Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Dreame Z30 -varsi-imuri

Manu Pärssinen

Tänään klo 15.52 | Luettu: 161 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Fiksu vekotin?
Ei, V2.fi:stä ei ole tulossa V3:a, eli “Viihdettä, videopelejä ja vakuumeja”, vaan PR-toimistot olivat havainneet RoboRock-arviomme (artikkeli) ja pari viikkoa myöhemmin oven taakse ilmaantui puuhkuttava lähetti kahden ison paketin kanssa. Minä otin katsastaakseni Dreamen Z30 -varsi-imurin, koska sellaisen (ei välttämättä Dreamen) hankinta on ollut kotona muutenkin puheissa ja saman emofirman Mova-robotti testataan Annen toimesta myöhemmin. Sen verran sivussa ollaan kuitenkin V2.fi:n pääaiheista, että kodinkoneisiin ei olla vahvasti siirtymässä - pidetään näitä nyt poikkeuksena sääntöön ja katsellaan jatkossa tapauskohtaisesti.



Varsi-imureista olen kokeillut aiemmin lyhyesti Electroluxin 250 euron mallia, mutta Dreamen lippulaivamalli pyrkii selvästi haastamaan de-facto-merkki Dysonin malliston saman hintaisia laitteita - ja ainakin speksien perusteella tekee sen tosissaan.

Imuteho: 310 AE
Moottorin nopeus: 150 000 kierrosta minuutissa
HEPA-suodatus: 99,99% (H14)
Akku ja akkukesto: 90 minuuttia / 300 m2 (eco-tila), 8 kpl 3200+ mAh akkuja
Latausaika: 4 tuntia
Rungon paino: 2,2 kg
Pölysäiliön kapasiteetti: 0,6 l

Pakettia avatessa (alla unboxing-video) ensimmäinen yllätys oli se, kuinka paljon erilaisia harjoja, palasia ja suulakkeita Z30:n mukana tulee. Paketista löytyy useiden pintojen harja valolla, pehmeämpi usean pinnan harja valolla, moottoroitu miniharja, pieniin rakoihin menevä harjallinen pala, pyörivä pehmeä pölyharja, lemmikin irtokarvanpoistaja, pehmeä pölyharja, jatkovarsi, taittuva nivelpala ja jatkoletku. Ensimmäinen ajatus on se, että tarvitseeko näitä kaikkia - ja jaksaako niitä vaihtaa aina tarpeen mukaan. Oma vastaukseni on: ei. Ainahan hyvä on olla valinnanvaraa, mutta viikon perussiivoilussa tarve rajoittui muutamaan palaseen, vaikka kävin autonkin imuroimassa. Toisaalta palamäärä vaatii myös säilytystilaa ja jos sitä ei imurin säilytyspaikan läheisyydessä ole, suulakkeet ovat pian pitkin poikin tai laatikossa unohtuneina. Imurin telineessä niistä voi säilyttää vain murto-osaa. Kissanomistajana annan kuitenkin plussaa irtokarvojen poistajasta, johon tarttuneet tupot voi harjauksen jälkeen imaista säiliöön.



Ensimmäiseksi imuri pitää toki ladata ja siihen liittyvätkin suurimmat valituksen aiheeni. Imurin sivuilla mainostetaan, että “seinätelinettä ei tarvita”, koska mukana tulee tukialusta. Kun imurin siihen asettaa (tähän olisi muutenkin kaivannut selkeämmät ohjeet), se vaappuu ja huojuu, niin että vähän hirvittää. Tämä on erityisen ikävää siksi, että muuten Z30 tuntuu laadukkaalta ja tukevalta paikoilleen naksahtavine lisäpalikoineen. Mukana tulleen latausjohdon pituus on ikävästi sellainen, että se juuri ja juuri ylettyy imurin latauspistokkeeseen. Se pitää siis jättää lattialle pyörimään tai johonkin roikkumaan sitä hetkeä varten, kun imurin tuo takaisin ladattavaksi. Tämän olisi voinut hoitaa tämän hintaisessa laitteessa huomattavasti elegantimminkin. Esimerkiksi Electroluxin mallissa jota hetken testailin, oli lataustelineessä nastat, joihin imuri asettui, eikä johdosta tai sen irrottelusta tarvinnut missään vaiheessa huolehtia.

Toinen latailuun liittyvä kritiikki on mainostettu 90 minuutin akkukesto. Toki luku ilmoitetaan pienimmällä imuteholla, eli eco-tilassa käytettynä, mutta harvassa tilanteessa pelkkä ecoilu riitti ja esimerkiksi autoa imuroidessani akut nollautuivat noin vartissa. Kotia imuroidessa nostin tehoa silloin tällöin - toki “älykäs” imuri osasi hyvin sitä itsekin tarvittaessa nostaa lian määrän tai pinnan vaihtuessa - ja normaalikäytössä neljännes akusta hupeni alle 10 minuuttiin. Puolentoista tunnin aikaan pääsemiseen vaaditaan siis jo entuudestaan melkoisen puhtaat pinnat.



Z30:n imuteho on suurimmillaan enemmän kuin riittävä useimpiin tilanteisiin (alla auton jalkatilan vertailukuvan 5 minuutin imuroinnin jälkeen) ja hiljaisimmillaan niin hiljainen, ettei ole mikään ongelma jahdata pölypalloja kerrostalossa iltamyöhäänkään. Vaikka se ketterästi kääntyilee lattialla ja pääsee myös hyvin lähelle seinänvieruksia, “rikkaimurina” käytettäessä, eli ilman jatkovartta ja isompaa harjasuulaketta, se on melkoisen painava. En usko esimerkiksi äitini jaksavan sen kanssa kovin kauaa touhuta.



Olin nuorempana kova siivousintoilija, mutta sittemmin sitä on leppoistunut asian suhteen ja ymmärtänyt, ettei kaiken tarvitse aina olla just silleen. Dreame Z30 sai minut imuroimaan tavallista hanakammin (tosin saman olisi saanut aikaan varmaan mikä tahansa varsi-imuri vanhan perässä raahattavan rohjakkeen tilalla), mutta siitä ei tullut paras ystäväni - ehkäpä vain mukava kaveri. Hintalappua en varsi-imureiden kategoriassa osaa valitettavasti kovin paljon suhteuttaa laatutasoon, kun esimerkiksi Dysoneista ei ole kokemusta, mutta muutamista valituksen aiheista huolimatta laadukkaan oloinen Z30 tekee sen mitä lupaa ja mukana tuleva varusteiden määrä on kattava.



Dreame Z30
Hintaluokka: 550 eur
Lisätietoa: dreametech.com

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Jabra...

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova