Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus Open - avattava puhelin

Manu Pärssinen

20.11.2023 klo 18.08 | Luettu: 2330 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Maailman paras?
OnePlus-arviot on V2.fi:ssä hoitanut yleensä Miia, mutta en voinut vastustaa kun OnePlus Openia tarjottiin testiin, onhan tänä vuonna tullut tyypitettyä jo taitettavista luureista niin Motorola Razer kuin Samsung Galazy Z Foldikin. Aivan ensimmäiseksi hatun nosto sille markkinointi- tai tuotekehitystiimin jäsenelle, joka keksi nimetä laitteen Openiksi. Kyseessä on selvä vastaisku Samsungin Foldille ja nimi on loogisempikin - tämä luuri avataan “normaalista” olomuodostaan isommaksi, eikä sitä aleta taittelemaan kuin jälkeenpäin.


OnePlussan markkinoinnin mukaan taittuvan puhelimen markkinoille tuomisessa otettiin oma aikansa ja lopulta se tehtiin yhteistyössä emofirma Oppon kanssa. Oppolta myyntiin tuli käytännössä sama puhelin (Find N3), pienillä eroilla, lähinnä käyttöjärjestelmän ja Alert Slider -painikkeen osalta.

Tältä OnePlus Openin speksit näyttävät:

MitatAvattuna 153,4 x 143,1 x 5,8 mmSuljettuna 153,4 x 73,3 x 11,7 mm
Paino239 g
NäytötPäänäyttö 7,82”, 2K, 426 ppi, 1-120 Hz, AMOLED, 100% DCI-P3, 10-bit, PWM 1440 Hz, HDR10+Etunäyttö 6,31”, 2K, 431 ppi, 10-120 Hz, AMOLED, 100% DCI-P3, 10-bit, HDR10+
TekniikkaSnapdragon 8 Gen 2, Adreno 740, 16 Gt LPDDR5X muistia, 512 Gt UFS 4.0 tallennustilaa
Akku4,805 mAh (67W pikalataus)
KameratPääkamera 48 MP (Sony LYT-T808 pixel stacked), OIS, f/1.7, 24mm/47mmTele: 64 MP, OIS, f/2.6, 70mm/145mmUltra-wide: 48 MP, OEIS, f/2.2, EIS, makroEtukamera avattuna: 20 MP, EIS, f/2.2Etukamera suljettuna: 32 MP, EIS, f/2.4
MuutaWi-fi 2x2MIMO (Wi-Fi 7), Bluetooth 5.3, NFC
KäyttöjärjestelmäOxygenOS 13,2 (Android 13)


Kuten ominaisuuslistasta (ja hintalapusta) näkyy, OnePlus ei ole tämän mallin kanssa säästellyt. Vaikka kyseessä on avattava puhelin, myös akun kapasiteetti on jotakuinkin normaaliluurien tasolla, puhumattakaan kameroista. Molemmissa kun on aiemmin jouduttu tekemään kompromisseja.

Yksi yllättävimmistä asioista Openissa on kuitenkin ensikosketus. Oma päivittäinen puhelimeni painaa hieman alle 200 grammaa ja kun Openin ottaa kouraan, 40 gramman lisäys kyllä tuntuu, mutta ei kummoiselta - ja tässä on sentään 3 kertaa enemmän näyttöä. Suljettuna se on myös vain hieman yli 3 mm vakioluuriani paksumpi, joten pakko on sanoa, että mitat ovat vakuuttavat taitettavalle puhelimelle, joissa jokainen milli ja gramma on vaikea karsia. Taustan puhelinmoduuli on kieltämättä melkoinen möhkö, mutta se ergonomisesti sekin toimii - ainakin tietyn kokoisilla käsillä - sillä sitä vasten voi tukea etusormen, vähän kuin puhelimessa olisi Popsockets-puhelinpidike vakiona.

Ulkoasultaan Open on tyylikäs ja minimalistinen pyöristettyine kulmineen. Taitettuna se näyttää hyvin “normaalilta” puhelimelta, lukuun ottamatta takapuolen massiivista kamerayksikköä, joka erottaa sen varmasti massasta, mutta jota jotkut saattavat myös kavahtaa. Testiin saapui himmeän vihreä malli, jossa OnePlus logo on kiiltävänä kamerayksikön alla. Sarana on taitettuna vähän kuin metallisen kirjan selkämys, avattuna se taas katoaa kokonaan taitoksen syvyyksiin. Avattuna saranaa hädin tuskin tuntee tai näkee, ellei tarkoituksella hae kulmaa, jossa valon heijastus sen paljastaa. Testaamistani taittopuhelimista sanoisin, että sarana”kumpu” on huomaamattomin. Sarana on myös tarpeeksi jäykkä, jotta puhelimen saa 90 asteen kulmaan halutessaan, mutta vasta vuoden käyttöjaksolta voisi mahdollisesti raportoida, tuleeko sen kanssa ongelmia. OnePlus kertoo, että sarana on testattu kestämään yli miljoona “täysin kiinni - täysin auki” -avausta.


Taitettava puhelin ei ole mitään, ellei sen ominaisuuksia tule hyödynnettyä ja edellisten testaamieni taittuvien kanssa sitä välillä huomasi, ettei avaamista “jaksanut” aina tehdä ja täten puhelimen ominaisuuksia tuli käytettyä käytännössä aiempaa vähemmän. Toki tekninen muutos luurin käytössä ottaa aikansa totutella ja Open olikin minulla melkoisen pitkän testijakson, jonka aikana altistin itseni hoitamaan sillä työasioita kodin ulkopuolella. Osansa on myös keski-ikäistyvän nörtin ikänäöllä, mutta kyllä kalentereita, videoita ja selailua katseli paljon mieluummin isolta näytöltä. Vielä enemmän harjoitusta vaati eri ikkunointikikkojen sujuva käyttö: aivan paketista otettaessa en saanut haltuun sitä, miten ikkunat kannatti isolle näytölle sijoitella, jotta niiden välillä pääsi sujuvasti liikkumaan. Pieni treeni ja eleiden opettelu auttoi ja OnePlus on ottanut huomioon monta asiaa, mutta loppumauksi kuitenkin jäi se, että vielä vähän jollain tavalla kätevämpääkin olisi voinut olla. Alareunan taskbar on kuitenkin hyvä lähtökohta.

Näytöistä puheen ollen: nekin ovat komeat, minkä voi speksien perusteella olettaakin. “Kansinäyttö” on päällystetty Ceramic Guard -pinnoitteella, minkä luvataan olevan jopa Gorilla Glassia kestävämpää, eikä tämän hintaista luuria halua missään nimessä tiputella. Isompi näyttö taas on päällystetty UTG-lasilla (Ultra Thin Glass). Molemmat AMOLED-näytöt toistavat mediaa hienosti, omiin silmiini identtisesti ja HDR:stäkin (Dolby Vision) on hyötyä. VIrkistystaajuutta (max. 120 Hz) säätelee LTPO3.0. Hienoa, näyttävää.

Se seikka, mitä minä usein painotan puhelimissa, ja joka OnePlus Openissakin menee kärkipäähän, ovat sen kamerat. Monissa puhelimista löytyy hinta-laatusuhteeltaan päteviä pääkameroita ja yleisellä laadullaan minut ovat vakuuttaneet aiemmin muun muassa Sonyn Xperia 5 II sekä Samsungin Galaxy 23 Ultra. Taitettavissa puhelimissa on kuitenkin tehty usein kompromisseja tilansäästön vuoksi, mutta ei tässä. Pääkamera on 48-megapikselinen optisella kuvanvakautuksella ja se hyödyntää Sonyn LYTA T808-sensoria, jossa on hyödynnetty päällekkäisten pikselitransistorien “Pixel Stacked”-teknologiaa. Sen myötä pienempään tilaan on saatu entistäkin valotehoisempi sensori. Muissakaan linsseissä ei ole säästelty: telefotolinssissä on 64MP 6-kertaisella häviöttömällä zoomilla ja yhteistyötä kameroiden säädössä on tehty legendaarisen Hasselbladin kanssa. Alla yksi testikuva, artikkelin lopussa lisää.


Snapdragon 8 Gen 2 nopealla 16 Gt:n muistilla on vallan riittävä pyörittämään tätä kaikkea, enkä havainnut hidastelua missään tilanteessa. 4805 mAh:n akku kestää kovassakin käytössä vuorokauden verran ja latautuu vajaassa tunnissa täyteen. Senkään suhteen ei siis ole valittamista, vaikka langatonta latausta ei olekaan tarjolla. Eikä siinä, että puhelimelle luvataan neljä Android-päivitystä sekä viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Mikäli puheet puhelimen muusta kestävyydessä pitävät paikkaansa (luurilla on vain IPX4-luokitus, eli se kestää vesiroiskeita), neljän-vuoden käyttöikä laskee vuosikustannusta reilusta hintalapusta jo mukavasti - ellei ensi vuonna tule taas jotain paljon hienompaa.

Mikä sitten on se Alert Slider, josta aluksi mainitsin? OnePlussaan tottuneille se on tuttu juttu, ja uusille käyttäjille kätevä pika-apu. Kokouksen alkaessa ei tarvitse alkaa räplätä valikoita, vaan puhelimen reunasta löytyy kolmiasentoinen, helposti sormenpäällä tunnistettava painike, josta äänet saa kokonaan pois tai värinätilaan. Kätevyydessään mainio keksintö, jonka nostan Motorolien kamerankäynnistys-ranne-eleen tasolle käyttökelpoisuudessaan.

OnePlus Openista ei ole kuukauden jälkeen pahaa sanottavaa, se kulki taskussani kuin mikä tahansa muukin puhelin, mutta palveli erinomaisesti myös pikaisissa työ- ja monenmoisissa valokuvaushommissa sekä videoiden katselussa isommalta näkymältä. Vaikka on selkeää, että OnePlus on pakannut lyyriin ykkösluokan teknologiaa, on 1800 euron hintalappu silti päätä huimaava. Samsungin Z Fold5:tä saa tarjouksista alle 1400:ään ja jotkut pitävät sen kapeudesta kädessä, vaikka itse kallistun OnePlussan “normaalikokoon”. Flippimallin “simpukkataitettavia” taas saa reilusti alle tonniin ja vanhempia malleja vieläkin halvemmalla.

Pitää siis olla melko vannoutunut teknologian etulinjassa kulkija, jos on lähes 2000 euroa laittaa puhelimeen. Heitäkin kuitenkin todistetusti on, mikäpäs siinä. Ison yleisön taitettavat puhelimet tavoittavat vasta kun hintataso laskee entisestään, mutta lippulaiva on lippulaiva ja OnePlus tekee jotakuinkin kaiken oikein. Annoin kovimmalle haastajalle 4,5 tähteä, mutta päänsisäinen ranking-listani muokkautui nopeasti Openiin tutustumisen jälkeen. Hinnasta tekisi mieli rokottaa, mutta saako tähän hintaan parempaakaan saman kategorian puhelinta? Ei saa.

Päivitys: Black Friday -viikolla OnePlus toi Suomen myyntiin myös puhelimen mustan version ja nappasi 250 euroa hinnasta pois.



OnePlus Open
Hintaluokka: 1800 eur
Lisätietoa: OnePlus










V2.fi | Manu Pärssinen
< Monarch: Legacy of M... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova