Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi 13 -puhelin

Anne Kukkura

14.06.2023 klo 18.30 | Luettu: 2041 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Xiaomin 13 -sarjan perusmalli kokeilussa
V2.fi:n testiin saapui Xiaomi 13:sta, sarjan perusmallista hailakan vihreä versio, mutta se on saatavilla myös mustana. Muotoilu on 13-sarjan muihin puhelimiin verrattuna kulmikkaampi ja laatikkomaisempi. Kulmien pyöristys ja alumiinikehys tuovat todella läheisesti mieleen iPhonen muotokielen, mikä ei liene sattumaa. Kehyksen oikealta sivulta löytyvät painikkeet vaativat hieman voimaa toimiakseen, mutta kontaktituntuma on selkeä ja mukava. Takakansi on tasainen, pyöristyen hiukan kehyksen reunoille. Lasikansi on hieman liian liukas pidellä, joten silikonisuojuksen käyttö on tarpeen. Rakenne natisee hiukan jos siihen kohdistaa painetta, mutta yleistuntuma on hyvä.


Ulkonäköä dominoivat selvästi omppumaisen, kiiltävän kehyksen lisäksi kamerasaareke. Se erottuu profiilillaan, mutta yhdessä kotelon kanssa käytettynä mokkula ei häiritse. Yhteistyössä Leican kanssa optimoitu kamerasuorituskyky näkyy logotekstinä saarekkeessa ja kameran ohjelmistossa.

Näyttö on tasapintainen, 6,36-tuumainen ja erinomaisen näköinen. Värisävyjä piisaa, toisti ruudulla sitten mitä tahansa. AMOLED-näyttöpaneelia peittää Gorilla Glass 5 -lasipinta, josta uudempiakin versioita olisi jo tarjolla. Näytön tarkkuus on 2400 x 1800 pikseliä ja pikselitiheys on 414 tuumaa kohti, joten yksityiskohtia jää esille mukavasti. Näyttö toimii responsiivisesti ja luotettavasti. Dynaaminen virkistystaajuus toimii hyvin vaihdellen 60, 90 ja 120 Hz asetusten välillä ja HDR10+ sekä Dolby Vision ovat tuettuina.


Mukana on myös AI HDR, joka muokkaa ei-HDR-videosisältöjä tarkemman ja sävykkäämmän näköisiksi, keskimäärin hyvin tuloksin. Automaattinen kirkkaussäätö tuntui ujostelevan eikä hyödyntänyt 1900 nitin häikäisevää kirkkautta missään olosuhteissa, mutta manuaalisäädöllä taustavalo näytti todella hyvältä. Sormenjälkitunnistus löytyy näytön alta ja jos sormenjälki on selkeä, se toimii hyvin. Sensorin sijoittelu on mielestäni hiukan liian alhaalla.

Toinen kaiutin on saatu hienosti piiloon näytön yläosaan kapeana rakona. Puhelin hyödyntää siis stereokaiuttimia, jotka eivät mitenkään erityisemmin laadullaan loista, mutta ovat kyllin selkeät satunnaiseen videoiden tai kuunnelmien kuunteluun. Kuulokkeiden liittämiseen on hankittava erikseen USB-C-adapteri tai käytettävä Bluetoothia, sillä 3,5 mm kuulokeliitäntää ei ole.

Etukamera on pistemäisesti näytön ylälaitaan upotettu 32 MP kattava kapine, joka tuottaa perustavanlaatuisesti hyviä naamakuvia, joskin hiukan pehmeitä ja kohisevia sellaisia. Valo-olosuhteiden nopeissa muutoksissa kamera hidastuu, mutta optimoi kuvan taas nopeasti. Värit ovat rikkaat, mutta luonnolliset. Värit ovat hyvät myös pääkameran osalta. Vaihtoehtoina niin pääkameralle kuin laajakulmallekin tarjotaan Leica Vibrant ja Leica Authentic -väritilat, joista jälkimmäinen tarjoaa vähemmän sävykkään, maltillisemman kuvan. Hyviä käyttökohteita Authenticille löytyi melko vähän, mutta Vibrant tuntui toimivan useimmissa tilanteissa parhaiten. Sävyt eivät tuntuneet lyövän varsinaisesti yli, vaikka kirkkaita värejä kamerat poimivatkin.

Pääkamera tuottaa hyvää kuvaa. Lisäksi mukana on telekamera, jonka kuvat olivat myös oikein mukavan näköisiä. Valotuksen ja dynamiikan kanssa on välillä joitakin ongelmia, mutta yleisesti ottaen puhelimen kuvat ovat hyvännäköisiä ja yksityiskohtaisia. Leica-konsepti näyttää siis olevan oikeasti muutakin kuin päälle lätkäisty nimilappu. Laajakulma kompastelee pääkameraa enemmän, mutta hyviä kuvia sekin osaa keskimäärin tuottaa. Sovellus on Leican tyyliin koristeltu punaisella tehostevärillä totutun keltaisen sijaan. Lisäksi mukana on Master-lens-järjestelmä, joka tarjoaa erilaisia simulaatioita muutamista erilaisista linssityypeistä. Lisää kuvia artikkelin lopussa.


Videota voi kuvata parhaimmillaan pääkameralla laaduilla 8K / 24 fps, 4K / 60 fps ja 1080p / 60 fps. Laajakulmakamera tarjoaa matalampaa laatua: 4K / 30 fps ja 1080p / 60 fps. Videokuva näyttää tasapanoiselta pääkamerasta, mutta laajakulma jättää varjokohtia liian pimeiksi. Äänen pakkauslaatu kuulostaa hyvältä, joten videoihin tallennettua puheääntäkin jaksaa kuunnella.

Puhelin pohjautuu Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirille, joka julkaistiin viime vuoden loppupuolella. Konehuone tarjoaa kovaa vääntöä ja miellyttävän tasaista suorituskykyä monenlaiseen tarpeeseen. Jäähdytys on hoidettu hyvin ja Xiaomi 13 käy pelaamiseenkin, joskin paljon pelaava saattaa haluta suuremman näytön. Moniajo on kuitenkin varmatoimisesti toteutettu eikä mitään ongelmia ilmennyt graafisesti raskaammissakaan peleissä.

Testissä ollut malli sisälsi 12 GB RAM-muistia ja tallennustilan kapasiteetti oli 256 GB, mutta Suomen kaupoissa myydään nähtävästi vain 8 GB RAM-versiota samasta puhelimesta. Tallennustila ei ole laajennettavissa, mutta tuki kahdelle nano-SIM-kortille löytyy.

Xiaomi 13 saapuu Android 13:n kanssa MIUI 14:lla höystettynä. Valitettavasti MIUI 14 asentaa välillä uusia kumppanuussovelluksia kuten satunnaisia pelejä ja näyttää myös jonkin verran mainoksia, mitä en tonnin puhelimessa haluaisi enää nähdä. Onneksi ne voi myös piilottaa asetuksista. Ylimääräisiä sovelluksia saa poisteltua suurimmilta osin manuaalisesti ja Google-painotus näkyy tavanomaisessa sovellustarjonnassa Xiaomin perua olevien rinnalla. Muokattavuutta löytyy myös MIUI 14:sta itsestäänkin. Versio on tuonut mukanaan uusia vaihtoehtoja puhelimen käyttökokemuksen optimointiin ja se on mukavaa.

Akku ja ja nopean latauksen tuki ovat samanlaiset kuin 13 Litessa: kapasiteetti on 4500mAh ja 67W laturi tulee pakkauksessa mukana. Erona Liteen Xiaomi 13 tukee myös 50W langatonta latausta, joka on erinomainen lisä. Akku kestää tavanomaisessa käytössä runsaan päivän verran, mutta langaton lataus helpottaa elämää jo sen verran, ettei lyhyehkö kapasiteetti haittaa. Virranhallinta on myös rauta- ja ohjelmistotasolla toteutettu hyvin.

Xiaomi 13 on kiva ja nopea huippupuhelin, jota oli varsin mukavaa käyttää. Kamerat ovat aivan pätevät, mutta vielä enemmän kameroiltaan vaativan kannattaa suunnata katseensa Pro-sisarmalliin. Tyyliä ja toimivuutta toivovalle 13 on varmasti joka tapauksessa hyvä valinta. Hinta on tosin hiukan liian kova, etenkin kun joissain osissa Eurooppaa puhelinta saa edullisemminkin.

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Muisti: 8 GB (testattu 12 GB)
Tallennustila: 256 GB
Koko: 152,8 x 71,5 x 7,98 mm
Paino: 189 g
Näyttö: 2400 x 1080, 120Hz AMOLED
Akku: 4500mAh, 67W pikalataus
Pääkamera: 50 MP f/1.8
Telekamera: 10 MP f/2.0
Ultralaajakulma: 12 MP, 120°, f/2.2
Etukamera: 32 MP, f/2.0
Videon maksimilaatu: 8K / 24 fps tai 4K / 30 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + MIUI 14 Global
Päivityslupaus: 3 vuoden käyttöjärjestelmäpäivitykset + 5 vuoden tietoturvapäivitykset
Muuta: Bluetooth 5.3, 5G, NFC, Wi-Fi 6 (valmiina tuki myös 7:lle), IP68-luokitus, Dolby Atmos, Dolby Vision, HDR10+




Xiaomi 13
Hintaluokka: 900–1000 euroa
Lisätietoa: Xiaomi











V2.fi | Anne Kukkura
< Suuntana festarit, v... V2.fi testasi: Xiaom... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova