Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Honor 90 -puhelin

Manu Pärssinen

17.07.2023 klo 15.00 | Luettu: 4053 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Ilo silmille

Honor esitteli heinäkuun alkupuolella uudet suunnilleen keskihintaluokan puhelimensa, eli jatkoa viime vuoden Honor 70:lle (arvio) olevan Honor 90:n sekä sen Lite-version. V2.fi kävi myös julkistustilaisuudessa paikan päällä, siitä juttua täällä.

Aloitetaan jälleen vertaamalla uutukaista viime vuoden vastaavaan malliin.

Honor 70Honor 90
SuoritinSnapdragon 778G+ 5GSnapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition 5G
Muisti / tallennustilahalvin malli 8 Gt + 128 Gthalvin malli 8 Gt + 256 Gt
Näyttö6,67” OLED 120Hz (1920Hz PWM, 300Hz kosketus)6,7” AMOLED 120 Hz (3840Hz PWM, 1600 nits)
Resoluutio2400x1080 (20:9)2664x1200, HDR 10+
Takakamerat54MP IMX800, 50MP ultrawide, 2MP syvyys200 MP f/1.9, 12 MP ultrawide, 2 MP syvyys
Etukamera32MP50MP wide
MitatPaino 178 g, paksuus 7,91 mmPaino 183g, paksuus 7,8 mm
Akku ja lataus4800 mAh (66W)5000 mAh (66W)
OSMagic UI 6.1 (Android 12)MagicOS 7.1 (Android 13)
Hinta 549-599 eur549-599 eur


Kuten numeroista näkyy, melkein kaikki lukemat hintaa lukuun ottamatta ovat viime vuodesta muuttuneet - ja lähes pelkästään parempaan suuntaan.

Paketista otettaessa tuntuu kätösissä sirolta ja mukavalta pidellä. Yleensä en poista näytön päällä olevaa suojamuovia ennen kuin on pakko, mutta jostain syystä se alkoi heti parin päivän jälkeen kesähelteillä kuplia - se nyt ei tietenkään puhelimen käyttöön mitenkään vaikuta, olipa vain erikoinen huomio. Honor 90 on varsin tyylikäs puhelin - testiin saapui Emerald Green -versio, mutta saatavilla ovat myös Diamond Silver, Peacock Blue sekä Midnight Black. Kulmistaan kaarevan näytön ympärillä oleva musta reunus on miellyttävän ohut ja takakamerat on asetettu vasemmassa yläkulmassa olevaan kahteen samankokoiseen ympyrään. Diamond-versiossa on vielä muitakin erikoisempi taustalasin kuviointi, mutta vihreässäkin mallissa sävytys ja säihkyvä helmiäispinta aiheuttavat optisen harhan, joka saa taustan näyttämään kuperalta. Hyvältä näyttää. Puhelimen mukana ei tule laturia, eikä suojamuovikuorta, mitä olisin kyllä kaivannut, sillä takakanteen tuli taskussa melkoisen nopeasti naarmuja.


Ulkoasun lisäksi hyvältä näyttää myös Honor 90:n näyttö. 6,7-tuumainen AMOLED toistaa sekä speksiensä (100% DCI-P3) että silmieni perusteella värit hienosti, liikkuu sujuvasti ja HDR:kin näyttää hyvältä. Erityisesti Honor mainostaa Netflix (ja Amazon Prime Video) -HRD-sertifikointia, mutta en osaa sanoa, kuinka iso merkitys sillä lopulta on. Ainakin Love, Death & Robotsin “Jibaro”-jakso näytti puhelimen ruudulta katsottuna oikein komealta ja HDR-toisto pääsi oikeuksiinsa. Toinen iso pointti näytössä on 3840Hz PWM-himmennys, eli se välkkyy himmeästi käytettynä huomattavasti vähemmän kuin monet muut puhelimet. Silmämääräisesti tätä on tietenkin vaikea arvioida näillä hertsinopeuksilla, mutta pääsin esittelytilaisuudessa testaamaan sitä käytännössä testilaitteella ja ainakin tekniikka toimii - hyvä tietää, että puhelimessa sellainen - ja oikein hyvä sellainen - on olemassa.

Laitteen sisuksissa sykkivä Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition oli minulle uusi tuttavuus. 8 Gen 1 on toki se lippulaivoihin laitettava malli, mutta seiskan Accelerated Edition on käsittääkseni ihan OK valinta tämän hintaiseen puhelimeen. Qualcommin mukaan kiihdytetty versio tarjoaa Adrenonsa kanssa 20% nopeampaa grafiikanpyöritystä sekä HDR-pelikuvaa, ja on se käytännössä jonkin verran näpsäkämpi kuin Honor 70:n keskusyksikkö. Käytettäessä useita ohjelmia yhtäaikaisesti tai pelejä pelatessa ei hidastelua kuitenkaan esiintynyt ja akkukestokin vaikuttaisi olevan helposti pari päivää kevyessä normaalikäytössä. Hätä ei tosin ole missään vaiheessa iso, sillä pikalatauksella lisämehuja saa hyvinkin pikaisesti. Honor lupaa 20% viidessä minuutissa, mikä piti jotakuinkin paikkansa - käytin Honorin vanhan mallin laturia.

Myös puhelimen kameroiden tuottama materiaali mahtuu “ilo silmille” -otsikon alle. Honor 90 ruksasi sen minulle tärkeimmän rastin, eli otti tilanteessa kuin tilanteessa luotettavasti kuvia ilman hidasteluja. 200:n megapikselin pääkamerassa (jota toki normaalisti käytetään 16-in-1-tilassa, eli 16 pikselin joukkoja yhdistelemällä) on iso sensori, mikä auttaa myös hämärässä kuvatessa ja kuvan osiin rajaillessa, mutta mitään megazoomauksia se ei salli, ennen kuin tekoälyn arvailut alkavat erottua. Aluksi käytössä hämäsi myös tekoälyn halukkuus vaihtaa kameraa itsekseen tietyillä etäisyyksillä kohteesta, jolloin myös kuvan keskikohta siirtyy, mutta tämänkin ominaisuuden saa pois päältä asetuksista niin halutessaan. Iltahämärässä yökuvaustilaa testatessa kuvaan tuli mukaan kyllä selkeästi enemmän yksityiskohtia, mutta muillakin tiloilla (perusvalokuva, muotokuva) sai ihan hyviä tuloksia.

Henkilökuvaustilasta löytyy nyt myös 2x-zoomaus ja bokeh-efekti on ihan mukavan näköinen - selfiekamera on 50 MP, quad pixel -terävöityksellä. Kaiken kaikkiaan Honor 90:n kuvausominaisuudet ovat enimmiltä osiltaan pätevät tässä hintaluokassa. Alla yksi testikuva, artikkelin lopussa lisää.



Olen mahdollisimman puhtaan Androidin ystävä ja sillä saralla ei Honor ole mennyt parempaan suuntaan uusimman Magic OS 7.1:n kanssa. Ymmärrän kyllä kaupallisten yhteistöiden merkityksen ja vaikkapa Netflixin sisällyttämisen valmiiksi, mutta monissa Honorin softissa on tietenkin päällekkäisyyttä Googlen vastaavien kanssa, enkä vieläkään tarvitse TrainPalia, Lords Mobilea tai Game of Sultansia. Pääseehän niistä toki eroon muutamalla sormen heilautuksella. Mitään itselleni aivan tarpeellista ekstraa en Magic OS:stä nytkään löytänyt, vaikka olen vuosien varrella Honoreita käyttänyt pitkään päivittäisinä puheliminakin. Päivityslupauksessa ollaan kohtuullisella, mutta silti monia kilpailijoita alhaisemmalla tasolla, sillä Honor 90:een saa kaksi Android-päivitystä sekä 3 vuoden tietoturvan. IP-luokitusta luurista ei löydy.

Palataan siihen vuoden takaiseen Honor 70 -arvioon, jonka loppupuolella totesin “Se on tyylikäs, sen näyttö on erinomainen, eikä se tukehdu tehtävissään” sekä “ehkä hinnassakin on vielä viilauksen varaa”. Samat lauseet toimivat 90:n kanssa, mutta kaikkea sen teknologiaa on kuitenkin piirun verran tehostettu ja modernisoitu. Siitä huolimatta tähtimäärä on sama kuin viime vuonna.

PS. Tällä hetkellä alkukampanjana puhelinta saa jopa 100 euroa halvemmalla monista kaupoista - tämä nostaa tähtimäärän hinta/laatusuhdetta puoli tähteä niin kauan kuin hinnat ovat voimassa.



Honor 90
Hintaluokka: 549-599 eur
Lisätietoa: Honor









V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: Ha... Peltonen vihaa Chris... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova