Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Creative LIVE! Audio A3 - ulkoinen äänikortti

Manu Pärssinen

15.12.2023 klo 13.04 | Luettu: 1718 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Pätevä pömpeli vaikka podcastaajalle
V2.fi:n testattavaksi saapui tässä kuussa toinenkin perustasoa hinnakkaampi ja laadukkaampi audiolaite. Äskettäin testaamani Steelseries Alias Pro -mikrofoni/mikseri-yhdistelmä oli suunnattu enimmäkseen striimaaville sisällöntuottajille, kun taas äänikorteistaan vuosikymmenien ajan tunnetun Creativen LIVE! Audio A3 soveltuu paremmin podcastaajien pöydille, vaikka toki sitä voivat muutkin - muun muassa muusikot - hyödyntää.


“Ulkoinen äänikortti” kuulostaa nykyään vähän vanhahtavan oudolta, ja englanninkielinen termi “USB Audio Interface” kuvaakin mielestäni laitetta paremmin. Laatikosta otettaessa laite on uskottavan kokoinen (mutta ei liian suuri), tukevan tuntuinen ja laadukkaan oloinen vekotin, josta löytyy monenmoista säädintä ja liitäntää. Sen takareuna on hieman korkeammalla kuin etureuna, joten kontrollit ovat kätevästi näkyvillä ja sormien ulottuvilla. Laite on ulkonäöltään kotonaan ammattimaisemmassakin ympäristössä, vaikka esteettistä yleisilmettä alkaa hyvin nopeasti häiritä se, kuinka herkästi se kerää sormenjälkiä mustaan pintaansa.

Itse laitteen lisäksi mukana tulee ainoastaan USB-C-kaapeli, jolla laite kytketään tietokoneeseen, mutta josta se saa myös virtansa. Erillistä virtalähdettä ei siis tarvita, mikä on plussaa.

Koska harrastan myös satunnaisesti musisointia, päivittäisenä äänikorttinani on kohtuullisen laadukkaisiin monitorikaiuttimiin liitetty ulkoinen AKAI:n EIE, johon olen ollut vuosia tyytyväinen. Kytkin Audio A3:n sen tilalle ns. lennosta, enkä tiedä kuinka paljon oli mutu-tuntumaa, mutta referenssikappaleideni perusteella äänenkuva selkeytyi ja kirkastui, mutta ehkä myös hieman “monitorimaistui”. Toki muutosta tukevat myös tekniset speksit, sillä kuten mainittua, äänikorttini on vuosia vanha. Tältä Audio A3:n speksit näyttävät:

Tuetut näytetaajuudet toistossa: 16/24-bit, 44,1 kHz, 48,0 kHz, 96,0 kHz
Tuetut näytetaajuudet tallennuksessa: 24-bit, 44,1 kHz, 48,0 kHz, 96,0 kHz
Taajuusvaste: 20 - 45 000 Hz
Dynamiikka: > 90 dB
Harmoninen kokonaissärö (THD): 0,05%

Liitäntöinä Audio A3:ssa on edessä kaksi kuulokeliitäntää (vaikka kahdelle podcastaajalle, tai haastateltavalle ja haastattelijalle), ja takana kaksi XLR-komboliitäntää (mikrofoni/linjatulo/soitin) ja niille line/inst-valinnat sekä 48V phantom-virtakytkin sitä tarvitseville mikrofoneille. Lisäksi laitteen takaa löytyy kaksi balansoitua 6,3 mm liitintä (stereoulostulo), mikä vähentää häiriöitä ja huminoita. Erikoisin oma erillinen liitäntä on 3,5 mm liitin puhelimelle, jotta lähetykseen voi vaikka vastaanottaa puheluita ja tehdä etähaastatteluita. On toki harmillista, että useimmissa puhelimissa ei sellaista enää ole, mutta toki adaptereita voi aina hankkia.


Suurimmat kolme säädintä ovat tasosäätimet mobiililaitteelle sekä kahdelle muulle sisääntulolle, esimerkiksi mikrofoneille. Jokaisen vierestä löytyy viiden ledin sarja, jolla äänenvoimakkuutta voi tarkkailla ja joka tuntui toimiva äänitystilanteessa aivan riittävän tarkasti. Lisäksi laitteessa on kolme pienempää säädintä ulos lähtevän äänen voimakkuudelle sekä molemmille kuulokkeille erikseen. Tämä säädinten toimintojen määrä on sopiva, mutta itse olisin toivonut päivittäisessä käytössä äänenvoimakkuuden säätimen olevan suurempi, toki livelähetyksissä siihen harvemmin tarvitsee koskea. Ainoat painikkeet etupuolella ovat pieni suoramonitoroinnin (mono tai stereo) kytkin, joka ilmaisee vihreällä valolla sen käyttötilaa, sekä iso ja riittävän helposti päälle napautettava mikrofonimute, joka syttyy päällä ollessaan punaiseksi. Sitä ei voi tosin säätää erikseen koskemaan vaikkapa vain yhtä mikrofonia.

Olen usein väittänyt näissä arvioissani, etten ole se kaikkein kultakorvaisin hifisti, enkä sitä titteliä edelleenkään himoa, mutta ehkäpä vuosien audiolaitetestit ovat jonkin verran hioneet aistejani, sillä mielestäni ero vanhaan äänikorttiini oli selkeä, ja nimenomaan selkeämmän äänenkuvan suuntaan. Ulkoisten äänikorttien saralla voidaan hifistellä useiden tonnien hintaluokkiin asti, eikä 160 euroakaan varmasti monelle ole pikkuraha, mutta Audio A3 voi olla porras ammattimaisempaan suuntaan, olipa audio interface -tarpeesi mikä tahansa. Mobiilisisääntulon ja kahden kuulokeliitännän myötä se on sopivampi lisä pieneen/liikuteltavaan podcast-studioon kuin moni muu vastaava laite, joten sopivalle kohderyhmälle voin sitä suositella neljän tähden veroisesti.



Creative LIVE! Audio A3
Hintaluokka: 160 eur
Lisätietoa: Creative

V2.fi | Manu Pärssinen
< Poker Face 1-1: kalj... V2.fi testasi: TOZO ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova