Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HMD Pulse Pro -puhelin

Manu Pärssinen

14.06.2024 klo 22.22 | Luettu: 2258 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Pienen budjetin puhelin, jota voi itse korjata

Suomalainen HMD Global on tullut tutuksi Nokia-merkkisten puhelinten valmistajana vuodesta 2016 asti, mutta nyt firmat tuo markkinoille joukon omalla logollaan varustettuja, halpoja älyluureja: Pulsen (139 eur), Pulse +:n (159 eur) ja lippulaiva Pulse Pro:n (179 eur). V2.fi:n testiin saapui kolmikon paras malli ja koska en ole vähään aikaan tämän hintaluokan puhelimia testannutkaan, testiviikko oli ihan mielenkiintoinen. Puhelimet tulivat myyntiin useimmissa Euroopan maissa.

HMD Pulse Pro:n tekniset tiedot ovat seuraavat:

Näyttö: 6,56” IPS (620x1612) 90 Hz
Prosessori: Unisoc T606
Mitat: 163,2 mm x 75 mm x 8,55 mm
Muisti: 6 Gt, 128 Gt tallennustilaa + microSD-paikka
Kamera: 50 MP (f/1.8), syvyyssensori
Etukamera: 50 MP (f/2.0)
Akku: 5000 mAh (20W)
IP52
Android 14


Tämänkin HMD-puhelimen kanssa yllätti, että vaikka laatikon kannessa komeili mintunvihreä puhelin, sisuksissa oli “Twilight Purple” -malli, minkä mallitarra päädyssä kuitenkin paljasti. Laatikossa mainostetaan kameroita, korjattavuutta, suorituskykyä, akkukestoa ja suurikokoista näyttöä, mutta toki lupaukset pitää ottaa se takaraivossa, että hintalappu on 180 euroa. Puhelimen lisäksi laatikossa ei ole kuin SIM-työkalu, USB-C-kaapeli ja paperitavaraa, siis ei laturia.


Twilight Purplea pidin värinä kivana ja puhelin on designiltaan simppelin perustyylikäs. Sen kulmat on pyöristetyt, mutta reunoja ei, mikä käsimukavuutta ja käytettävyyttä hieman rajoittaa. Kamera ja syvyyssensori on asetettu takapuolelle vasemman yläkulman kameramoduuliin samankokoisiin ympyröihin, mikä tekee puhelimesta ehkä hieman hintaansa kalliimmankin näköisen. Vaikka Pulse Pro:n materiaalit ovat muovia, se ei taivu lainkaan väänneltäessä ja takapuolen kiiltävä (sormenjälkiä rakastava) pinta antaa pienen optisen harhan kuperuudesta. Sen keskellä on pieni HMD-logo. Hieman yllättävää oli löytää virtapainikkeesta sormenjälkitunnistin. Itse olen tämän tavan fani ja tunnistin tuntui toimivan myös aivan hyvin - ei salamannopeasti, mutta hyvin. Alalaidasta löytyy myös 3,5 mm kuulokeliitäntä. Ainoa kauneusvirhe ovat paksuhkot kehykset näytön ympärillä, mutta ohuemmat ovatkin kalliimpien puhelinten luksusta.

Internetvertailujen perusteella myös halvemmasta Pulse+-mallista löytyvä Unisoc T606 -järjestelmäpiiri (2021) on suorituskyvyltään jossain Qualcomm Snapdragon 630 -piirin tienoilla. Kaliimpiin puhelimiin tottuneena piirin verkkaisuuden huomaa arkipäiväisissäkin askareissa ja parin testiohjelman perusteella huippumalleista ollaan tietenkin kaukana. Samasta hintaluokasta löytyy kilpailijoilta tykimpiäkin tikittimiä. Verkkaisuudesta huolimatta en Pulse Pron käyttöön vallan tuskastunut - sähköpostien ja somen tsekkailu sekä erilaisten medioiden toistelu toimi kärsivälliselle käyttäjälle kyllä riittävästi. Monen asian tekeminen samaan aikaan pistikin piiriä sitten jo koetukselle muistimäärästä huolimatta. Pieniä ärsytyksiä omiin korviini olivat käyttöjärjestelmän vakioäänet sekä sormiini se, miltä Pulse Pro:n haptinen vaste tuntui esimerkiksi kirjoitettaessa, se oli vähän puuroisen pehmeä.

IPS-näytöksi Pulse Pro:n ruudun värit olivat silmääni ihan miellyttäviä, vaikka kontrastista, resoluutiosta ja erityisesti kirkkaudesta pitääkin tässä hintaluokassa karsia. 50 MP:n kamerat tuottivat odotetusti valoisissa olosuhteissa perustarpeisiin riittävän hyvän näköisiä kuvia, mutta pimeämmässä pitikin sitten tyytyä paikallaan olevien esineiden kuvailuun ja olla niidenkin kanssa kärsivällinen. Valoisammassakin kuvien taustat olivat vähän rakeisia ja tarkennus nappasi välillä vääriä kohteita, tai pienikin liike oli sille liikaa, mutta ihan hyviäkin kuvia onnistuin ottamaan. Ominaisuuslistalta löytyy sellaisia seikkoja kuin ihonvärin tuunaus (luonnollinen/kirkas) ja hidastusselfiet, sekä selfie-eleet molempien puolen kameroilla (esimerkiksi peukun pystyyn laittamalla kamera ottaa kuvan kolmen sekunnin kuluessa - tuntui toimivan ihan hyvin), joten on selkeää, mihin kameroiden kanssa on painotettu. Onkin ihan järkevää, että esimerkiksi monista luureista “bonuksena” löytyvä parin pennin makrokamera on jätetty suosista pois. Alla yksi puhelimella otettu kuva, artikkelin lopussa lisää.


HMD:n strategiaan kuuluu myös laitteiden korjattavuus ja vierailemassamme lehdistötilaisuudessa esiteltiin, kuinka Pulse-sarjan puhelimista ruuvimeisselin ja kitaraplektran avulla voi vähänkin tekniikkanäppärä vaihtaa akun, latausportin, näytön ja takakuoren. Sisukset on järjestelty niin, ettei sormenjälkilukijaakaan tarvitse irrottaa vaihtoja tehdessään. Ohjeistusta sekä osia löytyy ifixit.comista ja esimerkiksi uusi akku maksaa 25 euroa.

Akkukestoksi 5000 mAh:n akulle luvataan lähes 60 tuntia käyttöikää normaalikäytössä. Testiviikolla itselleni lataustarvetta ei tullut pariin vuorokauteen, joten tulokset saattavat vaihdella kunkin käyttäjän kohdalla. Latauskertoja HMD lupaa 800, ennen kuin akun teho laskee noin 80 prosenttiin alkuperäisestä, joten senkin puolesta puhelimen pitäisi kestää käyttökuntoisena useita vuosia, mikäli sitä muuten käsittelee kohtuudella.

Jos olettaa, että korjauskonsteilla puhelimesta saa lisävuosia irti ja akkukin kestää, Pulse Pron päivityslupaus on melko maltillinen, vaikkakin hintaluokkaan nähden kohtuullinen: kaksi käyttöjärjestelmäpäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimessa vakiona on hieman tuunailtu Android 14. Kun sovellusten vaatimat tehot ja käyttäjän tarpeet vaikkapa elämäntilanteiden muuttuessa kasvavat, jää kysymysmerkiksi, onko 180 euron luuria väärtiä enää 3 vuoden päästä korjailla?

Täytyy sanoa, että vaikka Pulse Pro ei omaan käyttööni riitä, on varmasti niitäkin, joille se riittää, kun lompakkoa sen kanssa ei tarvitse repiä rikki. Ehkä ainakin sille perheenjäsenelle, joka hukkaa tai rikkoo luurinsa kahdesti vuodessa eikä paljon pelaile, tässä on hyvä ehdokas. HMD.n puhelimessa on hintaansa nähden monia keskivertoja ja muutamia kohtuullisia ominaisuuksia ja jos budjetti on tiukoilla, mainitsemastani muusta voikin tinkiä.




HMD Pulse Pro
Hintaluokka: 179 eur
Lisätietoa: HMD









V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: JBL X... V2.fi testasi: Motor... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova