Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola Edge 50 Pro -puhelin

Manu Pärssinen

17.04.2024 klo 13.55 | Luettu: 2382 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kurveja ja kameroita
Käytin Motorolan Edge -sarjan puhelimia pitkään päivittäisinä puheliminani ja niitä on V2.fi:ssäkin arvosteltu useaan otteeseen, viimeksi Edge 40 Neon (arvostelu) ja sitä ennen käytännössä kaikki Edge 30 -sarjalaiset. Olikin siis mielenkiintoista päästä pienen tauon jälkeen “yläkeskihintaisen” Motorolan (699 euroa) kyytiin, varsinkin kun alkuvuosi on mennyt eri valmistajien lippulaivamalleja testatessa.


Edge 50 -sarjan Pro-mallin tekniset ominaisuudet näyttävät tältä:

Suoritin: Snapdragon 7 Gen 3
Muisti / tallennustila: 12 Gt / 512 Gt
Näyttö: 6,7” pOLED LTPS, HDR10+, 100% DCI-P3, 144 Hz, 2000 nitin maksimikirkkaus
Resoluutio: 2712x1220
Takakamerat: 50 MP (f/1.4, OIS, 1/1,55” sensori), 13 MP ultrawide (f/2,2, makro), 10 MP telefoto (3x optinen zoom, f/2.0, OIS)
Etukamera: 50 MP (f/1.9)
Mitat: 161,23 x 72,4 x 8,19 mm
Akku ja lataus: 4500 mAh, 125W, langattomana 50W
OS: Android 14 (Hello UX)
Muuta: IP68, Dolby Atmos

Keskusyksiköksi on siis valittu Snapdragon 7 Gen 3, jollaista en ole tainnut aiemmin testatakaan, sehän on tuoreehko julkistus viime marraskuulta ja nyt sitä alkaa tämän hintaluokan luureissa näkyä. Kameravalikoima ei megapikselien perusteella vaikuta kovin massiiviselta, mutta siitä kohta lisää.

Testiin saapui laventelinsininen versio ja luuria saa myös mustana sekä erityisenä helmiäisversiona. Pakkauksessa tulee puhelimen lisäksi 125W laturi piuhoineen sekä jännä suojakuori, joka ei peitä Edgelle niin olennaisia reunoja, vaan napsahtaa kiinni sen ylä- ja alareunasta. 50 Pro on mukavan kapea, mitä jo vähän muodista poistuneet pyöristetyt reunat vielä otteessa korostavat, sillä peukalollakin on helppo ylettyä koko näytön alalle. Oli mielenkiintoista, että viime Edge-sarjan kanssa kovasti hehkutettiin Agood Companyn kanssa yhteistyössä tehtyjä kierrätettäviä suojakuoria, mutta nyt tuosta firmasta ei enää mainita mitään. Puhelimen sininen tausta on mokkamaista vegaaninahkaa, jossa on mukavan pehmeä kitkafiilis ja se pysyy tukevasti otteessa. Kotelo sen sijaan on hieman liukkaampaa materiaalia.


Pidän Edge-sarjalaisten uusitusta takapuolen ulkonäöstä. Edelleen neljän kameran ryhmä vasemmassa yläkulmassa ja pyöreä M-logo keskellä viestii, että kyseessä on selvästi Motorolan luuri, mutta kamerayksikössä ei ole selkeää reunusta vaan se ikään kuin häipyy taustaansa. Sormenjälkitunnistin on lasin alla normaalissa paikassaan, etupuolella näytössä ei ole reunuksia kuin hieman ylä- ja alalaidassa ja etukamera on pieni keskitetty neulansilmäpyörylä. Puhelimen reunat ovat metallinkiiltoista alumiinia ja vaikka välillä puhelimia on vaikea erottaa toisistaan, Motorolalla on onnistuttu kehittämään hieman omanlaisensa ulkomuoto.

Kuten usein, tälläkin kertaa Motorola markkinoi puhelimiaan kamerat edellä ja tietenkin mukana on tekoälyominaisuuksia. Yleisesti ottaen Motorolan kamerat ovat olleet kohtuullisen hyviä hintaluokassaan ja Motorolan tilaisuudessa niitä pääsi testaamaan hyvinkin haastavissa olosuhteissa. Valoisissa olosuhteissa Edge 50 Pro:n kamerat toimivatkin mainiosti, jopa erinomaisen nopeasti ohi käveltävissä tilanteissa ne ehtivät tarkentaa ja ottaa hyviä kuvia. Tekoälylupauksista ja f/1.4:n aukosta huolimatta hämärässä oli kuitenkin heti vaikeampaa - mm. mainostettu pitkän valotusajan tila kyllä toimi, mutta useamman kerran sai yrittää, ennen kuin soihtuja heiluttelevan esiintyjän valoshowsta sai käyttökelpoisen otoksen.

Telefoto-linssin kolminkertainen zoom teki myös hyväksyttävää jälkeä, mutta 10 MP laatu rajoittaa, eikä paljon sitä enempää tämänkään kanssa kannata zoomailla, sillä tekoälyn luomat yksityiskohdat alkavat näkyä helposti kuvia tarkemmin tarkasteltaessa. Motorolan Photo Enhancement Enginen luvataan parantavan muun muassa tumman- ja vaalean pään sävyjä, yksityiskohtia, taustan sumennusta sekä kohinan poistoa. Kyllähän se näitä asioita teki ja omaan silmääni upeitakin otoksia syntyi, joten useimmissa tilanteissa 50 Pro:n kameroihin uskaltaa luottaa. Videopuolella tekoäly auttaa kuvan stabilisoinnissa ja kohteen seuraamisessa. Alla kaksi esimerkkikuvaa, artikkelin lopussa lisää.

Tästä artikkelista löytyy jutustelua Motorolan kamera-ajatuksista markkinointijohtajan ja kameravastaavan kanssa.


Edge 50 Pron näytöstä minulla ei ole mitään valittamisen sanaa. Viime vuoden malliin verrattuna pikseleitä on lisätty jonkin verran ja maksimikirkkautta reilusti. HDR näyttää hyvältä ja väritoisto omiin silmiini siltä, mitä luvataankin. Kannattaa kuitenkin valita väriasetuksista Pantonen kalibroima “luonnollinen”, kun vakiona ainakin testipuhelimissa oli valittuna “eloisa”, joka korostaa näytöllä värejä inasen liikaakin.

Snapdragon 7 Gen 3:n kerrotaan olevan noin 15% tehokkaampi kuin 7 Gen 2 (50% tehokkaampi GPU:n osalta), eikä sen kanssa tullut lisätehon kaipuuta päivittäisessä käytössä. Enemmän luuri köhi siinä ainoassa asiassa, joka tykeimpien puhelinten prosessoria nykyään rasittaa, eli tekoälytouhuissa. Yksi Motorolan markkinoimista ominaisuuksista on “Style Sync”, joka muokkaa mistä tahansa otetusta kuvasta erilaisia variaatioita taustakuvina käytettäviksi. Se mietiskeli asiaansa aina melkein puolisen minuuttia, mikä vie vähän iloa ominaisuuden testailusta. Sen lisäksi ainakin tätä kirjoitettaessa ominaisuus vaikutti olevan vielä hieman keskeneräinen, jättäen toisen kuvaversion aina mustaksi ja antaen välillä myös omituisen virheilmoituksen: “Asua ei tunnistettu”. Parhaiten touhu tuntui toimivan esimerkiksi seinätapetista otetusta valmiiksi vahvasti tasakuvioisesta valokuvasta. Alla yksi esimerkki.



4500 mAh akku on aika vakiokokoa, mutta 125W laturilla se latautui täyteen noin 20 minuutissa ja viiden minuutin piuhassa käytölläkin pärjäsi huoletta työpäivän ajan. Näillä latausnopeuksilla ei siis tarvitse paljon akusta huolehtia, varsinkin kun langaton latauskin onnistuu 50 W teholla, kunhan hankkii moiseen pystyvän latausjalustan/alustan. Uusi Android 14:n päälle pultattu Hello UX -käyttöliittymä tarjoaa monenmoista tuttua lisäapua (Family Space, Unplugged, Smart Connect, Ready For) tunkematta silmille - Opera-selain tosin itselleni turhana tuli mukaan. Edelleen suorastaan rakastan Motorolan ominaisuutta saada kamera päälle eleellä rannetta heilauttamalla - sen avulla on saanut monta nopeaa tilannetta talteen.

Keskimäärin kaikki on siis kunnossa ja Motorola lupaa luurilleen kolme vuotta järjestelmäpäivityksiä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, mikä ei ole nykyään jättimäinen määrä, mutta kohtuullinen kuitenkin. Ehkä jos hintalapusta olisi saatu tikistettyä vielä satanen pois, loppufiilis olisi ollut vieläkin lämpöisempi. Palataan asiaan 200 euroa kalliimman Ultran kanssa, mikäli sellainen V2.fi:lle testiin saapuu.




Motorola Edge 50 Pro
Hintaluokka: 699 euroa
Lisätietoa: Motorola













Kuvat: Manu Pärssinen

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi vieraili: Moto... V2.fi avasi laatikos... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova