Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi 12 Lite -puhelin

Anne Kukkura

12.10.2022 klo 21.23 | Luettu: 3270 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Kevyempi ja söpömpi Xiaomi 12 -sarjalainen
Xiaomin 12 -sarjaan on julkaistu taas uutta. Testattavaksi saapui ihanan vaaleanpunainen väriversio (Lite Pink) 12 Litesta, joka suuntautuu keskihintaisten puhelimien markkinoille. Muita värivariaatioita Litesta ovat maltillisen musta Black sekä hohtavan turkoosi Lite Green.


Heti kättelyssä on sanottava, että 12 Lite muistutti paljon keväällä arvostelemaani Poco X4 Pro 5G:tä, vaikka varmasti vielä tätäkin läheisempiä vertailukohtia on. Syynä lienee itsestäänselvän yhteisen valmistajan lisäksi se, että tallennustila ja RAM olivat molemmissa laitteissa samat 128 + 6 GB, joskin kummastakin on myös 256 + 8 GB kapasiteetin versiot saatavilla. Suomessa taas ainoa jälleenmyytävä malli on testatusta poiketen 128 + 8 GB.

12 Lite käyttää hiukan vanhempaa mutta nopeampaa Snapdragon 778G 5G -piiriä, joka on tarkoitettu juuri keskihintaisiin älypuhelimiin. Rautapuoli jaksaa hyvin päivittäistä käyttöä, erilaisia langattomia yhteyksiä sekä kameraohjelmistoa, mikä olikin ilahduttavaa. Useimmat pelitkin toimivat kohtuullisen hyvin, mutta vähääkään raskaamman 3D-grafiikan asetuksia saa suosiolla pitää matalammalla laadulla. Pelaajille puhelinta ei toisaalta olekaan varsinaisesti tarkoitettu, vaan suuntaus on selvästi muotitietoisille nuorille sekä nuorille aikuisille, joille mediatoisto, median tallennus sekä laitteen ulkonäkö ja helppous ovat niitä tärkeimpiä ominaisuuksia.

Xiaomi 12 Liten muoto on kantikkaampi laidoilta kuin muissa tähänastisissa 12 -sarjalaisissa. Puhelin on ohut ja sitä kiertää metallinhohtoinen muovikehys, jonka sävy jatkuu takaosan mattaan, lasiseen kuoreen. Lasi hohtaa katselukulmasta riippuen kolmessa eri pastellisävyssä, mikä tekee ilmeestä kieltämättä tyylikkään ja erottuvan näköisen. Lasipinta ei kerää sormenjälkiäkään samaan tapaan kuin kiiltävämmät koteloinnit ja ote laitteesta pitää myös hyvin. Reunat tuntuvat hiukan teräviltä puhelinta pidellessä, mutta muodikas kanttikotelointi löytää varmasti ostajansa. Painollakaan ei laitetta ole pilattu, sillä se painaa vain 173 grammaa. Vedenkestävyydestä kertovaa luokitusta ei 12 Litella ole, mikä on harmillista.

Xiaomi 12 Lite sisältää MIUI 13 -kerroksen Android 12:n päällä. Käyttöliittymäpuolessa ei ole suuremmin valittamista: Android toimii sujuvasti, MIUI 13 on se sama tuttu kuin ennenkin. Animaatioissa on välillä pientä tökkimistä, minkä luulen johtuvan testatun mallin vähäisemmästä RAM-määrästä, mutta muutoin tasapaino käytettävyyden ja virranhallinnan välillä on hyvä. Sovellusten moniajo toimii ja niiden välillä vaihtaminen on nopeaa, joten aktiivisellakaan peruskäytöllä ei tätä puhelinta kyykkyyn saa, ja hyvä niin. Päällimmäiseksi jäi tunne siitä, että MIUI 13:a on parannettu viime käyttökerran jälkeen.


Puhelin hyödyntää Googlen perusohjelmia mutta se sisältää myös valmistajan omia, esiasennettuja ohjelmia, joista suurinta osaa en kokenut tarvitsevani. Ylimääräisistä pääseekin eroon helposti, samoin muutamista esiasennetuista kumppanuussovelluksista, jotka eivät tällä kertaa kuitenkaan olleet liian runsaita saati hölmöjä. Käyttöönoton yhteydessä puhelin häiriköi muutamilla palveluiden aktivointipyynnöillä ja vastaavilla ilmoituksilla, mutta integroituja mainoksia en testijaksolla havainnut. Tämä on tietysti positiivista, sillä puhelimen hinnalla saa jo hieman kevyemmän ja vaivattomamman aloituksen laitteen päivittäiseen käyttöön, verrattuna tätä edullisempiin MIUI 13:a käyttäviin puhelimiin.

Näyttönä on 6,55-tuumainen, korkean muotoinen ja reunoista pehmeästi pyöristyvä AMOLED-paneeli. 68 miljardia värisävyä toistuvat komean näköisesti ja HDR-tukea on Dolby Visionin ja HDR10+:n muodossa. Kirkkaussäädössä on hyvä skaala (500–950 nitiä), joten sävykkyydestä voi saada mediatoistossa paljonkin irti. Virkistystaajuuden voi valita 60 ja 120 Hz väliltä manuaalisesti, mutta automatiikkaa ei valitettavasti ole. 120 Hz ei tunnu syövän akkua merkittävästi enempää, joten lienee makuasia, kumpi on käyttäjälle mieluisampi somen ja uutisten selailuun. Kosketuksen herkkyys on hyvä kuivemmillakin sormenpäillä, tehden käyttökokemuksesta sulavan. Sormenjäljenlukija on muuten sijoiteltu näytön alle alalaitaan, josta se toimii vaivattomasti.

Kuulokkeet on tarkoitettu kytkettäväksi ensisijaisesti Bluetooth 5.2-yhteydellä tai USB-C-adapterilla. Adapteria ei pakkauksessa tule, mutta BT ainakin toimii vakaasti. Stereokaiuttimetkaan eivät ole ollenkaan hassummat, vaan niissä on sopivasti potkua vaikkapa puheohjelmien kuuntelemista ajatellen. Musiikin kuunteluun kaiuttimet eivät oikein sovellu pidempiä aikoja, mutta arkisessa käytössä niillä pärjää kohtuullisen hyvin.

Kamerasaareke on kokonaisilmettä mukaillen hillitty, sopuisan kokoinen ja jopa hieman korumainen. Kiiltävät kamerakehykset näyttävät makeilta, mutta jäin pohtimaan, kuinka ne kestävät kulutusta reunojen hankautuessa taskuissa ja osuessa vaikkapa pöydän pintaan. Mukana tuleva silikoninen, läpinäkyvä suojakuori varjelee reunoja hiukan, mikä tuntuu olevan valmistajan puhelintuotteissa jo hyvin mietitty juttu.

Varsinaiset kamerat ovat aika lailla sitä, mitä keskihintaiselta Xiaomilta uskaltaa odottaa. Pääkamera on 108 MP pikkuhirmu, joka kompressoi kuvan oletusasetuksilla 12 MP kokoiseksi säilyttäen myös mukavasti yksityiskohtia. 108 MP täysi kuvatila on silti hieno vaihtoehto, joka tuottaa komeita kuvia. Kaksi muuta linssiä kuuluvat makrokameralle ja laajakulmakameralle. Makron laatu on heikko, joten ihmettelen miksi se on pitänyt sisällyttää mukaan ollenkaan. Laajakulma ja pääkamera selviävät kuitenkin perusasetuksillakin kiitettävästi myös hämärämmistä kuvausolosuhteista – laatu on hyvää ja kohinan taso pysyy matalana. Automaattitarkennus ja valotuksen automaatio ovat ajan tasalla, eikä perustilassa kuvissa ole suurta moitteen sijaa. Pilvinen sää tuntuu olevan haastavin automatiikalle, mutta ratkaisut eivät ole huonoimpia näkemiäni: varjoistakin saa vielä selvää. Laajakulman kuvanlaatu on matalampi kuin pääkameralla, mutta vaikkapa maisemakuvia somettaessa tämä ei ole iso asia. Pääkameran sävyt ovat kauttaaltaan hiukan laajakulmaa vihreämmät, mikä voi haitata tarkimpia käyttäjiä. Pistemäisenä reikänä näytön puolelle upotettu etukamera on yhteneväinen kameroiden yleisen laatuvaikutelman kanssa: se hoitaa hommansa hyvin etenkin ihonsävyjen kanssa ja hoitaa homman kotiin automatiikkansa kera. Potrettitila valitettavasti ontuu jättäen esimerkiksi hiusten ja taustan rajan usein omituisen muotoiseksi ja jyrkäksi. Etupuolelle näytön reunaan on piilotettu ovelasti kaksi pientä lediä, jotka takaosan kirkkaan salaman kanssa muodostavat hyvän kokonaisuuden lisävaloa tarvitseville.

Zoom ulottuu digitaalisesti jopa kymmenkertaiseksi. Esiasetuksena oleva kaksinkertainen zoomausvaihtoehto toimii vielä jotenkin, mutta vesivärimäiset pakkausartefaktit muuttuvat jo todella selkeiksi ja häiritseviksi siitä enemmän suurennettaessa. Kun kameroita ei vie aivan äärimmäisyyksiin ja valoa on ympärillä edes kohtuullisesti, ne pystyvät tarjoamaan hyvää ja miellyttävän sävyrikasta kuvaa. Testikuvat artikkelin lopussa.


Koska puhelin on suunnattu nuorille mediaa kuluttaville ja luoville ihmisille, videoon on panostettu enemmän kuin halvemmissa malleissa. 4K / 30 fps ja 1080p / 60 fps ovat korkeimmat tallennuslaadut, jotka eivät kuitenkaan sisällä vakautusta. 1080p / 30 fps:n asetuksella käyttöönsä saa elektronisen kuvanvakaajan, joka hoitaa tehtävänsä yllättävän hyvin ja tasalaatuisesti. Värit ja tarkkuus eivät juuri valokuville häviä, vaan vaikutelma on yhtenäinen. Mukana on myös kaksoisvideo, jonka avulla samaan tiedostoon tallennetaan kuvaa sekä etu- että takakamerasta. Äänenlaatu tallennuksessa ei kohtaa aivan visuaalista laatua, mutta jos ulkoista mikrofonia ei ole käytettävissä, menettelee se olosuhteissa joissa ei ole voimakasta taustamelua.

5G toimii Sub-6GHz-spektrin sallimissa rajoissa parhaimmillaan nopeastikin järjestelmäpiirin tehokkaan modeemin ansiosta. NFC Google Pay-yhdistettävyydellä, useat eri järjestelmien tuet navigaatiolle ja WiFi 6-tuki tekevät Xiaomi 12 Litesta hintaluokassaan ajanmukaisen kaverin reissunkin päälle. IR-lähetin löytyy Mi Remote -ohjelmiston kanssa käytettäväksi.

Akku kestää 1–1,5 päivää yhdellä latauksella tavallisessa käytössä. Sen kapasiteetti ei siis ole erityisen suuri, mutta kuten tapana alkaa olla, Xiaomi kompensoi sitä älylatauksella sekä nopealla 67W USB-C-teholaturilla. Langatonta latausta ei tueta, mikä on sääli – melkein 500 euron puhelimeen voisi jo hyvinkin kuvitella saavansa tuon ominaisuuden.

Yksinkertaisuuteen ja pienieleisyyteen taittuva tyyli jatkuu myös muihin ominaisuuksiin. Moderniin ajatukseen kuuluu tällä kertaa se, että 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on jätetty pois eikä muistikorttipaikkaakaan ole. Tämän kokoisella tallennustilalla muistikorttipaikka olisi ollut mielestäni asiallinen lisä. Puutteineenkin tai mielestäni puuttuvine ominaisuuksineenkin Xiaomi 12 Lite on kiinnostava ja hyvä keskihintaluokan puhelin, josta voi olla paljon puhelimellaan kuvaaville ja somettaville suuresti iloa – erityisesti, jos tyylikkyys painaa puntarissa. Hinnoittelu on lipsunut ylöspäin, ehkäpä maailmanmarkkinoiden tilanteesta johtuen, joten myös tuotteiden käyttöikää kannattaa vertailla ja pohtia ennen ostopäätöstä. Xiaomi on luvannut tuotteilleen eritasoisia ns. varmoja paketteja tulevista järjestelmä- ja tietoturvapäivityksistä, mutta yksiselitteistä varmistusta 12 Liten tulevista päivityksistä ei käsittääkseni ole vielä julkaistu.

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 778G 5G
Muisti: 8 GB (testissä 6 GB malli)
Tallennustila: 128 GB
Koko: 159,3 x 73,7 x 7,29 mm
Paino: 173 g
Näyttö: 1080 x 2400, 120Hz AMOLED
Kosketus: 240 Hz
Akku: 4300mAh, 67W pikalataus
Pääkamera: 108 MP f/1.9
Ultralaajakulma: 8 MP, 120°, f/2.2
Makrokamera: 2 MP, f/2.4
Etukamera: 32 MP, f/2.5
Videon maksimilaatu: 4K / 30 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13




Xiaomi 12 Lite
Hintaluokka: 499 €
Lisätietoa: Xiaomi











V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Razer... Taru sormusten herra... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova