Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Stream Controller -ohjain

Manu Pärssinen

10.10.2022 klo 11.55 | Luettu: 2489 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Lisänappeja elämää - ja striimausta - helpottamaan?
Striimaajille ja sisällöntuottajille on tarjolla striimausohjelmistojen (ja vaikkapa Twitchin) käyttöä helpottavia lisäohjaimia muutamaltakin valmistajalta. Nyt joukkoon on liittynyt myös Razer. Tai tavallaan, sillä Razer Stream Controller on itse asiassa Loupedeck Live uudelleen brändättynä Razerin laitteeksi - laatikossa ja sisälaatikossa lukee “Powered by Loupedeck” ja laitteen takaakin sama teksti himmeästi painettuna. Torillekin päästään siinä mielessä, että alkujaan Loupedeck perustettiin Suomessa.


Mikä tällainen ohjain sitten on? Se on pieni lisäohjainlaite, josta löytyy kuusi väänneltävää (ja klikkailtavaa) säädintä, 8 valikkopainiketta, sekä kosketusnäyttö, jossa voi olla kerrallaan 12 toimintopainiketta sekä muutamia muita toimintoja. Loupedeck aloitti tekemällä laitteitaan erityisesti media-alan ammattilaisille (videoleikkaajille, kuvankäsittelijöille ja niin edelleen), mutta nykyään vekottimet ovat striimausbuumin myötä tunnetuimpia siitä, että striimaaja saa niistä kätevästi käynnisteltyä striimaussoftansa eri skenejä, yhteisötoimintoja ja muita efektejä.

Laatikosta otettaessa laite on itse asiassa pienempi kuin oletin - ja samaa kommenttia sain sen pöydälläni nähneiltä. Se on ohut ja kätevän kokoinen, mutta painikkeet eivät kuitenkaan ole liian pieniä sormilla osuttavaksi. Koko ja keveys pitkän (Razerin totutusti laadukkaan oloisen) USB-kaapelin sekä taakse kiinnitettävän (vähän hintelän tuntuisen) tuen kanssa mahdollistavat sen, että laitetta on helppo liikutella työpöydällä näppäimistön tai hiiren lähistölle (tai muuhun haluttuun paikkaan) sekä myös tarvittaessa pois tieltä. Hieman jännä ratkaisu oli painaa mukana tuleva pikaopas-juliste mustalle paperille tummanhopeisella tekstillä. Sen tihrustamisen yrittämisen lopetin nopeasti.


Koneeseen kytkeminen käynnisti Razer Synapse -asennuksen/päivityksen. Päivityksen jälkeen Razer Stream Controller ilmestyi Synapseen ja sitä klikkaamalla sai taas käynnistettyä Loupedeck-ohjelmiston latauksen - kannattaa huomata ladata oikea, Razerin laitetta tukeva ohjelmisto. Sivusto myös suosittelee lataamaan vanhemman version, mikäli deckiä käyttää OBS Studio 27:n tai sitä vanhemman OBS:n kanssa. Asennus pyysi myös sulkemaan Photoshopin ja ehdotteli sitten Creative Cloudiin “LoupeDeck for Photoshop” -laajennuksen asennusta. Koska ajattelin sitäkin tarvitsevani, pistin senkin lataukseen. Paljon siis tarvitsee asennella, ennen kuin pääsee varsinaisesti laitteen kimppuun. Onneksi prosessi oli mutkaton ja kohtuullisen nopea (Synapse-päivitystä lukuun ottamatta).

Vakiona laitteessa on neljä sivua ikoneita: “Kotisivulta” pääsee käsiksi yleisiin ohjelmiin (jos ne on asennettuna), kuteen Chromeen, Steamiin, Spotifyhin, Youtubeen ja someihin. Kaikki toimivat suoraan polkuja muuttelematta ja hieman yllättävä oli haptinen “hrrh”-palaute painikkeita painettaessa. Se onkin kätevä tapa ilmaista, että komento meni perille, jos ei ehdi vaikka kesken striimauksen ruutuihin vilkaista. Toisella sivulla on OBS-komentoja, kolmannella Twitch-striimaukseen liittyviä pikakomentoja ja neljännellä ääniefektejä (ba-dum-tshh), jotka Loupedeck-ohjelmisto soittaa kaiken muun päälle. Yksi potikkasäädin on vakiona varattu äänenvoimakkuuden säädölle ja sitä painamalla äänet voi myös vaimentaa - jokaisessa säätimessä on siis myös kytkinominaisuus.


Toki kaiken voi - ja niin pitääkin - kustomoida mieleisekseen ja se on Loupedeckin ohjelmistolla pienen tutkimisen jälkeen kohtuullisen mutkatonta. HIeman hämmästyin siitä, kuinka vähän vakiona tuli mukana eri ohjelmistojen ikoneita sekä sitä, kuinka hankalaa oli esimerkiksi vaihtaa kaikki “kotisivun” ikonit mieleisikseen, mutta tämä on pientä tuunausta. Striimausta harrastan pienen kaveripiirin parissa ehkä kerran kuussa, joten niiden ominaisuuksien suurkuluttaja en ole, mutta pystyn kuitenkin asettumaan enemmän striimaavan saappaisiin - varsinkin jos käsissä on peliohjain tai näpeissä DJ-mikserin näppäinpatteristo, tarvitsee nopean keinon reagoida striimin ja chatin tapahtumiin ja siinä Stream Controller tulee toki avuksi.

Iloinen yllätys minulle oli myös se, että kun käynnistin Photoshopin, Stream Controllerin näytölle ilmestyi heti siihen liittyvät toiminnot. Kun käynnistin Illustratorin, näytölle tuli siihen liittyvät toiminnot ja niin edelleen - aina kun klikkaa eri ohjelmiston ikkunassa, laite osaa reagoida siihen. Taitto-ohjelma Indesigniin ei tullut valmiiksi asennettua profiilia, mutta sellaisen oli kuitenkin joku tehnyt ja Loupedeckin Marketplacelta sen sai ladattua (ilmaiseksi) sekä asennettua muutamassa sekunnissa. Nice.

Kun on käyttänyt vuosikausia ohjelmistoja, on toki vaikea parissa viikossa muuttaa työnkulkuaan, mutta vähitellen Stream Controller tuli osaksi päivääni ja tiettyjä komentoja ja ohjelmistojen pika-avauksia tuli napsuteltua sieltä mieluummin kuin että lähti seikkailemaan hiirellä valikoihin. Pidin myös siitä, että vaikkapa Spotifyta (joka soi minulla työskentelyn taustalla 90% ajasta) pystyi kontrolloimaan loikkaamatta välillä sen puolelle - asentelin yhdelle sivulle lempisoittolistojeni käynnistyskomennot. Välillä yhteiselo ei ollut aivan mutkatonta, eikä ohjelmisto reagoinut näytön naputteluun, ellei sen ikkunassa ollut ensin käynyt kääntymässä, mutta tämän joutui ehkä tekemään kerran tai kahdesti päivässä. Pienellä harjoittelulla vekotin siis kyllä kätevöittää elämistä - toki vielä enemmän jos harrastaa striimausta useamman kerran viikossa.


Onko tässä sitten muuta Razeria kuin logo? Noh, periaatteessa ei. Brändäys tuo Loupedeckin isomman yleisön tietoisuuteen ja Razerilla on valmista fanikuntaa. Mukana on myös toimintoja muutamien Razerin laitteiden, kuten Key Light Chroman (V2.fi:n testi) kontrollointiin ja uskon, että tulevaisuudessa symbioosia vahvistetaan vielä muillakin tavoin. Internet-kommentoinnin perusteella ainakin ohjelmiston käytännöllisyys on vuosien varrella huomattavasti parantunut ja uskon sekä toivon, että Razerin valvova silmä varmistaa myös hieman sitä, että kokonaisuutta kehitetään jatkossakin.

Onko Stream Controller pakkohankinta? Ei. Onko se tyylikäs lisäapu, jolla voi helpottaa monen homman samanaikaisesti tekemistä tai korvata muutamia hiirenklikkauksia siellä täällä. Kyllä. Kannattaako sellaisesta sitten maksaa 270-350 euroa? Jos olet valmis treenaamaan laitteen osaksi työnkulkuasi, striimaat usein ja pidät Razerin laitteista, kyllä. Jos vain haluat kivan lisävärkin pöydällesi ja näppäilet sitä silloin tällöin, niin ei välttämättä.

Suomalaisista kaupoista ostettuna Loupedeck Live ilman Razer-brandaysta maksaa joko saman verran (270 eur) tai jopa 80 euroa vähemmän (jos on maksanut tästä 350 eur) ja tällä saralla jalansijaa jo saanut Elgato tarjoaa omaa versiotaan kolmena eri kokoisena, eri hinnoilla varustettuina versioina. Tätä kirjoitettaessa laitteen hinta Razerin omassa verkkokaupassa on kuitenkin se 270 euroa, mikä vie hinnan samalle tasolle Loupedeckin, sekä Elgaton kalleimman laitteen kanssa - ja nostaa tähtimääräni neljään.



Razer Stream Controller
Hintaluokka: 270 euroa (Razer.com) - 350 euroa (monet verkkokaupat)
Lisätietoa: Razer

V2.fi | Manu Pärssinen
< Ensifiilistelyssä Tu... V2.fi testasi: Xiaom... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova