Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus Nord CE 4 Lite 5G -puhelin

Anne Kukkura

14.08.2024 klo 21.15 | Luettu: 2330 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

OnePlussan kuluvan vuoden versio vähän edullisemmasta puhelimesta
OnePlus toimitti kesällä testiimme uuden Nord CE 4 Lite -puhelinmallinsa. Valmistajan edullisemman päädyn laite on saanut päivityksiä ja ideana on ollut koostaa matalampaan hintaan myytävä puhelin, jossa olisi joitain lippulaivamallien henkeen sopivia ominaisuuksia. Vastaavasti tämä tarkoittaa sitä, että toiminnallisuutta on jouduttu myös karsimaan.


Piirisarja: Qualcomm Snapdragon 695
Muisti: 8 Gt
Tallennustila: 256 Gt
Koko: 162,9 x 75,6 x 8,1 mm
Paino: 191 g
Näyttö: 6,67 tuumaa, 2400 x 1080, 120Hz AMOLED
Akku: 5110 mAh, 80W pikalataus
Kamera: 50 MP f/1.8
Etukamera: 16 MP, f/2.4
Videon maksimilaatu: 1080p / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + OxygenOS 14
Päivityslupaus: 2 Android-versiota t + 3 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Bluetooth 5.1, 5G, microSD-muistikorttipaikka, 3,5 mm ääniliitäntä, Dual-SIM, NFC, IP54-luokitus

Merkittävimpinä erona viime vuoden CE 3 Lite -malliin ovat AMOLED-näyttö LCD:n sijasta, takakameroiden vähentyminen yhteen, optinen kuvanvakain, suurempi akku, nopeampi lataus sekä IP54-luokitus. Muuten puhelimet ovat yllättävän samankaltaisa.


Nord CE 4 Liteä saa kahdessa eri värissä. Vaihtoehdot ovat sähäkän sininen Mega Blue ja kiiltävä Super Silver, joista jälkimmäinen versio saapui testiin. Hopeanhohtoinen takakansi on todella näyttävä ja herkullisen näköinen, mutta valitettavasti myös pahin koskaan näkemäni sormenjälkimagneetti. Mukana ei tule oletuksena mitään kuorta, mikä on harmillista. Mukaan ei anneta myöskään laturia, mutta OnePlussan punainen latausjohto löytyy laatikosta.

Muovisen takakuoren lisäksi kehykset ovat harmaata, metallinhohtoista muovia. Näytön lasi on myös muovia, mutta täysmuovisesta olemuksestaan huolimatta kotelointi tuntuu tukevalta. Kehyksen kulmat ovat kädessä pidellessä epämiellyttävän terävät. Alert Slider -liukukytkintä ei tähän hintaan valitettavasti saa, mutta muut, tavanomaisemmat painikkeet löytyvät reunoilta kyllä. Klikkaukset ovat selkeitä, vaikka puhelimen edullisuus tuntuu sormenpäissä. Sormenjälkitunnistus on viety näytön alle, lähelle alareunaa. Tunnistin toimii oikein hyvin, mutta se voisi olla makuuni korkeammalla, sillä puhelimen avaaminen yhdellä kädellä on näin aika vaikeaa. IP54-luokitus tuo myös varmasti pöly- ja roiskevesitiiviyden myötä tukevuutta tuntumaan. Ominaisuus on mukava lisä puhelimen hintaluokka huomioiden.


Suurempi akku tarkoittaa pidempää käyttöaikaa. Snapdragon 695 on myös sopivan virtapihi piirisarja, joten peruskäytöllä yhdellä latauksella irtoaa kaksi päivää, satunnaisella ja vähäisellä käytöllä kolmekin. Puhelin tukee OnePlussan SuperVOOC-pikalatausta, jota en tosin testijakson aikana päässyt kokeilemaan laturin puutteen vuoksi. 55W USB PD -latausta tuetaan tällä kertaa ja sen kautta puhelin latautui kohtuullisen hyvää vauhtia. Hauskaa kyllä, myös 5W takaperinlatausta tuetaan, jolloin puhelimesta voi USB-C–USB-C -johdolla (ei toimiteta mukana) napata hiukan virtaa vaikkapa langattomille nappikuulokkeille.

Näyttö on mielestäni erikoinen tapaus. Kyse on siis selvästi edullisemmasta, ellei jopa halvasta AMOLED-paneelista. Paneelin pikselitiheydeksi ilmoitetaan kuitenkin 394 ppi ja esimerkiksi tekstin terävyys on kieltämättä odotettua parempi. 8-bit värisyvyys ja vain kaksi erilaista vaihtoehtoa sävyjen säätöön kertovat tosin siitä, että paneelin värintoistokyky on rajoittunut. HDR-tukea ei ole, mutta uudemman näyttöteknologian myötä parantunut maksimikirkkaus (1200 nit) helpottaa ruudun katselemista.

Sujuva, mukautuva ruudunpäivitys toimii yleisesti hyvin, mutta kompastuu välillä suorituskykyongelmiin siirtymäkohdissa, kun puhelin vaihtaa matalampaan 60 Hz ruudunpäivitystaajuuteen tai palaa käyttämään nopeampaa 120 Hz taajuutta. Näppärä lisäominaisuus näytössä on Aqua Touch -tunnitus, jonka ansiosta vesipisarat eivät aiheuta virhekosketuksia vaikkapa vesisateessa.


Sisuksissa hyrrää Android 14 valmistajan omalla OxygenOS 14 -kerroksella. Perustoiminnot ja kevyt moniajo toimivat hyvin ja luotettavasti. Kevyt pelaaminen onnistuu ja vaativampiakin pelejä voi tietyin varauksin pelata. 3D-grafiikka pykii jo aika vähäisestäkin rasituksesta ja renderöinti sakkaa objektien lisääntyessä, joten varsinaiseksi pelipuhelimeksi ei Nord CE 4 Litestä tällä piirisarjalla ole. Mukana tulee esiasennettuja kumppanuussovelluksia, mutta kaiken, mitä ei tarvitse, voi poistaa.

Äänentoistoon vaihtoehtoja ovat 3,5 mm ääniliitännän tai jo hieman vanhemman Bluetooth 5.1 -yhteyden hyödyntäminen tai toisto suoraan puhelimen stereokaiuttimista. Kaiuttimien äänenvoimakkuudessa on skaalaa ja yllättävääkin lisäpotkua löytyy 300% Ultra Volume Mode -tilasta. Käytännössä kaiuttimet jäävät kuitenkin niin kimeän kuuloisiksi, ettei boosti tee kuuntelukokemuksesta mitenkään parempaa. Kaiuttimien tarjonta on hyvin tavanomaista puhelinlaatua, eikä se hetkauta suuntaan tai toiseen – musiikkia en tästä syystä laitteen kajareista kuuntelisi. Kuulokepäädyssä oleva kaiutin on hiljaisempi, mutta pidän siitä, että sille oli jätetty leveähkö aukko näytön ylälaitaan. Pääkaiutin on siis puhelimen toisessa päädyssä ja selvästi kahdesta selkeämpi ja äänekkäämpi.

Kameroita on takana vain yksi, vaikka päällepäin näkyviä rinkuloita onkin kaksi kappaletta. Toinen on 2 MP syvyyssensori ja varsinainen kamera perustuu Sonyn LYT-600 -sensoriin. Siitä käytetään oletuksena peruskokoisen kuvan lisäksi tarjolla sovelluksessa olevaan kaksinkertaiseen rajaukseen kennosta, joten kyse on vain digitaalisesta suurennoksesta eikä oikeasta telekuvauksesta. LYT-600 tukee 50 MP kuvien tallennusta ja sisältää kuvanparannusominaisuuksia, joita se käyttää etenkin yökuvauksessa.

Takakameran kuvanlaatu on hintaluokka huomioiden hyväksyttävä, jos valoa on kuvattaessa tarpeeksi. Valkotasapaino on hieman siniseen taittava, mutta yleensä kuitenkin melko osuva. Vihreissä on ylisaturaatiota, joten luontokuvista voi tulla ajoittain hieman hassuja. Korkean kontrastin kuvissa kennolla on vaikeuksia selvitä molemmista ääriäpäistä, mutta keskivaiheilla on useimmiten selkeää siitäkin huolimatta. Valotuksen säätö mukautuu välillä hitaasti ja prosessointi iskee usein aika epätasaisesti yksityiskohtiin niin, että osa kuvasta voi sisältää yliteräviä yksityiskohtia ja osa ylipehmeitä alueita.

Yökuvaus täytyy erikseen kytkeä päälle kamerasovelluksesta ja sen kyvykkyys nojaa vahvasti prosessointiin, joka tapahtuu kuvaa otettaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa puhelimen pitämistä paikoillaan useita sekunteja kuvaa otettaessa ja sitä, että lopputuloksen laatu voi vaihdella. Yökuvauksessakin olemassa oleva valaistus on tärkeässä osassa tämän puhelimen kohdalla.


Etukamera eli nk.selfiekamera on oikeastaan sitä, mitä voikin odottaa. Kuvat ovat yleisesti teräviä ja kasvojen väri toistuu melko hyvänä eri valaistuksissa, mutta valotuksen mukautuminen on usein heikkoa ja takavaloa kamera käsittelee huonosti. Hyvin valaistut kasvokuvat ovat aivan hyvää sometasoa. Videokuvauksesta hyvää sanottavaa on lähinnä siltä osin, että kuvanvakaus on parantunut edelliseen malliin verrattuna. Loistavasta vakauksesta ei silti vielä puhuta. Video rajoittuu 1060p resoluutioon ja 60 fps kuvataajuuteen, mikä on nykypäivän mittapuulla hyvin heikko suoritus, etenkin kun kuvanlaatu on liikkuvassa kuvassa huono. Dynamiikkaa, värejä ja yksityiskohtia ei tallennu nimeksikään eikä puhelinta voi siksi videokuvaa tallentavalle suositella.

Tallennustilaa on hintaluokkaan nähden aivan mukavasti, mutta mainiona bonuksena puhelin sisältää muistikorttipaikan, johon se hyväksyy jopa 2 Tt microSD-kortin. Muistikortin käyttäminen vie toisen SIM-korttipaikan tilan, joten valinta täytyy tehdä kahden ominaisuuden väliltä.

Yleinen käyttökokemus Nord CE 4 Liten kanssa oli perustavanlaatuisesti mukava, mutta omaan, kamerapainotteiseen käyttööni se ei selvästi sovellu. Jos sen sijaan aivan arkiseen ja tavalliseen käyttöön tarvitaan edullista suoriutujaa, puhelinta saa jo alennettuun, 280 euron hintaan useammista eri verkkokaupoista. Päivityslupaus tosin kannattaa pitää ostopäätöstä tehdessä mielessä – tietoturvaa luvataan vain kolmeksi vuodeksi eteenpäin.



OnePlus Nord CE 4 Lite 5G
Hinta (julkaisuhetkellä): 329 euroa
Lisätietoa: OnePlus












V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Logit... V2.fi testasi: OnePl... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova