Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Steelseries Alias Pro -mikrofoni

Manu Pärssinen

12.12.2023 klo 20.46 | Luettu: 1468 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Sisällönluojan kotistudion mikki ja mikseri
Lähes kaikki suurimmat pelioheislaitteiden valmistajat ovat lähteneet audiolaitteiden sivupoluille ja siitä vielä tarkemmin kutittelemaan striimaajien kantapäitä. Laitteita on niin aloitteleville pelaajille, kuin niille, joilla on budjettia panostaa parempaan laatuun - tai ainakin isompaan, uskottavampaan hintalappuun. Alias Pro on Steelseriesin lippulaivamikrofoni, mutta saako lompakon tyhjennykselle vastinetta?


Mikä Alias Pro sitten on? Paketista löytyy XLR-liitäntäinen mikrofoni telineineen, pieni “Stream Mixer” -mikseri/XLR-välipalikka, virtalähde, XLR-piuha ja pari USB-kaapelia sekä adapteri, jolla mikrofonin voi kiinnittää mikrofonivarteen. Heti kärkeen pitää sanoa, ettei mikään osa laatikon sisällöstä tunnu ns. halvimmalta hyllystä löytyneeltä (ehkä adapteria lukuun ottamatta) ja piuhatkin ovat mukavan pituisia. Ulkonäöltään kaikki on hillityn metallista ja harmaata, vaikka tilanne hieman muuttuukin RGB-valojen myötä, kun mikserin koko pohjakin hohkaa valoa.

Mikrofonia, jossa on speksien mukaan “kolme kertaa isompi kapseli kuin muissa mikrofoneissa” (tai mainosvideon mukaan “giant ass capsule”), kutsutaan studiolaatuiseksi ja mikseri taas on käytännössä virtapainike ja kaksi isompaa pehmoista painiketta (mikrofonin vaimennus ja kustomoitava), kaksi laadukkaalta tuntuvaa pyöriteltävää säädintä (gain ja äänenvoimakkuus/kustomoitava) sekä kasa liitäntöjä. Valaistun pohjan lisäksi mute-painikkeet valaistuvat punaisiksi kun ne ovat päällä ja gain-säädintä ympäröivä vihreä rengas vilkkuu kirkkaamman vihreänä ainakin useimmiten, kun mikrofoni ottaa vastaan ääntä (ja punaisena jos ääni on liian kova). Varsinainen työ tehdään ohjelmistossa, sillä koko kokonaisuus on “Powered by Sonar”.

Kapseli: 25 mm ClearCast
Suuntakuvio: Kardioidi (“hertta”)
Resoluutio/Näytteenottotaajuus: 24 bit / 48 KHz
Taajuusvaste: 50 Hz - 20 KHz
Maksimiäänenpaine: 120 dB

Alias Pron käyttöönotto on periaatteessa helppoa, piuhat vain kiinni ja kytkentä USB-liitäntään tietokoneessa. Mikserissä on itseasiassa kaksi USB-liitäntää, joten mikrofonin voi kytkeä kahteen koneeseen yhtäaikaa, jos sellaiselle on tarvetta vaikka peli/striimaus-setupissa. Liitäntöjä on lisäksi 3,5-milliset Line Out -, sekä kuulokeliitäntä monitorointiin. Käytännössä mikrofoni toimii siis ilman Sonar-ohjelmistoakin.


Sonar sisältyy onneksi SteelSeriesin GG-sovellukseen, eli jos firman joku muu tuote on jo asennettuna, mitään erillistä ei tarvitse koneeseensa kliksutella. Jostain syystä mikrofonin kytkemisen jälkeen softa jäi jumittelemaan ilmoitukseen “Turning Sonar off…” mikä oli erikoista. Päivityspainikekin antoi virhettä, joten asensin koko höskän uudelleen. Se auttoi. Sonar-touhut löytyvät ohjelmistosta omana kohtanaan ja säätöjä sieltä löytyykin monta lailla, mutta Mic-kohdasta myös valmis taajuuskäyrä Alias Pro:lle pöytätelineessä. Lisäksi voi säätää kompressointia, taustamelun vaimennusta ja gatea - eli jotakuinkin kaikkea oleellisinta. Itse pidän GG:tä monipuolisena, mutta hieman sekavana, enkä esimerkiksi heti löytänyt, mistä mikserin valoja ja säädintä/painiketta saa kustomoitua, mutta Engine-välilehdeltä niitä ominaisuuksia lopulta löytyi, vähän eri paikoista tosin sielläkin. Ensin piti kuitenkin päivittää firmware. Sonarilla voi määrittää omia asetuksia eri ohjelmistoille, mikä ottaa hieman totuttelua, mutta ymmärrän sen hyödyt (ja mahdolliset haitat - Windows tulee täyteen virtuaalisia äänilaitteita). Lisäksi siinä on erityinen Streamer-tila, joka helpottaa eri äänilähteiden kanssa toimimista ja “striimlainaa striimausta”. Toki toiminnot toimivat minkä tahansa mikrofonin kanssa.



GG:stä löytyy myös testivaiheessa oleva AI-pohjainen taustamelun vaimennus ja isomman mikrofonikapselin pitäisi merkitä muun muassa sitä, että äänessä on enemmän bassoa. AI-vaimennus piti äänen luonnollisempana - alla testipätkä.



Kyseessä on reilusti kallein, mutta kieltämättä äänenlaadultaan miellyttävin ja jymäköin mikrofoni, jota olen V2.fi:ssä testannut. Meikäläisen työpöydällä, puhkuvien kotelotuulettimien vierellä nauhoitetut pätkät kuulostavat radio- tai vähintään pienessä podcast-studiossa tallennetuilta puheenparsilta. Osansa työstä tekee säädettävä ja vaimennettu jalusta.


Mikäli mikrofonille ei ole tarvetta koko ajan, on kieltämättä pieni lisävaiva kaivaa ja asetella sen kanssa pöydälle pikkumikseri kaikkine piuhoineen ja kytkeä se virtoihin, kun useimmat mikrofonit voi vain iskeä suoraan USB-liittimeen. XLR:n etuja on kuitenkin häiriöttömyys ja kaikenlaisia suhisijoita ja pörisijöitä sitä on vuosien varrella kokeiltukin.

Käytännössä Alias Pron kanssa saa sitä, mitä maksaa ja vaikka se on suunnattu vakavasti touhunsa ottaville pelaajille/striimaajille, voi sille löytyä käyttötarkoituksia muustakin ammattimaisesta toiminnasta. Ihan joka juttelijan lompakolle se ei kuitenkaan sovi - halvemmalla löytyy monia vaihtoehtoja, joilla varmasti pärjää. Mikrofonista on olemassa myös USB-liitäntäinen, ilman mikserikontrolleria myytävä versio.



Steelseries Alias Pro
Hintaluokka: 350 eur
Lisätietoa: Steelseries

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: JBL B... Poker Face 1-1: kalj... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova