ProCaster AV-4346
Viikon vimpain #37
Kuten jo aikanaan Priboi-vahvistimesta kertovassa artikkelissa mainitsin, on vanhoilla tyhjiöputkilla äänentoistopiireissä edelleen oma kannattajajoukkonsa. Muinainen, hankala ja särkyvä teknologia antaa äänelle mukavan soinnin, vaikka teknisesti kyse onkin vain särön lisääntymisestä. Hehkuvat putket ovat myös näyttävän näköisiä. Perushintaluokan laitteissa tyhjiöputkia ei olekaan näkynyt enää kymmeniin vuosiin, koska piitransistoritekniikka tekee käytännössä kaiken helpommin, kestävämmin ja edullisemmin - mutta samalla myös hiukan tunteettomammin, ainakin meidän teknisen kauneuden ystävien mielestä. Verkkokauppa.comin myymä ProCaster-tuotemerkki muuttaa nyt tätä perinnettä tuomalla markkinoille alle 250 euron hintaisen integroidun vahvistimen, jonka esiaste on toteutettu putkilla.
Rusinat pullasta
ProCasterin valitsemassa ratkaisussa on paljon järkeä. Kun putket sijoitetaan esiasteeseen, niitä ei tarvitse käyttää kovin suurella teholla, jolloin ne toimivat käytännössä vuosikaupalla ilman suorituskyvyn sanottavaa muuttumista. Pääteasteputket ovat myös paljon suurempia ja kuumenevat huomattavasti enemmän. Keskimääräinen käyttäjä myös osaa varmasti arvostaa transistoreilla toimivan pääteasteen kohtuullista virrankulutusta - putket kun haukkaisivat koko ajan satojen wattien tehon.
Kaikki kerralla kiinni
Liitännöissä on huomioitu hyvin nykyharrastajan laajat tarpeet, ja linjatuloja onkin tarjolla kokonaista 6 kpl + RIAA-korjattu levysoittimen esiaste, nykyisin vakiokamaa olevan FM-virittimen lisäksi. Digitaalisignaalin tulo onnistuu kahden optisen ja kahden koaksiaalisen liitännän kautta. Hieman oudosti tosin digitaalitulot on asetettu yhden napin taakse, josta niitä joutuu selaamaan esille.
Hämmennystä aiheuttaa sen sijaan kaiutinliittimien värikoodaus. Yleensä on ollut tapana, että kaiuttimen plus-napaa on merkinnyt punainen väri, kun taas miinus on ollut joko valkoinen tai musta. Tässä kohtaa ProCaster keksii kuitenkin pyörän uudelleen: oikean kaiuttimen plus on punainen, vasemman valkoinen, molempien miinus taas on musta - ja näitä liitinryhmiä on vielä kaksi rinnakkain! On siis syytä lukea tekstit tarkkaan, ellei halua kytkeä kaiuttimiaan erittäin väärin.
Ristiriitainen kuuntelukokemus
ProCaster kumartaa perinteisen hifin suuntaan tarjoamalla äänen sävysäätöjen ohituksen painikkeella, ja suuri äänenvoimakkuuden säätörulla viittaa siihen, että luvassa olisi kelvollinen äänentoistokokemus. Käytin siis kuunteluun Gradient Prelude -kaiuttimia, jotka ovat laadukkaat, herkät, kuormana helpot ja toistoltaan tasapainoiset. On toki huomattavaa, että niiden hinta on moninkertainen vahvistimeen nähden, mutta järkevä harrastaja kasaakin laitteistonsa juuri näin - edullisemmaltakin vahvistimelta on lupa odottaa kohtuullista toistoa, mutta kaiuttimissa laatu maksaa, nyt ja tulevaisuudessa.
Hyvänä puolena on todettava, että säädöissä ollessaan ProCaster soi mukavasti. Sen ääni on tarkka ja korostumaton, kuten vahvistimen kuuluukin. Ilman taajuusvastemittauksiakin voi havaita, että normaalitilanteessa vahvistin ei väritä ääntä millään tavoin, ja tehoreserviäkin on varmasti tarpeeksi häädön saamiseen kerrostalosta. Se, miten paljon putket sitten äänessä kuuluvat, on kokonaan toinen juttu.
Mutta ah ja voi. Omaan käyttööni ProCasterin pilasi yksi ainoa komponentti - tuo massiivinen äänenvoimakkuussäädin. Se on nimittäin valittu juuri sieltä viiden sentin osakasasta, vaikka kyseessä on koko laitteen tärkein palikka. Normaalissa pöytäkäytössä Gradienteilla, oli ohjelmalähteenä sitten CD-soitin analogiliitännästä tai PC optisella digitaaliliitännällä, ProCasterista oli äärettömän vaikea saada sopivaa äänenvoimakkuutta. Asennolla 1 se oli ärsyttävän kovalla, asennossa 0 ei kuulunut mitään ja jossain näiden välissä oikeanpuoleinen kanava lakkasi kuulumasta kokonaan. On melko turhauttavaa, että rullassa on asentoja 10:een asti, jos arkikuuntelussa niistä voi käyttää vain alkupäätä, ja juuri sillä alueella potikka pätkii.
Myös iPod-toistossa saa kärsiä, tällä kertaa räpsäytyksistä kappaletta vaihtaessa. Jos biisejä selaa kaukosäätimellä, jää jokaisen alusta hetki pois. Jatkuvassa toistossa tätä ongelmaa ei onneksi juuri esiintynyt. Samoin laite joko soittaa iPodilta musiikkia tai lataa sitä, mutta ei molempia yhtä aikaa.
AV-4346 jatkaa ProCasterin valitsemalla tiellä, hyvässä ja pahassa. Se on tavallaan houkutteleva laite hinnan ja ominaisuuksien suhteellaan, mutta käytännön toteutus ei aivan yllä idean tasolle. Jos tiedät, että joko voit soittaa vahvistinta kovalla tai kaiuttimesi sitä vaativat, poistuu AV-4346:n ainoa ehdoton deal-breaker eli luokaton äänenvoimakkuuden säätö. Sen jälkeen jäljelle jää hyvillä liitännöillä varustettu, hintaisekseen tukeva mutta käytöltään hiukan kömpelö stereovahvistin.
Tuote: ProCaster AV-4346
Myyjä: Verkkokauppa.com
Hinta: 249,90
Tuotekuvat: Tero Hyttinen
Keskustelut (1 viestiä)
29.08.2011 klo 23.42
Kirjoita kommentti