Tuorein sisältö

Pelivälineistä kuulokkeisiin

Samuel Kohtala

17.05.2011 klo 12.00 | Luettu: 5089 kertaa | Teksti: Samuel Kohtala

Testissä kattaus aktiivipelaajille suunnattuja Roccat-tuotteita


Roccat Kova


Niille, jotka eivät vielä ole tietoisia valmistajasta nimeltä Roccat, kerrottakoon, että kyseessä on saksalainen tietokone- ja pelituotteisiin erikoistunut yritys. Joku saattaisi jopa erehtyä kuvittelemaan putiikkia suomalaiseksi, sillä valikoimista löytyy monenlaista varsin tutun kuuloista pelaamiseen suunnattua tuotetta aina Arvo, Isku ja Valo -näppäimistöistä Kulo ja Vire -kuulokkeisiin. Suomalaisperäiset nimet ovat arvatenkin osa tiukkaa brändistrategiaa, sillä Roccat-tuotteet ovat vähintäänkin näyttäviä aina pahvipakkausten viimeistellystä ulkomuodosta lähtien. Roccat onkin lähes kautta linjan pyrkinyt yhdistämään tuotteissaan kolme asiaa: tehokkuuden, tyylikkään ulkoasun ja aktiivipelaajille suunnatut erikoisominaisuudet.

Roccat Kova[+] on erityisesti aktiivipelaajille suunnattu hiiri, joka seurailee muotokielellään hieman pelaajien keskuudessa mainetta niittäneen kilpailijan Razerin jalanjälkiä. Hiiren ulkoasusta on hyvä lähteä liikkeelle, sillä se on selvästi saanut erityishuomiota hiiren suunnitteluvaiheessa. Ensimmäisenä ulkoisesti täysin mustassa ja suoraviivaistetussa Kova[+]-hiiressä kiinnitti huomion sen edessä ja takana olevat led-valot, jotka aloittivat värikkään vilkkumisensa heti tökättyäni hiiren kiinni tietokoneen USB-porttiin. Oletusarvoisesti hiiren valot syttyvät ja sammuvat pulssimaisesti vaihtaen jatkuvasti väriään. Työpöydällä iloisesti vilkkuva hiiri aiheuttaa kuitenkin monessa hetkellisiä vilunväristyksiä, kun pitäisi keskittyä vaikkapa katsomaan elokuvaa pimeässä huoneessa. Käyttäjien onneksi valot on kuitenkin myös helppo sammuttaa tai asettaa tunnelmoimaan omien mieltymysten mukaisesti. Valoilla voi kikkailla myös edukseen jos esimerkiksi esittelykelpoisten tietokoneiden rakentelu on lähellä sydäntä – Roccat Kova[+] tarjoaa mahdollisuuden luoda yhtenäistä väriteemaa aina hiirtä myöten.

Kauttaaltaan mustan sametinpehmeän kumipinnoitteen peitossa oleva hiiri on jo heti ensituntumaltaan hyvä. Toimittajan isossa kädessä se tuntuu tosin pieneltä etenkin kun verrokkina toimii vanha Logitechin MX518. Käsi pysyy kuitenkin tiukasti paikoillaan ja materiaali ei tuota pettymystä myöskään pidempiaikaisessa käytössä. Mainitsemisen arvoista vasenkätisten kannalta lienee se, että Roccat Kova[+] on symmetrinen hiiri ja siten käypä molemmille käpälille.

Aktiivipelaajille ja muille tehokäyttäjille oleellista tietoa on tietenkin hiiren tekninen suorituskyky ja numerot paperilla. Valmistajan mukaan hiiren
käytännön tarkkuudesta vastaa 3200 dpi:n sensori, ja jopa 1000 hertsiin yltävä USB-kyselynopeus pitää huolen siitä, että hiiri pysyy mukana kovemmassakin menossa. Ja pysyyhän se. Ilahduttavaa on huomata myös tarkan hiiren tuoma lisätuntuma esimerkiksi kuvankäsittelyyn ja muuhun tietokonetyöskentelyyn.

Kova[+] sisältää useimmille hiirille tyypillisten päänäppäinten ja klikattavan rullan lisäksi myös neljä lisäpainiketta, jotka on sijoitettu hiiren molemmille sivuille. Jos seitsemän näppäintä eivät kuitenkaan riitä on tarjolla myös Easyshift[+]-nappi, joka toimii hieman näppäimistöjen shift-painikkeen tavoin – se mahdollistaa siis vaihtoehtoiset komennot jokaiselle näppäimelle. Easyshift-toiminnon kanssa erilaisten mahdollisten komentojen määrä nousee yhteensä kuuteentoista.

Päivän parin tyytyväisen testaamisen jälkeen on sopivaa myös kurkata hiiren alle, josta löytyvät sekä muoviset tassut että optinen sensori. Tassut toimivat kiitettävästi erilaisilla alustoilla, ja hiiren liike on erittäin tasaista – parhaan tuntuman antoi kuitenkin arvosteltavien tuotteiden joukossa ollut Roccatin oma Alumic-hiirialusta. Vanhalla tekstiilisellä hiirimatolla ongelmaksi muodostui yllättäen, jo yhden päivän käytön jälkeen, sensoriaukon reunalla kiertävään tarraan kerääntyvä pöly ja karva. Yllättävä tämä ongelma oli siksi, että aiemman hiiren kanssa vastaavaan en ole kertaakaan vuosien mittaan törmännyt.


Roccat Kova
Hintaluokka 54 euroa
Saatavilla mm. Verkkokauppa.com





Roccat Alumic


Myönnettäköön, että olen aina kummastellut kaupoissa hintavahkojen kovapintaisten hiirimattojen käytännön etuja, ja nyt sain tilaisuuden tutustua aihepiiriin astetta lähempää. Aiempien satunnaiskokemusteni valossa kovapintaiset lasi-ja metallimatot ovat olleet äänekkäitä ja turhan liukaspintaisia omaan makuuni, mutta Roccatin Alumic toimii erinomaisesti ainakin valmistajan oman hiiren kanssa. Roccat Kova [+] oli varsin vakuuttavasti toimiva hiiri jo ikivanhalla ja nuhjuisella perushiirimatolla, mutta vasta Roccatin omalla Alumic-hiirialustalla se pääsee todella oikeuksiinsa.

Alumic sisältää yleisesti tyylikkään ja järkähtämättömän tuntumansa lisäksi myös kaksi hieman eri ominaisuuksin varustettua puolta. Toisella puolella on erittäin sileä ja liukuva pinta, jonka kerrotaan olevan soveltuvin etenkin alhaisella herkkyydellä pelaaville. Vastaavasti toinen puoli on hieman karheampi, ja se toimii paremmin korkealla herkkyydellä pelaaville. Yleiskäytössä karheampi puoli tuntui hieman paremmalta, mutta kyse lienee pitkälti käyttäjäkohtaisista mieltymyksistä. Kummallakaan pinnalla hiiren liukumisen tuottama melu ei noussut erityisen häiritseväksi, vaikka olikin hieman pehmeitä tekstiilimattoja kovempaa.

Alumicin kova ja erittäin tasainen rakenne mahdollistaa paitsi hiiren jouhevan liikkeen, myös alustan helpon käytettävyyden esimeriksi pehmeällä kotisohvalla. Työpöydällä alustaa pitelevät paikoillaan kulmista löytyvät reilunkokoiset kumitassut, jotka onnistuivat tehtävässään kiitettävän hyvin myös liukkaalla lasisella pöytäpinnalla. Mukana pakkauksessa tulee myös jämäkkä geelimäinen rannetuki, joka ei ainakaan alenna kokonaisuuden arvoa. Alumic-alusta tarjoaakin varmaa lisäarvoa pelaajille ja muille lisätarkkuutta kaipaaville, mutta kaikkien kukkaro ei välttämättä ilahdu hintalapusta. Työpöytäkäytössä epätarkalla hiirellä voi Alumicin hankintaa olla hankalampi perustella.


Roccat Alumic
Hintaluokka: 39 euroa
Saatavilla mm. Verkkokauppa.com





Roccat Kulo Stereo


Roccatin Kulo Stereo on pelikäyttöön suunniteltu puoliavoin stereokuuloke sisäänrakennetulla mikrofonilla. Rakenteeltaan kevyet, mutta kokoisikseen kuitenkin keskipainoiset, Kulo-kuulokkeet mukailevat muidenkin Roccat-tuotteiden sulavia linjoja ja mustaa ulkoasua. Kuulokkeiden muovinen rakenne tuntuu käsissä kuitenkin yllättävän jämäkältä. Säätövaraa on tarjolla runsaasti metallisen pannan avulla, jonka päälaelle asettuva osa on pehmustettu keinonahalla. Noin 2,5 metrin pituinen kuulokejohto jakautuu päästään äänen sisääntuloon ja mikrofonin ulostuloon, sekä siitä löytyy myös kuulokepäästä kompakti liukukytkin äänenvoimakkuuden säätöön.

Kuulokkeiden korvatyynyt ovat pääosin jämerää keinonahkaa, joissa on kuvioitu kankainen keskiosa. Tämän kuvioleikatun nahkan reunat ovat terävähköt ja korvia raapiva tuntuma ei ainakaan paranna jo muutenkin hieman puristavien ja huonosti istuvien kuulokkeiden yleistä mukavuutta. Kupeilla on myös taipumus hieman tarrautua korvalehtiin pidemmissä pelisessioissa.

Korvatyynyjen takaa löytyy puolestaan 40mm kaiutinelementit neodyymimagneetein. Taajuusalueeksi luvataan 20 Hz - 20 000 Hz, joka ei välttämättä ole ihan mahdottoman kaukana totuudesta. Toisto ei ole täysin neutraalia, mutta se ei ole myöskään erityisen häiritsevästi korostunut tai vaimentunut. 50 ohmin impedanssi on tietokonekuulokkeille ominaisen alhainen, joka mahdollistaa helpon ajettavuuden myös useimmille mobiiliäänenlähteille.

Äänenlaatu itsessään ei räjäytä tajuntaa, mutta on kuitenkin varsin laadukasta jos huomioi kuulokkeiden suhteellisen huokean hinnan. Taajuuskaistan yläpää on terävä jopa hienoiseen rasittavuuteen asti. Basso lyö hintaluokkaan suhteutettuna ällistyttävän napakasti, muttei vie ehkä ihan pohjaan saakka. Suljettu kuppirakenne tekee äänestä hieman tunkkaisen, mutta yleinen vaikutelma on silti energinen. Pientä kuunteluväsymystä esiintyy jo puolituntisen kuuntelusession aikana, ja välillä on vaihdettava korville myös vertailukohtana toimivat Sennheiser HD590 -kuulokkeet. Suurin helpotus tulee korvanlehdille, jotka pääsevät pakoon niiden päälle asettuvia kuppeja, mutta myös äänimaailma on Sennheisereissä avarampi. Hyvä on toki muistaa, että vertailukuulokkeet painivat reilusti korkeammassa hintaluokassa.

Musiikkikuulokkeeksi Roccat Kulo Stereo ei kuitenkaan edes yritä julistautua ja pelikäyttöön äänenlaatu on vähintäänkin riittävää. Pelien äänimaailma tuntui kautta linjan selkeän suoraviivaiselta, joka oli eduksi etenkin FPS-peleissä joissa vihollisen paikantaminen korvakuulolta on tärkeää. Pelaajille hyödyllinen ominaisuus on Kulo Stereo -kuulokkeiden sivulle taittuva mikrofoni, joka kytkeytyy automaattisesti päälle kun sen kääntää eteen käyttöasentoon. Mikrofonin äänenlaatu on hyvää perustasoa ja se täyttää vähintäänkin ne odotukset joita pelimikrofoneilta yleensä kaivataan.

Kokonaisuutena kuulokkeista jää positiivinen vaikutelma. Äänenlaatu on itsessään riittävän hyvää ja mikrofoni on laadukas sekä käytettävyydeltään mainio. Mukavuus etenkin pitkäaikaisessa käytössä jättää hieman toivomisen varaa, mutta mitenkään erityisen epämiellyttävät eivät Kulo-kuulokkeet kuitenkaan ole.


Roccat Kulo Stereo

Hintaluokka 59 euroa
Saatavilla mm. Jimm's PC-store




V2.fi | Samuel Kohtala
< Voita Creative ZiiSo... Jaossa Logitechin fa... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova