Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy S25 Ultra -puhelin

Manu Pärssinen

15.02.2025 klo 17.00 | Luettu: 355 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Takuuvarma vuosipäivitys
Kolmaskin ison Android-merkin lippulaiva saapui V2.fi:n testiin ja tällä kertaa vuorossa on se suurin, eli iso S. Samsung on reilusti Android-markkinajohtaja, eikä Pohjois-Amerikassa juuri muusta tiedetäkään, joten aika varman päälle firmassa voidaan ottaa, eikä se ole välttämättä huono asia. Toki viilauksia on tänäkin vuonna tehty suuntaan sekä toiseen ja tekoälyssäkin otettu askel, joka antaa viitteitä puhelinten tulevaisuudesta.




S24 UltraS25 Ultra
Näyttö6,8” AMOLED, 120 Hz (1-120) LTPO, 1330x3120, 2600 nits6,9” AMOLED, 120 Hz (1-120) LYPO, 1440x3120, 2600 nits
KameratEtu: 12MP, takana 12 MP ultrawide, 200 MP wide, 50MP telephoto (5x), 10 MP telephoto (3x)Etu: 12MP, takana 50 MP ultrawide, 200 MP wide, 50 MP telephoto (5x), 10 MP telephoto (3x)
CPUSnapdragon 8 Gen 3Snapdragon 8 Elite for Galaxy
Muisti12 + 256/512 tai 12 + 1Tt12+256 / 12+512 / 12+1024 Gt
Akku5000 mAh (45W), 15W langaton5000 mAh (45W), 15 W langaton
Mitat162,3 x 79 x 8,6162,8 x 77,6 x 8,2
Paino233g 218g
Hinta1499-1869 eur1499-1869 eur
MuutaAndroid 14, S Pen, IP68Android 15, S Pen, IP68


V2.fi:lle saapui testiin puhelin 12 Gt + 256 Gt -versio, joka jättää asennuksen jälkeen 213 Gt tallennustilaa. Paketissa ei tule virtalähdettä. Kaupoista löytyvät värivaihtoehdot ovat musta Titanium Black, vaalea Titanium Whitesilver, harmaa Titanium Gray sekä meille saapunut sinisävyinen Titanium Silverblue. Värivalikoima on hillitty ja mikäli Samsung-linjalla on jo ollut, puhelimen ulkoasussa ei juuri muutoksia ole. Omaan käteeni Samsungit ovat olleet aina inasen liian leveitä, ehkä sisuksiin sujautettavan S Penin tilantarpeen vuoksi. Pieniä muutoksia ulkoasuun on tullut: puhelin on hieman edeltäjäänsä ohuempi, sen kulmat ovat selkeästi pyöreämmät ja erityisesti näytön reunukset entistä kapeammat. Kaikki nämä ovat hyviä pikku parannuksia viime vuoden malliin verrattuna.

S Penistä puheen ollen: en ole sitä testijaksojeni aikana valtavasti tarvinnut, mutta silloin kun olen, se on toiminut kyllä sutjakkaasti. Internetissä on tehty iso asia siitä, että Samsung on poistanut kynästä Bluetooth-tuen, jolla pystyi muun muassa laukaisemaan kameran. Erityisesti siksi, että puhelimesta on poistunut ominaisuus, joka … ehkä olisi voinut ihan hyvin mukanakin olla? Ainakaan ei ole kerrottu, mitä hyötyä käyttäjät saavat vastapalloon - ehkä hieman paremman akkukeston.

On myös mielenkiintoista, ettei S25 Ultra seuraa Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiriin päivittämisen lisäksi kahta muuta lippulaivaominaisuutta, joista olin veikkaamassa jo tämän vuoden trendejä: IP69-sertifikointia IP68:n rinnalle sekä entistä suurempia piihiiliakkuja. Akkukesto siinä on kuitenkin pihimpien piirien myötä varsin kohtuullinen, eli kaksi työpäivää tai pidempikin reissu suurella mediakulutuksella menivät ihan mukavasti. Latauksen maksimiteho on 45 W ja läheltä nollaa pääsi reilusti yli puoleen väliin puolessa tunnissa.



Kun puhelinta alkaa käyttää, Samsungin laadukkuus on ilmiselvä. Ensimmäinen reaktioni oli se, kuinka sujuvasti käyttö käy: One UI 7 liikkuu liukkaasti ja vaikka olen aikanaan ollut siitä kahden vaiheilla, nyttemmin - varsinkin viimeisimpien uudistuksien myötä - sana joka tulee mieleen on “miellyttävä”. Toinen reaktio oli se, kuinka vähän näyttö heijastelee ympäristön valoja. Vaikka kirkkaus-nitsejä on vähemmän kuin aiemmin arvioimissani tämän vuoden lippulaivoissa, tämä auttaa paljon. Ultra-Samppojen näyttöjen toistokyvyissä ei ole ennenkään ollut valittamisen sijaa.

AI:sta puhun myöhemmin lisää, mutta sen voin jo tässä kameroita koskevassa kappaleessani toistaa, että mielestäni Samsung tekee AI-korjaukset kuviin sopivan hillityllä otteella - mittareita ei ole väännetty 11:een, mikä on hyvä asia. Zoomailuun voi luottaa täysin 5X:ään asti sekä jopa 10 X:ään ja on huomattava parannus, että 12 MP:n ultralaajis on päivitetty 50 MP-versioksi. Tämän hintaisessa puhelimessa kameroihin pitää voida luottaa, ja S25 Ultran kanssa voi - lopputulokset ovat parhaimmillaan todella erinomaisia. Kuvapuolella lisäkikkana on virtuaalinen aukon säätö ja videopuolelle on lisätty Samsung Log värimäärittelyn avuksi. Kumpikaan niistä ei ole varmasti kenenkään jokapäiväisessä käytössä, mutta hifistelijät arvostavat.


Kuvapuolella tekoälyä löytyy sisäisten toimintojen lisäksi tietenkin myös kuvanmuokkauspuolelta ja erityisen toimivalta niistä tuntui ylimääräisten asioiden poistaja, jonka toiminta tuntui välillä lähes taikuudelta. Muotokuvien tyylittelijä ja luonnoksen muuttaminen kuvaksi kuuluvat taas kategoriaan “kerran tai kaksi hauska leikkiä”, vaikka jälki ihan vakuuttavaa olikin. Paremmasta päästä on myös Audio Eraser, joka päättelee vaikkapa mitkä äänet videossa ovat ylimääräisiä hälyääniä ja osaa häivytellä ne pois.


Aloitin puhelimilla soittamisen pyöritettävällä levyllä ja kosketusnäytöillä on menty pitkään, mutta seuraava askel pyrkii tekoälyn myötä olemaan kontrollointi luonnollisella puheella/tekstillä. Aivan vielä maalissa ei olla, mutta S25 ymmärtää jo monenmoista, kun Gemini Livelle juttelee ihan selvällä suomen kielellä, eikä puheen tarvitse olla edes mitenkään kirjakieltä. Geminiä voi käskyttää vaikkapa tsekkaamaan, koska seuraava tietyn joukkueen matsi on ja lisäämään sen kalenteriin tai etsimään kalaravintoloita tietystä kaupungista. Bixby-tekoälylle voi taas vaikka kertoa että näyttö on liian kirkkaalla, kaivelematta asetusta itse valikkoviidakoista.

Tässä pieni keskustelu Gemini Liven kanssa (tiedoksi: pelimuseossa on Commodore pelattavissa).



Toiminnot onnistuivat välillä hämmästyttämään ja erityistä on, että Gemini osaa olla kytköksissä tiettyihin Samsungin sovelluksiin (sain sen kyllä myös ymmärtämään toisinaan Googlen kalenteria). Lisäksi tekoälypuolelta löytyy AI Select (Googlen Circle to Searchin kaveriksi), joka päättelee itse, mitä ruudulla olevista asioista pitäisi valita sekä Now Bar, joka näyttää käyttäjälle oleellisimpia asioita lukitusruudulla. Now Brief antaa keskeisimpiä tietoja erimerkiksi aamulla herätessä tai iltapäivän ohjelmasta, mutta käytännössä toiminta tuntui rajoittuvan säätilan ja kalenterin näyttämiseen ja ne nyt näkyvät usein ruudulla muutenkin. Odotan, että vuoden päästä ollaan jo päästy reilusti eteenpäin, mutta…

…mutta asiassa on monia muttia. Iso osa ominaisuuksista - tai vastaavia - löytyy muiltakin Android-puhelimilta ja osa saattaa päivittyä viime vuoden malliinkin (ehkä?). Ja kuinka usein puhelimelleen mieluummin puhuu kuin sitä käyttää sormillaan, varsinkin jos on suomalainen ja julkisella paikalla? Ja kuinka hyvä se tekoäly lopulta on? Kun juttelin Gemini Liven kanssa pidempään, oli hienoa, kuinka se kertoili esimerkiksi luontevasti ja monipuolisin sanavalinnoin Suomen pelimuseosta, kunnes se lipsautti mukaan jotain, mikä ei pitänyt paikkansa. Sama kävi monien muidenkin aiheiden kanssa, mikä rikkoi tekoälykkyyden illuusiota hanakasti. Jatkan edelleen siis omalla linjallani: jos jotain kysyn tekoälyltä, varmistan vielä muuta kautta, että se pitää paikkansa. Mitään matkajärjestelyitä en ainakaan näillä näkymin anna sen tehdä. Ja sitten vielä se mutta, että Samsung on ilmoittanut Galaxy AI -toimintojen olevan ilmaisia vain tämän vuoden loppuun asti - mutta kukaan ei täsmälleen tiedä, mitkä toiminnot ja mitä ne sitten joskus maksavat. Rahanlähdettähän tästä puhelinvalmistajat haluavat, mutta nähtäväksi jää, kuka ottaa ensimmäisen askeleen.

Mikä on sitten loppuyhteenvetoni? Puhelimeen tehdyt päivitykset ovat omasta näkövinkkelistäni kaikki hyviä: tehoa piisaa, näyttö on hieno, kamerat parhaimmasta päästä, päivityslupaus huima 7+7 ja kokonaisuutena laadukkuuden fiilis kohdillaan. Viime vuoden S24 Ultralla pärjää varmasti vielä vallan mainiosti, ellei ole vuosittain luuriaan päivittävää tyyppi. Monet tekoälytoiminnotkin ovat vielä esimakua siitä, mitä tuleman pitää, eikä tulevaisuus ole niiden kannalta vielä selvillä. Jonkun on mentävä edellä ja jos jättää osan AI-höpinöistäni omaan arvoonsa, on S25 Ultra Android-lippulaivojen kärkikaartia, jonka ostavat tietävät mitä saavat, eivätkä tule pettymään.



Samsung Galaxy S25 Ultra
Hintaluokka: 1500-1870 eur (alkutarjouksista halvemmalla)
Lisätietoa: Samsung











V2.fi | Manu Pärssinen
< Cassandra 1/6: Netfl...

Keskustelut (1 viestiä)

HEssuh

17.02.2025 klo 11.23

Standalone 5G:tä tähän(kään) samppalaiseen ei kannata vielä hommata. Se toimii ihan paskasti eikä sitä saa manuaalisesti päälle tai pois ja siinä ollaan Samsungin päivitysten armoilla
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova