Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Redmi Note 12 Pro+ -puhelin

Anne Kukkura

23.06.2023 klo 14.45 | Luettu: 2505 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Redmin keskihintainen uutuus testissä
Puhelinvalmistaja Xiaomin alainen Redmi-brändi on tuonut tuotteitaan keskihintaisten ja edullisten puhelinten markkinoille pitkälti Aasiassa, mutta harvakseltaan Euroopassa. Siksi olikin yllätys, että kokeiltavaksi saatiin Redmi Note 12 Pro+ -puhelin. Huomioni kiinnittyi heti siihen, että puhelin muistuttaa läheisesti testaamaani, samaisen Xiaomin alibrändin Poco X5 Pro -puhelinta. Speksit ovat pitkälti samanlaiset, mutta silmiinpistävin on pääosin yhteneväinen ulkonäkö.


Mutta on Redmi Note 12 Pro+:lla omaakin charmiaan. Reunusta kiertää halvan oloinen muovinen kehys, joskin se yhdistyy mukavasti valkoisen ilmeeseen ja kiiltävään, lasiseen takakanteen. Käsivarrenmitan päästä, ilman silmälaseja katsottuna tämä voisi olla vaikka premium-tason laite ulkonäkönsä puolesta. Kamerasaarekkeen koteloinnissa taitaa olla jopa oikeaa metallia muovin sijasta ja kahta kameran linssiä kiertävät korumaisesti kiiltävät, mahdollisesti myös metalliset kehät. Sormenjälkitunnistin on virtapainikkeessa, joka on sijoiteltu äänenvoimakkuuspainikkeiden kanssa puhelimen oikealle kyljelle. Tunnistin toimii jos sormenpäiden iho on ehjä, mutta kuluneemia näppejä se ei tunnista ollenkaan.

Piirisarja on minulle uusi tuttavuus: MediaTek Dimensity 1080 sijoittuu samaan luokkaan Poco X5 Pro:ssa käytetyn Qualcomm Snapdragon 778G 5G:n kanssa, eikä tarjoa suorituskykyrintamalla mitään yllätyksiä. Dimensity 1080 on reipas pikku työmyyrä, joka selviytyy peruskäytöstä. Sovellusten moniajo ja pelaaminen onnistuvat. Raskaammissa 3D-peleissä grafiikasta joutuu tinkimään suorituskyvyn eteen ja 30 fps on tavanomaisempi taso kuin 60, mutta kevyemmissä peleissä ja päivittäisessä peruskäytössä satunnaista töksähtelyä suurempia ongelmia ei tule.


Piirisarja mahdollistaa 200 MP kameran käytön, joten 200 MP kamera tietysti löytyy. Pääkamera pystyy tuottamaan kuvia joko mainitulla tarkkuudella tai yhdistämään pikselit maltillisempaan 50 MP kuvaan. Oletuksena kuva tallennetaan 12 MP kokoisena. Optista zoomia ei ole, mutta 2x digitaalinen zoom on aivan hyvä vaihtoehto. Sillä otetuissa kuvissa on pehmeyttä ja vähemmän yksityiskohtia kuin täysikokoisissa kuvissa, mutta tarvittaessa asetus ajaa asiansa. Laatu olisi voinut olla parempi suuremmasta tarkkuudesta rajattuna, mutta näin se on nyt toteutettu.

Pääkamera tarjoaa hyvää dynamiikkaa ja teräviä yksityiskohtia. Varjokohdat ja kontrasti ovat nekin hyvällä tasolla. Värien saturaatio on 200 MP tilassa korkea, mutta putoaa ajoittain jopa häiritsevän alas oletusasetuksilla otetuissa kuvissa. Tämä oli pettymys, mutta on myönnettävä, että pääkamerassa on potentiaalia ja jos vähemmän räikeä väriprosessointi kelpaa käyttäjälle, voi sen lukea myös puhelimen eduksi. Automaattinen yötila toimii vain pääkamerassa, ja silloinkin nihkeästi. Yötila nostattaa valotusta pimeässä hyvin, mutta vaatii hetken verran aikaa tallennukseen ja kuvaprosessointiin. Lisää testikuvia artikkelin lopussa


Laajakulmakamera kallistuu tylsän puolelle. Kuva vaatii yksityiskohtia varten todella runsaasti valoa, joten puolipilvisessäkin säässä maisemakuvista voi tulla laajiksella ikävän tummaa mössöä. Väritkään eivät ole kovin miellyttävät. 2 MP makrokamera, vanha inhokkini, on tehnyt myös paluun. Senkin kuva on suttuinen ja hämärä eikä väreissä ole juuri kehumista. 16 MP etukamera hoitaa homman taas aavistuksen paremmin, kuin uskalsin odottaa. Ihonvärit ovat useimmissa kuvaustilanteissa hyvät ja valotus mukautuu myös kohtuullisesti.

Videota voi kuvata parhaimmillaan laadulla 4K / 30 fps, mutta myös 1080p / 30 fps pystyy tarjoamaan optisen kuvanvakaajan kanssa riittävän sometasoista laatua. 1080p / 60 ei valitettavasti tue vakausta. Videointi onnistuu hämärässäkin, mutta pääkamera sortuu herkästi lyömään kontrastin yli hämärässä valaistuksessa.

Näyttönä toimii 6,67-tuumainen Flow AMOLED -paneeli, joka on tyypillinen edullisemmissa puhelimissa. 120 Hz kuvataajuus kuitenkin löytyy, joten netin selaaminen ja sisältöjen katselu on mukavaa. Pikselitiheys tuumalla on 395, joka voi haitata tarkkasilmäisempiä käyttäjiä. Näyttöä peittää Corning Gorilla Glass 5 -lasi, joka on sekin edullisempi vaihtoehto. Kuva on kuitenkin hyvän näköistä, värintoisto on syvä ja miellyttävä ja näyttö responsiivinen. Dolby Vision - ja HDR10+ -tuetkin löytyvät. Kirkkautta luvataan olevan 900 nitin edestä ja se vaikuttaisi pitävän paikkansa.

Kaiuttimet ovat kumisevat ja diskanteissa kimakat, mutta ällistyttävää äänenlaatua en toisaalta odottanutkaan. Bassoa on saatu onneksi mukaan, mikä on ilahduttavaa. Äänenvoimakkuudesta löytyy kyllä potkua ja tasapainotusta voi muuttaa Dolby Atmos -säädöllä. Mukavaa on se, että puhelimeen on sisällytetty 3,5 mm audioliitin vaikkapa kuulokkeita varten.

Langatonta latausta ei ole, mutta se ei toisaalta yllätäkään. Mukavaa on kuitenkin se, että Note 12 Pro+ -mallin mukana tulee 120W tehokas laturi. 5000 mAh akku latautuu tyhjästä täyteen asetuksista riippuen parhaimmillaan noin puolessa tunnissa. Akku kestää runsaan päivän verran, mutta varaus laskee selvästi myös silloin, kun puhelinta ei käytetä. Virrankäytön optimoinnissa olisi siis parantamisen varaa.

Note 12 Pro+ toimitetaan nyt jo vanhemmalla Android 12 -versiolla. Sen parina operoi MIUI 14, joka saattaa paketista kaivettaessa olla vielä 13, mutta päivittyy heti ensi tilassa uudempaan versioon. MIUI 14 esitteli mainoksia (jotka ovat piilotettavissa) vain pari kertaa, mikä tuntuu erikoiselta siihen nähden, että puhelin kuuluu valmistajan koko hintaskaalalla edullisempaan päätyyn. Kumppanuussovelluksia ja pelejä kyllä ilmestyi pyytämättä useita, mutta niiden poistaminen ei ollut suuri vaiva. Googlen sovellukset vaikuttavat vahvasti käyttöliittymäympäristössä, joten MIUI 14:n tarjoamia ei ole aina pakko käyttää.

Päivityslupauksia ei ole esitelty kiveen hakattuina, mutta jos Redmi -malliston linjaan on luottaminen, tietoturvapäivityksiä on tiedossa kolmen vuoden ajan ja suuria Android-päivityksiä annetaan kaksi. Ensimmäinen on jo tosin käytetty Android 13 -päivitykseen, joka on julkaistu jo joissakin osissa maailmaa. Testissä ollut kappale ei päivitystä saanut, syystä tai toisesta.

Puhelinta saa vain 256 GB tallennustilalla sekä 8 GB RAM-muistilla. Laajennettavasta tallennustilasta on valitettavasti luovuttu. Kaksi nano-SIM-korttia kuitenkin mahtuu puhelimeen. Kapula sisältää myös infrapunalähettimen samaan tapaan kuin muutkin Xiaomin puhelimet, mahdollistaen laitteen käytön myös kodin muiden laitteiden kauko-ohjaimena.

Keskihintaista puhelinta etsivälle nopea lataus, 200 MP pääkamera ja hyvä näyttö voivat olla mieleen. Toisaalta puhelimen Android-päivitettävyys puhuu pitkäikäisyyttä vastaan jo tässä vaiheessa, mutta jos se ei vaivaa, kannattanee Redmi Note 12 Pro+:ta harkita yhtenä vaihtoehtona tässä hintaluokassa.

Prosessori: MediaTek Dimensity 1080
Muisti: 8 GB
Tallennustila: 256 GB
Koko: 162,9 x 76 x 8,98 mm
Paino: 210,5 g
Näyttö: 2400 x 1080, 120Hz AMOLED
Akku: 5000mAh, 120W pikalataus
Pääkamera: 200 MP f/1.65
Makrokamera: 2 MP f/2.4
Ultralaajakulma: 8 MP, 119°, f/2.2
Etukamera: 16 MP, f/2.5
Videon maksimilaatu: 4K / 30 fps tai 1080p / 30 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 14 Global
Päivityslupaus: 2 suurta käyttöjärjestelmäpäivitystä + 3 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Bluetooth 5.2, 5G, NFC, Wi-Fi 6, IP53-luokitus, 3,5 mm liitäntä, Dolby Atmos Dolby Vision, HDR10+




Redmi Note 12 Pro+
Hintaluokka: n. 500 euroa
Lisätietoa: mi.com









V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Nokia... V2.fi testasi: taite... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova