Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi 13 Lite - ja POCO X5 Pro 5G -puhelimet

Anne Kukkura

03.05.2023 klo 23.13 | Luettu: 1765 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Xiaomin kevätmalliston satoa
V2.fi:n testattavaksi saapui kaksi kevään uutuuspuhelinta, jotka ovat molemmat jatkoa edellisvuoden sarjojen vastaavankaltaisille malleille. Xiaomin 13 Lite ja niin ikään Xiaomin Poco X5 Pro 5G sijoittuvat kumpainenkin 300–500 euron hintaluokkaan, jossa vaikuttaa tällä hetkellä useita muitakin uutuuksia. Mitä näillä puhelimilla on tarjottavanaan ja kuinka ne eroavat edellisistä malleista?

Poco X5 Pro 5G


Helmikuussa julkaistu Poco X5 Pro on saatavilla 6 tai 8 GB RAM-muistilla ja 128 tai 256 GB tallennustilalla varustettuina versioina, joista testiin saimme 256 GB sisältävän version. Muistikorttipaikka on jätetty kokonaan pois ja tilalla on toinen SIM-korttipaikka. Suositushinnat sijoittuvat 299 ja 399 euroon. Testattavaksi tuli musta väriversio, mutta vaihtoehdot löytyvät upean kirkkaasta turkoosista sekä keltaisesta versiosta.


X5 Pro noudattaa ulkonäkönsä puolesta samaa, totuttua tyyliä kuin ennenkin. Takakannen efektikuvioinnista on luovuttu, mutta brändinimi lukee yhä suurin kirjaimin kuoressa. Kuori ja kehys ovat hillitysti mattakuvioitua muovia, joka tuntuu kädessä hiukan liian liukkaalta omaan makuuni. Suuri kamerasaareke on vaihtunut puolet pienempään ja se sopii maltilliseen ilmeeseen hyvin.

X5 Pro perustuu Snapdragon 778G 5G -piirisarjaan, joka on mukava parannus verrattuna edellisen mallin käyttämään 695 5G:hen. Puhelin toimii miellyttävän nopeasti ja sujuvasti, vaikka sovelluksia käyttäisi yhtä aikaa useampiakin kerrallaan. Pelaaminenkin onnistuu, jos 3D-asetuksista on valmis jonkin verran tinkimään. Joka tapauksessa pelikokemus on saanut pienen parannuksen X4-malliin verrattuna tehokkaamman piirisarjan myötä.

Android-versiona suoraan paketista on 12, mikä tuntuu omituiselta, kun 13 on jo laajalti käytössä tämänkin hintaisissa puhelimissa. Syytä voimme vain arvailla. Androidit 13 ja 14 on valmistajan toimesta luvattu saapuvaksi myöhemmin. Androidin päällä toimiva MIUI 14 for Poco on mukava käyttää. Muistelen käyttäneeni viimeksi MIUIsta versiota 13, jonka jälkeen 14 oli tutun tuntuinen. Valmiiksi asennettuja sovelluksia tulee jonkin verran mukana, mutta määrä tuntuu kohtuulliselta. Käyttöönottoon ei mene liiaksi aikaa ja puhelimesta saa asetuksineen, ilmoituksineen ja teemoineen vähällä vaivalla itsensä näköisen kapistuksen. Varjopuolena on se, että jos ruudulle pomppivien ilmoitusten määrää tahtoo vähentää, se vaatii vaivannäköä.

Näyttö on yksi puhelimen hienoimpia puolia. Kohtuullisella, mutta edellisversiosta madalletulla kirkkausskaalalla toimiva 6,67-tuumainen Flow AMOLED-näyttö on väreiltään hyvin miellyttävä ja vivahteikas, mutta paras suorituskyky tulee esiin, kun väriasetukseksi valitsee “standardin” puhelimen asetuksista. 395 ppi:n pikselitiheys voi pistää silmään, mutta teksti pysyy tästä huolimatta selkeänä ja luettavana. Dynaaminen ruudunpäivitysnopeus välillä 60–120Hz toimii saumattomasti ja kun tämä yhdistetään kosketustoimintoineen pikkuisen sähäkämpään prosessoriin, tuntuma on responsiivinen ja laadukas. Kameralle on jätetty pieni pyöreä reikä näytön yläosaan.

Kamerat osuvat melko hyvin keskelle 300–400 euron hintaskaalan laatuodotuksia. Pieniä parannuksia tuntuisi olevan yleisessä kuvauskokemuksessa, mutta pidän myös enemmän siitä, miltä kuvat näyttävät. Värimaailma on saturoitunut, tosin nyt pehmeämmällä tavalla. Etukameran terävyydessä ja sävyissä on toivomisen varaa, joskin valotus ja sävyt mukautuvat nopeasti. Terävyys on pääkamerassa on lähietäisyksillä hyvä niin perustilassa kuin 108 MP-tilassakin, kohteiden loitotessa ja valon vähentyessä tarkennus jää pehmeämmäksi ja hitaammaksi. Valotusasetukset ovat myös aavistuksen hitaat, mutta yleensä hyvin mukautuvat.

Yökuvaustilassa otetuissa kuvissa pääkamera osaa tuoda yksityiskohtia esiin, mutta kuten tavallista, ultralaajakulmakamera ei suoriudu vähässä valossa yhtä hyvin. Molemmat kamerat ovat valitettavasti taipuvaisia suttaamaan pieniä, toistuvia yksityiskohtia, esimerkiksi puiden oksia tai kasvien lehtiä. Yleisilme kuvissa on joka tapauksessa parannus edelliseen malliin verrattuna. Mukana on 2 MP makrokamera, jolla tarkinkin mahdollinen kuva näyttää melko suttuiselta. Alla testikuvia.







Sama koskee myös videota. Videokuvauksen tukena on sähköinen kuvanvakautus, joka toimii kohtalaiseen tärinään oikein hyvin. Video näyttää ja kuulostaa hintaluokan sisällä tyypilliseltä, ns. somekäyttöönkin riittävältä. Maksimilaatu on 4K-resoluutiolla 30 fps tai 1080p:nä sujuvat 60 fps tai hidastettuna 120 fps. Ultralaajakulmakameran video rajoittuu 1080p/30 fps-laatuun.

On mukavaa, että Pocossa on haluttu säilyttää 3,5 mm audioliitin. Portti löytyy nykyään jo yleiseen tapaan puhelimen yläpäädystä. Mukana ovat edelleen myös stereokaiuttimet, joiden laatu on hyvä ja yllättävän tasapainoinen. Nettivideoiden kuuntelu ja pelailu onnistuu niiden voimin lyhyinä jaksoina, mutta esimerkiksi puheohjelmien kohdalla pienten kaiuttimien kimakka sävy alkaa korostua enemmän.

Jännä ominaisuus on mielestäni se, kuinka haptinen palaute on X5:ssä leivottu MIUI 14:n käyttökokemukseen sisään erilaisina napautuksina ja värähdyksinä. Värinä on muutenkin laitteessa todella napakka, kopiseva ja kumiseva, mikä voi olla joillekin käyttäjille mieleen. Itse en tähän ominaisuuteen mieltynyt, mutta on helppo uskoa, että tällainen tuntuma voi olla jollekulle muulle mukava ominaisuus.

5000 mAh akku tukee 67W latausta ja hurahtaa tyhjästä yli 80 prosenttiin puolessa tunnissa ja täyteen 50 minuutissa. Ominaisuus on näppärä ja akku kestää keskimääräisessä käytössä virranhallinta-asetuksista riippuen runsaasta vuorokaudesta kahteen. Langatonta latausta ei ole.

Poco X5 Pro 5G on sopivasti tutun tuntuinen peruspuhelin, jota on mukava käyttää. Kokomuovinen kotelointi natisee hiukan ja se epäilyttää pitkäaikaisen käytön kannalta, mutta puhelin on suurehkosta koostaan huolimatta kevyen tuntuinen kädessä eikä tunnu kömpelöltä. Nopea lataus sekä hyvä näyttö ovat X5 Pron vahvuuksia. Tietoturvapäivitykset Androidille on luvattu valmistajan toimesta kolmeksi vuodeksi.

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 778G 5G
Muisti: 8 GB
Tallennustila: 256 GB
Koko: 162,91 x 76,03 x 7,9 mm
Paino: 181 g
Näyttö: 2400 x 1080, 120Hz AMOLED
Akku: 5000mAh, 67W pikalataus
Pääkamera: 108 MP f/1.9
Ultralaajakulma: 8 MP, 120°, f/2.2
Makrokamera: 2 MP, f/2.4
Etukamera: 16 MP, f/2.2
Videon maksimilaatu: 4K / 30 fps tai 1080p / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 14 Global (for POCO)
Muuta: Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6, IP53-luokitus, Dolby Audio ja Dolby Vision, HDR10+




Hinta: 299–399 euroa
Lisätietoa: Poco

Xiaomi 13 Lite


Xiaomin 13 -sarjaan kuuluva helmikuussa julkaistu Lite -malli edustaa 12 Liten tapaan nuorille ja somesisältöä tekeville suunnattua keskihintaluokan puhelinta. 13 Litesta testiin saapui heleän vaaleanpunainen versio, muita värivaihtoehtoja ovat siniseen taittuva musta sekä kesäinen vaaleansininen. Takakansi on tukevan tuntuista lasia ja puhelin on jälleen lähes korumaisen näköinen, jopa hieman perinteisen naisellisen estetiikan suuntaan keinahtava. Kamerasaareke on kohotetussa lasilevyssä, jossa pääkamera ja ultralaajakulmakamera ovat saman pyöreän suojalinssin alla ja makrokamera omana yksikkönään. Litea kiertää kiiltävä muovikehys, joka korostaa siroa ulkomuotoa.


Mielenkiintoista kyllä, 12 Lite perustui samalle Snapdragon 778G 5G-piirille, jota Poco X5 Pro 5G nyt hyödyntää. 13 Lite sen sijaan on siirtynyt Snapdragon 7 Gen 1 -pohjalle, mikä tekee puhelimesta entistäkin sujuvamman käyttää. Vaikka tehopäivitys ei ole suuren suuri, ohjelmia voi olla taustalla auki useita ja niiden välillä vaihtaminen on nopeaa. Perustoiminnot ovat vaivattomia ja pelaaminenkin onnistuu mukavasti.

Tässäkin uutuudessa on jo vanhahtava Android 12. Jos tämä oli hämmentävää Poco X5 Pron kohdalla, on se entistäkin kummallisempaa 13 Litea ja etenkin sen kohdemarkkinaa ajatellen. Android 13 on ilmeisesti julkaistu 13 Litellekin ladattavaksi, mutta ainakaan tätä kirjoittaessa tuota päivitystä ei vielä ollut saatavilla Suomen alueella. Android-versiot 14 ja 15 on myös luvattu tälle puhelinmallille myöhemmin.

MIUI 14 on mukana tässäkin paketissa, tosin tavallisena Global-versiona. MIUI 14 on muokattavuutensa ja miellyttävän käytettävyytensä vuoksi oiken sopiva käyttöliittymäkerros tällekin puhelimelle. Käyttöönotossa vain menee Pocoa kauemmin, jos bloatwaresta eli ylimääräisistä esiasennetuista ohjelmista tahtoo eroon, sillä sitä on runsaammin mobiilipelien ja erilaisten elämäntapa- ja shoppailusovellusten muodossa.

Näyttö on reunoiltaan kaartuva 6,55-tuumainen AMOLED, jossa on leveähkö aukko etukameraa ja sen syvyyssensoria varten. Näyttö on käytännössä muodostaan huolimatta samankaltainen kuin 12 Litessa: värit ovat kauniit katsella, kirkkauskin kohtalaisen hyvä ja käyttökokemus on erinomainen. Näytön ruudunpäivitys on vaihdettu dynaamiseksi, joskin siirtymät voi havaita kohtalaisen helposti. Pikselitiheys on miellyttävät 402 ppi. HDR10+ ja Dolby Vision ovat tuettuna ja kuten Poco X5:ssäkin, “alkuperäinen” värisävyvalinta on parhaan näköinen. Valinta on siis sama, mutta MIUI-versioiden pienistä eroista johtuen eri tavoin nimetty. Sormenjälkitunnistin on samalla paikalla kuin edellismallissakin näytön alla.

12 Liten ominaisuuksista on valitettavasti karsittu pois stereokaiuttimet, mikä on pettymys. Monokaiuttimessa on potkua, mutta kuuntelukokemus ei ole kovin hyvä. Bluetooth 5.2 on kuitenkin tuettuna, joten langattomilla kaiuttimilla tai korvanapeilla kuuntelu onnistuu. Akun kapasiteettia on kasvatettu ja se on nyt 4500mAh, mutta akku tuntuu myös tyhjenevän nopeammin. Pikalataus ja mukana tuleva 67W laturi kompensoivat tätä. Puhelin latautuu tyhjästä täyteen likimain 43 minuutissa, mikä on ihailtavan nopeaa. Langatonta latausta ei ole mukana tälläkään kertaa, joten alan olla taipuvainen uskomaan siihen, ettei puhelinmarkkinoiden hintojen yhä vain noustessa ominaisuutta tullakaan juuri enää näkemään muissa kuin lippulaivamalleissa.

Roiske- ja pölytiiviysluokitus IP53 on saatu myös mukaan. Hauskoja juttuja ovat lisäksi kahdesta LEDistä koostuva tuplasalama puhelimen etupuolella, kameran taskupeili-toiminto ulkonäön kohentelua varten (vaikka toiminnon tarpeellisuudesta voimme olla montaa mieltä) sekä teleprompteri, jolla oman käsikirjoituksensa voi asettaa ruudulle luettavaksi samalla, kun juttelee kameran suuntaan.

13 Liten kamerat tuntuvat tietyllä tapaa hyvin samanlaisilta kuin Poco X5 Pro:n, mutta on sanottava, että jotenkin ne onnistuvat olemaan Litessä paremmat, myös 12 Liteen verrattuna. Erityisesti värit ovat huomattavasti paremmat ja yhdessä hyvän automaattivalotuksen kanssa ne ovat 50 MP pääkamerasta mukavan näköisiä. Yksityiskohdat säilyvät kuvaprosessoinnin ja -pakkauksenkin läpi hyvin, mistä 13 Lite ansaitsee ison peukun ylöspäin. Verrattuna 108 MP kameraan 12 Litessä resoluutio on siis puolittunut, mutta laadussa ei ole suuremmin valittamisen sijaa. Yökuvaustila menee automaattisesti päälle, mutta sen saa myös pois käytöstä niin halutessaan.

Ultralaajakulman kuva on maisemaotoksiin mainio. Kontrasti on hyvä, tosin kohinaa saa helposti esiin heikommassa valaistuksessa. Mukaan tungettu 2 MP makrokamera tuntuu taas turhalta, vaikka se suoriutuukin hieman serkku-Pocoaan paremmin. Etukameran toteutus saa kulmakarvan kohoamaan, sillä siinä ei ole lainkaan automaattitarkennusta. Kuvat ovat 32 MP kennolta hyvännäköisiä ja somekelpoisia, mutta siitä ei pääse yli eikä ympäri, että ne jäävät tarkkuudeltaan pehmeämmiksi. Syvyyssensorin hyöty muotokuvatilan taustan sumentamisessa jää kysymysmerkiksi. Jälki ei ole aivan kelvotonta, mutta jokin hieman villimpi kampaus ei välttämättä toimi sumennuksen kanssa. Alla testikuvia.







Videolaatu on aika tavalla samanlainen kuin edellisenkin Liten jälki. Elektroninen kuvanvakain toimii vaikka vlogatessa, 1080p-videota kuvatessa tallentavaa takakameraa voi vaihtaa lennosta zoomatessa. Tallennuslaatu on suurimmillaan ultralaajakulmalla 1080p ja 30 fps, kun pääkameralla parhaat vaihtoehdot ovat 1080p/60 fps tai 4K/30 fps. Pääkamera tukee myös 120 fps hidastusvideota.

Xiaomi 13 Lite on hyvää jatkoa 12 Litelle jääden 13 -sarjan edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Kaikki mukavat ominaisuudet suhteessa vähemmän mukaviin punnittuna hinta jää kuitenkin vähän turhan kalliin puolelle, etenkin kun samalla hinnalla voi löytää jo jotakin mieluisampaa Android 13 -tuella. Valmistaja on luvannut puhelimelle neljän vuoden tietoturvapäivitykset.

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1
Muisti: 8 GB
Tallennustila: 128 tai 256 GB
Koko: 159,2 x 72,7 x 7,23 mm
Paino: 171 g
Näyttö: 2400 x 1080, 120Hz AMOLED
Akku: 4500mAh, 67W pikalataus
Pääkamera: 50 MP f/1.8
Ultralaajakulma: 8 MP, 120°, f/2.2
Makrokamera: 2 MP, f/2.4
Etukamera: 32 MP, f/2.2
Videon maksimilaatu: 4K / 30 fps tai 1080p / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 14 Global
Muuta: Muuta: Bluetooth 5.2, NFC, Wi-Fi 6, IP53-luokitus, Dolby Vision, HDR10+




Hinta: 499 euroa
Lisätietoa: Xiaomi


V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Arlo ... Mrs. Davis 1-1: sotu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova