteröitynyt 04.04.2007
12.07.2012 klo 00.54
Joka tapauksessa, pidinä tästä kyllä huomattavasti enemmän kuin Raimin hämiksestä, joka tosin saattanee johtua siitä, että en erikoisemmin pidä Toby Maquirestä enkä Kirsten Dunstista (paitsi Veren vangeissa)
Rekisteröitynyt 10.04.2010
13.07.2012 klo 17.53 1
http://www.youtube.com/watch?v=AWs_zavB5nM
Kirjoita kommentti