Tuorein sisältö

Luma Dream Machine: herätä (riivaa) fotosi henkiin tekoälyllä

Jari Tapani Peltonen

05.08.2024 klo 20.00 | Luettu: 1610 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Nyt tapahtuu paljon ja äkkiä, poika.



Syöksyen kehittyvät tekoälyvideot ovat suosikkiasiani heti aitojen unien jälkeen. Syöminen putoaa pronssille tai alemmas, koska olisi kivempi väsätä videoita edustuskunnossa. Tänään puhumme hassusta Luma Dream Machine -tekoälystä (linkki). Tylytin sitä jutussa Tekoälyvideon aamunkoitto, joka käsitteli tasokkaampaa Runway Gen-3 Alpha -tekoälyä (linkki). Molemmat luovat videoita jo tekstistä. Luma on köyhän miehen Runway, paitsi että Luma tarjoaa enemmän jippoja:

1. Oma kuva voi aloittaa videon.
2. Video voi näyttää, mitä tapahtui ennen omaa kuvaa.
3. Oma kuva voi olla loputtoman luuppivideon kiintopiste.
4. Video voi toimia siirtymänä kahden oman kuvan välillä.
5. Videolle voi tilata jatkovideon.

Pian kaikki palvelut kykenevät samaan ja muuhun. Runway sai juuri päivityksiä. On kiire taltioida historiaa, ja historiallisen hauskaa minulla on. Kaikki luovuuteen liittyvät sitaatit lampun hengeltä, Jafarilta, Pinheadilta ja keisari Palpatinelta pyörivät päässäni 24/7.

Luet rajattua katsausta. On pari pientä poikkeusta, mutta lähes kaikki videot on tehty syöttämällä Lumalle valokuvia ja Stable Diffusion -tekoälyllä tehtyjä ja paranneltuja kuvia.

"WWE Helsinki 2019" -videon pohja on kuva, jonka V2.fi:n Manu Pärssinen erehtyi ottamaan itsestään ja allekirjoittaneesta. Pyysin Lumalta showpainiin ja hurraamiseen liittyvää liikettä. Sain soopaa. Hyvä. Tässä tulee paras vinkkini: kun saat soopaa, pyydä Suno-tekoälyltä (linkki) teemaan liittyvä biisi. Soopan editointi biisin ehdoilla on perin hilpeää.

Jatkovideoita eli pidennyksiä Luma tekee vain omille videoilleen, mutta asian voi kiertää, kun otat halutusta videosta kuvankaappauksia:


"Tanssitestin" idea on se, että poistan pätkiä videostani ja pyydän Lumaa kertomaan, mitä kahden kuvan välissä tapahtuu. Ns. vakuuttavimmat siirtymät näyttävät siltä, kuin mitään ei olisi poistettu, mikä on tylsää. Sekoilu onnistui luuppi-toiminnolla.

Ei ole kameramiestä: Luma vastaa kameran pienistäkin liikkeistä. Kun Lumalta tilaa hillittyä matskua, sillä voi luoda eläviä valokuvia Harry Potterin hengessä. Edesmenneestä mummustani Luma teki riehuvan Pärssisen 80% ajasta, mutta muutamat versiot pitivät ihmiset itsensä näköisinä lähes uskottavasti. On turha neuvoa, mitä tekstikenttään kannattaa kirjoittaa, sillä kaikki on arpapeliä, kunnes alat ymmärtää, miten tekoäly ymmärtää tarkalleen sen haasteen, jonka sille annoit.

Tehdään nyt stop-motion-animaattoreista (10 kpl maailmanlaajuisesti) työttömiä? Ei vielä, mutta stop-motionin kroonisen saatanallisuuden tekoäly haastaa vaivatta.


"Hän-Mies!"-video on ns. ohjattu. Herra ohjaajan koko visio toteutui, eli: 80-luvun piirretyn alkutunnarista tosiaan syntyi joku köpöinen tilttaileva versio.

Seuraava video on simppeli, mutta väittääkseni se alkaa jo edustaa näyttelijäohjausta. Luma teki mitä käskin, mutta vähän kehnommin, kuten fyysiset yhteistyökumppanit oletettavasti. Pohjana toimiva sohvakuva on tuttu edellisestä jutusta, jossa sen tehtävä oli selventää, mistä puhuin silloin. Nyt en selitä mitään, koska testaamme kuvakerrontaa.


Lumalla voi teoriassa tehdä aidon, kökön, tyylillisesti ehyehkön lyhytelokuvan, kunhan teet avainkuvat, äänet ja editoinnin muualla. Ilmaisten kokeilujen aikana ehdit esimerkiksi herättää henkiin sen meemin, jossa järkyttyneen tyttöystävän muikisteleva poikaystävä katsoo toista naista kadulla - ja sitten "toinen nainen" saattaa olla itsellesi esimerkiksi Kling-tekoäly (linkki), joka tarjoaa ilmaista kivaa myös.

Muutamia huomioita viimeisestä videosta. Puolivälin "keltainen Barbara" -pätkä syntyi vahingossa, kun tilasin sohvavideon ilman sohvakuvaa. Muu perustuu kuviin. Yhdeltä action-figuurilta on poistettu saumat ja kivespussimainen haaroväli tekoälyllä jo ennen animoimista. Viimeisessä otoksessa Lumalta on pyydetty, että barbaari vetää suojakseen viitan, mutta Luma heittää ruudulle ison käden, pyyhkeen ja dildon (?!), joten Luma tulkitsee, että "barbaari" on vain action-figuuri häiriintyneen setämiehen pöydällä, eikä tottele. Hyytävää!



V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi osallistui: ha... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova