Tuorein sisältö

One Btn Bosses

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Midnight Munchies
Julkaisija: Midnight Munchies
Julkaisupäivä: 06.08.2024
Pelin kotisivut
Matias Puro

12.08.2024 klo 17.03 | Luettu: 2088 kertaa | Teksti: Matias Puro

Yksisormisten yksinkertaista ylenemistä yrityshierarkiassa
Midnight Munchiesin kehittämä One Btn Bosses on raikas, hektinen ja äärimmäisen koukuttava arcadepeli, jonka nerokkuus piilee simppelissä perusideassa: pelaajalla on käytössään vain yksi nappi!

Yrityshierarkiassa kapuamista ammus kerrallaan


Kolmihenkisen pikkustudion kehittämä One Btn Bosses hyökkää pelimarkkinoille isompia lafkoja vastaan, ja samaa jättiyrityksille uhoamista näkyy myös pelin “tarinassa”: pelaaja on yrityskulttuurihurmokseen hukkuneen firman pikkuruinen työntekijä, joka yrittää kavuta yrityshierarkiassa yksi puola kerrallaan. Matkan varrella kohdatut viholliset vaihtelevat työelämän abstraktimmista vastuksista (kuten koko “maanantain” käsitteestä) toimitusjohtajiin, jotka yrittävät alistaa pelaajan Slush-tapahtumasta opitulla pöhinämarkkinoinnilla. Vaikka kenttien välissä viljellyt vitsit ovat harvalukuisia ja hieman kierrätettyjä, hihittelin satiirisille kettuiluille useammin kuin kerran. One Btn Bosses tuntuu aidosti peliltä, jonka tekijät ovat polttaneet valkoiset kauluspaitansa toimistokalusteista tehdyssä kokossa. Pelin yritysmaailmassa vallitsee tietysti myös viidakon laki. Nopeat syövät hitaat, ja One Btn Bossesin tapauksessa nopeat pilotit ampuvat pomonsa tuusannuuskaksi.


Genrenä One Btn Bosses on jossakin vauhdikkaan rytmipelin ja bullet hellin välimaastossa. Parin vuoden takaisen Vampire Survivors -hittipelin tavoin One Btn Bosses tiivistää genren ytimen hyvin yksinkertaisen mekaniikan ympärille. Vampire Survivorsissa pelaaja pystyi liikkumaan vapaasti suuntanäppäimillä, mutta ampuminen tapahtui automaattisesti. One Btn Bosses vie saman idean pykälän verran pidemmälle, jolloin liikkuminenkin on ammuskelun tavoin automatisoitua – ja ainoa vaikutustapa on väistelyyn käytettävä nappi. Lopputuloksena on koukuttava ja todella nopeatempoinen peli, jonka jokaista yritystä hiotaan nanosekunnin tarkkuudella.

Maltti on valttia mutta kiirettäkin pitää


Jokaisesta kentästä löytyy vastus, jonka ympärillä pelaajan alus kiertää kehää. Pelaaja liikkuu automaattisesti, ja mitä pidempään aluksen antaa liikkua, sitä nopeammin ja vahvemmin alus tulittaa. Ongelmia syntyy siinä, kun vastus alkaa tulittaa takaisin: pelaajan pitää väistellä vastaantulevia aluksia, punaisena hehkuvia alueita sekä muita esteitä, ja jokaisen väistön myötä aluksen vauhti tippuu takaisin pohjalukemiin. Kentät myös vaikeutuvat sitä mukaa mitä enemmän aikaa kuluu, joten kiirettäkin tulisi pitää.


Näistä hyvin yksinkertaisista tekijöistä syntyy miellyttävän taktinen kokonaisuus: pelaaja haluaa esimerkiksi väistää aina viimeisellä mahdollisella hetkellä maksimoidakseen täyteen tulitusnopeuteen käytetyn ajan – mutta samanaikaisesti myös minimoida väistelyiden kokonaismäärän, ettei alus piipertäisi jatkuvasti kävelyvauhdilla. Riskejä on pakko ottaa, sillä kentän alkupäässä on yleensä enemmän aikaa ammuskella; samanaikaisesti alussa tehty pikku virhe voi tuomita koko loppuyrityksen. Ohjaus on onneksi tarkkaa ja peli pyörii tyylikkään sulavasti, ettei lupaavasti mennyt yritys kariudu esimerkiksi tökkimiseen tai epäselviin elementteihin.


Pelaaja voi valita aluksensa aseen, liikkumistavan sekä bonuksen. Bonukset ovat simppeleitä lisäelämiä tai nopeampaa liikkumisnopeutta, mutta aseen ja liikkumistavan valinnat muuttavat peliä perinpohjaisesti. Tauotta ampuvan tussarin lisäksi pelaaja voi valita esimerkiksi hiljalleen voimistuvan laser-aseen tai väistönapin painamisella laukaistavan aseen. Liikkumistavoista löytyy samanlaista variaatiota: yhdellä liikkumistavalla alus muuttaa napinpainalluksesta menosuuntaa, toisella alus kiihdyttää hetkellisesti esteiden läpi, kolmas taas pysäyttää aluksen hetkellisesti ja pyrskäyttää sen sitten takaisin menosuuntaansa.

Yksinkertaisuudessa piilee kauneus


One Btn Bosses ei yritä olla uusi kestosuosikki, vaan peli tarjoaa 4-6 viihdyttävää tuntia. Suurimmat fanit saavat varmasti pientä lisäikää myös pelin vaihtoehtoisesta roguelite-pelimuodosta, jossa pelaajan alus saa pieniä boosteja jokaisen kentän välein. Muutaman yrityksen hauskuuttava pelimuoto jää kuitenkin pitkälti kuriositeetiksi.


One Btn Bosses on erinomainen muistutus siitä, miten pitkälle yksinkertaisuudessaan nerokas idea voi kantaa. Hektisen hauska ja viihdyttävän vauhdikas peli luo vain muutamalla mekaniikalla mieleenpainuvan pelikokemuksen.

V2.fi | Matias Puro

One Btn Bosses (Tietokonepelit)

Rakentaa yhden napin pelattavuudella todella koukuttavan ja hektisen pelikokemuksen, jota ei malttaisi lopettaa!
  • Simppeleistä aineksista rakennettu kokemus
  • Hyvä tasapainotus
  • Hektinen tahti pitää pulssin koholla
  • Kenttiä olisi voinut olla hieman enemmänkin
  • Loppua myöten vaaditaan jo hieman yli-inhimillisiä aisteja
< Nobody Wants to Die... Creatures of Ava... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova