Tuorein sisältö

V2.fi testasi: JBL Live Buds 3 -nappikuulokkeet

Manu Pärssinen

02.09.2024 klo 09.00 | Luettu: 1567 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kotelosta kätevämmin

Vaikka Bluetooth-kaiuttimiakin edelleen tulee markkinoille tasaista tahtia, omaa arvosteltavien laitteiden pöytää katsellessa tuntuu, että jokainen elektroniikkavalmistaja haluaa nyt palasen nappikuulokemarkkinoista. JBL toki on ikivanha äänilaitteiden merkki (nykyään osa kymmenien audiomerkkien Harman Kardonia, joka on osa Samsungia), jonka tuotteita V2.fi:ssä on arvosteltu monesti ennenkin. Jotenkin markkinoilta pitäisi erottua ja JBL Live Buds 3:ssa se tapa on latauskotelo.

Elementit: 10 mm dynaaminen
Taajuusvaste: 20 Hz - 40 kHz
Impedanssi: 16 ohm
Herkkyys: 103 dB SPL 1 kHz
Korkein äänenpainetaso: 97 dB
Kuulokkeen paino: 4,6 g / kpl
Bluetooth: 5.3 napeissa, 5.1 kotelossa

Paketissa saapuu nappikuulokkeet latauskoteloineen, kolme paria korvasovitteita, USB-C-latauskaapeli ja paperitavaraa. V2.fi:n postiluukusta tipahti sinisävyinen versio, mutta saatavilla on myös musta, purppurainen sekä hopeinen. Napit ovat muotoilultaan “Budsit”, eli kun ne asettaa korviin, ulkopuolelle jää pavun muotoinen osanen - kaupasta löytyy myös avoimempi Flex-malli sekä varrellinen Beam-malli. Koteloa ja nappeja tarkemmin tutkiessa havaitsee monia pieniä design-yksityiskohtia, joillaisia toki 200 euron kuulokkeilta voi odottaa. Nappien ulkoreunaa kiertää kiiltävä kehys, jonka sisällä on JBL:n logo ja kiiltävän kotelon sisuksissa syvänteessä on urakuviota, jonka ei siellä tarvitsisi olla, mutta tyylikkyyttä se lisää.


Elefantti huoneessa on kuitenkin kotelon kansi: siinä on kosketusnäyttö. Niin sanottu Smart Charging Case sallii kuulokkeiden käyttämisen ilman sovellusta, mikä kuulostaa ehkä ensioletukselta turhalta kikkailulta, mutta pitkän käyttöjakson (noin 1 kuukausi) jälkeen on todettava, että sitä tuli oikeasti käytettyä. Matkustellessa ei tarvinnut kaivaa kännykkää takin taskusta, kun oli jättänyt kotelon ulottuvillensa - näin tuli ehkä jopa keskityttyä paremminkin podcasteihin tai musiikkiin, kun ei harhautunut somepoluille. Tuskailen myös usein pikkunappien korviinnaputtelu-kontrollien kanssa, joten tämä ratkaisu tarjosi apua myös siihen, vaikka toki normaalit toiminnot löytyvät myös nappien kautta - ja toimivat ihan hyvin.

Noin puolitoistatuumainen näyttö ei ole maailman tarkin tai responsiivisin, mutta ajaa asiansa. Sormella sen ruutuja voi selata vasemmalle sekä oikealle ja kaikki oleellinen on säädettävissä: käyttökieli, mediapainikkeet, äänenvoimakkuus, vastamelun tila, tilaääni, taajuuskorjaimen valmisprofiilit, ajastin, ruudun kirkkaus, lukitusruudun taustakuva (mobiilisovelluksen kautta valita voi myös omansa), Voice aware (oman äänen kuuluminen puheluissa), automaattinen soitto/pysäytys-toiminto, notifikaatiot(!), Find my Buds -toiminto ja mmm… “taskulamppu”, joka muuttaa näytön valkoiseksi. Ehkä sitä voi tuolin alle tippuneen napin löytämisessä hyödyntää.Näytöltä näkee myös kotelon ja molempien nappien lataustilan sekä kellonajan. Inasen olisin kaivannut oikopolkua mediapainikkeisiin, ettei aina olisi tarvinnut selata puolta kymmentä ruutua läpi.

Käytin kuulokkeita kesällä melkoisen paljon ja täytyy sanoa, että äänen laatu on sitä, mitä sen pitäisi tämän hintaluokan napeissa ollakin. Joka äänialalta löytyy tavaraa, keski- ja ylä-äänet ovat tarkkoja ja bassopuolikin sellainen, mitä elektronisen musiikin suurkuluttajana arvostan. Extreme Bass -taajuuskorjainasetus saa kenen tahansa pään tutisemaan, mutta yllättäen sekään ei kuulostanut ns. hirveältä, vaan pisti kunnon bassobiisien kanssa suun hymyilemään.


Mainiolta kuulostavan aivan taajuuskorjaamattoman kuuntelun lisäksi käytin aika paljon dynaamista “Studio”-asetusta sekä pehmeämpää “Club”-asetusta, jolla monenmoisen musiikin kuunteleminen onnistui ja vakiotestikappaleeni Kemopetrolin Child is My Name kuulosti oikein potkivalta, vaikkakin keskiäänikorostuneelta kovalla äänenpaineella. Tilaäänitilassa musiikki sai selvästi laajemman stereokuvan, mutta samalla keskiäänet tuntuivat vielä korostuvan. Se sopikin paremmin peli- ja elokuvakäyttöön. Live Buds 3:t on selvästi suunniteltu moneen käyttöön, joten erityiseen upean hifistelyyn niillä ei ryhdytä, mutta silti olin korvakäytäviini kaikuviin säveliin usein enemmän kuin tyytyväinen.

Olin myös varsin tyytyväinen kuulokkeiden melunvaimennukseen - se on yksi parhaista itse testaamistani. Meluisa lentokenttä muuttui hetkessä hiljaiseksi muminaksi, puhumattakaan rauhasta ja hiljaisuudesta lentokoneessa tai junassa. Lisäasetuksina löytyy Ambient Aware -tila, jotta kuuli, mitä vieressä istuva jutteli sekä lentokenttäkuulutukset musiikin soidessa taustalla, sekä Talk Through -tila, joka hiljentää musiikin ja joka vahvistaa keskiääniä, jotta puheen kuulee selkeämmin.

JBL Live Budsit eivät aiheuttaneet minulle lainkaan teknisiä ongelmia, ne kytkeytyivät nopeasti puhelimeen, eivätkä pätkineet tai uhanneet pudota korvista pienessä hölkässäkään. Niille luvattu jopa 50 tuntia kuunteluaikaa kotelolatausten kera, ilman vastamelua, on mukava lukema, eivätkä ne koskaan minua tien päälle jättäneet. Vaikka hintalappua monia voisi kirpaista, eipä näissä juuri valittamista ole, mikä tähdissä näkyköön.



JBL Live Buds 3
Hintaluokka: 200 euroa
Lisätietoa: JBL

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: OnePl... 2 800 tekoälyvideota... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova