Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Nokia 3210 -puhelin (2024)

Manu Pärssinen

02.06.2024 klo 17.46 | Luettu: 3912 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Nostalgiaa nettipaastoon
Kun Nokia 3210 julkaistiin vuonna 1999, maailma oli hyvin erilainen paikka. Puhelimesta tuli valtava myyntimenestys - saamiemme tietojen mukaan maailman kaikkien aikojen seitsemänneksi myydyin puhelin - ja klassikko. Se oli designiltään ja mainonnaltaan ensimmäinen vahvasti nuorisolle suunnattu puhelin ja mukana oli jopa pelejä - tietenkin myös Taneli Armannon matopeli, joka esiteltiin muutamaa vuotta aiemmin.


Puhelimen 25-vuotisjuhlan kunniaksi Nokia-lisenssillä puhelimia valmistava HMD on nyt tuonut markkinoille uudistetun version 3210:sta. Kohderyhmiä on useita: älypuhelimiin tottumattomat vanhemmat ihmiset, maat, joissa karsitut “feature phonet” eli “perinteiset puhelimet” ovat suosittuja, sekä hissukseen trendaava “digital detoxing”, eli irtautuminen somefeedien skrollaamisesta. Toki voisi ajatella, että halvat perusluurit kävisivät myös lasten ensimmäisiksi puhelimiksi, mutta hankala käytettävyys kosketusnäyttöön tottuneelle sukupolvelle karsii sen vaihtoehdon aika nopeasti. Nimen omaan digipaasto on se kärki, jolla HMD tätäkin puhelinta markkinoi - nettisivuillaan se lanseraa jopa termin “JOMO” eli Joy of Missing Out.

Puhelin maksaa vain 89 euroa ja ilmeisesti jopa laatikon painatuskustannuksissa on säästelty, sillä ensimmäinen hämmästykseni oli, että keltaista (“Y2K Gold”) luuria kannessaan esittelevässä paketissa saapuikin sininen (“Scuba Blue”) palikka. Siitä eteenpäin testiviikko olikin täynnä tuulahduksia vuosituhannen vaihteesta, retro-flashbackeja ja vienoa hymyä, kun puhelin kourassa kulki kaupungilla. Ja myös jonkun verran turhautumista.


Ensimmäinen “whoah, ai niin” -hetki tuli siitä, kun puhelimen otti käyttöön: akku on laatikossa irtonaisena ja se piti tietenkin ensin asettaa paikalleen. Puhelimen takakansi irtoaa helposti hieman kynnellä avittamalla ja SIM-kortinkin saa paikalleen ilman erikoistyökaluja. Akkulaturi muistuttaa sekin menneistä ajoista, mutta nyt piuhan päässä on sentään USB-C-liitin.

Tekniset ominaisuudet:

Näyttö: 2,4” IPS (QVGA 320x240)
Akku: 1450 mAh, luvattu puheaika noin 10 tuntia
Yhteys: 4G LTE, Bluetooth 5.0
Prosessori: Unisoc T107
Käyttöjärjestelmä: S30+
Kamera: 2 MP, salama
Muistia: 64 Mt RAM, 128 Mt tallennustilaa, toiseen SIM-paikkaan voi laittaa MicroSD-kortin (>32 Gt), jos sitä jostain syystä johonkin tarvitsee

Aivan uutuuspuhelin ei vastaa alkuperäistä 3210:aa muotoilultaan, vaan sitä on modernisoitu, vaikka vaikutteita onkin otettu. Selkeä näyttö on noin tuplasti originaalia suurempi ja sen myötä painikkeiden muodot ja sijoittelukin on muuttunut. Seuraava flashback tuli siitä, että puhelimen lukituksen avaamiseen tarvitsi painaa Menu- ja tähtipainikkeita. Koskahan viimeksi olen niin tehnyt?

Aika paljolti oli myös unohtunut se, kuinka mukavaa tällaista “candybar”-puhelinta on pitää kädessä ja sujauttaa housuntaskuun. Toki se tuntuu kädessä halvahkolta ja lelumaiselta, mutta myös kevyeltä ja kätevältä ja rakenne on sen verran vahva, ettei minkäänlaisia nitinöitä tai vääntymistä tapahtunut, vaikka koitin voimallakin vääntää. Luurin alalaidasta löytyy USB-C-liitin (jolla sen saa kytkettyä myös tietokoneeseen tiedostojen siirtelyä varten) ja ylälaidasta 3,5 mm kuulokeliitin.

Mitä tällä sitten voi tehdä? Tietenkin soittaa puheluita, lähettää kärsivällisesti naputellen tekstiviestejä (kummasti kirjainten sijainnit tulivat vielä 20 vuoden jälkeenkin selkäpiistä), sekä digipaastoilusta huolimatta eksyä myös internetin tai Facebookin puolelle. Molemmat toimivat Opera Mini -selaimen kautta. Wi-fi-yhteyttä puhelimessa ei ole, joten mobiilidataa pitää kulutella, jos aivan pakko on uusimmat uutiset tai tekoälyn luomat kuvat tsekkailla. 3210:lla voi kuunnella ihan ehtaa FM-radiota tai MP3-tiedostoja, sillä voi ottaa aurinkoisessa säässä melkein kelvollisia kuvia (tai ihailla hämärämmässä otettujen retrohtavaa pehmeyttä) ja jopa videoita. Taskulamppu mainitaan erikseen laatikon ominaisuuslistalla ja onpahan sovelluspuolella kalenteri ja laskukonekin.


Kamerasta puheen ollen, kolmas vahva flashback tuli, kun kamera-asetuksista löytyi “selfietila” ja hämmästyksen saattoi lukea silmistäni - tässähän on vain yksi kamera! Noh, ruudulle ilmestyi laskuri, jonka aikana puhelimen sai sitten käännettyä osoittamaan kohti omaa naamaa. Niinpä tietenkin.


Puhelimessa tulee joukkio pelejä, joista suurinta osaa saa kokeilla vain viisi kertaa ennen kuin ne joutuu ostamaan. Snake tulee ilmaiseksi, mutta se on käännetty typerästi “Käärmeeksi” suomenkielisessä käyttöjärjestelmässä. En tiedä sitten onko “Matopeli” copyrightattu. Pelien ostamisesta muuten veloitetaan “10 international SMS”, eli mistään sovelluskaupasta ei tietenkään ole kyse.




Vaikka kaikki puhelimen toiminnot olivat helposti löydettävissä ja käyttöjärjestelmä toimi vikkelästi, kyllä sitä päivittäin tuli useita tilanteita, joissa piti kaivaa moderni luuri toisesta taskusta. Ehkä oma digiahdistukseni jossain vaiheessa yltyy sellaiseksi, että voisin olla viikon tai pari tällaisen feature-luurin varassa, mutta vaikkapa Facebookin kirjautuessa pitkää sähköpostiosoitetta kirjain kerrallaan naputtaessani tuska alkoi olla jo toiseen suuntaan. Eli siinä vaiheessa en itse vielä ole.

On hauskaa, että HMD tuo markkinoille näitä klassikkoluureja uudistettuina, mutta kyllä tämä varsin omanlaisensa kohderyhmän vaatii.

Nokia 3210 (2024)
Hintaluokka: 89 eur
Lisätietoa: HMD

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi haastatteli: D... Star Wars: The Acoly... >

Keskustelut (2 viestiä)

FoxxCat

Rekisteröitynyt 05.09.2011

03.06.2024 klo 01.27

nyt taisi käydä lapsus muistin ja tallennustilan kanssa
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.06.2024 klo 09.14

FoxxCat kirjoitti:
nyt taisi käydä lapsus muistin ja tallennustilan kanssa


Näin oli päässyt käymään, kiitos, korjattu.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova