X-Plane 12

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Simulaatiot
Pelaajia: 1, 2-tuhansia
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Laminar Research
Julkaisija: Laminar Research
Julkaisupäivä: 17.12.2022
Pelin kotisivut
Jukka O. Kauppinen

25.04.2023 klo 16.00 | Luettu: 4427 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Se toinen lentosimulaattori
Lentosimulaattorien siviilitaivaille nousemiseen on kaksi erityisen suosittua ja varteenotettavaa vaihtoehtoa. Tai no. Yksi suosittu ja kaksi varteenotettavaa. Microsoft Flight Simulator on se tunnetumpi. Yhdysvaltalaisen Laminar Researchin X-Plane-simulaattorit ovat kuitenkin sille täysin varteenotettava vaihtoehto ja kilpailija. Pikkufirman luomus on paikoin jopa Microsoftin teosta parempi.

Ensimmäinen X-Plane ilmestyi jo vuonna 1995. Tuorein on 12. julkaistu PC-simulaattori, minkä lisäksi X-Planeja on nähty myös mobiililaitteilla sekä ammattilaisympäristöissä.



Kunnon kalu


X-Plane 12 on sisuskaluiltaan laadukas ja viimeisen päälle uskottava virtuaalisen ilmailun työkalu. Yleisesti ottaen sen lentomallinnus on joko erittäin tai äärimmäisen mallikasta. Sarjan teokset ovatkin olleet aina kuluttajasimulaattorien ehdottomassa kärjessä realismirintamalla. Koneiden käyttäytyminen on uskottavaa ja tyyppikohtaista – ja toki eri säätilojen mukaista. Puuskaisessa tuulessa, myrskyn keskellä sauvaa saa veivata tosissaan. Tietokoneen väännöstä riippuen lento- ja fysiikkamallinnuksen tasoa voi kohentaa tai löysätä, eli riittävän jytkyllä koneella fysiikkamallinnuksen tarkkuutta voi nostaa huomattavastikin. Tällöin kone laskee lentofysiikkaa useamman kertaa sekunnissa. Toki myös lentokoneiden rikkoontumisherkkyyttä geetä vetäessä ja muissa tilanteissa voi muokata.

X-Plane 12 tarjoaa laadukkaita ilmailukokemuksia kaikenlaisessa ilmailussa. Se tukee kattavasti erilaisia ilma-aluksia niin siviili- kuin sotilaskaluston suhteen - tykkäsi sitten työjuhdista, harrastekoneista, sotilaskalustosta, liikennelentokoneista tai luksusbisnesjeteistä, jollaisia ei ole vielä edes käytössä. Purjekoneet ja helikopteritkin löytyvät. Valikoima onkin kiitettävän kattava jo pelkässä peruspelissä.

Lentomallinnus on kautta rantain verrattoman laadukasta. Vaikka kyse onkin kotikonesimulaatiosta, niin sen vakiokoneiden tasoiseen laadukkaaseen lentokokemukseen yltää muissa simulaattoreissa yleensä vain ostamalla lisämaksullisen premium-koneen.

Eikä siinä tietenkään kaikki. X-Planeen on helppo lisätä uusia lentokoneita, sekä maksullisia että ilmaisia. Simulaattorin ympärillä on eloisa ekosysteemi sisällöntekijöitä, joiden kautta simulaattoriin löytyy uusia maisemointeja, objekteja, kaupunkeja, tarkemmin visualisoituja lentokenttiä ja tietenkin kaikenlaisia lentolaitteita.


Tomcat, semmoinen parempi lentokissa.

Nyrkkisääntönä voi todeta, että X-Planen omat lentokoneet ovat kaikin puolin erittäin laadukkaita. Kaupallisten valmistajien tuotteet ainakin pyrkivät laadukkaaseen lopputulokseen ja yleensä ovatkin sitä. Yhteisön tekemät koneet voivatkin olla sitten mitä vain. Hyviä, huonoja, kauheita, makeita. Mitä vain. Ne saattavat näyttää tosi hyviltä, mutta lentomallit saattavat olla mitä sattuu ja niin edelleen. Ehkä koneentekijä on kierrättänyt ääniefektejä, eikä ole sitten enää jaksanut viilata niitä kuntoon. Niinpä eräänkin potkurikoneen lentäminen on jokseenkin huvittavaa, kun pörinän alla on aivan selvä suihkumoottorin hurina. Ohjaamot eivät ole välttämättä erityisen viimeisteltyjä. Mutta kiva kun tekevät - ja voihan niitä itsekin säätää. Peliin kun sisältyy valmiit työkalut omien lentokoneiden tekemiseen tai aiempien muokkaamiseen.

Kaikenlaista herkkua löytyy muun muassa https://forums.x-plane.org/ -sivustolta - ladattavissa on kymmeniä tuhansia lisukkeita, niin lentolaitteita kuin niiden maalauksia, työkaluja ja oppaita. Aiempiin versioihin tehdyt lentokoneet ja lisukkeet toimivat myös XP12:ssa, mutta sillekin on kirjoitushetkellä saatavissa noin 140 omaakin ilmaiskonetta, kuten English Electric Lightning, F4U-1, Vampire FB Mk5, Bf-108, Bombardier Global 5000, Wright Flyer ja Airbus A330-900 NEO. Lennettävä ei siis lopu kesken. Kaupallista lisäsisältöä löytyy muun muassa täältä: https://www.aerosoft.com/us/shop/x-plane/x-plane-12.

Päivitykset ja fanitekeleet tuovat simuun joskus myös hyvinkin spesiifistä sisältöä. Esimerkiksi äskeinen Red Bullin huikea stuntti, jossa Luke Czepiela laskeutui CubCrafters Carbon Cub UL -pienkoneella Arabiemiirikunnissa sijaitsevan hotellin helikopterialustalle löytyy jo pelistä. Voivatpa halukkaat myös yrittää ampua alas kiinalaista vakoilupalloa F-14 Tomcat -hävittäjällä, tai jollakulla muulla aseistetulla koneella. Jos vain saavat koneen pysymään käsissään vakoilupallojen korkeuksissa.


MD-80 nousee yötaivaalle Helsinki-Vantaalla.

Parannettu, ei uudistettu


X-Plane 12 on .... melkolailla kuin 11. Ei kuitenkaan aivan. Päällisin puolin eroja on oikeastaan aika vaikea nähdä, sillä katse liimautuu väkisinkin maisemiin ja maastotekstuureihin. Maailmankartat eivät juuri X-Plane 11:sta eroa ja tämä on hienoinen ongelma. 11 oli hieno ja näyttävä ilmestyessään kuusi vuotta sitten, mutta sen jälkeen Microsoft Flight Simulator 2020 nosti panoksia valtavasti. Ymmärrettävästi pieni Laminar ei pysty käyttämään Microsoftin Bing-karttapalvelun tai pilvilaskennan ja -tekoälyn loputtomia resursseja, joten ero maisemoinneissa, niin sanotuissa skeneryissä, onkin dramaattinen.

Kyllä maisemia katsoo - mutta ne ovat silti vain sinnepäin. Realismista on enää vaikea puhua kilpailuun verrattaessa. Jo paikkakuntien tunnistaminen ilmasta on haastavaa. Omaa kotitönöä ei kannata lentää etsimään edes hitaalla leijalla, sillä suurienkaan kaupunkien maamerkkejä ei pelistä juuri löydy. Kaupunginosatkin näyttävät oudoilta. Stadioneita uupuu, asuinkorttelien tilalla on puistoja ja niin edelleen. Malmin lentoaseman sentään tunnistaa. Tiestöt ja vesistöt ovat toisaalta juuri miten pitääkin, joten navigointi onnistuu niiden ja maan muotojen perusteella.



Visuaaliset parannukset ovatkin enemmän yksityiskohdissa. Yleisesti ottaen simulaattorin suurin uutuus on paljolti uusittu säätilamallinnus. Uusi pilvimalli luo taivaalle tilavuudeltaan vaihtelevia 3D-pilviä, joiden kupeessa ja alla kelpaa liidellä purjekoneella. Tähän yhdistyy mahdollisuus käyttää pelimaailmassa tosimaailman säätiloja, jota höystetään uusilla säätilojen visualisoinneilla ja valaistusmalleilla. Sateessa, myräkässä ja ukkosellakin lentäminen onnistuu.

Simulaattori tukee nyt myös vuodenaikojen visuaalista mallintamista, joskin tätä näytetään käytettävän enemmänkin erikseen asennettavissa lisämaisemoinneissa, vähän vakimaisemissa. Niiden tekijät voivat määritellä maisemiinsa kesä- ja talvigrafiikat, jolloin talvella lentäessä maahan saa kauniin lumipeitteen. Metsämaastoja on niitäkin viilattu näyttävämmiksi maapallon laajuudelta ja jos meren päällä haluaa lentää, niin ulapatkin ovat nätimpiä katsottavia. Ainakin vesitasolla lentäessä tai jos koneeseen ei ole määritellyt potentiaalisia vikatilanteita.



Muitakin hienouksia löytyy niille, jotka moisia kaipaavat ja arvostavat. Täysin uusittu lennonjohtojärjestelmä tuo tavoitteelliseen lentämiseen uutta syvyyttä. Järjestelmä huomioi eri maanosien paikalliset määräykset ja toimintatavat ja tarjoaa muun muassa valikkopohjaisen keskustelun monimutkaisempienkin keskustelujen käymiseen. Lennonjohdon viestit sovelletaan dynaamisemmin tilanteeseen ja reittisuunnitelmien luominen sujuu eri tavoin. Uusi tornimekaniikka onkin sitä kaipaaville hieno tuulahdus autenttisuutta – ja nyt tornista voi jopa pyytää lupaa vauhdikkaaseen ohilentoon.

Yleisesti ottaen X-Plane on vahvoilla muussakin ilmailutekniikassa. ILS-lähestymisjärjestelmä on erinomainen, samoin koneiden avioniikka ja ohjaamotyökalut. X:llä saa myös paremman kuvan ohjaamotyöskentelystä ja laitteiden käytöstä.


Suora linkki: https://www.youtube.com/watch?v=GgUN4ycgJxQ

Pieni suuri simulaatio


Laminarin työnjälki on laadukasta, etenkin firman kokoon nähden. X-Plane 12 on taiten rakennettu, syvälle menevä simulaattori, joka on vahvimmillaan mallintamiensa lentokoneiden virtuaaliohjaamojen ja lentämisen todenmukaisuudessa.


Matalalentoa Malmin kentältä.

Flight Simulator 2020 on elämyssimulaatio, jonka vahvuus on ennen kaikkea virtuaalisen ilmailun popularisoinnissa ja helpossa maailmanmatkailussa. Se on laaja, kaunis ja suosittu, niin pelaajien kuin lisäkone- ja sisältötekijöiden keskuudessa. X-Plane 12 on vastaavasti ammattimaisemman lentäjän työkalu, mutta sen laajat työkalut ja ilmaisen sisällön määrä ovat varmistaneet simulaattorille oman paikkansa myös rakentelijoiden ja näpertäjien keskuudessa.

Simulaattori onkin oivallinen vaihtoehto suuremmalle kilpailijalleen – tai kumppani. Molemmat mahtuvat mainiosti samalle koneelle, ja tarjoavat erilaisia näkökulmia ilmailuun. Toinen näyttävämmin, toinen todenmukaisemmin.

V2.fi | Jukka O. Kauppinen

X-Plane 12 (Tietokonepelit)

Ansiokas lentosimulaattori. Myös monien epä-Microsoftaajien suosima vaihtoehto.
  • Keskittyy ansiokkaasti omiin vahvuuksiinsa
  • Kuluttajasimulaatioiden paras lentomalli
  • Visuaalisesti jälkeenjäänyt
< Minecraft Legends... Beyond Contact... >

Keskustelut (1 viestiä)

Juubeli

Rekisteröitynyt 29.04.2023

29.04.2023 klo 13.59

En ole niin pro simulentäjä , että osaisin arvioida lentomallia, mutta ainakin ohjaustuntuma hotas/polkimilla oli x-plane 11 huomattavasti erilainen verrattuna fs2020 . Ihan kuin koneilla ei olisi mitään massaa (varsinkin perus cessna), ja tuli jotenkin epärealistinen fiilis ( tämä siis msfs)
En kokeillut kyllä jumboluokan koneita, koska en osaa.

En ole oikeata konetta ikinä lentänyt joten ei ole vertailukohtaa.
Pitää laittaa kyllä harkintaan tämä uusin x-plane.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova