Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HMD Skyline -puhelin

Manu Pärssinen

15.09.2024 klo 18.32 | Luettu: 2289 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Jotain hyvää, jotain heikompaa
HMD Global oli pitkään tunnettu nykypäivien Nokia-puhelinten julkaisijana, mutta jokin aika sitten se lanseerasi oman puhelinbrändinsä, ja testasimme jo kesäkuussa noin 180 euron hintaisen HMD Pulse Pron (arvio). Heinäkuussa taas julkaistiin HMD:n lippulaiva Skyline. Minulle lähinnä Nissanin urheiluautot nimeämisensä myötä mieleen tuovan puhelimen speksit ovatkin varsin eri näköiset kuin Pulse Prossa - mutta niin on hintakin.

Näyttö: 6,55” POLED, 144 Hz, 1000 nitin huippukirkkaus, 1080x2400
Prosessori: Snapdragon 7s Gen 2
Mitat: 159,84 mm x 75,66 mm x 8,9 mm, 209,5 g
Muisti: 8/12 Gt, 128 Gt/256Gt tallennustilaa + microSD-paikka
Kamera: 108 MP (OIS) + 13 MP ultraleveä + 50 MP telefoto
Etukamera: 50 MP (OIS+EIS)
Akku: vaihdettava 4600 mAh (33W lataus, 15 W langaton)
IP54
Android 14


Puhelinta saa sinisenä (Blue Topaz), mustana (Twisted Black), sekä testiin saapuneena Neon Pink -versiona, joka aiheuttikin jonkin verran katseen kääntymisiä. Laatikossa tulee paperitavaran ja SIM-avaimen lisäksi vain USB-C-kaapeli, mutta ei laturia. Sen puuttumiseen on sama syy kuin muillakin puhelinvalmistajille: elektroniikkajätteen vähentäminen. Skyline ottaa vastaan latausta 33W teholla piuhan kautta, 15 watilla langattomasti.

Skylinen muotoilusta löytyy pieniä yksityiskohtia. Vaikka itse pidänkin hieman pyöristetyimmistä reunuksista kuin tästä löytyvistä, varsinkin sen kulmien pienet viistoitukset ja muut hillityt lisäkoristeet ovat ihan tyylikkään näköisiä. Alareunassa on USB-C-liitäntä (2.0). Kameraosasto takana on vasemmassa yläkulmassa pyöristetyn suorakaiteen sisälläl ja HMD-logo mustalla keskellä, kohtuullisen pienikokoisena, mutta selkeästi erottuvana. Vaikka arvostelun hetkelläl pöydälläni oli neljä puhelinta, oli Skyline niistä helppo erottaa. Kädessä se tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta.

Tämänkin puhelimensa markkinoinnissa HMD:llä on vahva digipaasto-kulma, vaikka peruspuhelimesta ei olekaan kyse. Sitä varten on muun muassa Detox-tila, joka estää some-ilmoitusten kajahtelun, mutta oli yllättävää, ettei tila ollut selkeästi esillä, vaan jopa googlailun kanssa sen etsimiseen meni aikaa: se ei ollut ylävalikossa, ei HMD My Device -appissa, ei sovelluksena… Ja sitä ei edes vielä ole olemassa, vaan tila lisätään myöhemmin päivityksellä. Käyttäjää rauhoittamaan on Android 14:stä tuunattu myös ns. Balance-käyttöliittymä, joka on perusfiilikseltään kiitettävän lähellä puhdasta Androidia. Lisänä on puhelimen vasemman reunan painike, jota kllikkailemalla vakio-ominaisuutena on äänet päällä / värinä / äänet pois päältä - vaihtoehdot, vähän kuin OnePlussan Alert Slider. Siihen saa myös ohjelmoitua muita ominaisuuksia, samoin kuin virtanäppäimeen, jonka tuplapainallus on vakiona kameran käynnistyminen. Sormenjälkilukija on virtapainikkeessa, mikä on edelleen mielestäni sille paras paikka.


Kameroista puheenollen. Spekseissä ei ole numeroiden osalta säästelty ja niiden perusteella valikoima olisi tähän hintaluokkaan pätevä. Eri kameroilla perus-räpsijä pärjää monissa tilanteissa, vaikka hämärässä suoriutumisessa on yhä parantamisen varaa, varsinkin jos näkymässä on jyrkkiä kontrasteja ja värit tuntuivat vähän heittelehtivän. Yötila ei osaa myöskään mennä päälle automaattisesti, kuten monissa luureissa nykyään käy (Skyline sitä kyllä osasi ehdottaa). Erikoisominaisuuksina HMD listaa tähtitaivaskuvien ottamisen käsivaralta, automaattisen tarkennuksen, selfie-eleet, silmänseurannan, 2x-muotokuvatilan, sekä ihonvärin säädön (luonnollinen tai kirkas). Näistä erityisesti automaattitarkennuksen mukana oleminen ja 2x-muotokuvatila saavat peukun noston. Alla muutama testikuva, artikkelin lopussa lisää.




144-hertsinen pOLED-näyttö esitti Youtuben HDR-sisältöä nätin näköisesti, mutta 1000 nitin maksimikirkkaus aiheutti vähän hankaluuksia yllättävän kirkkaina syyskuun päivinä. Olin siihen enimmäkseen tyytyväinen.

Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2, vaikka vuoden vanha onkin, on kohtuullisen harvinainen prosessori. Omien käsieni kautta käyneissä sellainen on tainnut olla vain 150 euroa halvemmassa Motorola Edge 50 Fusionissa. Olen ehkä tottunut “liian kalliisiin” puhelimiin, mutta joku ristiriita Skylinen käyttökokemuksessa oli: vaikka asioita tapahtui, eikä näytönkään pitäisi liiemmälti tahmata, ei käyttäminen tuntunut napakalta. Lukemani perusteella 7s Gen 2 on käytännössä hitaampi kuin 7 Gen 1 kahden ja puolen vuoden takaa, mutta toki esimerkiksi virran kulutuksen saralla on menty eteenpäin. Esimerkiksi äskettäin arvioimassamme saman hintaisessa OnePlus Nord 4 (artikkeli) on Snapdragon 7+ Gen3, joka on huomattavasti rivakampi.

Akku (4600 mAh) latautui 33W tehoilla täyteen noin puolessatoista tunnissa, eli ei se vauhdikkain ole. Plussa ainakin niille, jotka moista tarvitsevat, on myös langaton latausoptio, joka yleensä on kalliimpien puhelinten ominaisuus. HMD itse lupaa akulle kestoa jopa 48 tuntia “reaalikäyttöä simuloiden”, mutta hieman alle kaksi päivää vaikutti olevan lähempänä totuutta omassa käytössäni.

Se isoin HMD-valtti Skylinessä on niin kutsuttu “Gen2-korjattavuus”. Eli vaikka ennenkin HMD-luureissa on ollut mahdollista (yhteistyössä iFixitin kanssa) vaihdella helpommin kuluvia tai rikkoutuvia osasia, nyt siitä on tehty entistä helpompaa. Ohjeistuksen (ifixit.com) myötä käyttäjä pystyy vaihtamaan itse näytön (95 eur), takakannen (30 eur), akun (25 eur), kaiuttimen (15 eur), SIM-lokeron (15 eur) ja latausportin (20 eur) muutamilla simppeleillä työkaluilla. Toki varovaisuutta tarvitaan. Siinä mielessä onkin erikoista, että HMD tarjoaa päivityslupaukseksi vain kahta käyttöjärjestelmää ja kolmea vuotta tietoturvaa, sillä osia vaihdellen voisi Skylinen käyttöiän olla huomattavasti enemmänkin. Sen runko on alumiinia, etulasi Gorilla Glass 3:a ja suojaus-sertifikaattikin on saatu, vaikka se peruspäätä onkin: IP54, eli enimmän pölyn ja vesiroiskeiden pitäisi pysyä poissa sisuksista. Tähän varmasti vaikuttaa korjattavuus.

400-600 euron hintaluokassa on paljon valinnanvaraa (OnePlussaa, Samsungia, jopa Googlea) ja on vähän vaikea nähdä, miksi kaupoille lähtevän valinta osuisi “uuteen tulokkaaseen” HMD:hen, ellei korjattavuus ole se tärkein valintaperuste. Oman käyttökokemukseni perusteella Skyline kaipaa vielä hienosäätöä ja päivityksiä, vaikka muutamia valopilkkuja siinä onkin.



HMD Skyline
Hintaluokka: 500-600 eur muistimäärästä riippuen
Lisätietoa: HMD








V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi-kilpailu: Voit... Agatha All Along 1/9... >

Keskustelut (1 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

15.09.2024 klo 20.15

Harmi kun eivät osaa tehdä pienempiä laitteita. Viimeinen hyvä puhelin taisi olla Sony Xperia XZ1 Compact.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova