Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech MX Brio -webkamera

Manu Pärssinen

02.04.2024 klo 14.00 | Luettu: 1363 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Nyt näkyy rypyt ja nenäkarvatkin
"Brio" tuo meikäläiselle aina mieleen puiset junaradat, mutta sen nimen Logitech on valinnut webkameroilleen, niin myös MX-sarjan ensimmäiselle sellaiselle, eli MX Briolle. Kyseessä on isolla sensorilla varustettu 4K-tarkkuuden kamera, jossa on paljon säätöjä ja reilusti tekoälyn taikaa.


Laitteen laadun (ja hintalapun) tuntee heti, kun sen ottaa ulos paketistaan: se on kaikin puolin pätevän oloinen materiaaleiltaan sekä rakenteeltaan ja harva webcami painaa lähes 200 grammaa. Muut speksit näyttävät tältä:

Tarkkuus: 4K / 30 kuvaa sekunnissa tai 1080p / 60 fps
Mikrofoni: Kaksi keilanmuodostavaa mikrofonia melun vähentämiseksi, kantama jopa 1,2m
Sensori: 8,5 MP Sony STARVIS, nelinkertainen digitaalizoomi

Paketissa tulee myös irrotettava kiinnike, jolla kameran saa monitorin ylälaitaan ja kallistettua näyttämään alaspäin, esimerkiksi palavereissä papereita tai vaikkapa näppäimistöä näyttämään. Sen saa kiinni myös kamerajalustoihin ¼ tuuman kierteellä. Mukana on lisäksi 1,5-metrinen USB-C (USB 3.0) -piuha ja tuoreempaa USB:tä laite tuntui kaipaavankin, en ainakaan saanut sitä ensimmäisissä testeissäni käynnistymään kuin suoraan tietokoneeseen liittämällä, vaikka nykyinen webkamerani (Logitech C920) samassa monitorin hubiportissa kyllä pelaa. Samalla kurtistan edelleen kulmiani sille, että vähän vanhempien koneiden omistajat on unohdettu ja USB-A-USB-C-adapteri pitää hankkia itsekseen.

Kamerassa on myös fyysinen suojasuljin, joka miellyttävän oldskoolisti ja haptisesti suljetaan pienellä kiertoliikkeellä linssin ympärillä olevasta rinkulasta luukkujen samalla sulkeutuessa. Kiitettävän fyysistä, eikä kamera varmasti luukun takaa salaa kuvaile. Hyvä tapa esitellä kameran kykyjä on alla oleva pieni vertailuvideo, joka ei tosin anna realistista kuvaa Brion kyvyistä, sillä ensinnäkin se on huonomman kameran resoluutiossa ja joutui kulkemaan tiensä läpi OBS:n tallennuksen, formaattikonversion, Premiere-exportin ja Youtube-pakkauksen. Sen alta löytyy kuvakollaasi, joka oikeasti esittelee kameroiden eroja - valaistusolosuhteet olivat oikeasti identtiset molemmilla kameroilla kuvaa otettaessa, mikä on kuvia katsoessa aika uskomatonta. Kuvat on otettu Windowsin Kamera-sovelluksella.




Videoni laadusta huolimatta ero on selvä kuin yö ja päivä. Laitteen tekoälyyn pohjautuva kasvopohjainen kuvanparannus, automaattitarkennus ja isomman sensorin myötä valoherkkyys tekevät tehtävänsä, eikä automaattisäätöjen tapahtuminen kestä sekuntiakaan. Logitechin lehdistötilaisuudessa kerrottiin että “riippumattomien laboratoriotestien perusteella” sekä kasvot että yksityiskohtien näkyminen vaikeissa valaistustilanteissa (pimeä, vastavalo) ovat kaksi kertaa paremmat kuin Logitechin edellisessä 4K-kamerassa (Brio ilman MX-etuliitettä).

Logitech G Hubista löytyy kameralle monenmoista säätöä. Digitaalinen zoomaus on maksimissaan nelinkertainen ja lisäksi voi säätää erinäisiä asetuksia valotuksesta, kuva-alan laajuutta (65, 78 tai 90 astetta), HDR:n päälläoloa, värilämpötilaa, kirkkautta, kontrasti, kylläisyyttä, värikirkkautta ja terävyyttä sekä sitä, onko automaattinen valkotasapaino käytössä. Harvassa webcamissa on näin monipuoliset säädöt.



Oikeastaan ainoa asia, mistä tämän kameran kanssa voi valittaa on sen hintalappu. Harvalla on laittaa 230 euroa webbikameraan, mutta toisaalta tällä pystyy korvaamaan jossain määrin järjestelmäkameran, mikäli striimauksesta on tosissaan ja läppärin kanssa kokonaisuus liikkuu kätevästi. Kyllähän sen ymmärtää, että tuoreen teknologian tunkeminen pieneen tilaan ei ole vallan halpaa touhua. MX Brio on uskottavan näköinen webcam, jonka ominaisuudet vastaavat ensivaikutelmaa.

Unboxing:




Logitech MX Brio
Hintaluokka: 230 eur
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: TOZO ... Fallout 1-1: muu on ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova