Tuorein sisältö

V2.fi testasi: UE Everboom -kaiutin

Manu Pärssinen

12.07.2024 klo 12.31 | Luettu: 1207 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Boom, boom, boom, boom

UE, eli Logitechin nykyään omistama Ultimate Ears julkisti kesäkuun lopulla rennoille, telttaretkille ja road tripeille mukaan otettavia kaiuttimia: Wonderboom 4:n, Boom 4:n, Megaboom 4:n ja aivan uuden Everboomin.

Everboomin laatikossa on kaiuttimen lisäksi vain USB-C-latauskaapeli sekä karabiinihaka vaikkapa laiturirenkaaseen tai rinkkaan kiinnitystä varten. Ihan hyvä trendi on se, joka on muutamassakin tuoreessa Logitechin lootassa tullut vastaan, eli että kerran lukaistava pikaohje onkin suoraan tulostettu laatikon sisäpintaan, eikä paperinkeräykseen tai muuten vain laatikon pohjalle jää pyörimään erillistä paperilappua.

Se paras sana, mikä tulee mieleen, kun lähes kilon painoisen, 20 senttimetriä korkean ja 8,5 cm paksun kaiuttimen ottaa käteensä on “jymäkkä”. Kerrottakoon hieman myöhemmin, päteekö se myös ääneen. Kaiutinta saa tietenkin monessa eri värissä, testiin saapui täysmusta versio, jonka tuttuna yksityiskohtana on edessä olevat suuret plus- ja miinusmerkkipainikkeet, tällä kertaa neonkeltaisina. Myyntiin tulevat myös Azure Blue -, Raspberry Red - ja Enchanting Lilac -versiot.


Kaiuttimen päällä olevassa kumipinnassa olevat neljä symbolia ovat virtapainike, Bluetooth-parituspainike, Outdoor Boost -painike ulkoilmassa kantavampaan ääniprofiiliin, sekä “Magic button” -medianohjauspainike. Lisäksi yläpinnassa on NFC-kytkentäalue, jota puhelimella kopsauttamalla pitäisi saada nopeasti yhteys muodostettua. Jättiplus- ja miinuspainikkeet ovat äänenvoimakkuuden säätöön. Kaiuttimen takana on paikka karabiinihakasen kiinnittämiseen sekä kumitulpan alla USB-C-latausliitäntä. Everboomilla on IP67-luokitus, mutta sen uppoamisesta järven pohjaan ei tarvitse huolehtia, sillä painavuudestaan puolimatta Everboom kelluu.

Magic-painikkeella median kontrollointi toimii samaan tyyliin kuin nappikuulokkeita naputellessa: yksi napautus on pause, kaksi vaihtaa seuraavaan kappaleeseen ja niin edelleen. Jännä lisäominaisuus on se, että UE BOOM -sovellukseen voi ohjelmoida vaikkapa Spotifysta neljä haluamaansa soittolistaa, jotka saa soimaan Magic-nappia pitkään painamalla - yhdesti, kahdesti, kolmesti tai neljästi. Ihan kätevää.



Hifielämyksiä ei kukaan varmaan lähde Bluetooth-kaiuttimelta olettamaan, mutta bilemusan jumputtamiseen, hinnan huomioon ottaen Everboomin äänenkuva on ihan miellyttävä. Yllätyin jopa vähän siitä, miten ei-bassovoittoinen se oli ja kuinka selkeitä keski- ja ylä-äänet olivat. Kaiutin syytää ääntä 360 asteen suuntaan ympäriinsä ja olin havaitsevani että “sivulta” kuunneltaessa keskiääniä kuului enemmän kuin suoraan edestä. Hyvä asia kuitenkin on se, että sillä ei tuntunut olevan vaikutusta, minkälaisella pinnalla kaiutin oli - lattialla, puupöydällä, koukussa roikkumassa - äänikuva oli melko samanlainen. Lisäksi kaiutin kuulosti hiljaisellakin äänenvoimakkuudella hyvältä, joten vaikka podcastien kuuntelu terassilla onnistui häiritsemättä liikaa naapureita. Ehkä ymmärrän sen, miksei mukaan ole pultattu minkäänlaista AUX-liitäntää (vedenkestävyys yms.), mutta sitä jäin kaipaamaan.

Androidin UE Boom -sovellus otti jostain syystä aikansa päivittää uuden kaiutinsarjan valikoimaansa (iOS:llä se löytyi viikkoja aiemmin), mutta kun päivitys saapui, appilla pystyy tekemään monenlaista kätevää: kaiuttimeen pystyy mm. laittamaan virrat päälle (tai sammuttamaan) suoraan sovelluksesta. Megaphone-toiminnolla voi puhua puhelimen mikrofoniin ja ääni kaikaa Everboomista, minkä on varmasti hyödyllinen seikka monissa bileissä, taajuuskorjaimia voi säätää ja Party Up -toiminnolla toisiinsa saa yhdistettyä samaa ääntä toistamaan vaikka 150 kaiutinta (!).


Yksi kätevä kikka on myös se, että kun NFC-aktiivisen puhelimen asettaa hetkeksi Everboomin reunalle, se alkaa ehdotella parittautumista. Akkukestoksi UE lupaa noin 20 tuntia ja yhden illan kuuntelun jälkeen akkua oli jäljellä noin 70 prosenttia, mikä viittaisi siihen, että lupaus pitää aika lailla paikkansa. Yhteyden toimivuutta testailin edellä mainitun Megaphone-toiminnon avulla - UE lupaa 55 metriä, eli jos laiturilta lähtee käymään jääkaapilla kännykkä taskussa, ei musiikin pitäisi loikoilemaan jääneiltä katketa. Kovin montaa saunamökkiä ei ehkä välissä saa olla, mutta kyllä yhteys kymmeniä metrejä anakin kesti.

270 euroa on jo jonkimoinen sijoitus pieneen bilekaiuttimeen, mutta jos sille on monenmoista käyttöä reissun päällä ja muualla, on Everboom monin puolin pätevä paketti, joka osaa kaikenlaisia kivoja kikkoja. Kesän olohuoneremonttia se tahditti mukavasti.




UE Everboom
Hintaluokka: 270 euroa
Lisätietoa: UltimateEars


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Honor... Tekoälyvideon aamunk... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova