Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra GPS -älykello

Manu Pärssinen

19.05.2022 klo 16.46 | Luettu: 5240 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kestävä moneen käyttötarkoitukseen
Enpä ole ennen ainakaan tietoisesti kuullut Mobvoin älykelloista ja koska aiemmat kokemukseni rannekoneisiin rajoittuvat parin vuoden takaisiin Honor- ja Huawei-testeihin, otin mielelläni TicWatchin testiin kun sitä tarjottiin. Sanat “Pro” ja “Ultra” mallinimessä viittaavat siihen, että mallistossa on muitakin kolmosälykelloja: E3 on niistä edullisin (210 eur), mutta TicWatch Pro 3:n (225 eur) ja Ultran välillä on itse asiassa yllättävän vähän eroja: Ultrassa on Gorilla Glass -lasi, MIL-luokitus sekä värillinen taustavalo ja FKM(fluorikumi)-ranneke.


Taustavalo olikin tavallaan ensimmäinen asia, jonka kellossa huomasin, sillä siinä on periaatteessa kolme näyttöä: FSTN-paneelinen “2nd display”, joka on koko ajan näkyvissä sopivassa valaistuksessa tai sopivasta kulmasta, sama taustavalolla sekä sitten vielä se varsinainen kellonäkymä. Pidin tästä ominaisuudesta huomattavasti, se toi kelloon käytännöllisyyden lisäksi jonkinlaista futuristisuuden fiilistä. Varsinainen näyttö on 1,4-tuumainen 454x454-resoluution AMOLED-näyttö.

Toinen asia josta pidin (varsinkin muutaman vuoden takaisten Honor/Huawei-taisteluiden jälkeen) oli se, kuinka helppo Googlen Wear OS:lla varustettu kello oli ottaa käyttöön. Aivan mutkatonta sekään ei kuitenkaan ollut, sillä yhden ympäristön järjestelmästä ei nytkään ole kyse: kellon omia ohjelmistoja varten pitää myös rekisteröityä Mobvoi palveluihin sekä asentaa Mobvoin sovellus kännykkään. Parin ensimmäisen päivän jälkeen tajusin myös, ettei kello ollutkaan laskenut askelia… Tämä osoittautui kuitenkin omaksi mokaksi, sillä aika moni asia piti valtuuttaa ja yhden valtuutuslitanian olin rullaillut ohi liian nopeasti huomaamatta, että sen puolivälissä oli valintanappeja, jotka piti pistää kyllä-asentoon.


Mennään kohta puhelimen ominaisuuksiin, mutta yksi asia, joka mieleeni tuli oli se, että nyt kun ranteessakin on Google, voinko huudella sen kautta kotini älylaitteille? Assistantia se tukee, mutta usean illan googlailuista (eh) huolimatta en keksinyt, miten se löytäisi tiensä Google Homeeni. Jos joku tietää, sopii ilmoitella. Muuten olin kyllä Googlen WearOS:ään varsin tyytyväinen: varsinkin siihen tapaan, kuinka monipuolisesti se näytti notifikaatiot ja antoi niihin reagointimahdollisuuksia. Huomattava parannus edellisistä älykelloistani.

Ticwatchia ryydittää Snapdragon Wear 4100 ja Mobvoin tuplaprosessori, eikä toimimisen sujuvuudesta voi valittaa. Muun muassa Spotify toimi moitteettomasti - myös ilman kännykkää, mikäli haluaa irti arjesta kävelyretkellään. Pro-mallin fluorikuminen ranneke tuntui miellyttävältä käyttää, ei aiheuttanut minulle ihoärtymystä ja oli mukavan taipuisa verrattuna joihinkin muihin älykellorannekkeisiin. Kellosta löytyy myös IP68-luokitus (uiminen onnistuu), Gorllia Glass -lasi sekä MIL-STD-810G-sertifiointi.

Vaikka kokemukseni eri älykelloista ovat olleet vielä rajoittuneita, niin kun vaimollekin sellainen viime jouluksi hankittiin, yksi tärkeimmistä kriteereistä oli ehdottomasti akkukesto: Joka yö ladattava ei tulisi kuuloonkaan, varsinkin kun Huawein kanssa totuin jopa viikkojen käyttöaikaan. Mobvoi lupaa kolmea vuorokautta normaalikäytössä (piti paikkansa) ja jopa 45 päivää “Essential Modessa”, joka karsii ominaisuudet minimiin - eli aika lailla niihin, joita päivittäin tarvitsen. Tämän (kuten lähes kaikkien älykellojen) kanssa pieni harmi on taas omalaatuinen latausliitin. Ymmärrän kyllä, että ulkonäkö-, koko- ja kosteussuojaussyistä USB-C:tä ei koiteta mukaan sovitella, mutta kun laitteen omaa latauspiuhaa ei löydykään, se ei paljon lohduta.


Ticwatchista löytyy yli 100 treeniohjelmaa, kaikkea taitoluistelusta pilatekseen ja yksittäisiin voimisteluliikkeisiin. Kävelylenkillä kello mittasi matkan ja askeleet tarkasti, sekä Google Fit -puolella myös piirsi kävellyn reitin kartalle - laite tukee viittä GNSS-järjestelmää (Galileo, GPS, GLONASS, QZSS ja BeiDou), joten sijainti pitäisi löytyä ulkosalla jotakuinkin aina. Ainakaan kävelyohjelma ei käyttäjää komentele, vaan kilahtelee erilaisista saavutuksista, mikä on mielestäni parempi lähestymistapa. Ranteessa ollessaan kello muistuttelee koneella istujaa liikkumisesta tasaisin väliajoin (mikäli niin haluaa).

Miinusta pitää antaa Mobvoin mobiilisovelluksesta, josta löysin monta ihmettelemisen aihetta. Settings-osiosta on mahdollista vain lähettää palautetta, Audio recordings -toiminto oli kiinaksi, Watch screenshot -ominaisuus ei käynnistynyt, eikä “Quick Control” -osastoltakaan löytynyt paljon säädettävää. Kellotaulun ulkoasun vaihto sentään onnistui - tosin sen saa tehtyä myös WearOS-sovelluksesta. Kellossa on toistaiseksi WearOS 2.0, mutta 3.0-päivityksen pitäisi saapua tämän vuoden aikana.

Harrastan “oikeaa” urheilua harvakseltaan, joten jonkun mielestä älykello ranteessani voi tuntua turhalta. Totta on, ettei sen treeniohjelmille tulekaan paljon käyttöä testiviikon kokeiluja lukuunottamatta, mutta luontokuvaus-metsäretkillä TicWatchista on monenlaista iloa ja pulssia sekä päivittäisiä askelia tulee seurattua säännöllisesti. Ranteeseen tulevat notifikaatiot ovat minulle myös hyödyllisiä. TicWatch vakuutti minut monella osa-alueellaan, käyttömukavuudellaan sekä ominaisuuksillaan. Monipuolinen älykello.



Mobvoi TicWatch Pro 3 Ultra
Hintaluokka: 299 eur
Lisätietoa: Ticwatch

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi osallistui: Ho... V2.fi testasi: Logit... >

Keskustelut (3 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

20.05.2022 klo 09.23

> laite tukee kaikkia viittä GPS-järjestelmää (Galileo, GPS, GLONASS, QZSS, Beidou)

Pitäisi olla: laite tukee viittä GNSS-järjestelmää (Galileo, GPS, GLONASS, QZSS ja BeiDou).

Tukematta on intialainen NavIC.

Ja GNSS tarkoittaa Global Navigation Satellite System.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.05.2022 klo 10.25 1 tykkää tästä

LateHuominen kirjoitti:
> laite tukee kaikkia viittä GPS-järjestelmää (Galileo, GPS, GLONASS, QZSS, Beidou)
Pitäisi olla: laite tukee viittä GNSS-järjestelmää (Galileo, GPS, GLONASS, QZSS ja BeiDou).
Tukematta on intialainen NavIC.
Ja GNSS tarkoittaa Global Navigation Satellite System.


Kiitos tarkennuksesta, korjataan.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

20.05.2022 klo 12.21

manu kirjoitti:


Kiitos tarkennuksesta, korjataan.


Kiitos. Ei tuo iso ongelma ole, kun suurin osa ihmisistä pitää paikannusjärjestelmien synonyymina juurikin GPS:ää, vaikka tuo GNSS olisi oikea termi. Vaikka tietenkin olisi kiva jos oikeat termit yleistyisivät.
Muokannut: LateHuominen 20.05.2022 klo 12.21 lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova