Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Suunto Vertical -seikkailukello

Manu Pärssinen

09.06.2023 klo 22.15 | Luettu: 3252 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kestää, kestää!
Vaikka olen älykelloja jonkin verran V2.fi:n sivuilla testaillut, voitte arvata, että ei meikäläisen muotoinen keski-ikäinen nörtti mikään himoliikkuja ole - pyrin kävelemään paikasta toiseen jos autolle ei ole tarvetta, käyn pienillä järviuinneilla satunnaisesti ja samoilen metsissä luontokuvaillen, mutta muuten aika kuluu tiiviisti ruutuja tuijotellen. Teknologiasta olen toki aina innoissani ja se kiinnostaa, että ranteesta voi tarkkailla kellonaikaa, pulssia, käveltyjä askelia, saapuneita viestejä ja vaikkapa sijaintia. Sen kaiken Suunto Vertical -seikkailukello tarjoaa ja paljon muutakin - toki Made in Finland.


Suunto lähetti testiin niin kutsutun Titanium Solar Canyon -version, joka saapuu hintalappuun nähden aika standardinmukaisessa, kuution muotoisessa paketissa. Sen sisuksista löytyy itse kello, latauspiuha, sekä ohjekirjasia, joihin jätin tarkoituksella aluksi tutustumatta. USB-C-latauspiuhan päässä on pyöreä alusta, jonka päälle kello asetetaan latauksen ajaksi. Edelleen kritisoin sitä, ettei älykelloissa ole standardoitua latauspiuhaa (vaikkapa suoraan USB-C:tä), mutta sille on todennäköisesti teknisiä syitä. Jos piuhan hukkaa, on pulassa - paitsi että tämän kellon kanssa ei välttämättä ainakaan heti. Siitä myöhemmin lisää.

Käyttöohjeiden skippaamisen tarkoituksena oli testata, kuinka helppo kello on ottaa käyttöön. Vastaus on, että erinomaisen helppo. Kello ohjeistaa joka vaiheessa, eikä puhelimeen (Android) yhdistämisessä tai sovelluksen asentamisessa ollut mitään ongelmaa. Heti kelloa ei kuitenkaan voi heittää ranteeseen, sillä ainakin tällä testijaksolla se alkoi aluksi päivittämään itseään ja ilmoitti, että päivitys saattaa kestää “useita tunteja”. Totuus oli lähempänä ehkä 45 minuuttia, mutta tämä alkupäivitys saattoi johtua siitäkin, että kello saapui testiimme muutamia päiviä ennen virallista julkaisua.


Olen päivittäisenä kellonani käyttänyt Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmää käyttävää kelloa ja täytyy sanoa, että siitä siirtyminen Suunnon käyttöliittymään oli pienoinen shokki. Ja kyllä, taas tarkoituksellisesti en katsellut tai lukenut ohjeita, jotta tottuminen siihen olisi testimielessäkin painokkaampaa. Aluksi minulla oli vaikeuksia löytää edes pulssin mittausta tai kellon hiljentämistä elokuvateatteriin mennessä (sekin, miten kerrotaan onko ominaisuus päällä tai poissa on vähän epäselvää).

Lisäksi käyttöliittymä tuntui reagoivan kosketusnäyttöön usein hitaasti töksähdellen ja joissain ruuduissa kosketusnäytöltä ei tuntunut pystyvän valitsemaan asioita, joita olisi olettanut pystyvän, vaan ne vaativat useampia klikkauksia. Viikon totuttelun jälkeen logiikka alkoi löytyä, mutta Googleen tottuneiden kannattaa tähän varautua. Puhumattakaan siitä, että erilaisia kellotauluvaihtoehtoja ei kovin montaa ole tai että ääniefektit kuulostavat 80-luvun elektroniikkapeleiltä. Uskon kuitenkin, että nämä ovat harkittuja päätöksiä - tämä on työkalu treenaukseen. Sekä sovelluksesta että kellosta löytyy kuitenkin avustustoimintoja, millä totuttelu sujunee nopeammin, ellei halua tehdä tätä meikäläisen tavoin vaikeamman kautta. Sujuvoitusta se mielestäni kuitenkin vielä kaipaa.

Arvostan älykellolta myös hyviä notifikaatioita, kun luurissa kuitenkin kilisevät jatkuvalla syötöllä työkäytön Slackit sekä sähköpostit ja muut sosiaaliset mediat. Sen Suunto hoitaa kohtuullisen hyvin - ainakin paremmin kuin jotkut aiemmin testaamani kellot. Ilmoitusten selailunkin kanssa kuitenkin häiritsi se, kuinka verkkaisesti käyttöliittymä siirtyi ruudusta toiseen.


Suunto Verticalin pyöreän 1,4-tuumaisen näytön resoluutioksi kerrotaan 280x280 pikseliä, mikä tuntuu riittävän mainiosti, sillä ohuetkin viivat piirtyvät siihen skarpisti ja näyttöä on kohtuullisen miellyttävä katsoa keski-ikäisenkin silmin. Automaattisesti säätyvä taustavalo tuntui välillä hieman kiukuttelevan, mutta ei kiusaksi asti.

Olen käyttänyt kelloa nyt tämän testijakson aikana yli kaksi viikkoa päivittäin, suurinpiirtein aamusta iltaan. Alun ensimmäisen latauksen jälkeen en ole ladannut sitä kertaakaan - ja latausmittari näyttää edelleen 70%! Edellisissäkin älykelloarvioissani olen todennut, että minulle yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on akkukesto, eli se, ettei laitetta tarvitse (unohtaa) laittaa joka yö latautumaan. Suunto Verticalin kanssa tätä ongelmaa ei tunnu olevan, sillä se latautuu auringossa ja akun kestoksi luvataan jopa 60 päivää. Erinomaista, sanoisin, erinomaista.

Tämä arvio on tehty enimmäkseen ei-seikkailijan näkövinkkelistä, mikä sinänsä on vähän nurinkurista, mutta toki tämän kellon tärkein ominaisuus ovat sen eri urheilutilat ja harjoitukset. Urheilutiloja onkin lähes sata (mukana muun muassa moottoriurheilu, tanssiminen, padel sekä suppailu) ja SuuntoPlus Store -kaupasta voi ladata monia erilaisia urheilusovelluksia. Kun mietin, millä sanalla kuvailisin niitä sekä puhelimeen ladattavaa Suunto-sovellusta, paras sana, mikä tuli mieleen oli “pohjoismainen”. Kaikessa siinä hyvässä mielessä: asiallinen, selkeä, monipuolinen, luotettavan oloinen, ilman ilotulituksia tai ylimääräistä möyhötystä. Tykkäsin!


GPS-karttoja ei saa ladattua ilman, että kello on laturissa, mikä osoittautui otsan läpsäytykseksi parikin kertaa, kun olin jo tienoolla, jossa karttoja olisin halunnut tutkia, eikä laturi ollut mukana, koska luotin siihen, että akku kestää. Kartat ovat kuitenkin ilmaisia ja ne ladataan kelloon tiedostoina, joten internetyhteyttä ei vuorenrinteellä tarvita. Pienen testin perusteella ne olivat myös varsin paikkansa pitäviä (kello osaa ottaa yhteyksiä viiteen eri satelliittijärjestelmään) ja puhelimen sovelluksen kautta oli helppoa määritellä pyöräily- tai kävelyreitti, johon kello sitten opasti. Kartoissa ei kuitenkaan näy paikan- tai kadunnimiä, joten luotto teknologiaan saa olla kova, mikäli kuntoilee oudolla seudulla. Myös kompassi tuntui jostain syystä kyselevän minulta aika usein kalibrointia.

Suunto Verticalista on siis paljon hyvää kerrottavaa: se on monipuolinen ja laadukas “seikkailukello”, joka hallitsee silti myös päivittäisen peruskäytön. Se on oikein mukava ja kevyt ranteessa ja akkukesto on vertaansa vailla. Hintalappu rajoittaa kohderyhmää varmasti aika paljon siihen kansanosaan, joka golfaa ja purjehtii vapaa-ajallaan, mutta ymmärrän sen ainakin johonkin pisteeseen asti. Kellon käyttöliittymän sujumattomuus ei voittanut minua puolelleen, mutta yleinen käyttömukavuus kyllä, joten hieman pitkin hampain palautan paketin.

Suunto ilmoittaa myös, että kello on valmistettu täysin uusiutuvaa energiaa käyttäen ja kokonaan hiilikompensoitu, mikä vielä entisestään korostaa suomalaista ja pohjoismaalaista ajattelutapaa sekä brändiä. Hyvä homma.



Suunto Vertical
Hintaluokka: 800 euroa
Lisätietoa: Suunto

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: Th... V2.fi osallistui: Th... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova