Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Galaxy Samsung Galaxy Z Fold5 - taitettava puhelin, Watch6 -älykello ja Buds 2 Pro -kuulokkeet

Manu Pärssinen

19.09.2023 klo 13.30 | Luettu: 2470 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Taittuis varmaan sullekin!
Samsung Galaxy Z Fold5



Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat nykyisille kännyköiden käyttäjille vielä suhteellisen tuore asia, niin myös minulle: Aiemmin V2.fi:n arvioissa on käynyt vain Motorolan Razer-luureja. Ne taas poikkeavat nyt testissä olleesta Z Fold5:stä niin, että Razereissa minipuhelin taitetaan auki “normaalikokoiseksi” kännykäksi, kun Fold5 taittuu normaalikokoisesta jättikokoiseksi luuriksi - toisin sanoen pieneksi tabletiksi.

Aloitetaan katsauksella teknisiin ominaisuuksiin:

MitatTaitettuna 67,1 x 154,9 x 13,4 mmAvattuna 129,9 x 154,9 x 6,1 mm253 g
NäytötPäänäyttö 7,6” AMOLED 120 HzKansinäyttö 6,2” AMOLED 120 Hz
KameratEdessä 10 MP selfie F2.2Näytön alla 4 MP F1.8Pääkamerat 12 MP F2.2 Ultrawide + 50 MP Wide F1.8 OIS + 10 MP Telephoto F2.4 OIS 3 x optinen zoom
ProsessoriSnapdragon 8 Gen 2 for Galaxy
Muisti12 Gt
Tallennustila512 Gt (myös 256 Gt ja 1 Tt versiot)
Akku4,400 mAh (25 W lataus)
IP-luokitusIPX8
KäyttöjärjestelmäAndroid 13 (One UI 5.1.1)


Kuten yllä olevasta listasta ja siitä, että kyseessä on taitettava lippulaivapuhelin, voi päätellä, kyseessä ei ole mikään keskihintaluokan luuri, vaan paketti, johon Samsung on ladannut kaikki paukut ja täten hintalapussakin lukee noin 2000 euroa. Vaan onko se hintansa väärti?

Puhelin saapuu mustanpuhuvassa, yksinkertaisen tyylikkäässä pakettissa, jossa ei sen lisäksi ole juuri muuta kuin latauspiuha. Mitään ylenmääräistä luksuksen fiilistä pakkauksesta ei välity, sen homman Samsung on antanut itse puhelimelle. Testiin saapui “icy blue”-versio, mutta Fold5:ä on saatavana myös mustana, kermanvärisenä, harmaana ja sinisenä.

Pidin siitä, miltä Fold5 tuntui kädessäni - osaltaan sain flashbackeja parin vuosikymmenen taaksen Nokian Communicatoreihin ja muihin sen ajan kännyköihin. Koska näyttöä on kavennettu (23.1:9) suhteessa taitetun luurin “tuplapaksuuteen”, se tuntuu silti kourassani hyvän kokoiselta ja peukaloni ulottuu käyttämään puhelimen toimintoja päälliruudulla aivan normaalisti.

Fold5 on myös ulkoisesti hintaluokkansa oloinen pulikka. Kromatut listat kiertävät näytön reunoja, sormenjälkitunnistin löytyy virtapainikkeesta ja kamerayksikkö on kolme samankokoista linssiä takakannen vasemmassa yläkulmassa. Takalasi on hillityn mattapintainen ja Samsung-logo löytyy vain omalla hopeatekstuurillaan laitteen “selkämyksestä”. Onnistuin saamaan aika nopeasti naarmun takakannen lasiin, joten jonkinlainen suojakotelo on luurilleen hyvä hankkia - 2000 euroa on kuitenkin jo melkoinen sijoitus.


Noin kuukauden käyttöjakson aikana Fold5 yllätti minut monta kertaa. Kun “flip”-mallisissa puhelimissa tuli lopulta aika harvakseltaan availtua niitä jokapäiväisessä käytössä ja valokuvien ottaminenkin harventui, Fold5:n kanssa kävi päinvastoin - availin sitä arkena ja sunnuntaina alituiseen, ja koska kamerat ovat “normaalilaatua”, niitäkin tuli käytettyä. Aivan ensimmäiseksi isomman ruudun käytännöllisyyden (myös näin keski-ikäisten silmien kannalta) totesin kalenterin kanssa, sitten Youtuben, sitten valokuvien säätämisen, ja niin edelleen, ja niin edelleen, ja niin edelleen. Edelleen osa kalliin taittopuhelimen omistamista on statussymbolius ja katseiden kääntäminen, mutta pikkutabletti taskussa avusti monessa arjen asioissa, joita on ennen tarvinnut tihrustaa “normaalikokoiselta” näytöltä.

Fold5:n sarana on melko jäykkä, joten aivan yhdellä kädenliikkeellä sitä ei saa auki, mutta pienellä pyörittelyllä kyllä. Jäykkyydestä on myös etua siinä, että näytön saa pysymään monenmoisissa kulmissa vakaasti. Nettipuheiden mukaan edellisen saranan kanssa oli joillakin käyttäjillä ongelmia vuoden käytön jälkeen, mutta osasta on sen jälkeen viritelty ja kehitetty, toivottavasti siis oikeaan suuntaan. Testijakson aikana ei tietenkään ehtinyt minkäänlaista bugia tai kulumista esiintyä.

Kamerapuolella mukana on muiden vimpainten lisäksi minulle aivan uusi tuttavuus (ja muutenkin vielä harvinaisuus): näytön alla oleva kamera, kun puhelin on taitettu auki. Selfieiden ottamisen ei tarvitse keskeytyä silloinkaan, kun käyttää Fold5:ä avatussa tilassa ja kaikki pään takaa kurkistelijat mahtuvat näkemään itsensä näytöstä. Kamera ei normaalikäytössä juurikaan ruudulla haittaa, mutta kun sen on kerran nähnyt, tietää kyllä, mihin kohtaan katsoa että sen erottaa. Kosmeettisena haittana se ei ole kuitenkaan sen kummempi kuin taitosrajatkaan ja kuvanlaatu on varsin kohtuullinen nelimegaiseksi kameraksi.

Tässä hintaluokassa kameroilta on syytä odottaa hyvää suoritusta, eikä taittuvuuskaan haittaa linssipatteristoa, kun käytössä on käytännössä puolentoista puhelimen tila. Testailin kameroita samanlaisella kattauksella kuvastoa kuin yleensäkin ja ainoastaan hämäräkuvaus jätti vähän toivomisen varaa, tai ainakaan se ei aiheuttanut itselleni wau-reaktiota. Muuten ei tälläkään saralla valittamista ole, alla yksi testikuva, artikkelin lopussa lisää.


Vaikka sisuksiin on isketty “vain” 4400 mAh:n akku ja näyttöjä on monta lailla, on Fold5:n akkukesto silti enemmän kuin riittävä päivän touhuihin. Käyttöjärjestelmänä on Android 13:n päälle laitettu One UI, joka ei ole se kaikkein kevein, vaan Googlen sovellusten rinnalla on yhteistyökumppaneiden ja Samsungin omia ohjelmistoja. Toki osa käyttiksen toiminnallisuutta on siinä, että se osaa komentaa näkymiä taittuvalle näytölle, joten on ymmärrettävää, että puhtaalla Anterolla ei tästä selvittäisi. Ylimääräisiä ohjelmia voi toki aina poistaa halutessaan, eikä One UI:ssa mitään erityisen ärsyttävääkään ole. Sivuhuomiona pitää sanoa (koska en ole vakituinen Samsung-käyttäjä), että koin Sampan hälytysäänet varsin miellyttäviksi. Päivityslupaus on ihan reilu neljä vuotta käyttöjärjestelmiä ja viisi vuotta tietoturvaa.

Jos minulla olis ylimääräiset 2000 euroa laittaa puhelimeen, laittaisin sen tähän puhelimeen. Hintalappu onkin sen suurin kompastuskivi, mutta kohdeyleisöllä todennäköisesti luottoa on ja tuoreesta teknologiasta lippulaivassa pitää toki seteleitä iskeä tiskiin. Ei kun Eurojackpot vetämään.



Samsung Galazy Z Fold5
Hintaluokka (512 Gt -malli): 2099 euroa
Lisätietoa: Samsung

Samsung Galaxy Watch6 -älykello



Fold5:n kanssa samaan aikaan testiin saapui myös Samsungin uusin älykello. Valkoisessa kapeassa paketissa majaili valkoisella rannekkeella varustettu, tyylikkään yksinkertaisen näköinen kello sekä latauskaapeli USB-C-liitännällä. Kello ja silikoniranneke tuntuivat kädessä mukavilta, ehkä mukavimmalta, mitä olen toistaiseksi testaillu (kokemusta on puolen tusinasta älykellosta). Edelleen odotan sitä päivää, että jollain ilveellä älykellot saadaan ladattua suoraan USB-C-liittimellä, mutta ainakaan Samsungin latauspiuha ei vaadi tarkkaa asettelua, sillä kello kliksahtaa siihen kätevästi magneetilla miten päin vain.

Vaikka minulla oli nyt Samsungin puhelin käytössäni, testasin kelloa ensin päivittäisessä käytössäni olevaan Motorolaani. Siinä olikin pieniä mutkia matkassa - jotkut pyynnöt jäivät piiloon ja monenmoista piti latailla, Samsungin tili piti tietenkin hankkia ja niin edelleen. Galaxy Store ei tietenkään toiminut, välillä piti reloadailla, mutta lopulta homma toimi, mutta tämän perusteella Watch6:n käyttäminen muiden kuin Samsungin puhelimien kanssa vaatii pientä alkukärsivällisyyttä, eikä kaikkia ominaisuuksia saa välttämättä käyttöönsä. Applen kanssa yhteensopivuutta sillä ei ole lainkaan.

Sen sijaan Fold5:llä Samsung Wearable löytyy suoraan asetuksista ja kellon siirto “uuteen puhelimeen” Motorolan jälkeen kävi ohjeita seuraamalla, muutamalla klikkauksella. Toki tässä vaiheessa Samsung-tili oli jo luotuna, joten muutenkin mukana oli yksi vaihe vähemmän.

Tässä vaiheessa oli tullut tuijoteltua kellon näyttöä ja sohittua sen käyttöjärjestelmää jonkin verran ja molempiin niistä täytyy olla tyytyväinen. 1,31-tuumainen (432 x 432) pyöreä näyttö ulottuu melkein kellon reunoille ja on selkeä sekä responsiivinen. Suorittimena kellossa on Exynos W930 (Dualcore, 5nm) 1,4Ghz, muistia on 2 Gt, tallennustilaa 16 Gt, akkua 300 mAh ja käyttöjärjestelmänä Wear OS + OneUI. Kaikki notifikaatiot toimivat ongelmitta ja pidän Wear OS:stä kyllä muutenkin, kun on tullut paljon pökkelömpiäkin koettua.


Ottaen huomioon, että kelloa saa tarjouskampanjoista 300 euron hintaluokassa, siinä on aivan julmettu määrä ominaisuuksia, jopa sellaisia, joita en ole tiedostanut älykelloissa ennen olevankaan. Ainakin rasvaprosentin mittaus ja verenpaineen mittaus olivat minulle yllätyksiä. Vaikka rasvaprosenttia mitatessa piti hieman erikoisesti kellon kanssa taiteilla ja verenpaineen mittaus vaati Samsungin kännykän, aidon verenpainemittarin kalibrointiin, sekä jostain syystä matkapuhelinverkon, oman kokemukseni mukaan niiden mittaustulokset pitivät paikkansa. Valitettavaa en löytänyt muistakaan useammin käyttämistäni toiminnoista.

On jännää, että Samsung mainostaa kelloaan enemmän terveydenseuranta- kuin liikuntaohjelmatoiminnoilla - useat kilpailijat menevät edellä. Itselleni tämä on älykellon osalta parempi painotus, kun himoliikkuja en ole, mutta kiinnostunut esimerkiksi unen laadusta, pulssistani ja ottamieni askelten määrästä, sekä asioiden tarkistamisesta - tai vaikka puheluun vastaamisesta - ranteesta ilman puhelimen kaivamista taskusta. Unesta puheenollen - tämä oli ensimmäinen kello, jota pidin isommitta tuskitta ranteessani läpi yönkin. Mikäli kuntoilu kiinnostaa, siihenkin on toki monenmoista avustinta ja kuntoharjoituksia löytyy laidasta laitaan riippuliidosta rugbyyn, pesäpallosta pilatekseen. Ohjelmat eivät ole päällekäyviä, vaan enemmänkin informatiivisia.

Olen aina älykelloarvioissani toistellut sitä, että en halua kelloa, jota pitää (unohdaa) ladata joka yö.Vaikka Watch6:n käyttöaika on ihan kohtuullinen näin pienikokoiseksi ja kevyeksi kelloksi (sille luvataan jopa 40 tuntia), huomasin pariinkin kertaan kellon pöydältä ulos lähtiessäni mukaan napatessani, että sen akku olikin lopussa. 1,5 vuorokauden akkukeston kanssa toki pärjää, kunhan oppii siihen rutiiniin ja kello latautuu mukavan nopeasti, mutta silti pidän tätä miinukseni omissa kirjoissani.

Siitäkin huolimatta tykästyin tähän kelloon enemmän kuin moniin muihin arvioimiini ja jopa yllätyin iloisesti sen hintalapusta. Siksi tähtimäärä on vallan pätevä - mutta tähtiä pitänee tiputtaa heti lisää pois, jos käyttää jotain muuta kuin Samsungin puhelinta.



Samsung Galaxy Watch6
Hintaluokka: alkaen 320 euroa
Lisätietoa: Samsung

Samsung Galaxy Buds2 Pro -kuulokkeet



Eivätkä Samsungin paketissa olleet laitteet vielä tähänkään loppuneet. Buds2 Proiden laatikoita kuoriutui USB-C-latauspiuhan lisäksi parit erikokoiset korvatulpat ja pyöreäkulmaisen, neliön muotoisen latauskotelon sisältä itse kuulokkeet.

Hyvin pyöreämuotoiset kuulokkeet ovat jokseenkin omalaatuisen muotoiset verrattuna muihin testaamiini nappikuulokkeisiin, Samsungin moisia minulla ei ennen testissä ole ollutkaan. Ne solahtavat korviin oikein mukavasti ja pysyvät siellä myös. Paritus onnistui ei-Samsung-puhelimeen ongelmitta ilman ohjekirjoja, vaikka on taas syitä sillekin, miksi näitä kannattaisi juuri Samppaluurin kanssa käyttää.

Langattomiin nappeihin tottuneelle myös kuulokkeiden kontrollointi niitä koskettelemalla alkoi sujua hyvin nopeasti ja testasin niitä päivittäisen musiikin kuuntelun lisäksi myös Tampere-Helsinki-junamatkalla molempiin suuntiin. Ensimmäinen havainto oli varsin toimiva vastamelu. Vaikka satuin istumaan ns. “lapsivaunussa”, jossa on muutenkin ehkä enemmän meteliä, eikä päätyovea lainkaan - eli kohina on tavallista lujempaa - vaimensivat kuulokkeet metelin hiljaiseksi taustapihinäksi. Erinomaista.

Menomatkalla kuuntelin podcasteja ja toki puhelimen kaveriksi tarkoitetut napit selviytyvät puheäänistä mainosti. Varsinainen elämys - ja jopa pienoinen leuantiputus - syntyi kuitenkin paluumatkalla, kun räväytin kännykkään kuuloketestisoittolistani. Ellei oteta huomioon “hifinapeiksi” luokittelemiani testikuulokkeita, on Buds2 Prossa ehdottomasti parinsadan napeiksi erinomainen äänenlaatu musiikin kuunteluun. Riippumatta siitä, tuliko listalta swengaava 70-luvun groovea tai möyriviä drum’n’bass-bassolinjoja, äänenkuva oli ilmava, tasapainoinen ja iskevä koko matkalta. Aivan supertarkkaa erottelevuutta Buds2 Pro:t eivät tarjoa ja keskiäänien kohdalla varsinkin oli havaittavissa vähän sekoittumista, mutta varsin vakuuttava oli näiden nappien esitys. Kannen sisäpuolella lukee “Sound by AKG”, mikä selittänee asiaa osaltaan.

Mutta sitten se mutta: Mikäli haluaa mahdollisesti vielä parempaa äänenlaatua, pitää omistaa myös Samsungin puhelin. Kuulokkeiden nettisivuilla heti ensimmäisenä mainostettava “laadukasta äänentoistoa 24-bittisellä Hi-Fi-äänellä” toimii ainoastaan Samsungin ekosysteemissä. Sama ehto pätee myös 360-tilaääneen, SmartThings Findiin, usempaan laitteeseen yhtä aikaa yhdistämiseen sekä kouralliseen muita ominaisuuksia. Tavallaan ymmärrän tämän valmistajan kannalta: toki ihmiset halutaan tiettyyn leiriin, oli kyse sitten Applesta, Samsungista tai vaikka Googlesta, mutta mikäli tähän mennään yhä enemmän ja enemmän, lopulta kuluttajat häviävät. Tämä on harmillista, mutta siitä huolimatta en siitä kovin paljon tähtiä vähennä, sen verran hyvät kuulokkeet ovat ilmankin Samsung-ekslusiivisia toimintoja.

Buds 2 Proiden akkukestoksi luvataan 5 tuntia (vastamelu päällä) ja 8 tuntia ilman ANC:tä. Ainakin tuo viisituntinen piti vallan paikkansa, ja kotelosta saa jopa 18 tuntia lisää. Pro-mallissa on halvempiin verrattuna myös Bluetooth 5.3 sekä IPX7-luokitus vedenkestävyydelle. Näitä uskaltaa käyttää siis Suomenkin syyssäissä.



Samsung Galaxy Buds2 Pro
Hintaluokka: 220 euroa
Lisätietoa: Samsung

Lisää Fold5:llä otettuja kuvia:








V2.fi | Manu Pärssinen
< Juhla-arvostelussa I... V2.fi haastatteli: k... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova