Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech Litra Beam LX -valo

Anne Kukkura

22.10.2023 klo 12.43 | Luettu: 1436 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Valaisua kahdella tavalla
Logitech lähetti kokeiltavaksi Litra Beam LX -valon, joka on julkaistu ensisijaisesti sosiaalisen median ja videosisältöjen parissa työskentelevien tarpeisiin. Litra Beam LX pohjautuu viime vuonna julkaistuun kaksiväriseen (V2.fi:n testi) Litra Beam -valaisimeen, mutta lisää valoalueen toiselle puolelle RGB-valaistun alueen, jota hallitaan Logitechin LIGHTSYNC -järjestelmän avulla. Miten tällainen kaksipuolinen pöytävalaisin siis toimii ja mitä sillä voi oikeastaan tehdä?


Pakkaus on yksinkertainen ja laatikon sisäkanteen printatut kokoamisohjeet ovat helpot. Valon kokoaminen tapahtuu nopeasti osat paikoilleen pyörittelemällä. Pitkulaisen valo-osion voi pyörittää jalkaan joko sen keskeltä tai päädystä. Keskiosakiinitys on tukevamman tuntuinen, sillä vaikka päätykiinnityskin pitää kohtalaisesti, jalka saattaa päästä heilumaan pöydällä. Jalassa on korotussäätö, jolla valon saa viritettyä tarvittaessa korkeammallekin, vaikka näytön yläpuolelle. Korkeussäädön tukevuudessa on myös toivomisen varaa, sillä välillä valaisimeen koskiessa se saattoi pudota vähän matkaa alaspäin. Paketissa tuleva jalka ei toisaalta vie paljoa tilaa, mikä on mukavaa. Jalkana voi käyttää halutessaan jotain muutakin kierteisiin sopivaa viritelmää.


Litra Beam LX:ää pöydälle asetettaessa johdot kiinnittivät huomioni. Virtajohdolla pituutta on jopa kolme metriä ja USB-A–USB-C-kaapelilla kaksi. Niiden vetäminen huomaamattomasti oli hankalaa, sillä sinänsä hyvistä mitoistaan huolimatta niiden päät sojottavat oudosti valaisimen puolella, oli asento mikä tahansa. Johdoissa on pari pientä klipsiä niiden niputtamiseksi yhteen, mutta apu tuntuu riittämättömältä. Johtoa voi vetää jalustan sisään mikä on sinänsä hyvä idea, joskin alta tuleva pidikelovi raapaisee johtoa aina, kun sen pujottaa stopparien läpi. Johto- ja jalustaratkaisut olisivat voineet hyötyä huolellisemmasta toteutuksesta.

Entäpä sitten varsinainen valo ja sen ominaisuudet? Koska USB-johto on mukana vain valo-ohjausta varten (vaihtoehtona myös Bluetooth-yhdistäminen tietokoneeseen) ja virta tulee pistorasiasta, on kirkkaus ja sitä myöten myös joustava käytettävyys tällaiseksi työpöytätilaan tarkoitetuksi tuotteeksi hyvällä tasolla. Valoa voi säätää joko ledien väliin jäävältä kaistaleelta (virta on/off, säädettävän puolen valinta, kirkkaus, värilämpötila/esiasetetut RGB-ohjelmat) tai Logitech G Hub -sovelluksen kautta. Sovelluksen toteutus on toimiva ja helppo: sen kautta onnistuvat kätevästi RGB-puolen asetukset, halusipa sitä käyttää tehoste- tai tunnelmavalaisuun tai jopa videosisältöjen suoraan valaisuun. Kirkkautta ja sävyjä löytyy RGB-puolelta riittävästi, joskaan valmistajan ilmoittamia lukuja en näitä koskien löytänyt. Keltaisissa on makuuni hieman liikaa vihreyttä, joten oikeaa keltaista saa hakea punaiseen taittaen, mutta muuten värit ovat oikein hyvännäköisiä.

“Tavallinen” kaksiväripuoli on katettu TrueSoft-teknologiaksi kutsutulla sisäänrakennetulla valonhajauttimella, joka tekee valosta tasaisesti leviävää ja pehmeää poistaen jyrkät varjot. Kirkkaudeksi luvataan 400 lumenia, joten laadukas sisäinen hajautin on suureksi avuksi eikä softbox-viritelmiä tarvitse tehdä. Tämä ominaisuus hellii ihonsävyjä, oli värilämpötila sitten mitä tahansa. Valaisin skaalautuu välillä 6500–2700 K. Säätöjä voi tehdä fyysisillä painikkeilla tai tietokoneen puolelta G Hubin tai tehtäväpalkista aukeavan pikavalikon kautta. Pikavalikosta valaisimen voi kytkeä päälle tai pois tai säätää värilämpötilaa ja kirkkautta koskematta valaisimeen. Myös valmiisiin asetuksiin pääsee pikavalikon kautta kätevästi parilla klikkauksella.

Kuvakaappauksissa käytössä oli Logitechin C922-webkamera automaattisilla asetuksilla. Kamera hämääntyi jostain syystä vihreästä taustasta ja se vaikutti värien käsittelyyn, mutta valon puolesta lopputulos näyttää kuitenkin erinomaisen hyvältä. Valaisimen voi halutessaan säätää G Hubista menemään päälle samanaikaisesti firman kameratuotteiden kanssa, mikä on varsin hauska pieni lisä.



Koska valoalueita hallitaan erikseen, käyttö tuntuu joustavalta. Käynnistys ja sammutus tietokoneen puolelta on helppoa. Jonkinlainen yhdistettävyys striimiohjaimiin olisi mukava juttu: esimerkiksi omistamaani Loupedeckin ohjaimeen olisin halunnut yhden napin kummankin valo-osion käynnistykselle, mutta valitettavasti Logitech ei tätä tue. Onneksi perushallinta on tarpeeksi yksinkertaisella tasolla muutenkin.

Valaisimen muodon vuoksi heijastukset silmälaseista eivät ole suuri ongelma. Kapea muoto mahdollistaa asettelun valinnan melko vapaasti ja se on mukavaa etenkin silloin, jos työpöydällä ei ole liikaa tilaa. Litra Beam LX voi olla päällä vaikka koko työpäivän ja illan ajan, eikä se tunnu ylikuumenevan. Valaisin lämpenee kyllä, mutta eroa tavanomaisiin ledeillä toimiviin pöytävalaisimiin ei mielestäni ole.

Litra Beam LX voi riittää valaisemaan kasvokuvaa tai työpöytää yksinäänkin, olipa käyttötarve sitten striimaamiseen, videoiden nauhoittamiseen, videopuheluihin tai vain työtilan hämäryyden selättämiseen. Omaan käyttööni totesin sen olevan hyvä pari niin ikään värilämpötilasäädöt sisältävälle tavalliselle pöytävalaisimelleni. Valoteho on molemmissa samaa luokkaa ja Logitechin tuote antaa lisäpotkua RGB-valaisun muodossa. Hintaa Litra Beam LX:llä on korkeahkosti, mutta esimerkiksi Razerin Key Light Chromaan verrattuna hinta on taas kohtuullinen.


Tankomaisella, tehokkaalla valolla saattaa korvata kaksi halvempaa valaisinta tuohon summaan – RGB-lisästä puhumattakaan. Jos värivalaisua ei halua tai tarvitse ollenkaan, ei hintakaan tietysti ole perusteltavissa. Hyvä ja joustavasti hyödynnettävä tuote kuitenkin on kyseessä ja näkisin mielelläni Logitechiltä – mikseipä muiltakin valmistajilta – vastaavaa jatkossakin.



Logitech Litra Beam LX
Hintaluokka: 170 euroa
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Twink... V2.fi testasi: Denon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova