Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy Z Flip 6 - taitettava puhelin

Manu Pärssinen

27.08.2024 klo 20.00 | Luettu: 1340 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Paljon teknologiaa pienessä paketissa
Samsung järjesti äskettäin taputelluissa Pariisin olympialaisissa melkoisen mainostempauksen antamalla lähes 17 000 siellä kilpailevalle urheilijalle uuden taitettavan Galaxy Z Flip 6 -puhelimen erikoismallin - ja kyllä sitä sitten osallistujien käsissä näkyikin. V2.fi sai loppukesän lomapäiviin puhelimen myös omaan testiin. Aloitetaan vertailulla viime vuoden malliin, jota emme itse ehtineet testata (ainoastaan Fold 5:n - artikkeli).






Galaxy Z Flip 5Galaxy Z Flip 6
Mitat165,1 x 71,9 x 6,9 mmtaitettuna 85,1 x 71,9 x 15,1 mm187 g165,1 x 7,9 x 6,9 mmtaitettuna 85,1 x 71,9 x 14,9 mm187 g
Näytöt6,7” 2640x1080, 22:9, 426 PPI AMOLED 120 Hz ja 3,4” 720x748 Super AMOLED 60 Hz6,7” 2640x1080, 22:9, 426 PPI AMOLED 120 Hz ja 3,4” 720x748 Super AMOLED 60 Hz
Kamerat12 MP (OIS f/1.8)12 MP ultralaaja (f/2.2)10 MP selfie50 MP (OIS f/1.8)12 MP ultralaaja (f/2.2)10 MP selfie
ProsessoriQualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
Muisti8Gt + 256/512 Gt 12Gt + 256/512 Gt
Akku3700 mAh (25W pikalataus), langaton lataus4000 mAh (25W pikalataus), langaton lataus
IP-luokitusIPX8 IP48
KäyttöjärjestelmäAndroid 13Android 14, One UI 6


Viime vuoden mallin hankkineille vaikuttaisi tällä perusteella riittävän siis mietittävää, mutta speksit eivät ole toki nekään kaikki kaikessa. Arvioin heinäkuussa Motorola Razr 50 Ultran (testi), joka on hyvin samassa hintaluokassa (ellei ole tarjouksessa) Galaxy Z Flip6:n kanssa. Pidin kuitenkin reilun tauon tämän arvostelun aloittamisessa Moton palautuksen jälkeen, jotta pääsin Galaxyn kimppuun tuorein silmin. Telnisesti suurin ero kyseisissä laitteissa on Galaxyn tehokkaampi suoritin, IP-luokitus ja muutama muukin seikka - Motorolalla taas on enemmän megapikseleitä kameroissa ja vähän eri suhtautuminen (isompaan) etunäyttöön.

Samsung Galaxy Z Flip 6:n paketissa tulee puhelimen lisäksi perustarvikkeet: USB-C-kaapeli, SIM-työkalu ja papereita, mutta ei virtalähdettä. Kutosmallia saa testiin tulleen hillityn vaaleansinisen lisäksi myös mintunvihreänä, pirtsakan keltaisena ja hopeisena. En ole edelleenkään Samsungin pystysuorien reunojen ystävä - omaan kouraani ne eivät ole mukavimmat, mutta kooltaan Flip 6 on silti oikein sopiva, niin avattuna kuin taitettunakin. Designiltaan puhelin on todella minimalistinen, edes Samsungin logoa ei löydy kuin taitettuna päädystä ja tämä on mielestäni sekä vähän rohkea, että varsin tyylikäs ratkaisu: tietäjät tietävät ja muilla on kädessään kivan sekä futuristisen näköinen laite.


Osaltaan ulkoasuun vaikuttaa alumiiniset reunukset, jotka toki auttavat myös puhelimen kestävyydessä, ei tämän pitäisi pienistä lattiaan kolahduksista olla moksiskaan, kun laseistakin löytyy Gorilla Glass Victus 2:a. Erityisen hienoa on, että pikkutaittuvaan on saatu IP 48 -luokitus, joten vedenkestävyys ja pölysuojauskin ovat kunnossa.

Nyt kun olen testannut jo kourallisen taitettavia puhelimia, tulee samoja totuuksia toisteltua artikkelista toiseen: pienen totuttelun jälkeen etunäytön käyttäminen siihen, että päättää kannattaako notifikaation perustella avata puhelinta kokonaan vai ei, tulee toiseksi luonnoksi. Kalenterin näkyminen vilkaisulla auttoi minua myös monessa tilanteessa, samoin kuin Spotify-toiminnot. Etunäytöllä pärjää niin monessa tilanteessa, että isomman ruudun käyttö väkisinkin vähenee ja vähän kikkailemalla on mahdollista saada kaikki sovellukset toimimaan etunäytölläkin (Youtube on pullollaan ohjevideoita). Molemmat näytöt ovat oikein hyvännäköisiä, väreiltään sopivasti säädettyjä ja responsiivisia. Saranan taite ei häiritse käyttöä missään tilanteessa, vaikka sen toki sormella tuntee ja sopivassa valossa näytöstä erottaa. Yksi erikoinen havainto itselleni kuitenkin Flip 6:a käyttäessäni tuli: välillä se tuntui lämpenevän aika reilusti.

Ensimmäisten uuden aallon taittopuhelinten sudenkuoppa olivat kamerat, mutta uutuusmalliin Samsungkin on saanut 50-megapikselisen pääkameran. Ultralaajalla ja selfiekameralla pärjää useimmissa tilanteessa, mutta pääkameralla saa nyt myös oikein hyviä kuvia taittopuhelimeksi. Kuvankäsittelyä ryydittävät myös useat tekoälytoiminnot (Pro Visual Engine, Photo Assist), jotka tekevät enimmäkseen huomaamatonta työtä, vaikka lähemmin tarkasteltuna tekoälyn sormenjäljet saattaa huomata. Alla yksi testikuva, artikkelin lopussa lisää.


Tekoälytoiminnoissa on muutamia uudistuksia (tosin suomen kieli ei ole vieläkään tekoälyn vahvuus) - järkevää on esimerkiksi reaaliaikaisessa käännöstoiminnossa se, että vastapuoli näkee ulkonäytöltä hänelle tarkoitetut tekstit. Ensimmäinen silmäni auki läväyttävä AI-toiminto oli kuitenkin piirtotoiminto, joka loi jopa sormenpäällä piirretystä tuherruksesta yllättävänkin aidon näköisiä lisäyksiä valokuviin.

En tule koskaan tarvitsemaan luurissani Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxyn tarjoamia tehoja, mutta pelaamisesta kiinnostuneiden on hyvä tietää, että tykeimmästä päästä rautaa Flip 6:n sisuksista löytyy. Akkukesto on kohtuullinen (omassa käytössäni kerran vuorokaudessa lataaminen riitti) ja pikalataus auttaa, vaikka Samsung pysytteleekin sen kanssa maltillisissa lukemissa. Sen sijaan maltillisissa lukemissa ei pysytellä päivityslupauksen kanssa, sillä 7 vuoden Android-päivitykset ja 7 vuotta tietoturvapäivityksiä on kerrassaan valtavan riittoisa. Olisikin hauska kurkistaa tulevaisuuteen 7 vuoden päähän näkemään, kuinka käyttökelpoinen laite Flip 6 vielä silloin on.

Vaikka Flip 6:ssa on muutamia asioita, jotka eivät henkilökohtaisesti ole yhtä miellyttäviä kuin joillain kilpailijoilla, on pakko sanoa että paketti on pätevä ja Samsung on monille se ainoa ja oikea luotettava Android-laite. Päivityslupaus, päivitetty kamerapaketti ja vesi/pölysuojaus sekä ylinen tyylikkyys ovat sen parasta antia, joten vaikka 1260 euron hintalappu (kaupan päälle saa vielä tällä hetkelläkin tabletin) on monelle tuskaisa (minä mukaan lukien), oikealle kohdeyleisölle hinta/laatu-suhde on korkean tähtimäärän arvoinen.



Samsung Galaxy Z Flip 6
Hintaluokka: 1260 eur (256 Gt) / 1390 eur (512 Gt)
Lisätietoa: Samsung










V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Arlo ... V2.fi testasi: OnePl... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova