Tuorein sisältö

Pahkasika - kymmenen kirjainta joihin voit luottaa 1975-2000

Jukka O. Kauppinen

15.07.2024 klo 09.00 | Luettu: 2847 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Jokainen puujalka on laulun arvoinen

Postimuseo, Mediamuseo Rupriikki sekä museokeskus Vapriikki järjestivät vuonna 2016 Tampereella näyttelyn edesmenneen Pahkasika-lehden kunniaksi. Vuosina 1975-2000 yhteensä 77 numeron verran julkaistu huumorilehti oli suomalaisessa lehtimaailmassa ainutlaatuinen ilmiö, sillä se nakersi mustan ja rehottavan huumorin keinoin yhteiskunnan tukijalkoja, aiheutti paheksuntaa ja kritisoi aikakautensa jäykkyyttä ja moralismia.

Pahkasian huumori vaihteli älykkäästä hölmöön, ironisesta parodiasta sarkastiseen satiiriin, pitkistä tekstiartikkeleista sarjakuviin, avantgardistisista kollaaseista irtovitseihin.

Vuonna 1980 lehdelle löytyi oikea kustantaja, tamperelainen Fanzine Oy. Levikki räjähti, kun lehti päätyi kioskimyyntiin. Lehti alkoi ilmestyä säännöllisesti neljä kertaa vuodessa vuonna 1983. Materiaalia tarvittiin entistä enemmän ja avustajakaarti kasvoi, kuten myös levikki. Suurimmillaan se ylti yli 30 000 kappaleeseen. Säännöllinen ilmestyminen mahdollisti vuositilaukset. Vanhojen numeroiden kaupittelusta lähti käyntiin postimyyntisirkus, joka laajeni t-paitoihin ja muuhun tavaraan, esimerkiksi kuuluisiin propellihattuihin.

Pahkasika jatkoi samalla formaatilla koko 1990-luvun, mutta uutuudenviehätys oli kadonnut. Levikki tasaantui ja lähti hitaaseen laskuun. Syksyllä 2000 Pahkasika oli tullut säännöllisen ilmestymisensä päähän. Päätoimittaja Paretskoi ei myönnä sanoneensa, että lehti olisi loppunut siksi että maailma oli muuttunut niin hulluksi, ettei siitä voi enää tehdä pilaa... Vaikka Pahkasika lopetti ilmestymisensä, se on siitä huolimatta ponnahdellut esiin silloin tällöin.


Suora linkki: https://youtu.be/xJ6K-jn2tcs
Saa kanavan tilatakin
Lisää Kuis Hurisee -videoita
Ps. Tilaa hyvä lehti, jos et ole jo? http://retrorewind.fi/tilaa

Pelikopteri esittää
(C) 2024 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku






Lisää Kuis Hurisee -videoita

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Tekoälyvideon aamunk... Pahkasika-haastattel... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova