Call of Duty: Black Ops 4
Arvioitu: | Playstation 4 |
Genre: | Sotapelit, Toimintapelit |
Pelaajia: | 1-2, 2-100 pelaajan moninpeli |
Ikärajoitus: | 18 |
Kehittäjä: | Treyarch |
Julkaisija: | 3D Realms, THQ Nordic |
Julkaisupäivä: | 12.10.2018 |
Pelin kotisivut |
Tuttu ja turvallinen Black Ops
Pääsin tutustumaan tänä syksynä kahdesti Call of Duty: Black Ops 4:n tarjoamaan sisältöön betatestien muodossa. Kokeilujen jälkeen jäin odottamaan julkaisupäivää kun kuuta nousevaa, sillä betatesteistä jäi suhteellisen positiivinen mieli. Lokakuun puolivälissä jokavuotinen odotus oli vihdoin ohi, sillä Black Ops -sarjan neljäs osa on vihdoin täällä!
Call of Duty: Black Ops 4 on sarjassaan ensimmäinen teos, josta tarinallinen kampanja puuttuu kokonaan. Vaikka perinteistä osiota ei nyt nähdä, on mukaan silti otettu videopätkistä koostuva elokuva, joka valottaa Black Ops 4:n taustaa. Tutustumista ei kuitenkaan ole tehty helpoksi, sillä lyhyet, noin muutaman minuutin pituiset jaksot avautuvat ainoastaan pelaamalla ja ansaitsemalla erikoismerkkejä. Muutos ei kuitenkaan harmita, sillä itse kuulun joukkoon, joka nauttii verkkomoninpeleistä myös ilman punaista lankaa.
Kaksi aikaisemmista peleistä tuttua pelitilaa jatkaa porskuttamistaan kansansuosion alla. Perinteinen moninpeli ja zombimätöt jatkavat samalla vanhalla kaavalla muutamalla kasvojenkohotuksella, jotka tekevät vanhasta hyvästä hieman parempaa. Näistä ensimmäinen on omaksi suosikikseni noussut Heist-tila, jossa pääperiaatteena on kahden joukon taistelu keskenään enintään seitsemän kierroksen ajan. Kierroksen voittaa joko eliminoimalla vastajoukkueen tai palauttamalla rahasäkin lähtevään lentoalukseen. Ensimmäinen ottelu käydään pistoolikierroksena, jonka jälkeen päästään käsiksi parempiin aseisiin, suojuksiin ja erinäisiin lisävarusteisiin. Kalustoa ostetaan matseista ja tapoista ansaitulla valuutalla, mikä taas määrittää minkä tasoista varustetta saa käyttöönsä. Hyvin pärjäävä vastajoukkue muodostuu hyvinkin nopeasti ylivoimaiseksi ja ottelut muuttuvat läpihuudoksi. Tiukimmillaan Heist on parasta mitä Black Opsilla on tarjota, sillä sen taktinen näkökulma ja joukkuetyön tärkeys tekee voittamisesta todella nautinnollista.
Heistin lisäksi tarjolla on yhteensä seitsemän pelimuotoa, joista HC-tilassa on vielä tarjolla kuusi. Ikävä kyllä ensimmäisten viikkojen aikana moninpeleissä on tullut vastaan ongelmia, jotka ovat heikentäneet pelattavuutta. Otteluhaussa vastaan on tullut toisella tai kolmannella prestige-kierroksella olevia pelaajia sekä yksilömatseissa isoimpia klaaneja. Prestiget eivät suoranaisesti kerro pelaajan paremmuudesta, mutta tunteja on silti kertynyt enemmän ja näin ollen myös kokemusta. Neljän hengen klaanin voittaminen on taas lähes mahdotonta, sillä tuntemattomien ihmisten kanssa kommunikointi on aivan lapsenkengissä.
Aikaisemmista osista tutut ongelmat syntymisalueiden kanssa ovat valitettavasti osa myös Black Ops 4:ää. Kuolemisen jälkeen palaaminen kentälle ei suju aina mutkitta, sillä syntyminen tapahtuu pahimmillaan suoraan vihollisen syliin. Treyarchin olisi korkea aika tehdä ongelmalle jotain, sillä julkaisusta toiseen saman probleeman kohtaaminen on jo naurettavaa. Muuten pelitiloista ei ole kummempaa sanottavaa suuntaan tai toiseen. Voisi todeta, että mikään ei ole muuttunut hyvässä eikä pahassa. Vanhat (ne tosi vanhat) Call of Duty -fanit vihaavat niitä edelleen, nykytekniikasta pitävät rakastavat ja uudet tulokkaat miettivät vielä omaa mielipidettään.
“PlayerUnknown’s Battlegrounds ja Fortnite ovat kuolleita!” Näin julistivat internetin keskustelijat, kun Black Ops 4:n battle royale pamahti uutisotsikoihin. Harmillisesti numerot ja tilastot ovat vielä puutteellisia eikä julkaisun jälkeen todellisia taulukkoja ole vielä nähty. PUBG ja Fortnite kuitenkin vielä hengittävät, joten ainakaan äkkikuolemasta ei kannata huolehtia. Kova kilpailija on kuitenkin saapunut markkinoille, sillä Blackout on onnistunut iskemään sopivasti välikköön, jossa se tarjoaa pelaajakunnalle jotain uutta perinteisen battle royale -idean lisäksi. Näistä esimerkkinä on konsolipuolella mahdollisuus kaksinpeliin samalta konsolilta.
Sooloilijalle ja genreä tuntemattomalle ensikertalaiselle kynnys aloittamiseen voi olla korkea, sillä Blackoutissa pettymykset iskevät kasvoille nopeasti ja kovaa. Asetta ei löydy tai tarjolle ilmestyy pelkästään tarkkuuskivääreitä ja haulikkoja. Miten ihmeessä näillä tulisi pärjätä viimeisten joukkoon? Parhaimmillaan Blackout on yhdessä kavereiden kanssa joko kaksin tai täydellä neljän hengen tiimillä. Toimivana joukkueena selviytyminen on paljon hauskempaa ja antaa enemmän. Silloin myös valtavaan asearsenaaliin ja tarvikkeisiin tutustuminen sekä niiden testaaminen on helpompaa. Jopa esimerkiksi sniputtamista vihaava pelaaja saattaa oppia arvostamaan maastosta löytyvää täysillä varusteilla olevaa Paladin HB50 -tarkkuuskivääriä. Mikä onni sekä ihanuus onkaan istua pöpelikössä hyvällä paikalla ja hankkiutua vastustajista eroon käyttämällä tätä täysvarusteltua herkkua!
Betatestissä pelaajamäärä vaihteli 88 hengestä aina 100 taistelijan otteluihin. Tätä arvostelua kirjoittaessa Blackoutissa on käytössä kaksi maksimimäärää. Duossa on nyt 100 pelaajaa, kun taas solossa ja squadissa ainoastaan 88 taistelijaa. Toivottavasti jossain vaiheessa päästään harrastamaan kaikissa pelimuodoissa 100 pelaajan kesken, jolloin toiminta kentällä lisääntyy huomattavasti.
Blackoutin tulevaisuus kuitenkin mietityttää, sillä Treyarch ei ole kertonut battle royalen jatkosta mitään. Kysymyksinä ovat esimerkiksi se, irrotetaanko se erikseen myytäväksi ja mikä on sen osuus ensi vuonna, kun uusi Call of Duty julkaistaan. Käykö Black Ops 4:n yhteydessä ostettu versio myös ensi vuonna vai julkaistaanko joka vuosi uusi modi? Luultavasti kysymyksiin ei hetkeen saada vastauksia, mikä saattaa jarruttaa battle royalesta kiinnostuneita ostajia.
Mietin kovasti, miksi joku haluaa tunkea vielä vuonna 2018 zombeja yhtään mihinkään. Kuolleet tuntuvat epämuodikkailta ja melko kulutetuilta ideoilta, mutta ilmeisemmin näin ei kuitenkaan ole. Call of Dutyssa zombit ovat kulkeneet sarjassa osasta toiseen jo pitkän ajan ja lisää vaan tulee! Tällä kertaa vuorossa on kaksi uutta teemaa: antiikin Rooma gladiaattoreineen ja White Star Linen surullisen kuuluisa RMS Titanic. Jälkimmäisessä matkustajat ovat muuttuneet zombeiksi ja haluavat listiä kaiken eteensä tallustelevan. Myös laivan henkilökunta on lähtenyt mukaan taistoon, mistä hurjana esimerkkinä on murhanhimoinen hiilenpunaisena hohtava lapiomies.
Selviytymistä voi kokeilla yhdessä kolmen kaverin kanssa, mutta vajaalla miehityksellä kentälle lähteville on tarjolla lisäavuksi botteja. Suureksi yllätyksekseni nämä tekoälyt ovat oikeasti avuksi, sillä ne tappavat zombeja ja nostavat tantereelle kaatuneita joukkuetovereita ylös. Myös vaikeusasteen säätäminen toimii hyvin ja zombi-tilasta tuli yksi suosikeistani vaikka Call of Duty: WWII:n zombit jättivät syvät traumat sieluuni haastavan vaikeutensa johdosta.
Erilaisia pelimuotoja on tarjolla laidasta laitaan ja vaikka jokainen osio on oma kokonaisuutensa, muodostavat ne yhteen kansiin laitettuna mukavan mättöpaketin. Call of Duty: Black Ops 4 on taattua CoD- ja Black Ops -kamaa, joka ei sinänsä tarjoa hirveitä yllätyksiä, mutta ei myöskään petä fanikuntaansa. Tuttujen hahmojen kykyjen uudistaminen tekee joukkueena taistelusta mukavampaa kuin ennen. Parhaimpia hetkiä otteluiden tiimellyksessä kokee usein silloin, kun tiimi pelaa yhteen taistelijoiden erikoiskykyjä käyttäen. Myös Pick 10 -järjestelmä antaa paljon valinnanvaraa hahmon muokkauksessa ja pitää näin ollen erilaisten taistelutyylien opettelun mielenkiintoisena. Valittavana on hiljaisia tappajia tai äänekkäitä etulinjassa juoksijoita.
Black Ops 4 tulee lähiaikoina saamaan korjaavia päivityksiä sekä uusia ominaisuuksia. Vastikään mukaan lisätty Black Market on esimerkki uudesta tuulahduksesta, sillä tällä hetkellä ei ole mahdollista ostaa oikealla rahalla lisäsisältöä esimerkiksi lootboxien muodossa. Black Marketin järjestelmä muistuttaa tällä hetkellä esimerkiksi Fortnitessa nähtyä Tier-systeemiä, jossa edetessään saa esimerkiksi ulkoasullisia palkintoja. Nähtäväksi jää, mihin lopullinen systeemi asettuu ja saapuuko markettiin esimerkiksi rahalla ostettavia arkkuja. Henkilökohtaisesti en jää kaipaamaan euroilla ostettavia laatikoita ja Tier-systeemi näyttääkin paljon paremmalta vaihtoehdolta.
Niin kuin lähes kaikki muutkin moninpelit, myös Black Ops 4 on parhaimmillaan kimpassa. Hyvällä tuurilla tuntemattomista seuralaisista voi saada hyvääkin kaveria kentällä, mutta harmittavan usein tiimin väen kommunikointi muistuttaa suomalaista bussipysäkkikeskustelua. Onneksi uusia kavereita on helppo löytää, sillä tiettävästi nettiin on perustettu jo suomalaisia Call of Duty -yhteisöjä, joista voi kysellä seuraa. Vaihtoehtoisesti konsolipelaajat voivat nauttia erikoisherkusta, sillä kaikki pelimuodot (paitsi yksilö) ovat pelattavissa jaetulta ruudulta. Varaudu toki siihen, että ruudunpäivitys saattaa tökkiä kovasti ja näytön sivuihin jää ikävät mustat palkit vieden tilaa kuvalta. Mutta hei, sohva-co-op on sentään mahdollista!
Heist, moninpelin uusin tuttavuus
Call of Duty: Black Ops 4 on sarjassaan ensimmäinen teos, josta tarinallinen kampanja puuttuu kokonaan. Vaikka perinteistä osiota ei nyt nähdä, on mukaan silti otettu videopätkistä koostuva elokuva, joka valottaa Black Ops 4:n taustaa. Tutustumista ei kuitenkaan ole tehty helpoksi, sillä lyhyet, noin muutaman minuutin pituiset jaksot avautuvat ainoastaan pelaamalla ja ansaitsemalla erikoismerkkejä. Muutos ei kuitenkaan harmita, sillä itse kuulun joukkoon, joka nauttii verkkomoninpeleistä myös ilman punaista lankaa.
Kaksi aikaisemmista peleistä tuttua pelitilaa jatkaa porskuttamistaan kansansuosion alla. Perinteinen moninpeli ja zombimätöt jatkavat samalla vanhalla kaavalla muutamalla kasvojenkohotuksella, jotka tekevät vanhasta hyvästä hieman parempaa. Näistä ensimmäinen on omaksi suosikikseni noussut Heist-tila, jossa pääperiaatteena on kahden joukon taistelu keskenään enintään seitsemän kierroksen ajan. Kierroksen voittaa joko eliminoimalla vastajoukkueen tai palauttamalla rahasäkin lähtevään lentoalukseen. Ensimmäinen ottelu käydään pistoolikierroksena, jonka jälkeen päästään käsiksi parempiin aseisiin, suojuksiin ja erinäisiin lisävarusteisiin. Kalustoa ostetaan matseista ja tapoista ansaitulla valuutalla, mikä taas määrittää minkä tasoista varustetta saa käyttöönsä. Hyvin pärjäävä vastajoukkue muodostuu hyvinkin nopeasti ylivoimaiseksi ja ottelut muuttuvat läpihuudoksi. Tiukimmillaan Heist on parasta mitä Black Opsilla on tarjota, sillä sen taktinen näkökulma ja joukkuetyön tärkeys tekee voittamisesta todella nautinnollista.
Heistin lisäksi tarjolla on yhteensä seitsemän pelimuotoa, joista HC-tilassa on vielä tarjolla kuusi. Ikävä kyllä ensimmäisten viikkojen aikana moninpeleissä on tullut vastaan ongelmia, jotka ovat heikentäneet pelattavuutta. Otteluhaussa vastaan on tullut toisella tai kolmannella prestige-kierroksella olevia pelaajia sekä yksilömatseissa isoimpia klaaneja. Prestiget eivät suoranaisesti kerro pelaajan paremmuudesta, mutta tunteja on silti kertynyt enemmän ja näin ollen myös kokemusta. Neljän hengen klaanin voittaminen on taas lähes mahdotonta, sillä tuntemattomien ihmisten kanssa kommunikointi on aivan lapsenkengissä.
Aikaisemmista osista tutut ongelmat syntymisalueiden kanssa ovat valitettavasti osa myös Black Ops 4:ää. Kuolemisen jälkeen palaaminen kentälle ei suju aina mutkitta, sillä syntyminen tapahtuu pahimmillaan suoraan vihollisen syliin. Treyarchin olisi korkea aika tehdä ongelmalle jotain, sillä julkaisusta toiseen saman probleeman kohtaaminen on jo naurettavaa. Muuten pelitiloista ei ole kummempaa sanottavaa suuntaan tai toiseen. Voisi todeta, että mikään ei ole muuttunut hyvässä eikä pahassa. Vanhat (ne tosi vanhat) Call of Duty -fanit vihaavat niitä edelleen, nykytekniikasta pitävät rakastavat ja uudet tulokkaat miettivät vielä omaa mielipidettään.
Viimeinen hengissä on voittaja isolla V:llä
“PlayerUnknown’s Battlegrounds ja Fortnite ovat kuolleita!” Näin julistivat internetin keskustelijat, kun Black Ops 4:n battle royale pamahti uutisotsikoihin. Harmillisesti numerot ja tilastot ovat vielä puutteellisia eikä julkaisun jälkeen todellisia taulukkoja ole vielä nähty. PUBG ja Fortnite kuitenkin vielä hengittävät, joten ainakaan äkkikuolemasta ei kannata huolehtia. Kova kilpailija on kuitenkin saapunut markkinoille, sillä Blackout on onnistunut iskemään sopivasti välikköön, jossa se tarjoaa pelaajakunnalle jotain uutta perinteisen battle royale -idean lisäksi. Näistä esimerkkinä on konsolipuolella mahdollisuus kaksinpeliin samalta konsolilta.
Sooloilijalle ja genreä tuntemattomalle ensikertalaiselle kynnys aloittamiseen voi olla korkea, sillä Blackoutissa pettymykset iskevät kasvoille nopeasti ja kovaa. Asetta ei löydy tai tarjolle ilmestyy pelkästään tarkkuuskivääreitä ja haulikkoja. Miten ihmeessä näillä tulisi pärjätä viimeisten joukkoon? Parhaimmillaan Blackout on yhdessä kavereiden kanssa joko kaksin tai täydellä neljän hengen tiimillä. Toimivana joukkueena selviytyminen on paljon hauskempaa ja antaa enemmän. Silloin myös valtavaan asearsenaaliin ja tarvikkeisiin tutustuminen sekä niiden testaaminen on helpompaa. Jopa esimerkiksi sniputtamista vihaava pelaaja saattaa oppia arvostamaan maastosta löytyvää täysillä varusteilla olevaa Paladin HB50 -tarkkuuskivääriä. Mikä onni sekä ihanuus onkaan istua pöpelikössä hyvällä paikalla ja hankkiutua vastustajista eroon käyttämällä tätä täysvarusteltua herkkua!
Betatestissä pelaajamäärä vaihteli 88 hengestä aina 100 taistelijan otteluihin. Tätä arvostelua kirjoittaessa Blackoutissa on käytössä kaksi maksimimäärää. Duossa on nyt 100 pelaajaa, kun taas solossa ja squadissa ainoastaan 88 taistelijaa. Toivottavasti jossain vaiheessa päästään harrastamaan kaikissa pelimuodoissa 100 pelaajan kesken, jolloin toiminta kentällä lisääntyy huomattavasti.
Blackoutin tulevaisuus kuitenkin mietityttää, sillä Treyarch ei ole kertonut battle royalen jatkosta mitään. Kysymyksinä ovat esimerkiksi se, irrotetaanko se erikseen myytäväksi ja mikä on sen osuus ensi vuonna, kun uusi Call of Duty julkaistaan. Käykö Black Ops 4:n yhteydessä ostettu versio myös ensi vuonna vai julkaistaanko joka vuosi uusi modi? Luultavasti kysymyksiin ei hetkeen saada vastauksia, mikä saattaa jarruttaa battle royalesta kiinnostuneita ostajia.
Zombit ovat kuolleita
Mietin kovasti, miksi joku haluaa tunkea vielä vuonna 2018 zombeja yhtään mihinkään. Kuolleet tuntuvat epämuodikkailta ja melko kulutetuilta ideoilta, mutta ilmeisemmin näin ei kuitenkaan ole. Call of Dutyssa zombit ovat kulkeneet sarjassa osasta toiseen jo pitkän ajan ja lisää vaan tulee! Tällä kertaa vuorossa on kaksi uutta teemaa: antiikin Rooma gladiaattoreineen ja White Star Linen surullisen kuuluisa RMS Titanic. Jälkimmäisessä matkustajat ovat muuttuneet zombeiksi ja haluavat listiä kaiken eteensä tallustelevan. Myös laivan henkilökunta on lähtenyt mukaan taistoon, mistä hurjana esimerkkinä on murhanhimoinen hiilenpunaisena hohtava lapiomies.
Selviytymistä voi kokeilla yhdessä kolmen kaverin kanssa, mutta vajaalla miehityksellä kentälle lähteville on tarjolla lisäavuksi botteja. Suureksi yllätyksekseni nämä tekoälyt ovat oikeasti avuksi, sillä ne tappavat zombeja ja nostavat tantereelle kaatuneita joukkuetovereita ylös. Myös vaikeusasteen säätäminen toimii hyvin ja zombi-tilasta tuli yksi suosikeistani vaikka Call of Duty: WWII:n zombit jättivät syvät traumat sieluuni haastavan vaikeutensa johdosta.
Valitse vain parhaimmat tarvikkeet
Erilaisia pelimuotoja on tarjolla laidasta laitaan ja vaikka jokainen osio on oma kokonaisuutensa, muodostavat ne yhteen kansiin laitettuna mukavan mättöpaketin. Call of Duty: Black Ops 4 on taattua CoD- ja Black Ops -kamaa, joka ei sinänsä tarjoa hirveitä yllätyksiä, mutta ei myöskään petä fanikuntaansa. Tuttujen hahmojen kykyjen uudistaminen tekee joukkueena taistelusta mukavampaa kuin ennen. Parhaimpia hetkiä otteluiden tiimellyksessä kokee usein silloin, kun tiimi pelaa yhteen taistelijoiden erikoiskykyjä käyttäen. Myös Pick 10 -järjestelmä antaa paljon valinnanvaraa hahmon muokkauksessa ja pitää näin ollen erilaisten taistelutyylien opettelun mielenkiintoisena. Valittavana on hiljaisia tappajia tai äänekkäitä etulinjassa juoksijoita.
Black Ops 4 tulee lähiaikoina saamaan korjaavia päivityksiä sekä uusia ominaisuuksia. Vastikään mukaan lisätty Black Market on esimerkki uudesta tuulahduksesta, sillä tällä hetkellä ei ole mahdollista ostaa oikealla rahalla lisäsisältöä esimerkiksi lootboxien muodossa. Black Marketin järjestelmä muistuttaa tällä hetkellä esimerkiksi Fortnitessa nähtyä Tier-systeemiä, jossa edetessään saa esimerkiksi ulkoasullisia palkintoja. Nähtäväksi jää, mihin lopullinen systeemi asettuu ja saapuuko markettiin esimerkiksi rahalla ostettavia arkkuja. Henkilökohtaisesti en jää kaipaamaan euroilla ostettavia laatikoita ja Tier-systeemi näyttääkin paljon paremmalta vaihtoehdolta.
Niin kuin lähes kaikki muutkin moninpelit, myös Black Ops 4 on parhaimmillaan kimpassa. Hyvällä tuurilla tuntemattomista seuralaisista voi saada hyvääkin kaveria kentällä, mutta harmittavan usein tiimin väen kommunikointi muistuttaa suomalaista bussipysäkkikeskustelua. Onneksi uusia kavereita on helppo löytää, sillä tiettävästi nettiin on perustettu jo suomalaisia Call of Duty -yhteisöjä, joista voi kysellä seuraa. Vaihtoehtoisesti konsolipelaajat voivat nauttia erikoisherkusta, sillä kaikki pelimuodot (paitsi yksilö) ovat pelattavissa jaetulta ruudulta. Varaudu toki siihen, että ruudunpäivitys saattaa tökkiä kovasti ja näytön sivuihin jää ikävät mustat palkit vieden tilaa kuvalta. Mutta hei, sohva-co-op on sentään mahdollista!
Call of Duty: Black Ops 4 (Playstation 4)
Taattua Call of Duty ja Black Ops -mäiskettä niin hyvässä kuin pahassa. Jos olet pitänyt sarjan viime vuosina julkaistuista osista ja olet valmis tiimityöskentelyyn, on Black Ops 4 kuin sinulle tehty.
- Tarinallisen kampanjan puuttuminen
- Blackout, koska battle royale <3
- Uusin pelimuoto Heist
- Rakettireppujen puute
- Tarinallisen kampanjan puuttuminen
- Ongelmat matsihaussa ja syntymispaikoissa
- Epäselvyys Blackoutin tulevaisuuden kanssa
- Jaettu ruutu toimii huonosti
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti