Tuorein sisältö

V2.fi testasi: OnePlus 11 -puhelin ja OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet

Miia Lyyra

16.02.2023 klo 19.44 | Luettu: 3302 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

ONEPLUSSAN KUMMALLISET PÄÄTÖKSET IHMETYTTÄVÄT
OnePlus lähetti V2.fi:lle testiin yhtiön kaksi uutukaista: OnePlus 11 -puhelimen ja OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet. Kaverukset saapuivat medialle suunnatussa paketissa ennen virallista julkaisua. Kumpikin laite oli jokapäiväisessä käytössä noin kuukauden ajan, minkä jälkeen on nyt aika koota yhteen ajatukset uutuustuotteista.

OnePlus 11 -puhelin


Kesällä 2020 sain testattavaksi OnePlus 8 Pro -puhelimen, josta pidin kovasti. Arvostelu koitui kohtalokseni, sillä samalla kun testilaite piti palauttaa, minä marssin kauppaan ostamaan omalla rahalla samanlaisen puhelimen. Pidän itseäni OnePlus-fanina, vaikka viimeisten vuosien aika kiinalaisen älypuhelinvalmistajan harha-askeleet ovat ihmetyttäneet. Näihin lukeutuu muun muassa huonot uudistukset koskien käyttöliittymää ja hieman erikoiset bugit, jotka ovat raivostuttaneet OnePlus 8 Prossa. Nyt on aika katsoa mistä OnePlussan vuoden 2023 lippulaiva on tehty.

Puhelimen perusominaisuuksia:
Mitat ja paino: 163,1 mm x 74,1 mm x 8,53 mm ja 205 grammaa.
Näyttö: 6,7 tuumaa, AMOLED, 120 Hz, 3216 x 1440 (QHD+), 525 ppi
Käyttöjärjestelmä: Android 13 ja OxygenOS 13
Suoritin: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
RAM: 16 Gt LPDDR5X
Tallennustila: 256 Gt
Akku: 5000 mAh
Sim-kortti: 2 nano-SIM ja eSIM
Kamera: pääkamera 50 MP (f/1,8), ultralaajakamera 48 MP (f/2,2), muotokuvatelekamera 32 MP (f/2,) ja etukamera 16 MP (f/2,45)



OnePlus 11 on yhtiön uusin puhelin, ja noudattaa hieman erikoisempaa nimeämismallia. Viime vuonna markkinoille saapui vain 10 Pro -malli, eikä perusversiota nähty lainkaan. Nyt kiinalaisjätti tuo kauppoihin ainoastaan 11-mallin, joka on nimestään huolimatta seuraaja viime vuoden 10 Pro -mallille. Suomessa OnePlus 11 maksaa halvimmillaan 897 euroa, jolla saa itselleen 8+128 Gt -version. 16+256 Gt -malli puolestaan maksaa 949 euroa. Kumpaakin versiota on saatavilla vihreänä ja mustana, mutta vihreä 8+128 Gt -malli on myynnissä ainoastaan Gigantin kautta. OnePlus 11 on parhaillaan ennakkomyynnissä ja virallisesti se saapuu kauppoihin 16. helmikuuta.

Puhelin saapuu kuluttajien käteen brändille uskollisessa punaisessa paketissa. Pakkaus on hyvin suurikokoinen, joka selittynee osittain mukana olevalla laturilla, joka on nykyisin melko harvinaista. Laturi saapuu USB-C - USB-A -kaapelin kanssa. Pakkauksesta löytyy myös nippu esitteitä ja SIM-korttikelkan vapautustyökalu. Tällä kertaa myyntipaketissa ei ole mukana suojakuorta, mikä on pienoinen pettymys. Perinteisen suojakuoren mukanaolo on tuonut puhelimelle mukavaa turvaa ensi päivistä saakka.

Ensituntuma on hyvä. OnePlus 11 näyttää ja tuntuu laadukkaalta premium-tuotteelta. Laite on tukeva, eikä nitise tai natise. Oikeasta kyljestä löytyy suosikkiominaisuuteni eli alert slider -kytkin, jolla saa muutettua puhelimen äänitilaa helposti. Meille saapuneen mustan version (Titan Black) takakuori on mattapintainen. Vihreä (Eternal Green) on puolestaan kiiltäväpintainen. Mattapinta tuo mieleen OnePlussan Sandstone-suojakuoren, mutta ei ole käytännössä kuitenkaan samanlainen. Kädessä pitäessä laite on hyvin liukas ja testijakson aikana puhelin lipsahti useita kertoja kädestä - ei onneksi lattialle saakka. Näin ollen mukana tuleva suojakuori olisi ollut tarpeellinen. Mattapinta tuntuu sormia vasten mukavalta ja mikä parasta, rasvaiset sormenjäljet ovat historiaa. OnePlussa 11:n kehys on alumiinia ja takakameran kehys kirurgista ruostumatonta terästä. Näytölasina toimii Gorilla Glass Victus. Puhelimen IP-luokitus on tällä kertaa IP64, joka tarkoittaa suojausta roiskuvalta vedeltä ja täydellistä pölytiiviyttä. Luokitus on pienoinen pettymys, sillä OnePlussan vanhemmissa puhelimissa on nähty IP68-luokitusta. Toisaalta viime malliin verrattuna on tapahtunut parannusta, sillä OnePlus 10 Pron luokitus IP54.


OnePlus 11:ssa on sivuille kaareutuva näyttö, joka herättää luonnollisesti tunteita puolesta ja vastaan. Uutukaisen näyttötekniikka on kuitenkin vailla vertaansa, sillä AMOLED-näyttö käyttää uusinta LTPO 3.0 -teknologiaa, joka tarkoittaa käytännössä pienempää virrankulutusta ja adaptiivisempaa virkistystaajuutta. Jatkossa näytön virkistystaajuus mukautuu 1-120 hertsin välillä. Testijakson aikana otimme kehittäjätilan käyttöön, jolloin näimme, miten virkistystaajuus käytännössä muuttuu. Näyttöä koskettaessa näytön virkistystaajuus oli 120 hertsiä, mutta heti liikkeen loppuessa virkistystaajuus tippui kymmeneen hertsiin. Call of Duty Mobilea pelatessa virkistystaajuus oli tasainen 60 hertsiä. Näytön mukautuminen tapahtuu hyvin sulavasti, eikä testijakson aikana havaittu ongelmia.

Lippulaivan sisuksissa pauhaa uuden sukupolven Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 -järjestelmäpiiri. Tällä hetkellä samaista järjestelmäpiiriä on vain muutamissa puhelimissa kuten Samsung Galaxy S23 Ultrassa, joka on kuitenkin OnePlus 11:sta huomattavasti kalliimpi. Tehokkaan piirin jäähdytyksestä huolehtii Cryo-velocity VC, johon kuuluu mm. suuri höyrykammio. Testijakson aikana puhelin ei kuumentunut lainkaan, mikä on hyvä, mutta jopa hieman yllättävää.

OnePlus 11:n ehdottomia hyviä puolia ovat järeät päivityslupaukset. OnePlus on luvannut lippulaivamallille neljä suurta Android-päivitystä ja sen lisäksi viisi vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus vie OnePlussan puhelinmarkkinoiden kärkeen yhdessä Samsungin kanssa.


Myös yhteyspuolella on tarjolla parasta mahdollista, sillä mukana on WiFi7 -valmius, joka saapuu kuitenkin käyttöön vasta myöhemmin OTA-päivityksen jälkeen. Bluetoothin virkaa hoitaa 5.3 ja halutessaan puhelimeen voi syöttää kaksi nano-SIM-korttia tai yhden perinteisen SIM-kortin ja yhden eSIMin.

OnePlus 11 akun kapasiteetti on 5000 mAH, mikä ei ole poikkeuksellinen suuntaan tai toiseen. Latauksen ja alaportin suhteen OnePlus on tehnyt hämmentäviä ratkaisuja. OnePlus 11:ssa Super VOOC -pikalatauksen teho on 100 W, mikä on vähemmän kuin aiemmin julkaistussa OnePlus 10T:ssä, jossa päästiin 150 wattiin, mutta on kuitenkin enemmän kuin OnePlus 10 Prossa, jossa oli ainoastaan 80 wattia. Tästäkin huolimatta pieni rimanalitus on tapahtunut: OnePlus 11 ei tue langatonta latausta, mikä on outoa tämän hintaluokan puhelimessa. OnePlussan laturi ei myöskään tue Power Delivery -pikalatausta, jonka vuoksi puhelin latautuu muiden merkkien latureilla ainoastaan 18 watin latausteholla. Päätös tuntuu nykypäivänä oudolta varsinkin, kun lait ajavat standardilatureita ja ekologisuutta. Kaikesta huolimatta 5000 mAh -akku kestää päivittäisessä käytössä hyvin aamusta iltaan ja testijakson aikana akku ei loppunut kertaakaan kesken. Akun lataus tyhjästä täyteen onnistuu noin 25 minuutissa, mikä on kiitettävä nopeus. Pientä murhetta tuo myös OnePlussa 11:n USB-C-liitäntä, joka tukee ainoastaan USB 2.0:aa siinä missä jopa OnePlus 8 Pro tuki USB 3.1 -versiota.

Kamerapuolella on pistetty asioita isolla kädellä uusiksi. Takakuoressa oleva kamera-alue herättää runsaasti mielipiteitä, sillä iso pyöreä alue nappaa ison tilan takakannesta. Kamera on toteutettu yhteistyössä Hasselbladin kanssa, joka näkyy mm. kuvien väritoistossa, ei siis kameratekniikassa. Pääkameran sensorina toimii Sonyn IMX890 -sensori, telekamerassa on Sonyn IMX709-sensori ja ultralaajakamerassa Sonyn IMX581-sensori. Suurin muutos koskee ultralaajakuvakameraa, jonka kuvakulma on 115 astetta. Edeltäjässä kuvakulma oli 150 astetta, joten pientä takapakkia on otettu kuvakulman suhteen, mutta toisaalta parannusta on tullut mm. automaattitarkennuksen myötä. Toinen uutuus on muotokuvakamera, jonka aukko on f2.0. Käytännössä muotokuvakameralla voi napata herkullisia ruokakuvia tai taustaa sumentavia lähikuvia. Lisää testikuvia artikkelin lopussa.


Kameralla saa otettua hyviä kuvia, joskin kuvaustilanne saattaa muuttaa hyvinkin paljon lopputulosta. Lisäksi käytössä on automaattinen HDR, joka tuottaa hetkittäin kuviin runsaan korosteen ja tekee kuvista jopa epäluonnollisia. Onneksi HDR:n voi napata pois päältä. Ärsytystä aiheuttaa myös automaattinen makro, joka kytkeytyy päälle kesken kuvauksen. Ominaisuuden saa kytkettyä hetkellisesti pois, mutta valitettavasti asetus ei pysy muistissa seuraavaa kertaa varten. Öiset kuvatkin onnistuvat hyvin, joskin tarkemmassa katselussa voi huomata kuvissa pientä pehmeyttä. Varsinkin peruskäyttäjä on varmasti tyytyväinen OnePlus 11:n tuottamaan jälkeen, mutta minä jäin kaipaamaan isompaa wow-efektiä kameran suhteen. Videopuolella kuvaa voi napata 8K:na 24 fps:n voimin, jonka lisäksi valittavissa on 4K, 1080p ja 720p, joissa kaikissa on tarjolla joko 30 tai 60 fps. 8K-tarkkuus tuntuu turhalta ja päätyy varmasti harvoin käyttöön, kun taas 4K-kuvaustilalla hoitunee kaikki tarvittavat videoinnit.

OnePlus 11 on kokonaisuudessaan hyvä puhelin ja sopii peruskäyttäjälle varsin hyvin, mutta samalla sen julkaisu aiheuttaa ihmetystä puhelimista enemmän tietäville. Vaikka OnePlus tarjoilee pitkää päivityslupausta ja sisuksissa pauhaa Qualcomm Snapdragon 8 gen 2 ja tehoa löytyy pienen kylän verran, on tiettyjä perusominaisuuksia heikennetty, jota ei odottaisi tapahtuvan tämän hintaluokan puhelimessa. Varsinkin, kun jopa vanhempi OnePlus 8 Pro tukee muun muassa langatonta latausta, on IP68-luokiteltu ja kaiken lisäksi siinä on USB 3.1. OnePlussa 11:n kohdalla paistaa pienoinen epävarmuus. Toisaalta yhtiö on saanut pidettyä hinnan “matalana”, siinä missä kilpakumppanit ovat nostaneet hintoja ylöspäin, mutta samalla OnePlus on joutunut karsimaan ominaisuuksista. Tulevan ostajan onkin syytä punnita, mitkä ominaisuudet ovat prioriteettina. Mikäli arviossa mainitut heikkoudet eivät hetkauta, on OnePlus 11 oivallinen valinta.



OnePlus 11
Hintaluokka: 949 eur (suositushinta)
Lisätietoa: OnePlus

OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet


OnePlus on julkaissut vuosien varrella muutamia kuulokkeita, joista meille testiin joulukuussa 2021 päätyivät OnePlus Buds Z2 -kuulokkeet. Nyt julkaisunsa saavat OnePlus Buds Pro 2:t ovat puolestaan seuraajia viime kesänä julkaistuille OnePlus Buds Pro -kuulokkeille. Tällä kertaa yhteistyötä on lähdetty tekemään tanskalaisen Dynaudion kanssa, joka on pitkän linjan kaiutinvalmistaja, joka on säätänyt nappikuulokkeiden äänimaailman uudelle tasolle. Lisäksi mukana on aiempaa kehittyneempi vastamelutoiminto, tuki LC3-audiokoodeekille ja Googlen tilaääni. OnePlus Buds Pro 2:n suositushinta on Suomessa 179 euroa, joka on 30 euroa enemmän kuin aiemman mallin suositushinta niiden ilmestyessä markettien hyllyille.


V2.fi:lle saapui testiin kuulokkeiden musta (Obsidian Black) malli, mutta saatavilla on myös vihreänä (Arbor Green) versiona. Kuulokkeet on pakattu neliskulmaiseen laatikkoon, joka on hyvin samanlainen, kuin aiemmat OnePlussan myyntipakkaukset. Kuulokkeiden lisäksi paketissa on lyhyt USB-A - USB-C -kaapeli latausta varten sekä kahdet erilaiset vaihtotulpat. OnePlus Buds Pro 2:t ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaiset kuin edeltäjänsä. Ensisilmäyksellä ulkonäkö on hieman halvahko, mutta käteen otettaessa tuntuma osoittaa muuta. Napit sulahtavat vakiotulpilla näppärästi korviin ja pysyvät siellä erityisen hyvin, vaikka laittaisi pipon päähän tai ottaisi muutaman spurttiaskeleen. Kuulokkeet istuvat korvissa niin hyvin, että pidempikään kuuntelusessio ei rasita korvia. Mutta kuten jokaisen nappikuulokkeen kohdalla, on näidenkin osalta istuvuus hyvin henkilökohtaista. Napit ovat IP55-suojattu, mikä tarkoittaa että satunnaiset hikikarpalot tai pöly ei tee vahinkoa kuulokkeille. Tosin minun kaltaiselle tohelolle sopisi korkeampikin luokitus, sillä niin monesti kuulokkeet ovat uhanneet lähteä pesukoneeseen.

OnePlus Buds Pro 2:n sisuskalut ovat päivittyneet edeltäjäänsä verrattuna. Nyt uumenissa sykkii 11 mm bassoelementti ja 6 mm diskanttielementti, jotka on työstetty yhteistyössä Dynaudion kanssa. OnePlussan mainostekstien mukaan elementeissä käytetään kristallipolymeerikalvoja, jotka takaavat tasapainoisen ja laadukkaan äänimaailman. OnePlus itse kutsuu näitä MelodyBoost-elementeiksi. Testijakson aikana kuulokkeet vaikuttivat hyvin tasapainoisilta, joskin hieman bassovoittoiselta. Minulle se sopii, sillä kuuntelemani musiikki on usein bassovoittoisempaa. Puolisoni puolestaan kommentoi, että VV:n Neon Noir -albumi kuulosti paremmalta ja tasapainoisemmalta, kuin hänen omilla kuulokkeilla kuunneltaessa. Halutessaan kuulemaansa voi säätää taajuuskorjaimen avulla, jossa on valittavissa muutamia valmiita vaihtoehtoja, minkä lisäksi mukana on vapaa säätö. Kuuntelukokemusta voi myös parantaa kultainen ääni -asetuksella, joka muuntaa äänimaailmaa korvakäytävän mukaisesti. Minulla sovellus ehdotti muutoksia keskitaajuuteen ja keski-korkea taajuuksiin, mutta omaan makuun muutokset korostivat keskitaajuuksia aivan liikaa.

Kuulokkeiden vastamelu on hyvällä tasolla ja vaimennusta luvataan jopa 48 desibeliä. Vastamelu ei ole mitenkään poikkeuksellinen erikoinen, mutta toimii hyvin esimerkiksi yleisissä kulkuneuvoissa. Ominaisuus ei tunnu painostavilta korvissa, vaan on hyvin huomaamaton. Vastamelun voimakkuutta voi säätää itselleen sopivaksi kolmesta eri vaihtoehdosta.

Kuulokkeiden toimintoja voi ohjata puhelimen kautta tai nappeja puristamalla. Taustaohjelmana toimii HeyMelody-sovellus, joka on ladattavissa Android- ja iOS -laitteille. Sovelluksen kautta voi säätää muun muassa äänimaailmaa, mutta myös paikantaa kadonneet napit. Nappien säätäminen puristaen oli yllättävän mieluisaa, sillä aiemmin minulla on ollut vain hipaisulla toimivia laitteita. Puristuksen jälkeen napeista kuuluu vaimea ääni, joka ilmoittaa komennon menneen perille. Ääniominaisuus on yllättävän kätevä ja vähentää turhia puristuksia. Harmillisesti tulpista itsessään ei voi säätää äänenvoimakkuutta, vaan se on tehtävä esimerkiksi suoraan puhelimesta.

OnePlus Buds Pro 2:t ovat varustettu Bluetooth 5.3-tuella ja lisäksi ne tukevat Bluetooth LE Audio -standardia ja aivan uutta LC3-äänikoodekkia, joka takaa laadukkaamman äänenlaadun matalammalla bittinopeudella. Halutessaan kuulokkeet voi yhdistää kahteen eri laitteeseen ja niiden välillä vaihtaminen on helppoa, vaikka kyseessä olisi Android- ja Apple -laite. Google Fast Pair -ominaisuutta tukeviin laitteisiin napit yhdistyvät nopeasti ja helposti kuulokekotelon kantta avaamalla. Buds Pro 2:t tukevat myös uutta Googlen tilaääni -ominaisuutta, joka on tällä hetkellä käytössä ainakin OnePlus 11 -puhelimen kanssa. OnePlussan mukaan tilaääni toimisi ainakin Disney+ ja YouTube-sovellusten kanssa. YouTube-testien mukaan tilaääni toimi mainiosti, varsinkin kun löysi sopivaa sisältöä tilaääneen sopivaksi. Todellinen tarve tilaäänelle jäi kuitenkin vielä epäselväksi, sillä mitä ilmeisemmin tuettuja sovelluksia on vähäisesti. Esimerkiksi Spotifyn kanssa ominaisuus on käyttökelvoton ja tekee äänimaailmasta metallipurkkimaisen.

Virtaa kuulokkeissa riittää pidemmäksikin ajaksi ja vasta testijakson loppupuolella jouduin lataamaan laitetta uudelleen. Mainostekstien mukaan yhteensä 39 tunniksi, kun mukaan lasketaan latauskotelon tarjoama teho ja ANC-ominaisuus on pois käytöstä. Todellisuudessa akun kesto on riippuvainen käytetystä koodekista ja vastamelutoiminnosta. 10 minuutin latauksella nappeihin saa kolme tuntia kuunteluaikaa. Kaapelilatauksen lisäksi tuettuna on langaton lataus Qi-standardilla.

OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet ovat kokonaisuudessaan miellyttävät käyttää ja ominaisuuksiltaan monipuoliset. HeyMelody-sovellus laajentaa käyttömahdollisuuksia muillekin kuin OnePlus-puhelimille, vaikka esimerkiksi Googlen tilaääni -ominaisuus onkin tällä hetkellä tiettyjen laitteiden yksinoikeus. Hyviä puolia ovat laadukas ja kestävä muotoilu sekä hyvä istuvuus ainakin minun korviini. Äänimaailmaa on mahdollista muuttaa monipuolisesti esimerkiksi vapaan taajuuskorjaimen avulla, minkä lisäksi vastamelutoiminto oli riittävän hyvä esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa. OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeet ovat hyvä vaihtoehto, mikäli etsii itselleen uusia kuunteluvälineitä ja vertailupöydällä on jo Sonyn sekä Samsungin tuotteet.



OnePlus Buds Pro 2
Hintaluokka: 179 eur (suositushinta)
Lisätietoa: OnePlus











V2.fi | Miia Lyyra
< Harley Quinn: A Very... Ensifiilistelyssä Ma... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova