Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi 13 Pro -puhelin

Anne Kukkura

14.06.2023 klo 18.45 | Luettu: 1962 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Se jytkympi kolmetoista
Xiaomi 13 Pro on sarjan lippulaiva. 13 Pro on 13-mallia hintavampi, suurempi ja mitä kameroihin tulee, myös paremmin varusteltu, mutta yllättävän paljon samankaltaisuutta 13:n kanssa on.


Kokeiltavaksi saapui musta ja huikean kiiltävä keramiikkakuorinen puhelin. Väri ja paino toivat mieleen lähinnä flyygelin. Puhelinta saa myös valkoisena. Ensiksi laitetta käpälöidessä tuntui sen liukkaus, sillä pyöristetyistä reunoista tai takakannesta ei saa juuri minkäänlaista otetta ja luuri putosi käsistäni pöydälle parikin kertaa. Mukana tuleva läpinäkyvä suojakuori on lähes pakollinen käyttää. Painikkeet jäävät reunoilla melko kapeiksi, mutta niiden tuntuma on hyvä.

Kamerat löytyvät takakannesta melkoisena möykkynä. Ulkonäkö mukailee 13 -mallin kamerasaareketta, mutta Pro:ssa se on suurempi ja profiili jhuomattavasti korkeampi. Puhelin kolisee pöydällä käytettäessä, vaikka suojakuori olisi käytössä. Tuntuma on rakenteellisesti kyllä luja ja uhkea, mutta samalla ikävän kömpelö.

Näyttönä on reunoiltaan kaareva 6,73 tuuman AMOLED-paneeli. 3200 x 1440 pikselin HDR-tuettu näyttö on upea ilmestys ja todella hyvä käyttää. Tarkkuus on miellyttävä mihin tahansa käyttöön, mutta myös matalampaa asetusta voi suosia virransäästön vuoksi. Värit näyttävät hienoilta ja kontrastia on vaikka muillekin jakaa. 120 Hz näyttö on LTPO-tuettu, eli sen dynaaminen mukautuminen toistettavaan sisältöön on huippuluokkaa ja virransäästö myös sitä kautta parempi. Kirkkautta luvataan parhaimmillaan olevan 1900 nitiä, joka ylittää monien muiden kilpailevien tuotteiden vastaavat luvut.


Ainoa kehno juttu näytössä olivat sen kaarevat reunat, jotka eivät joiltain osin tunnista kosketusta kovin hyvin ja välillä syntyykin virhekosketuksia. Sormenjälkisensori on sijoiteltu näytön alaosaan, mutta ei aivan alalaitaan. Sijoittelu on todella hyvä, sillä näin suuren puhelimen kanssa ote on luonnollinen. Lasi on kestäväksi luvattua Corning Gorilla Glass Victus -mallia, joten kolhuillekin pitäisi olla sietokykyä.

Xiaomi 13 Pro:n pikkuiset stereokaiuttimet kuulostavat kohtuullisen hyviltä, vaikka niiden äänenvoimakkuus ei ulotu 13 -mallin tasolle. Ääntä jaksaa kuitenkin kuunnella eivätkä sormet peitä kaiuttimia pelatessakaan, mikä on mukavaa. Mikrofonien suorituskyky on myös hyvällä tasolla.

Etukamera on hienoinen pettymys. Se näyttää hyvin samanlaiselta, ellei jopa tasan samalta kuin 13:n etukamera, joka oli luonnollinen, mutta ei erottunut laadullaan siihen suuntaan, joka olisi tuntunut laitteen hintaan nähden sopivalta. Samoin kuin 13:ssa, takakameroilla on Leica-brändäys joka näkyy kamerasovelluksessa. Tämä tarkoittaa erilaisia filttereitä, asetuksia ja toimintoja sekä optimoitua kuvauskokemusta. Leica Authentic ja Leica Vibrant -asetukset ovat tälläkin kertaa mukana, ja on sanottava, että värikkäämpi, mutta silti luonnollinen Vibrant palvelee kameroiden jälkeä edelleen useimmissa tilanteissa paremmin.

Pro:n pääkamera toi hymyn huulille. Sonyn yhden tuuman kokoinen IMX989 -sensori on puhelimen kameran pohjaksi suuri ja tuo kuviin hyvää tarkkuutta ja kauniita sävyjä. Kameran suorituskyky ei putoa edes hämärässä, vaan yötilan valotus ja kuvaprosessointi tuottaa erinomaista jälkeä. Yksityiskohtia riittää, vaikka digitaalista zoomiakin käyttäisi – kiitos suuren kuvakennokoon.

Laajakulmakamera tuottaa muiden takakameroiden tapaan 50 MP kuvia, jotka todellakin hyötyvät suuresta megapikselimäärästä. Yksityiskohtia ja dynamiikkaa mahtuu kuviin paremmin eivätkä väritkään ole hassummat. Mukana on myös näppärä telekamera, joka tarjoaa 3,2-kertaisen optisen zoomin. Telekamerasta on johdettu supermakro-tila, joka antaa tarkentaa telellä lähietäisyydeltä otettuja kuvia. Toteutus on mielestäni oikein laadukas.

Pääkameralla voi tallentaa videota laadulla 8K / 24 fps. Jos 4K / 30 fps riittää sometarpeisiin – ja mikseipä riittäisi, voi videota tallentaa vaihdellen kolmen takakameran välillä niin halutessaan. Yksityiskohdat tallentuvat hyvin, mutta videokuva liioittelee värisaturaation kanssa. Kirkkaus on läpi videon yleensä hyvä, joskin tummat sävyt saattavat välillä suttaantua. Videotallennus on siis koti- ja harrastussomettajalle todennäköisesti riittävä, mutta ammattimaisemmin somettavalle jo turhan heikkolaatuista. Lisää kuvia artikkelin lopussa.


Kuten paljonpuhutttu 13 -mallikin, myös 13 Pro pohjautuu Qualcommin Snapdragon 8 Gen 2:en. Tehokas järjestelmäpiiri takaa loistavan suorituskyvyn, teki puhelimella mitä tahansa. Ongelmia en kohdannut ollenkaan, vaikka avasin ja käytin ristiin rastiin useita erilaisia ohjelmia ja pelasin myös raskaampia mobiilipejä. Puhelin lämpeni, mutta ei hidastunut. Tämän perusteella uskallan suositella puhelinta myös pelaamiseen.

Tallennustila on uudempaa ja nopeaa UFS 4.0-tyyppiä, joten puhelin ei tarvitse paljoa miettimisaikaa tiedostoja kaivellessaan. Tallennustila ei ole laajennettavissa, mutta näillä kapasiteettivaihtoehdoilla, jotka ovat 256 ja 512 GB, laajennusta harva enää edes kaipaisi.

Akku on vain hiukan isompi verrattuna edullisempiin sisarmalleihin. Akun saa kestämään kokonaisen päivän aktiivisemmallakin käytöllä, mutta sen enempää ei irtoa. Jos puhelinta käyttää satunnaisesti, se osaa säästää akkua huolellisemmin. Virranhallinta on toteutettu melko hyvin, mutta 120W lataus on loistava ominaisuus. Laturi tulee mukana ja asetuksista riippuen, puhelimen akun voi tempaista tyhjästä täyteen 25 minuutissa. Mukana on myös tuki 50W langattomalle lataukselle, joten jos kotoa tai työpaikalta löytyy langaton lataustelakka, jäävät ison laturin lataushetketkin varmasti lyhyemmiksi.

Käyttöjärjestelmänä on Android 13 ja Xiaomin asettamana käyttöliittymäkerroksena MIUI 14. Muokattavuudestaan tunnettu MIUI 14 tuo mukanaan jonkin verran kumppanuussovelluksia, kuten Facebookin, LinkedInin, TikTokin, Booking.comin ja Spotifyn. Näistä pääsee tietysti eroon, mutta joistakin MIUI:n omista kiinteistä sovelluksista ei. Joidenkin näiden sijasta voi suoraan käyttää Googlen sovelluksia, joita onkin valmiiksi asennettuna hyvä kasa. Näin tyyris MIUI 14 -puhelin ei onneksi tarjonnut eteen esimerkiksi ilmoituskeskuksen mainoksia, sillä se olisi jo ollut liikaa. Parhaimmillaan premium-tuntuma tietysti olisi, jos kumppanuussovelluksiakaan ei olisi esiasennettuna puhelimessa, mutta kaikkea ei voi saada.

Suurten ja tehokkaiden lippulaivanplotkujen hyllyllä on kilpailua. Xiaomi 13 Pro ei välltämättä ole paras mitä rahalla saa, mutta se on merkittävän kiva puhelin, joka vakuuttaa etenkin valokuvauksen osalta. Hintaa moitin nytkin, mutta jos alennuksia tai vaihtohyvityksiä on mahdollista saada, kannattaa tätä puhelinta ainakin harkita.

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Muisti: 12 GB
Tallennustila: 512 GB (saatavilla myös 256 GB)
Koko: 162,9 x 74,6 x 8,38 mm
Paino: 229 g
Näyttö: 3200 x 1440, 120Hz AMOLED
Akku: 4820mAh, 120W pikalataus
Pääkamera: 50 MP f/1.9
Telekamera: 50 MP f/2.0
Ultralaajakulma: 50 MP, 115°, f/2.2
Etukamera: 32 MP, f/2.0
Videon maksimilaatu: 8K / 24 fps tai 4K / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + MIUI 14 Global
Päivityslupaus: 3 vuoden käyttöjärjestelmäpäivitykset + 5 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Bluetooth 5.3, 5G, NFC, Wi-Fi 6 (valmiina tuki myös 7:lle), IP68-luokitus, Dolby Atmos, Dolby Vision, HDR10+




Xiaomi 13 Pro
Hintaluokka: n. 1300 euroa (256 GB malli)
Lisätietoa: Xiaomi











V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Xiaom... V2.fi testasi: Bower... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova