Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon - kannettava tietokone

Manu Pärssinen

25.11.2024 klo 19.00 | Luettu: 572 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Snäppäri-läppäri
Vierailin Lenovon Innovation World ‘24 (artikkeli) tapahtumassa syyskuussa ja mielenkiintoni herättivät Qualcommin Snapdragon X -suorittimella varustetut kannettavat koneet. Mikäli oikein muistelen, siellä ei kuitenkaan ollut esillä postilaatikkoomme kolahtanutta ThinkPad T14s Gen 6 -mallia, joten käynnistelin sitä kiinnostuneena, vaikkei kyseessä ollutkaan se ns. “parempi malli”, jonka olisin ehkä mieluummin testaillut - siitä artikkelin varrella lisää.


Kun kyseistä konetta googlailee internetin ihmemaasta, on tarjolla kirjo erilaisia konfiguraatioita, joista V2.fi:lle saapui seuraavanlainen paketti:

Suoritin: Snapdragon X Elite 3.42 GHz + Hexagon NPU
Muistia: 32 Gt LPDDR5X-8533MHz
Tallennustila: 1 Tt SSD M.2 PCie Gen4
Käyttöjärjestelmä: Windows 11 Pro (+ Copilot+PC)
Näyttö: 14" IPS WUXGA, 100% sRGB, 400 nits, 60 Hz
Näyttökortti: Sisäänrakennettu

Kokoonpanossa on siis kahdesta Snapdragon/ThinkPad -vaihtoehdosta parempi prosessori (Elite, ei Plus), parempi Windows (Pro, ei Home), enemmän muistia (32 Gt, ei 16 Gt) sekä isompi SSD (1 Tt, ei 256 Gt), mutta silti 14” -IPS-näyttö (1920x1200), eikä tykittelevämpi OLED-näyttö (2880x1800). Jälkimmäinen olisi toki ollut enemmän mieleeni, lisäresoluutiota kaipaan varsinkin ahtaaksi käyvien taitto-ohjelmien ja videoeditorien kanssa. Turhauttavinta on, että Lenovon sivuilla (lenovo.com) kyseinen OLED-malli maksaa 2233 euroa, kun tätä saapunutta laitetta myydään yleisesti 2195 euroon, eli OLED-päivityksen olisi saanut muutamalla kympillä. Vinkki vinkki.

Ensimmäinen plussa täytyy antaa siitä, että paketista ei löytynyt muovin jäännettäkään, kaikki laitetta, virtalähdettä ja muutamia metalliniittejä lukuun ottamatta oli kierrätykseen laitettavaa pahvia tai paperia.

Kädessä pideltynä tämä Thinkpad on paksumpi kuin osasin odottaa, sillä olen tottunut soljakammin laukkuun solahtaviin kannettaviin. Ei se silti mikään möhkö ole (313,6 x 219,4 x 16,9 mm, 1,24 kg), vaan klassisen luotettavan (IBM:n) muotoinen ja näköinen. Kannen mattapinta on tyylikäs, mutta nappailee pintaansa helposti sormenjälkiä.
Ensimmäinen asennus otti aikansa, eli jos on tarkoitus päästä laitteen hankinnasta seuraavana aamuna tekemään hommia junassa, kannattaa laite käynnistellä ja päivitellä edellisenä iltana. Sisäänkirjautumiseen asetin sormenjälkitunnistuksen (vaikka monia muitakin vaihtoehtoja toki olisi) ja se toimii kätevästi virtapainikkeessa.


Vaikka OLED-näytön puute jäi itseäni vähän harmittamaan, ei IPS-versiossa ole resoluutiota lukuun ottamatta hirveästi valittamisen aihetta. Sävytoistosta löytyy (käsittääkseni) 100% sRGB-väriavaruutta ja huippukirkkaudeksi luvataan 400 nitiä. Se riittää siis monenlaiseen video/valokuva/graafiseen työskentelyynkin (näistä kohta lisää), mutta ei välttämättä puistossa keskellä kirkkainta kesää, vaikka pinta onkin kiiltelemätön. Lisäksi pidin ominaisuudesta, joka hyvin ketterästi osasi sammutella tai käynnistellä näyttöä sen mukaan, onko sen edessä joku heilumassa. Näppäimistössäkin on mukava fiilis.

Myös liitännöistä voisi käyttää lausetta “ei erityisemmät, mutta riittävät”. Laitteen reunoilla on kaksi USB-A-liitäntää (ilmeisesti ainakin 3.0, PD) sekä kaksi USB-C-liitäntää. HDMI-liitännästä saa kytköksen 4K-näyttöön, mikä resoluutiopulaa helpottaa ja lisäksi kyljessä on 3,5 mm kuuloke/mikrofoniliitäntä. Langattomalla puolella mennään kärkiteknologioissa, sillä tarjolla on Bluetooth 5.3 sekä WiFi 7.

Entäs sitten se Snapdragon?


Tiedossa on, etteivät kaikki sovellukset tai läheskään kaikki pelit vielä Snapdragon-Windowsilla toimi. Asia on varmasti paranemassa Qualcommin lobatessa siellä sun täällä ja toki grafiikkakorttikin asettaa rajoituksiaan, kun kyse ei sinänsä ole peliläppäristä. Prosessorin arvosteluopas kertoo sen tukevan “satoja pelejä” Steamista ja Epicistä, sekä muun muassa Xbox Game Passia ja GeForce NOW:ta. On siis mahdollista, ettei lempipelisi koneella toimi, eikä tätä pelaamiseen kannata hankkiakaan. Entä sitten hyötysovellukset?

Käytännössä kaikkien suosituimpien sovellusten pitäisi toimia. Lukemani perusteella joidenkin VPN-ohjelmistojen kanssa on ongelmia, mutta Office-ohjelmistot, selaimet, yleisimmät kommunikointi- sekä some-ohjelmistot ja vihdesovellukset ovat tuettujen listalla. Ensimmäiseksi asentelin Adoben Creative Cloudin, josta päivittäin käytän useita ohjelmistoja ja yksi oli heti joukosta poissa: taitto-ohjelma Indesign löytyi vasta betatestattavien puolelta (adobe.com).

Se on taas omalta kannaltani vähän heikko juttu joidenkin työhommien kannalta, mutta aika monelle työn raskaan raatajalle riittävä tuki ohjelmistoille löytyy. Sitten jos mennäänkin vähän eksoottisempiin, tiettyyn ammattiin räätälöityihin ohjelmistoihin tai harrastajavoimin rakennettuihin sovelluksiin, voi siis seinä tulla vastaan. Aika usein sellaisiakin itsekin tulee käytettyä ja testimielessä loikkasin syvään päähän, eli Commodore 64:n grafiikan luomiseen tarkoitettuun PETSCII-ohjelmistoon. Se taas pyöri JAVAn päällä, mihin on Qualcommilla varmasti varauduttu, eli homma toimi. Seuraavaksi testasin MSX-tietokoneen emulaattoria ja kappas vain, silläkin skenedemo lähti rullaamaan. Ehkä olin onnekas. TechRadar tarjoaa tärkeimmistä sovelluksista hyvän listan (täällä), mutta sitä ei ole heinäkuun jälkeen päivitetty.

Uusien prosessorien lisäksi se asia, jota Lenovo tapahtumassaan hehkutti, oli Copilot+-tekoälyn saapuminen laitteille. Yksi sen näkyvimmistä olomuodoista on Paintin (kyllä) kautta löytyvä Cocreator, eli aiheen perusteella omasta piirtelystä kuvia luova tekoäly. Alla yksi tuotoksista. Valokuvasovelluksesta löytyy toiminto, olla voi muuttaa kuvansa eri tyylisiksi, vaikkapa sarjakuvamaiseksi tai surrealistiseksi (ei vakuuttanut) sekä toinen, jolla voi luoda kuvia tyhjästä. Näillä kuva-älyillä on aina kiva leikkiä, mutta käytännön merkitys on sitten vähän eri asia. AI-tekstitykset Live Captionsilla on siitä erityinen monien kännyköiden tarjoamaan nähden, että kerrankin mukana on myös Suomen kieli. Toinen tapa, jolla Copilot laitteessa näkyy, on sille varattu oma näppäin, joka on oikeanpuoleisen Fn-näppäimen tilalla. Hieman ärsyttävää oli se, että joka AI-ominaisuudessa piti erikseen kirjautua Microsoft-tilille. Copilotilta kysyminen kun joku toiminto ei Windowsista löytynyt, tuli kyllä nopeasti käyttöön.


ThinkPadissa on 58 Wh akku, jonka saa Rapid Charge -ominaisuudella 80% täyteen noin tunnissa, väittää Lenovo. Väite piti paikkansa. Akkukesto onkin vallan pätevä peruskäytössä - sillä pärjäsi reilusti työpäivän verran, satunnaisessa käytössä useita päiviä.

Kun kysyin Lenovon tilaisuudessa, mitä etua on siitä, että valitsee Snapdragonin AMD:n tai Intelin sijasta tai toisinpäin, sain vastaukseksi ympäripyöreähkön “haluamme antaa kuluttajille vaihtoehtoja”. Akkukesto, eli käytännössä virrankulutus suhteessa laskentatehoihin on kuitenkin ilmeisesti se, mikä kilpailijoista Snapdragonilla voiton jossain määrin vie - kokemusta on tietenkin tullut kännyköiden kautta.

Jos tarpeesi työläppärille ovat Office-ohjelmat, tekoälyavustajan hyödyntäminen. netin selailu ja viesteihin vastailu, en näe mitään ongelmaa Snapdragon-läppärin hankkimisessa… en tosin kovin paljon etujakaan. Teknisiltä kyvyiltään Snapdragon-Thinkpad on pätevä, mutta tiedostettava on, että vielä ollaan uuden tulokkaan tietokoneteknologian lähtöruuduissa ja pientä tai isompaa köhimistä on luvassa siellä täällä. Itselleni Adoben ohjelmistojen vakaa toimivuus on elinehto ja välillä sitä tulee asenneltua monenlaista eksoottisempaakin ohjelmistoa tai peliä, joten jokapaikan laite tästä läppäristä ei itselleni tullut. Se inasen kalliimpi OLED-vaihtoehto olisi voinut taivutella hieman enemmän. Siitä syystä tähtimääränkin antaminen on vähän epäreilua.

Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon
Hintaluokka: varustelusta riippuen 1900-2300 euroa
Lisätietoa: lenovo.com

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Mova ... V2.fi testasi: Samsu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova