Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Poco F4 GT -puhelin

Anne Kukkura

02.06.2022 klo 17.30 | Luettu: 2459 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Pocomainen pelipuhelin
Poco X4 5G:n (V2.fi testasi) jälkeen testattavaksi tarjottiin heti toista Xiaomin uutuutta, Poco F4 GT -puhelinta. Puhelimellaan paljon pelaavien käyttöön suunniteltu luuri vaikutti hyvin kiinnostavalta, joten otin laitteen vastaan uteliaana. Miltä yli tuplasti kalliimpi puhelin tuntui edullisemman X4:n jälkeen?


Ensivaikutelma Poco F4 GT:n koteloinnista on jämäkkä. Pelipuhelimille tyypilliset sähäkät kuvioinnit ovat mukana: muovinen takakuori ja kyljet on koristeltu symmetrisin viivoin ja kameraelementti on lähes koomisen sporttinen. Korotettu kolmen kameran osio on sijoiteltu niin, ettei se ainakaan omassa käytössäni jäänyt sormien alle pelatessa, mikä oli mukavaa. Koroke on muotoiltu tiimalasia muistuttavaksi, koristeltu sanoin “freezing” ja “speediest” ja samaiseen elementtiin on upotettu RGB-statusvalot. Lisäksi varsinainen salamavalo on tehty todellakin salaman näköiseksi ja upotettu kameroiden viereen osaksi takakuoren pintaa. Takakuori on suurimmilta osin satiinisen matta täysin kiiltävän sijaan, mikä parantaa hieman otetta laitteesta. Mukana paketissa tuleva silikonikuori oli kuitenkin hyödyllisen tuntuinen 210 grammaa painavan puhelimen kanssa pitämään otteen tarpeeksi tukevana. IP-luokitusta ei puhelimella ole, joten sateessa ja kosteissa tiloissa käytön kanssa kannattaa olla erityisen varovainen. Värinämoottori on tehokas ja laadukkaan oloinen, tuoden hyvän skaalan eri tuntuisia palaute-efektejä peruskäyttöön ja pelaamiseen.

Tässä välissä lista puhelimen perusominaisuuksista:

Poco F4 GT
Prosessori: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Muisti: 12 GB
Tallennustila: 256 GB
Koko: 162,5 x 76,6 x 8,5 mm
Paino: 210 g
Näyttö: 1080 x 2400, 120 Hz AMOLED
Kosketus: 480 Hz
Akku: 4700 mAh (2 x 2350 mAh), 120 W pikalataus
Pääkamera: 64 MP f/1.9
Ultralaajakulma: 8 MP, 120°, f/2.2
Makrokamera: 2 MP, f/2.4
Etukamera: 20 MP, f/2.4
Videon maksimilaatu: 4K / 60 fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + MIUI 13 for Poco
Muuta: Nano-SIM 2 kpl, joita voi käyttää yhtä aikaa
Värivaihtoedot: Stealth Black, Knight Silver, Cyber Yellow



Poco F4 GT:n painikkeiden asettelu erosi tottumuksistani: virtapainike integroidulla, nopealla sormenjäljenlukijalla on oikealla kyljellä, äänenvoimakkuuden säädöt ovat tavallisesta poiketen vasemmalla. Tämä johtuu siitä, että oikealla ovat myös lukitusnapeilla varustetut magneettiset olkapainikkeet. Olkapainikkeissa on mukavasti klikkaava tuntuma, joka soveltuu mobiilipelaamiseen todella hyvin. Painikkeille voi valita laitteen asetuksista muutamia eri pikatoimintoja valmiista listasta, mutta Game Turbo -pelitilaohjelma antaa enemmän vapauksia sitoa pelien kosketustoimintoja näytöltä olkapainikkeisiin. Kaikissa peleissä tämä ei tietenkään aivan toimi, mutta ainakin FPS-pelit ja ajopelit hyötyvät mukavan responsiivisista lisäpainikkeista tuntuvasti. Pelitilan valikko aukeaa pelin päälle puhelimen vasemmalle jäävästä päädystä ja se tarjoaa useita käteviä pikatoimintoja juuri pelaajia ajatellen, kuten pelikuvan tallentamisen, peilaamisen erilliseen näyttöön, älä häiritse-tilan pikakuvakkeen ja äänenmuuntimen mikrofonisyötteelle. Myös virranhallinta-asetusta voi vaihtaa suoraan lennosta, joskin sen vaikutukset tuntuivat enemmän akun käyttöajassa kuin pelien suorituskyvyssä.


Puhelin on niin tavallisessa arkisessa käytössä kuin 3D-grafiikkaa hyödyntäviä pelejä pelatessakin suorituskyvyltään todella mukava ja sujuva, kiitos uuden Snapdragon 8 Gen 1:n. Pelejä voi pyörittää huoletta korkeammalla laadulla ja efektitkin näyttävät hienoilta. Välillä sain pelit hetkellisesti hidastumaan ottamalla niiden päällä ollessa käyttöön ruuduntallennuksen, mutta selkeä pudotus suorituskyvyssä korjaantui nopeasti. Piirin lämmöntuotto on tunnetusti melko suurta, joskin Poco F4 GT tuntuu selviävän pelikäytössäkin tästä melko hyvin tiettyyn rajaan saakka. 20–30-minuuttisiksi venyneissä yhtäjaksoisissa pelihetkissä kuumuus alkoi tökkiä raskaimmissa peleissä satunnaisten frame dropien muodossa, vaikka jäähdytys on jämerämpää sorttia. Jos peliajat pysyvät siis sopivissa pätkissä eivätkä jatku liian pitkään, lämpöongelmia ei välttämättä kohtaa ollenkaan.

Android 12 toimii laitteella oikein ketterästi. Muun käyttöjärjestelmänsä puolesta Poco F4 GT eroaa esimerkiksi juuri X4:stä melko vähäisesti. Androidin päällä toimiva MIUI 13 for Poco on sama käyttöjärjestelmäkerros kuin ennenkin, tosin mainoksia näin jostain syystä testikäytön aikana vähemmän. Yhteistyökumppanien sovellukset tulevat valmiiksi asennettuina, mutta jos ne eivät kiinnosta, ne ovat poistettavissa. MIUI 13:n käytettävyys (animaatiot, kelluvat ikkunat, muokattavuus, sisäänrakennetut työkalut) tuli oikeuksiinsa tehokkaamman laitteen kanssa.

Iso, suorapintainen AMOLED-näyttö on miellyttävän näköinen ilmestys, joka muistuttaa paljon X4:n näyttöä. 120 Hz sujuvasti tukeva paneeli on erinomainen niin pelaamiseen (60 fps) kuin muuhunkin käyttöön, etenkin tekstipainotteiseen katseluun. 10-bittinen näyttö toistaa värit hohdokkaina, sopien hyvin myös HDR-sisältöjä tukevien suoratoistopalvelujen sisällön katselemiseen. Kosketusta tuetaan 480 Hz saakka, mikä antaa hyvän, responsiivisen tuntuman. Pelaamiseen kosketuksen tarkkuus myös tuntuu hyvältä – pienimmästäkin vihjeestä puhelin tajuaa, mihin suuntaan hahmon halusin menevän tai minkä asian kanssa interaktion oli tarkoitus tapahtua. Näyttö on siis yksi vahva osa F4 GT:tä. Automaattinen kirkkaudensäätö on tosin yhtä ailahtelevainen ja vallaton kuin X4:n kohdalla, joten turvauduin lähinnä manuaalisäätöön.

Puhelimen yksi myyntivaltti on sen 120 W pikalataus. Mukana tuleva laturi on järein koskaan näkemäni puhelimen latausväline, mutta toisaalta sitä ei tarvitse käyttää edes kauaa kerrallaan, joten möhkälemäisyys ei ole ongelma. Lataus ensimmäisen kerran tyhjästä täyteen vei 22 minuuttia, mutta puhelimen asetuksista voi ottaa käyttöön myös nopeamman, alle 20 minuutin lataustilan ja käyttäjän lataustottumukset oppivan latausaikojen rytmittäjän, joka pyrkii säästämään hitaammalla lataustahdilla akun kulumista. 4700 mAh akkukapasiteetti kestää hyvin maltillisessa peruskäytössä parikin päivää, aktiivikäytössä ja pelaamisessa huomattavasti lyhyemmän ajan. Latausnopeus paikkaa tätä ominaisuutta loistavasti. Lisäksi mukana tuleva 1,5 m pitkä USB-C-USB-A-johto on L-kirjaimen muotoinen puhelimen päädyssä, joten lataaminen ja pelaaminen laitteen ollessa vaakatasossa onnistuu hyvin. Langatonta latausta ei valitettavasti ole, mutta se olisi sopiva lisä tällaiseen puhelimeen.

Kamerat ovat vaatimattomat, mutta arkiseen käyttöön toimivat. Laitteen suunnittelussa ja brändäyksessä painotus on pelaamisessa, joten tämän kautta valintaa jättää valo- ja videokuvaus perustasoiseksi voi ymmärtää. Kameraohjelmisto on sama kuin aikaisemmissakin malleissa ja helposti lähestyttävä, sisältäen kuitenkin useita ominaisuuksia. Pääkamerana on 64 MP näpsäkkä, nopealla automaattitarkennuksella varustettu kamera, joka oletuksena toimii 16 MP tilassa. Värit ovat rikkaat mutta kuitenkin luonnolliset ja miellyttävän näköiset, dynamiikka on kohtuullinen ja hämärämmätkin olosuhteet taittuvat joko automaattisella valotuksen kompensoinnilla tai yökuvaustilalla.


Ultralaajakulma, 8 MP, antaa kuvata 120-asteisia laajakuvia, jotka tosin taittuvat sinisiin sävyihin ja ovat vähemmän dynaamisia kuin pääkameran kuvat. Värit keskisävyissä ja tummissa sävyissä puuroutuvat herkästi, yökuvaustila tuottaa taas voimakasta yliterävöintiä kuviin. 2 MP makrokamera tarjoaa mahdollisuuden kuvata pienempiä lähikohteita kirkkailla väreillä, tosin kuvanlaatu on selvästi muita heikompi. Etukamera, 20 MP, tarjoilee somekelpoisia naamakuvia, häviten selvästi pääkameralle yksityiskohtien laadussa. Pääkameran kuvat ovat siis äkkivilkaisulla suhteellisen kelvollisia, mutta kovin läheltä suoritettua tarkastelua ne eivät kestä. Arkikäyttöön kamerat ajavat kyllä asiansa, vaikka yleinen hämäryys kattaa käyttökokemuksen tämän puhelimen kohdalla. Telekameraa ei valitettavasti ole mukana ollenkaan, vaan sen virkaa on toimittavinaan pääkameraa käyttävä digitaalizoom. Koska optista kuvanvakaajaa ei ole, vakaata kättä tarvitaan. Toisaalta kuvien otto ei jää prosessorin suorituskyvystä kiinni, joten kuvaaminen onnistui vaivattomasti tällä puhelimella.


1080p-videoinnin voi tehdä joko 30:n tai 60:n ruudun kuvataajuudella tai hypätä suoraan 4K-kuvaamiseen, joka on mukava vaihtoehto tämän hintaluokan puhelimessa. Digitaalinen kuvanvakaus videolle tuntui joustavalta ja hyvin mukautuvalta eikä se esimerkiksi nykinyt tarpeettomasti liikkeessä. Vakaajan käyttö rajautuu 30 fps-materiaaliin, joten parhaan mahdollisen laadun nauhoittamisessa joutuu tekemään kuitenkin kompromisseja. Ultralaajakulmakameran videopuoli rajoittuu 1080p:n nauhoitukseen. Näistä kahdesta suosin ehdottomasti pääkameran videokuvaa, sillä laajakulmaiseen vaihtoehtoon verrattuna se näyttää tarkemmalta ja sävyiltään paremmalta.

Kolme mikrofonia puhelimen eri puolilla huolehtivat siitä, ettei käyttäjä vahingossa peitä niitä pelien tiimellyksessä. Lähestymistapa on fiksu ja se toimii myös videopuheluita silmälläpitäen hyvin. Kaiuttimet on aseteltu fiksusti symmetriseen muotoon laitteen molempiin päihin neljänä erillisenä elementtinä, basso-diskanttipareina. Kaiuttimet eivät sinänsä ole kovin erikoiset, mutta asettelu on hyvin toteutettu. Matalammalla äänenvoimakkuudella kaiuttimet ovat vähän liiankin hiljaiset mutta tasapainoisemmat, kovemmalla ne muuttuvat taas kimakan korostuneiksi diskanttipäästään. Ikisuosikkini eli 3,5 mm kuulokeliitäntä on jätetty pois, tosin puhelimen mukana annetaan onneksi USB-C-porttiin kytkeytyvä adapteri, jonka löytyminen paketista oli iloinen yllätys.

Puhelimen takakuoressa lukee “5G”, jolla tarkoitetaan Sub-6GHz-spektrin yhteyksiä. Näitä kaistoja laite tukeekin useita, toimien kuitenkin tuon hitaamman 5G:n rajoissa. Muissa yhteyksissä taas potkua löytyy, sillä Bluetooth 5.2, WiFi 6E-tuki ja NFC Google Pay-yhdistettävyydellä ovat mukana. Navigointia varten tuki löytyy GPS:lle, GLONASSille, Galileolle ja BeiDoulle. Infrapunalähetin on sisällytetty keskitettyjä Mi Remote-kaukosäädintoimintoja varten.

3,5 mm audioliittimen, telekameran ja langattoman latauksen lisäksi olisin erityisesti kaivannut vielä microSD-paikkaa lisätallennustilaksi. Poco F4 GT on kuitenkin hyvän mielen pelipuhelin, jossa on reipasta vääntöä tekemään pelaamisesta mukavaa ja mielekästä sekä peruskäytöstä vaivatonta. Päivityksiä jatkossa laitteelle ei tosin ole erityisemmin luvattu – valmistaja on sanonut pyrkivänsä jonkinlaiseen kaavaan tulevaisuudessa kunkin eri hintaluokan tuotteiden osalta, vaikkakaan vahvistuksia tulevista Android-versioista tai tietoturvapäivitysten saatavuuksista ei ole vielä tätä kirjoitettaessa annettu. Puhelimesta on julkaistu myös 128 GB / 8 GB RAM-versio, mutta Suomen markkinoille sitä ei ainakaan vielä ole tuotu.



Hintaluokka: 699 €
Lisätietoa: po.co











V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Xiaod... V2.fi testasi: Motor... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova