Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Honor 200 Pro -puhelin

Manu Pärssinen

10.07.2024 klo 16.48 | Luettu: 3824 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Potrettistudio taskussa?

Honorin kesän uutuuspuhelimet kuuluvat 200-sarjaan, jota markkinoidaan muun muassa lauseella “HONOR 200 -älypuhelinsarja tuo studiotason muotokuvauksen kotikuvaajien käsiin”. Ensimmäiset kysymykset ovatkin miten, miksi ja pitääkö väite paikkansa? Honor 200 -sarja on käytännössä Honor 90 -sarjan (arvostelu täällä) seuraaja, vaikka siitä Pro-mallia näille seuduin ei koskaan saapunutkaan.

Honor 200 Pro
SuoritinSnapdragon 8s Gen 3
Muisti / tallennustila12 Gt + 512 Gt
Näyttö6,78” AMOLED 120Hz (3840 Hz PWM, 4000 nits), HDR10
Resoluutio2700*1224
Takakamerat50 MP (f/1.9, OIS, H9000 1/1.3” sensori), 50 MP telefoto (f/2.4, OIS, Sony IMX 856 sensori), 12 MP (f/2.2 ultrawide+makro)
Etukamera50MP
MitatPaino 199g, paksuus 8,2 mm
Akku ja lataus5200 mAh piihiiliakku (100W + 66W langaton, käänteinen lataus)
OSMagicOS 8.0 (Android 14)
Hinta799 eur


Honor 200 Pro:ta saa sekä mustana että valkoisena versiona, joista jälkimmäinen testiimme saapui. Valkoinen pinta muistuttaa kiiltävää helmiäistä/marmoria, mikä antaa sille omanlaistaan ulkoasua, kun kuviointi muuttuu sen mukaan miten valo siihen osuu. Paketista löytyy puhelimen lisäksi Suomessa ainoastaan USB-C-latauskaapeli, SIM-työkalu ja paperitavaraa. Laturia tai suojakoteloa ei siis ole mukaan laitettu.

Helmiäispinnan lisäksi ulkoasun erottuvin ominaisuus on takapuolen ovaalin muotoinen kamerayksikkö. Se kieltämättä erottaa puhelimen kilpailijoistaan, mutta ei ainakaan omaan silmääni näytä kovin tyylikkäältä, vaan hieman halvan oloiselta, vaikka jonkinlaista symmetrisen klassista designia onkin haettu. Omaan käteeni Honor 200 Pro ei tuntunut yhtä sopivalta kuin muutamat muut, mutta tämä on mielipidekysymys, sillä itse pidän vielä pyöristetymmistä reunuksista. Puhelimen mittasuhteet ovat kuitenkin sen verran kohdillaan, että yhdelläkin kouralla käyttö onnistui.


Se, millä puhelinta eniten markkinoidaan, on näin valokuvauksen harrastajan vinkkelistä varsin mielenkiintoista. Honor 200:n luvataan olevan “potrettien mestari” ja sen markkinoinnissa mennään ainakin julkistustilaisuuden perusteella mustavalkoiset kuvat edellä. Voinkin kuvitella, että mustavalkokuvista tulee Honor 200 -käyttäjien keskuudessa joksikin aikaa pienoinen trendi ja alempana olevista kuvista voitte ehkä päätellä miksi: Honor 200 Pro tekee oikeissa olosuhteissa todella hyviä valaistuksen säätövalintoja puskematta HDR-sävykorostusta yli.

Moisessa ei ole kyse kuitenkaan pelkästään luurin kamerasta, jota ominaisuuslistallakin “potrettikameraksi” nimitetään, vaan toki iso sensori ja aukko auttavat asiaa. Sävytyspuolen hoitaa sitten HONOR AI Portrait Engine, eli yhteistyössä maailmankuulun valokuvaustudio Harcourtin kanssa säädetty kuvaustila, josta löytyy kolme valmista väriasetusta (vibrant, colour, classic). Parhaimmillaan kyseisessä kuvaustilassa sai leuan tipauttavia muotokuvia, eli HONORia ei voi vääristelystä syyttää. Toki kaikkiin tilanteisiin kuvaustila ei sovi ja todettava oli, että mitä parempi tai dramaattisempi valaistus jo itse kuvaustilanteessa oli, sitä parempi lopputuloskin. Oli kuitenkin jokseenkin hämmästyttävää että “nappia painamalla” sai käden käänteessä omia silmiäni miellyttävää valokuvataiteeksi kelpaavaa jälkeä aikaiseksi. Tässä muutamia otoksia.



Muut kamerat ovat 50 MP telefoto Sonyn sensorilla, 50 MP selfiekamera sekä mukaan heitetty 12 megapikselin ultrawide/makro. Artikkelin lopussa on testikuvia ja ne ovat puhelimen hintaan nähden ihan riittoisia, vaikka muissa kuin potrettitilassa tekoäly tekee vähemmän tasalaatuisesti hyviä säätövalintoja. Telefotossa 2,5-kertainen zoomi tekee enimmäkseen mainiota jälkeä ja selfiekameran kykyjen luulisi riittävän sen suurkuluttajillekin.

Näytössä on erinomaisen pienet reunukset ja HDR-videot toistuivat siltä värikkäinä sekä kirkkaina. Silmien säästämistä varten näytöstä löytyy 3840 Hz:n PWM-himmennys, TÛV Rheinlandin aiheeseen liittyviä sertifikaatteja on hankittu ja tekoäly säätelee sävyjä päivärytmin mukaan ja/tai ympäristön valaistuksen mukaan, minkä välillä huomasi aika selvästi, välillä ei. Stereokaiuttimet ovat uusi lisäys, mutta eipä niiden tarjoamasta äänimaailmasta paljon sanomista ole. Honor 200 Pro:ta voi kuitenkin käyttää esimerkiksi pienenä bilekaiuttimena, sillä se sallii 200% äänenvoimakkuuden.

Honor lupaa 200 Pro:n pii-hiiliakulle jopa 61 tunnin jatkuvaa musiikintoistoa, eli 2,5 vuorokautta. Musiikin pitkäsoittoa en käytännössä testannut, mutta sen voin sanoa, että päivittäisessä käytössä - johon sisältyi erityisen paljon kameran käyttöä - puhelimen akku kesti sen suunnilleen kaksi vuorokautta ja latautui 100 W:n laturilla täyteen noin 45 minuutissa - kiireisessä tilanteessa puhelimen kytkeminen laturiin vain hetkiseksi toi siihen jo 20%:n verran lisäjytkyä.

Pro-mallissa on kiitettävät 12 Gt muistia ja puoli teraa tallennustilaa, mitkä ovat tähän hintaluokkaan mukavia lukemia. Snapdragoneista siihen on valittu 8s Gen 3, eli se kevyempi ja halvempi 8 Gen 3 -sarjalainen. Vaikka siitä tykeimmästä lippulaivaprosessorista ei ole kyse, on harvoja perus- tai vähän vaativammankaan käyttäjän toimintoja, joista 8s ei selvityisi köhimättä tai liikaa kuumenematta, mukaan lukien pelaaminen ja videoiden pyörittely. MagicOS 8.0:aan sisältyy erilaisten oikotie-avustimien (Magic Capsule, Magic Portal, AI-ehdotukset) lisäksi runsaasti valmiiksi asennettuja ohjelmistoja (TikTok, AliExpress, Trip.com, Booking.com…) ja HONORin omia sovelluksia, mutta sen käyttöfiilis on pienen totuttelun jälkeen ihan järkevän oloinen. Siellä täällä on tosin vähän erikoisia suomennoksia ja itse olen edelleen vähän puhtaamman Androidin ystävä. Päivityslupaus Honorilla on tässäkin hintaluokassa kolme Android-versiota ja neljä vuotta tietoturvaa.

Vaikka en monesta asiasta arviossa valita, jätti Honor 200 Pro minulle jostain syystä vähän "hiinä ja hiinä" -fiiliksen. Sen potrettikuvausominaisuus on paikoitellen jopa leukoja loksauttava, mutta kuinka moni valitsee tämän hintaluokan puhelimen juuri sen vuoksi? Kaikki muukin puhelimessa on tosin hinta-laatusuhteeltaan melkoisen hyvin kohdillaan, akkukesto mainio ja näyttö kirkas, joten ehkä komeita mustavalkokuvia voikin pitää lisäbonuksena, kun 750-1000 euron hintaluokassa on kuitenkin paljon valinnanvaraa.

PS. Hieman voi hetkauttaa myös se, että aloitustarjouksena kaupan päälle saa Harman Kardon Luna -kaiuttimen ja jotkin kaupat tarjoavat “asiakasetuhintana” satasen pois hintalapusta.



Honor 200 Pro
Hintaluokka: 799 eur
Lisätietoa: Honor











V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Motor... V2.fi testasi: UE Ev... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova