V2.fi testasi: OnePlus Nord 4 5G -puhelin
Uusi Nord-sarjalainen osaa miellyttää
Testattavaksi saapui OnePlus Nord 4 -puhelin. Nord 4 on keskihintainen puhelinmalli, joka pyrkii yhdistämään käytettävyyttä ja aikaa kestäviä ominaisuuksia. Kolmesta erilaisesta väriversiosta toimitukseen saapui kaunis Oasis Green, josta ei melkeinpä malta irrottaa katsettaan. Muut väriversiot ovat maltillisemmat Mercurial Silver sekä Obsidian Midnight, joissa on omat, uniikit yksityiskohtansa, joiden kera värisävyt tulevat oikeuksiinsa.
Piirisarja: Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3
Muisti: 16 Gt
Tallennustila: 512 Gt
Koko: 162,6 x 75,0 x 7,99 mm
Paino: 199,5 g
Näyttö: 6,74 tuumaa, 2772 × 1 240, 120Hz AMOLED
Akku: 5500 mAh, 100W pikalataus
Kamera: 50 MP f/1.8
Ultralaajakulma: 8 MP, 112°, f/2.2
Etukamera: 16 MP, f/2.4
Videon maksimilaatu: 4K / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + OxygenOS 14
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-tukea + 6 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Bluetooth 5.4, 5G, Dual-SIM, NFC, Wi-Fi 6, IP65-luokitus, AI-ominaisuudet
Näyttävä, vihreä ilmestys erottuu ulkonäöllään. Takakannen kamerasaareke on nostettu metallinhohtoisen lasilevyn keskelle (jota voi käyttää peilinä takakameraselfieissä) ja muu kotelointi on tukevan tuntuista, koneistettua alumiinia. Vihreys liukuu tyylikkäästi haaleampaan vihreän sävyyn laitteen alareunaa kohti ja tämä erottuu myös reunoilla, jotka ovat kehyksettömät koteloinnin ollessa täysin yhtenäinen. Tämä ratkaisu vaikuttaa tukevalta ja kestävältä ja se tuntuu todella miellyttävältä kädessä. Puhelin on näin aivan käyttökelpoinen ilman suojakoteloakin, eikä sellaista paketissa mukana tullutkaan.
Metalliseen kuoreen sisältyy enemmän, kuin mitä ensivilkaisulta voi nähdä. Metallikuorisiin puhelimiin ei ole tähän mennessä saatu ahdettua toimivia 5G-antenneja, mutta OnePlus ratkaisi ongelman luovalla suunnittelulla ja käyttämällä pienempiä antenneja, jotka on ilmeisesti sijoiteltu laitteen kulmiin. Näin toimivat sekä nopeat yhteydet että kestävyys, joka alumiinilla voidaan saavuttaa.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet löytyvät oikeanpuolisesta kehyksestä ja kätevä Alert Slider -liukukytkin edustaa yksin vasemmalla. Se napsahtelee asennosta toiseen oikein tyydyttävästi. Infrapunalähetin löytyy puhelimen ylemmästä päätykehyksestä ja USB-C 2.0 -portti sekä Dual-SIM-kelkka alakehyksestä. Sormenjälkitunnistin on puhelimen näytön alaosassa ja taas kerran niin lähellä reunaa, että sijoittelu tuntui hankalalta. Tunnistin on kuitenkin toimiva ja nopea.
Kuten OnePlussan linja nykyään näyttäisi olevan, ei laturia tullut tämänkään mallin mukana, vaan sen voi ostaa erikseen. Mukana tulee kuitenkin tavanomainen, firman ikonisen punainen latausjohto. Akku on suurin, mitä valmistajan puhelimissa on nähty: 5500 mAh akku riittää hyvin kahdeksi päiväksi, raskaammalla käytölläkin helposti koko päiväksi. 100W laturia ei ollut käsillä, mutta valmistajan mukaan sellainen lataisi akun täyteen noin puolessa tunnissa. Pienemmänkin tehokapasiteetin laturilla lataus tuntui sujuvalta. Lisäksi puhelimen akunsäästöohjelmiston luvataan pitävän akku vähintään 80 % terässä neljän vuoden käytön jälkeenkin, mitä oli tietysti mahdotonta testata – mutta pidän ajatusta ekologisena, taloudellisena ja edistyksellisenä keskihintaluokkaisessa laitteessa.
Näyttö on erinomaisen mukavan näköinen, mukautuvaa 120 Hz kuvataajuutta tukeva AMOLED, joka soveltuu hyvin arkisen käytön lisäksi videoiden katseluun ja pelaamiseenkin. 450 PPI:n tarkkuus pitää yksityiskohdat täsmällisinä. 10-bittisellä paneelilla on HDR-tuki ja väriasetuksissakin on valinnanvaraa. Kirkkaus on parempi viimevuotiseen Nord 3:een verrattuna, joten kirkkaassa auringonvalossakin puhelinta näkee hyvin käytellä. Mukana on myös kätevä Aqua Touch -tuki, jolloin näyttö ei sekoa sadepisaroista tai märistä sormenpäistä, vaan tunnistaa kosketukset oikein.
Kaiuttimet ovat hetki sitten arvostellun Nord CE 4 Liten tapaan asetellut. Leveästä raosta näytön reunasta löytyvä kuuloke toimii parina alakehyksestä löytyvän elementin kanssa. Toteutus on tällä kertaa oikein hyvä ja tasapainoinen. Kaiuttimet ovat äänekkäät ja yllättävän monipuoliset sekä selkeät. Särkymistä alkaa ilmetä vasta voimakkuuden yläpäädyssä, mutta keskivaiheilla kaiuttimet ovat oikein hyvät pelaamiseen, sarjojen ja elokuvien katseluun ja satunnaiseen musiikin kuunteluunkin. Kaiuttimien lisäksi puhelimeen voi kytkeä ulkoisen langattoman kaiuttimen tai -kuulokkeet Bluetooth 5.4 -yhteyden välityksellä.
Mallista myydään kahden eri kapasiteetin versiota. Tarjolla ovat 12 Gt RAM-muistilla ja 256 Gt tallennustilalla sekä 16 Gt RAM-muistilla ja 512 Gt tallennustilalla varustetut mallit. Tallennustila ei ole laajennettavissa. Pohjana toimii uusi Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3 -piirisarja, joka antaa mukavasti vauhtia päivittäisiin toimintoihin, pitää käyttöliittymäanimaatiot tyylikkäinä ja sulavina ja mahdollistaa sujuvan moniajon. Pelaamiseenkin puhelin sopii, mutta hyvin raskaassa pelaamisessa prosessorin lämpenemisestä johtuva töksähtely ja hidastuminen lisääntyvät. Liian kuumaksi ei puhelin onneksi kiehahda, mutta suorituskyky ei ole kovassa rasituksessa vahvimmilla alueillaan. Tavanomaisessa käytössä, kuten videoita selaillessa, pelatessa, viestisovelluksia käytellessä ja nettiä selaillessa ei ongelmiin pääse törmäämään, vaikka kaikkea tätä tekisikin yhtä aikaa.
Mukana on taas useita kumppanuussovelluksia, joita voi tuttuun tapaan poistella, jos niitä ei halua käyttää. Päivitys toi mukanaan satsin uusia kumppanuussovelluksia, mikä tuntui erikoiselta. Android 14 Oxygen OS -kerroksella on joka tapauksessa sujuvan ja raikkaan tuntuinen yhdistelmä, jossa on helppo ja moderni tuntuma. Pidin myös oletuksena päällä olevista animaatioista ja animoiduista taustakuvista. Päivityslupaus kattaa neljä suurta Android-päivitystä sekä kuusi vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on pisin paketti valmistajan takaamia päivityksiä.
Etukamera tuottaa oikein somekelpoisia 16 MP kuvia hyvässä valaistuksessa. Värintoisto on miellyttävä myös ihonsävyjen osalta ja terävyys näyttää siistiltä. Hämärässä valaistuksessa vaihtoehtona on käyttää salamatilaa näyttöä väläyttämällä tai lisätä valotusaikaa automaattisessa yötilassa, mutta kumpikaan ei ole oikeasti hyvä valinta, jos lärvikuvan haluaa saada onnistumaan.
Hyvä valaistus on avain onnistumiseen myös pääkameran kohdalla. Nord 4 hyödyntää samaa 50 MP pääkameraa kuin edullisempi Nord CE 4 Lite -malli, mikä yllätti. Kuvanparannukseen nojaava Sonyn LYT-600 kameraelementti saa enemmän irti tehokkaammasta piirisarjasta ja tekoälytoiminnoista. Kuvien dynamiikka on melko hyvä ja yksityiskohdat ovat yleensä hyvän näköisiä, jos valaistus on riittävä. Kamera pärjäilee vielä puolipilvisenä päivänäkin, mutta varjoissa voi olla ajoittaista tunkkaisuutta. Vastaavasti olen ihmeissäni siitä, miten huonosti valoisien kohtien käsittely edelleen toimii. Äärimmäisen kirkkaat kohdat tai pilvet taivaalla palavat helposti puhki – eivät onneksi joka kerta, mutta sama ongelma toistuu kuvissa kiusallisen usein. Yökuvaus on edelleen riippuvainen hyvistä valonlähteistä, joiden mukaan kamera laskee valotuksen tarpeen. Yökuvissa on niiden onnistuessa luonnollinen ilme eikä liiallista terävöintiä juurikaan ilmene. Pääkameran kuvissa on ajoittaista korruptoitumista, minkä odottaisin korjautuvan päivitysten myötä.
Kamerasovelluksesta löytyvä 2X-toiminto on rajaus pääkameran kennolta. Kameratila ei lisää laatuun mitään, mutta kuvat tuntuivat onnistuvan usein 50 MP kennon tarjoaman tarkkuuden vuoksi. Oikea telezoom olisi ollut mukava, joskin 2X-rajaus toimii tässä tapauksessa hyvin arkisissa kuvissa. 8 MP laajakulmakamera on puolestaan parantunut hiukan edellisvuoden malliin verrattuna. Hämärässä kuvista tulee pimeitä ja suttuisia, mutta hyvässä valossa ne näyttävät hintaluokan sisällä vertailukelpoisilta. Kaikki kamerat tuottavat yleisesti luonnollisen värityksen, joskin punaiset sävyt jäävät mielestäni välillä liian haaleiksi.
Tekoälyäkin on pakattu mukaan. Kamerasovelluksessa voi käyttää AI-pyyhekumia ja poistaa osia kuvista. Ominaisuus vaatii OnePlus-tilin liittämistä. Mukana on myös leikkaustoiminto, jolla kuvien osista voi tehdä vaikka tarroja viestisovelluksiin. Kameralle pitäisi myös löytyä ryhmäselfienkorjaustoiminto, jolla sovellus korjaa kiinni räpsähtäneitä silmiä ja parantaa kasvojen tarkkuutta. Nauhurille puolestaan on toiminto, jolla pitkistä nauhoitteista laaditaan nopeita tekstimuotoisia yhteenvetoja. Tekoäly myös koostaa teksteistä ja verkkosivujen tekstimassoista lyhennelmiä ja lukee niitä ääneen, mutta ilmeisesti suurin osa luetelluista toiminnoista ei ollut vielä tullut tarjolle testauksen aikana, sillä en löytänyt niitä kaikkia puhelimesta. Ääni- ja tekstityökalut tukevat tiettävästi aluksi vain hindin ja englannin kieliä.
Kamerat vaikuttavat olevan sellainen alue, jossa puhelin ei suoriudu parhaalla mahdollisella tavalla. Pidän siitä, että muilta osin asioita on kuitenkin mietitty huolella. Suuri akku, metalliset kuoret, suorituskyky, päivityslupaus ja kaikki ne pienet kätevät jutut, kuten akunkeston parantaminen tekevät Nord 4:stä hintaluokassaan sellaisen puhelimen, johon kannattaa tutustua. Ja jos hinta putoaa, on Nord 4 vieläkin mielenkiintoisempi puhelintapaus.
OnePlus Nord 4 5G
Hintaluokka: 500–600 euroa
Lisätietoa: OnePlus
Piirisarja: Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3
Muisti: 16 Gt
Tallennustila: 512 Gt
Koko: 162,6 x 75,0 x 7,99 mm
Paino: 199,5 g
Näyttö: 6,74 tuumaa, 2772 × 1 240, 120Hz AMOLED
Akku: 5500 mAh, 100W pikalataus
Kamera: 50 MP f/1.8
Ultralaajakulma: 8 MP, 112°, f/2.2
Etukamera: 16 MP, f/2.4
Videon maksimilaatu: 4K / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + OxygenOS 14
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-tukea + 6 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Bluetooth 5.4, 5G, Dual-SIM, NFC, Wi-Fi 6, IP65-luokitus, AI-ominaisuudet
Näyttävä, vihreä ilmestys erottuu ulkonäöllään. Takakannen kamerasaareke on nostettu metallinhohtoisen lasilevyn keskelle (jota voi käyttää peilinä takakameraselfieissä) ja muu kotelointi on tukevan tuntuista, koneistettua alumiinia. Vihreys liukuu tyylikkäästi haaleampaan vihreän sävyyn laitteen alareunaa kohti ja tämä erottuu myös reunoilla, jotka ovat kehyksettömät koteloinnin ollessa täysin yhtenäinen. Tämä ratkaisu vaikuttaa tukevalta ja kestävältä ja se tuntuu todella miellyttävältä kädessä. Puhelin on näin aivan käyttökelpoinen ilman suojakoteloakin, eikä sellaista paketissa mukana tullutkaan.
Metalliseen kuoreen sisältyy enemmän, kuin mitä ensivilkaisulta voi nähdä. Metallikuorisiin puhelimiin ei ole tähän mennessä saatu ahdettua toimivia 5G-antenneja, mutta OnePlus ratkaisi ongelman luovalla suunnittelulla ja käyttämällä pienempiä antenneja, jotka on ilmeisesti sijoiteltu laitteen kulmiin. Näin toimivat sekä nopeat yhteydet että kestävyys, joka alumiinilla voidaan saavuttaa.
Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet löytyvät oikeanpuolisesta kehyksestä ja kätevä Alert Slider -liukukytkin edustaa yksin vasemmalla. Se napsahtelee asennosta toiseen oikein tyydyttävästi. Infrapunalähetin löytyy puhelimen ylemmästä päätykehyksestä ja USB-C 2.0 -portti sekä Dual-SIM-kelkka alakehyksestä. Sormenjälkitunnistin on puhelimen näytön alaosassa ja taas kerran niin lähellä reunaa, että sijoittelu tuntui hankalalta. Tunnistin on kuitenkin toimiva ja nopea.
Kuten OnePlussan linja nykyään näyttäisi olevan, ei laturia tullut tämänkään mallin mukana, vaan sen voi ostaa erikseen. Mukana tulee kuitenkin tavanomainen, firman ikonisen punainen latausjohto. Akku on suurin, mitä valmistajan puhelimissa on nähty: 5500 mAh akku riittää hyvin kahdeksi päiväksi, raskaammalla käytölläkin helposti koko päiväksi. 100W laturia ei ollut käsillä, mutta valmistajan mukaan sellainen lataisi akun täyteen noin puolessa tunnissa. Pienemmänkin tehokapasiteetin laturilla lataus tuntui sujuvalta. Lisäksi puhelimen akunsäästöohjelmiston luvataan pitävän akku vähintään 80 % terässä neljän vuoden käytön jälkeenkin, mitä oli tietysti mahdotonta testata – mutta pidän ajatusta ekologisena, taloudellisena ja edistyksellisenä keskihintaluokkaisessa laitteessa.
Näyttö on erinomaisen mukavan näköinen, mukautuvaa 120 Hz kuvataajuutta tukeva AMOLED, joka soveltuu hyvin arkisen käytön lisäksi videoiden katseluun ja pelaamiseenkin. 450 PPI:n tarkkuus pitää yksityiskohdat täsmällisinä. 10-bittisellä paneelilla on HDR-tuki ja väriasetuksissakin on valinnanvaraa. Kirkkaus on parempi viimevuotiseen Nord 3:een verrattuna, joten kirkkaassa auringonvalossakin puhelinta näkee hyvin käytellä. Mukana on myös kätevä Aqua Touch -tuki, jolloin näyttö ei sekoa sadepisaroista tai märistä sormenpäistä, vaan tunnistaa kosketukset oikein.
Kaiuttimet ovat hetki sitten arvostellun Nord CE 4 Liten tapaan asetellut. Leveästä raosta näytön reunasta löytyvä kuuloke toimii parina alakehyksestä löytyvän elementin kanssa. Toteutus on tällä kertaa oikein hyvä ja tasapainoinen. Kaiuttimet ovat äänekkäät ja yllättävän monipuoliset sekä selkeät. Särkymistä alkaa ilmetä vasta voimakkuuden yläpäädyssä, mutta keskivaiheilla kaiuttimet ovat oikein hyvät pelaamiseen, sarjojen ja elokuvien katseluun ja satunnaiseen musiikin kuunteluunkin. Kaiuttimien lisäksi puhelimeen voi kytkeä ulkoisen langattoman kaiuttimen tai -kuulokkeet Bluetooth 5.4 -yhteyden välityksellä.
Mallista myydään kahden eri kapasiteetin versiota. Tarjolla ovat 12 Gt RAM-muistilla ja 256 Gt tallennustilalla sekä 16 Gt RAM-muistilla ja 512 Gt tallennustilalla varustetut mallit. Tallennustila ei ole laajennettavissa. Pohjana toimii uusi Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3 -piirisarja, joka antaa mukavasti vauhtia päivittäisiin toimintoihin, pitää käyttöliittymäanimaatiot tyylikkäinä ja sulavina ja mahdollistaa sujuvan moniajon. Pelaamiseenkin puhelin sopii, mutta hyvin raskaassa pelaamisessa prosessorin lämpenemisestä johtuva töksähtely ja hidastuminen lisääntyvät. Liian kuumaksi ei puhelin onneksi kiehahda, mutta suorituskyky ei ole kovassa rasituksessa vahvimmilla alueillaan. Tavanomaisessa käytössä, kuten videoita selaillessa, pelatessa, viestisovelluksia käytellessä ja nettiä selaillessa ei ongelmiin pääse törmäämään, vaikka kaikkea tätä tekisikin yhtä aikaa.
Mukana on taas useita kumppanuussovelluksia, joita voi tuttuun tapaan poistella, jos niitä ei halua käyttää. Päivitys toi mukanaan satsin uusia kumppanuussovelluksia, mikä tuntui erikoiselta. Android 14 Oxygen OS -kerroksella on joka tapauksessa sujuvan ja raikkaan tuntuinen yhdistelmä, jossa on helppo ja moderni tuntuma. Pidin myös oletuksena päällä olevista animaatioista ja animoiduista taustakuvista. Päivityslupaus kattaa neljä suurta Android-päivitystä sekä kuusi vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä on pisin paketti valmistajan takaamia päivityksiä.
Etukamera tuottaa oikein somekelpoisia 16 MP kuvia hyvässä valaistuksessa. Värintoisto on miellyttävä myös ihonsävyjen osalta ja terävyys näyttää siistiltä. Hämärässä valaistuksessa vaihtoehtona on käyttää salamatilaa näyttöä väläyttämällä tai lisätä valotusaikaa automaattisessa yötilassa, mutta kumpikaan ei ole oikeasti hyvä valinta, jos lärvikuvan haluaa saada onnistumaan.
Hyvä valaistus on avain onnistumiseen myös pääkameran kohdalla. Nord 4 hyödyntää samaa 50 MP pääkameraa kuin edullisempi Nord CE 4 Lite -malli, mikä yllätti. Kuvanparannukseen nojaava Sonyn LYT-600 kameraelementti saa enemmän irti tehokkaammasta piirisarjasta ja tekoälytoiminnoista. Kuvien dynamiikka on melko hyvä ja yksityiskohdat ovat yleensä hyvän näköisiä, jos valaistus on riittävä. Kamera pärjäilee vielä puolipilvisenä päivänäkin, mutta varjoissa voi olla ajoittaista tunkkaisuutta. Vastaavasti olen ihmeissäni siitä, miten huonosti valoisien kohtien käsittely edelleen toimii. Äärimmäisen kirkkaat kohdat tai pilvet taivaalla palavat helposti puhki – eivät onneksi joka kerta, mutta sama ongelma toistuu kuvissa kiusallisen usein. Yökuvaus on edelleen riippuvainen hyvistä valonlähteistä, joiden mukaan kamera laskee valotuksen tarpeen. Yökuvissa on niiden onnistuessa luonnollinen ilme eikä liiallista terävöintiä juurikaan ilmene. Pääkameran kuvissa on ajoittaista korruptoitumista, minkä odottaisin korjautuvan päivitysten myötä.
Kamerasovelluksesta löytyvä 2X-toiminto on rajaus pääkameran kennolta. Kameratila ei lisää laatuun mitään, mutta kuvat tuntuivat onnistuvan usein 50 MP kennon tarjoaman tarkkuuden vuoksi. Oikea telezoom olisi ollut mukava, joskin 2X-rajaus toimii tässä tapauksessa hyvin arkisissa kuvissa. 8 MP laajakulmakamera on puolestaan parantunut hiukan edellisvuoden malliin verrattuna. Hämärässä kuvista tulee pimeitä ja suttuisia, mutta hyvässä valossa ne näyttävät hintaluokan sisällä vertailukelpoisilta. Kaikki kamerat tuottavat yleisesti luonnollisen värityksen, joskin punaiset sävyt jäävät mielestäni välillä liian haaleiksi.
Tekoälyäkin on pakattu mukaan. Kamerasovelluksessa voi käyttää AI-pyyhekumia ja poistaa osia kuvista. Ominaisuus vaatii OnePlus-tilin liittämistä. Mukana on myös leikkaustoiminto, jolla kuvien osista voi tehdä vaikka tarroja viestisovelluksiin. Kameralle pitäisi myös löytyä ryhmäselfienkorjaustoiminto, jolla sovellus korjaa kiinni räpsähtäneitä silmiä ja parantaa kasvojen tarkkuutta. Nauhurille puolestaan on toiminto, jolla pitkistä nauhoitteista laaditaan nopeita tekstimuotoisia yhteenvetoja. Tekoäly myös koostaa teksteistä ja verkkosivujen tekstimassoista lyhennelmiä ja lukee niitä ääneen, mutta ilmeisesti suurin osa luetelluista toiminnoista ei ollut vielä tullut tarjolle testauksen aikana, sillä en löytänyt niitä kaikkia puhelimesta. Ääni- ja tekstityökalut tukevat tiettävästi aluksi vain hindin ja englannin kieliä.
Kamerat vaikuttavat olevan sellainen alue, jossa puhelin ei suoriudu parhaalla mahdollisella tavalla. Pidän siitä, että muilta osin asioita on kuitenkin mietitty huolella. Suuri akku, metalliset kuoret, suorituskyky, päivityslupaus ja kaikki ne pienet kätevät jutut, kuten akunkeston parantaminen tekevät Nord 4:stä hintaluokassaan sellaisen puhelimen, johon kannattaa tutustua. Ja jos hinta putoaa, on Nord 4 vieläkin mielenkiintoisempi puhelintapaus.
OnePlus Nord 4 5G
Hintaluokka: 500–600 euroa
Lisätietoa: OnePlus
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti