Tuorein sisältö

TVKaista

Matti Lintula

15.10.2008 klo 12.36 | Luettu: 26980 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Digiboksi internetissä
Kotimainen TVKaista-palvelu aloitti toimintansa vuoden 2006 syksyllä. Palvelu tarjosi mahdollisuuden tallentaa Suomessa näkyvien, maksuttomien televisiokanavien sisältöä verkkopalveluun, josta niitä voitiin katsoa myöhemmin videostreamina tietokoneelta käsin. Palvelu keräsi poistiivista huomiota käyttäjiltään, mutta Yleisradio ja tekijänoikeusjärjestöt ajoivat palvelun pois verkosta. TVKaista palasi vuoden 2007 syksyllä lakiasioiden ilmeisesti selvittyä ja nyt palvelu on ollut toiminnassa vuoden ajan. Miten siis toimii tämä maailman ensimmäiseksi nettinauhuriksi tituleerattu palvelu ja onko TVKaistasta tallentavan digiboksin korvaajaksi?

Peruskanavien äärellä


TVKaistan kautta ei päästä lainkaan käsiksi maksullisten kanavapakettien sisältöön. Peruskanavista näkyvät YLE TV1, TV2, MTV3, Nelonen, YLE Teema, FST5, Jim, Sub, Urheilukanava ja The Voice. Näiden kanavien ohjelmat tallentuvat automaattisesti verkkopalveluun kahden viikon ajaksi, joten nähtävillä on jatkuvasti mikä tahansa peruskanavilla puolen kuukauden sisällä esitetty ohjelma. Tässä on selkeä etu tallentavaan digiboksiin, johon tallennettavat ohjelmat on erikseen määriteltävä.

TVKaista toimii nettiselaimessa ja vaatii Adobe Flash -laajennuksen toimiakseen. Nettinauhurin sivuilta voi ladata myös Windows-version erillisestä katseluohjelmasta, joka on käytännössä pieni nettiselain valmiilla mediatoisto-ominaisuuksilla. Käytännössä TVKaistaa tulee käytettyä suoraan nettiselaimessa. Selaimessa toimiminen tarkoittaa myös sitä, että TV:n suosikkiohjelmiensa pariin pääsee miltä tahansa internetiin kytketyltä tietokoneelta, kunhan nettiyhteydessä riittää potkua videoiden streamaukseen.

Kaistat auki


Palvelun hinnan lisäksi käyttäjältä vaaditaan lain mukaan televisiolupamaksun suorittamista, vaikka TVKaistaa ei mielestäni virittimeksi voida millään tavoin luokitella. Erilaisia tilausjaksoja on vähintäänkin riittävästi, joten jokaisen on helppo löytää itselleen sopiva vaihtoehto viikon kokeilusta vuoden kestotilaukseen. Paljousalennus on huomattava, joten pidempi jakso houkuttaa näennäisellä säästöllään.

Tilaamisen jälkeen TVKaistan käyttö on helppoa. Verkkoselaimeen aukeaa selkeä ohjelmaopas eri kanavien päivän tarjonnasta. Kerralla näkymässä näkyy useampi kanava ja selkeän valikon kautta on helppo hyppiä eri päivien välillä. Jokaisesta ohjelmasta saa hieman lisätietoa ja varsinainen katselu alkaa yksinkertaisesti halutun ohjelman nimeä listasta klikkaamalla. Käyttöliittymään kuuluu peruspainikkeiden lisäksi aikajana, jossa hyvänä yksityiskohtana näytetään pikkukuvake kursorin osoittamasta ohjelmakohdasta. Näin kelaus on huomattavan helppoa ja mainoskatkojen ylihyppiminen suorastaan huolestuttavan helppoa.

Kahdeksan megabitin ADSL-yhteydellä pätkimistä ei videoissa esiintynyt. Muutaman kerran haluttu video ei suostunut avautumaan millään ilveellä. Rainan näyttämisen sijasta palvelu ilmoitti videon olevan käsiteltävänä. Tämä tapahtui useimmiten vasta palveluun tallentuneiden ohjelmien kohdalla, mutta etenkin elokuvissa virhe toistui tallennusajankohdasta riippumatta. Kaikeksi onneksi ongelma tuli vastaan suhteellisen harvoin.

Televisio-ohjelmia ei voi suoraan tallentaa omalle tietokoneelle, vaan katselemiseen vaaditaan käytännössä aina toimiva internet-yhteys. Tästä tulee palvelulle pieni miinus, sillä televisio-ohjelmien tallentaminen esimerkiksi kännyköiden tai kannettavien mediasoitinten ymmärtämään muotoon avaisi loistavat mahdollisuudet television katseluun myös työ- tai koulumatkoilla. Tallentaminen toki onnistuu nytkin, mutta kiertoteiden kautta.

Korjaus: Alkuperäisen artikkelin tiedosta poiketen televisio-ohjelmat voidaan tallentaa omalle tietokoneelle mm. FLV- tai MP4-tiedostomuodoissa. Näin ollen ohjelmat voidaan konvertoida tai siirtää helposti sellaisenaan useimpiin kannettaviin mediasoittimiin.

Lataa ja varmista


TVKaistan hyötyjä suhteessa tavalliseen tallentavaan digiboksiin on vaikea kuvitella ennen palvelun testaamista. Siinä, missä digiboksiin pitää erikseen ohjelmaoppaasta valita omat suosikkisarjansa tallennettaviksi, tallentaa TVKaista nämä automaattisesti ja siinä ohella myös kaiken muun. Käytännössä palvelun kautta löytyykin aina jotakin katseltavaa koti-iltojen ratoksi.

Itse huomasin testijakson aikana katselevani paljon sellaisiakin ohjelmia, joita en olisi erikseen tallentanut tai televisiosta katsellut. Myöhäisillan viihdeohjelmien rinnalle nousivat iltapäivien dokumenttiohjelmat, jotka yleensä ohjelmaopasta selatessa ohittaa olan kohautuksella. TVKaista saattaa siis laajentaa katselutottumuksia, mutta koukuttaa samalla kahta pahemmin televisio-ohjelmiin kiinni. Onneksi kaikki ohjelmat ovat katseltavissa milloin tahansa, joten välillä voi huoletta pitää televisiottomia päiviä ja tilanteen salliessa katsoa vaikka kaikki menneen viikon kiinnostavat ohjelmat putkeen.

Ohjelmia voidaan TVKaistan kautta katsoa usealla eri tavalla. Tarjolla on videostreameja 1Mbps-nopeudesta ylöspäin aina kahdeksanmegaiseen PlayStation 3- ja VLC-streamiin asti. Kirjoitushetkellä palvelussa tarjotaan myös kokeellista videostreamausta iPhone-puhelimiin. Jo hitaimmille yhteyksille tarkoitettujen videostreamien kuvanlaatu riittää vallan mainiosti kotitarpeisiin. Palikoitumista on toki havaittavissa, mutta esimerkiksi tekstitys pysyy tarkkana, eikä kuvassa ole muutenkaan moitteen sijaa.

Moderni näköradio


TVKaista on sitä, mitä television nykyaikana pitäisikin olla. Ihmiset eivät aina halua liimautua television eteen juuri sinä tiettynä kellonaikana joka ainoa viikko. Joustavuudelle on kysyntää. TVKaista ei ole täydellinen palvelu, mutta se tarjoaa tällä hetkellä yhden parhaista tavoista television katseluun. Palvelun hyödyllisyyttä on vaikea etukäteen hahmottaa, mutta kokeilujakson päätyttyä TVKaistaa jää todella kaipaamaan. Kaikki televisio-ohjelmien lähetysaikojen kyttäämiset ja tallennusasetusten tekemiset digiboksiin voi rauhassa unohtaa kun kaikki ohjelmat ovat katsottavissa milloin tahansa.

On hienoa huomata, että suhteellisen kivikautiseen televisioaikakauteen jämähtäneessä Suomessa internet on hitaasti muodostumassa varteenotettavaksi televisio-ohjelmien jakelukanavaksi ja TVKaistan kaltainen palvelu ylipäätään saa luvan toimia tarkoin vahditussa medialeikkikehässä. Digi-tv oli lopulta varsin pieni tekninen siirto verrattuna TVKaistan tarjoamaan, katselutottumuksiin vaikuttavaan harppaukseen. Mikäli tietokoneesi on kytketty kodin televisioon tai omistat vähintään kahdeksan megabitin nopeudella toimivan ADSL-liittymän ja PlayStation 3 -pelikonsolin, on oikeastaan mahdotonta nähdä syitä tallentavan digiboksin hankinnalle, ellet sitten harrasta maksukanavia. TVKaistan jälkeen paluuta perinteisiin tallennustapoihin ei enää ole.

Palvelu: TVKaista Network PVR
Hinta: 98 euroa / vuosi (+TV-maksu)

V2.fi | Matti Lintula
< Tamiya Nismo Silvia,... Peltonen paheksuu hy... >

Keskustelut (16 viestiä)

Note

Moderaattori

Rekisteröitynyt 18.05.2007

15.10.2008 klo 14.47

Eikös Saunalahdella ole joku vastaava?
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

15.10.2008 klo 15.07

Saunavisio ei ole ihan sama asia, siinä tulee ihan "normaali" digiboxi, jonka voi kytkeä telkkariin ja joka tallennusta lukuunottamatta toimii kuten normaali digiboxi. Ohjelmat tallentuvat Sauniksen serverille, josta niitä sitten tarpeen mukaan streamataan boxiin.
Afaik saunavisiossa myös asiakkaan on itse valittava tallennettavat ohjelmat.
lainaa
TVkaista

15.10.2008 klo 21.21

TVkaistalla voi kyllä ladata tv-ohjelmat omalle tietokoneelle. Lataus tapahtuu klikkaamalla sinistä nuolta, joka on vasemmalla tv-ohjelman nimestä katsottuna.

TVkaista toimii tietokoneen lisäksi Symbian Series 60 -puhelimissa, Apple iPhone, iPod Touch ja Video iPod -mediasoittimilla, Sony PSP:llä ja PS3:lla, Microsoft Xboxilla. TVkaista-tallenteet on helppo siirtää Apple mediasoittimille iTunes-ohjelmiston kautta.
lainaa
Juhza

Rekisteröitynyt 02.12.2007

16.10.2008 klo 00.31

TVkaista kirjoitti:
TVkaistalla voi kyllä ladata tv-ohjelmat omalle tietokoneelle. Lataus tapahtuu klikkaamalla sinistä nuolta, joka on vasemmalla tv-ohjelman nimestä katsottuna.

TVkaista toimii tietokoneen lisäksi Symbian Series 60 -puhelimissa, Apple iPhone, iPod Touch ja Video iPod -mediasoittimilla, Sony PSP:llä ja PS3:lla, Microsoft Xboxilla. TVkaista-tallenteet on helppo siirtää Apple mediasoittimille iTunes-ohjelmiston kautta.

Hetkinen. Xboxilla?
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

16.10.2008 klo 11.24

Xboxilla TVKaistan käyttö onnistuu käsittääkseni vain Windows Media Center Editionin kautta, mutta kuitenkin. Samaa kautta saa Xboxissa toimimaan myös tavallisen nettiselaimen ja paljon muutakin jos jaksaa askarrella.

Ja aivan totta tuo ohjelman tallennus. Ohjelmat todellakin voi tallentaa omalle tietokoneelle. Valitettavasti tallennusformaatti on Flash Video, jollaista harva kannettava mediasoitin tai matkapuhelin ymmärtää.
lainaa
Juhza

Rekisteröitynyt 02.12.2007

16.10.2008 klo 11.38

zeroic kirjoitti:
Xboxilla TVKaistan käyttö onnistuu käsittääkseni vain Windows Media Center Editionin kautta, mutta kuitenkin. Samaa kautta saa Xboxissa toimimaan myös tavallisen nettiselaimen ja paljon muutakin jos jaksaa askarrella.

Ja aivan totta tuo ohjelman tallennus. Ohjelmat todellakin voi tallentaa omalle tietokoneelle. Valitettavasti tallennusformaatti on Flash Video, jollaista harva kannettava mediasoitin tai matkapuhelin ymmärtää.

Joo okei, tuon kauttapa tietenkin :). En taas ajatellut itse.

Kyllä flash videon voi suht helposti kääntää johonkin toiseen muotoon. Enkä ainakaan itse näe tarpeelliseksi siirtää niitä tiedostoja mihinkään muuhun laitteeseen tietokoneelta.
lainaa
TVkaista

17.10.2008 klo 17.51

TVkaistasta saa tallenteet flashin lisäksi MPEG2-, h264- ja MPEG4-formaateissa. Tuo jälkimmäinen toimii sellaisenaan miltei kaikissa matkapuhelimissa ja testatusti Symbian Series 60 -puhelimissa, PSP:ssä ja Applen vehkeissä.
lainaa
TVkaista

17.10.2008 klo 17.54

Wanhalla Xboxilla TVkaistaa toimii suoraan XBMC:n kautta kun lataa tähän softan:

http://code.google.com/p/tvkaistaforxbmc/
lainaa
Anssi

20.10.2008 klo 09.55

Yksi oleellinen asia on jäänyt testaamatta, eli voiko 8-megaisella liittymällä tehdä katselun aikan mitään muuta, kun käyttää parasta mahdollista streamia? Jos naisväki katsoo salkkaraita niin onnistuuko nettipelit, waretukset ja muu netin tehokäyttö samaan aikaan? Millaista säätöä tarvitaan, että kone lähettää tv-kuvaa telkkariin ja samaan aikaan tietokoneella olisi tarkoitus tehdä ylipäätään jotain muuta vai meneekö homma näyttöasetusten säätämiseksi?
lainaa
JaniL

21.10.2008 klo 00.21

TVkaista kirjoitti:
Wanhalla Xboxilla TVkaistaa toimii suoraan XBMC:n kautta kun lataa tähän softan:

http://code.google.com/p/tvkaistaforxbmc/
Tämä sitten vaati niitä laittomia juttuja, skriptaa itse voi testata kuitenkin Windowsilla/Mäkillä/Linuxilla myöskin.

http://xbmc.org/
lainaa
TVkaista

22.10.2008 klo 10.05

Nettiä voi käyttää ihan normaalisti kun katselee TVkaistaa 8 Mbps liittymällä, mutta raskas tehokäyttö samanaikaisesti voi aiheuttaa kuvan pätkimistä. TV-ohjelmat käyttävät 4-6 Mbps tuota 8 Mbps kaistasta, joten mitä lähempänä todellista 8 Mbps -liittymää ollaa sen enemmän vapausasteita on.

Waretus on kuitenkin sellainen käyttötapa, että se tukkii liittymän helposti, varsinkin lähtevään suuntaan mikä heijastuu ongelmina muulle käytölle.

Jos nettiyhteyden nopeus ei riitä kaikelle sille mitää haluaa tehdä, kannattaa harkita TVkaistan 2 Mbps h264 -näkymän käyttämistä. 2 Mbps tallenne on melkein yhtä hyvälaatuista kun alkuperäistallenne ja kaistaa jää sitten rutkasti yli muuhun käyttöön 8 Mbps liittymällä. Samalla 2 Mbps -katselusessioita voi olla usempi, mikä edesauttaa perherauhan säilymistä kun kaikki eivät halua katsoa samaa ohjelmaa.

Vaihtoehtoisesti reitittimestä tai palomuurista voi säätää nettiliikenteen prioriteettiä siten, että TVkaista saa aina tarvitsemansa ja muille sovelluksille jää sitten loput. Tällöin ongelmia ei synny.

Mikäli haluaa käyttää tietokonetta samalla muuhun kun katsoo telkkaria, pitää tv-ulostulo määritellä toiseksi näytöksi ja ohjata TVkaista sinne. Tämän jälkeen tietokoneen näytöltä voi sitten tehdä muuta.
lainaa
Koivupuu

29.10.2008 klo 15.31

JaniL kirjoitti:
TVkaista kirjoitti:
Wanhalla Xboxilla TVkaistaa toimii suoraan XBMC:n kautta kun lataa tähän softan:

http://code.google.com/p/tvkaistaforxbmc/
Tämä sitten vaati niitä laittomia juttuja, skriptaa itse voi testata kuitenkin Windowsilla/Mäkillä/Linuxilla myöskin.

http://xbmc.org/


Mitäs laitonta modaamisessa on?
lainaa
JaniL

04.11.2008 klo 10.55

Koivupuu kirjoitti:
JaniL kirjoitti:
TVkaista kirjoitti:
Wanhalla Xboxilla TVkaistaa toimii suoraan XBMC:n kautta kun lataa tähän softan:

http://code.google.com/p/tvkaistaforxbmc/
Tämä sitten vaati niitä laittomia juttuja, skriptaa itse voi testata kuitenkin Windowsilla/Mäkillä/Linuxilla myöskin.

http://xbmc.org/


Mitäs laitonta modaamisessa on?

Ei mitään, jotkut ei vain tykkää siitä. Tämän selittää esimerkiksi se ettei xbox-versiota löydy Xbmc.orgista.
lainaa
oikeudet

17.11.2008 klo 13.32

Yksi pikku juttu tässä on kyllä unohtunut, eli tekijänoikeudet. Miettikääpä palvelua, jossa esim. kaikki Suomessa julkaistut konsolipelit ladattaisiin Peli-kaista Oy:n palvelimelle ja tämä hieno ja innovatiivinen yhtiö sitten myisi pelioikeuksia kuukausimaksulla kuluttajille. Tilittämättä peliyhtiöille euroakaan. Näin toimii Tv-kaista televisiomaailmassa vaikka muuta väittääkin.
lainaa
RBA

30.03.2009 klo 16.43

TV-Kaista on mainio palvelu, mutta jos et ole valmis maksamaan palvelusta niin kannattaa katsoa tämä: http://miikkavarri.wordpress.com/2009/03/30/katso-telkkar
Tuon kautta voit katsoa Suomalaisia kanavia ilmaiseksi suorana.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

30.05.2009 klo 11.41

oikeudet kirjoitti:
Yksi pikku juttu tässä on kyllä unohtunut, eli tekijänoikeudet. Miettikääpä palvelua, jossa esim. kaikki Suomessa julkaistut konsolipelit ladattaisiin Peli-kaista Oy:n palvelimelle ja tämä hieno ja innovatiivinen yhtiö sitten myisi pelioikeuksia kuukausimaksulla kuluttajille. Tilittämättä peliyhtiöille euroakaan. Näin toimii Tv-kaista televisiomaailmassa vaikka muuta väittääkin.


Kuten televisiota katsellessa ja sieltä omalle digiboksille ohjelmia tallennettaessa, vastuu on kuluttajan. Tekijänoikeusmaksut hoituvat televisiolupamaksun kautta, joka vaaditaan myös TVkaistan katsomiseen.

Suurin osa tekijänoikeusmaksuista televisiossa hoituu nykyään kaupallisten kanavien saamien mainostuottojen kautta, joten jos tekijänoikeusasiat painavat omaatuntoa, älä skippaa mainoskatkoja ;)
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova