Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Realme 9 Pro -puhelin

Miia Lyyra

15.04.2022 klo 16.00 | Luettu: 3052 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

REALMEN UUTUKAINEN TUO KILPAILUA MARKKINOILLE, VAIKKA EI PÄÄSEKÄÄN YLLÄTTÄMÄÄN
Kiinalaisen Oppon alle kuuluva Realme-brändi on kovaa vauhtia rantautumassa Suomeen. Kyseessä on Suomessa vielä melko tuntematon merkki ja paremmin suomalaiset tuntevatkin Oppon toisen brändin, OnePlussan. Realme 9 Pro on ensimmäinen V2.fi:ssä arvosteltu Realme-puhelin.


Realme 9 Pro:n suositushinnat Suomessa ovat 319 euroa (6+128 Gt) ja 349 euroa (8+128 Gt). Uutukaisen sisuksissa pauhaa melko yllätyksemättömästi Qualcomm Snapdragon 695, jota käyttää myös esimerkiksi Honor Magic4 Lite, Motorola Moto G71 5G sekä kasa Xiaomin puhelimia. Realme 9 Pro:ssa kuvien tallennuksesta vastaa kolme takakameraa 64 megapikselin pääkameralla. Näyttö puolella tarjolla on 6,6 tuuman 120 hertsin LCD-näyttö. Värivaihtoehtoja on puolestaan tarjolla kolme: vihreä Aurora Green, musta Midnight Black ja väriä kirkkaassa valaistuksessa vaihtava Sunrise Blue.

V2:fi:n testipöydälle saapui Realme 9 Pro 6+128 Gt -luuri Aurora Green -värityksellä.

Realme 9 Pro
Prosessori: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Muisti: 6GB
Tila: 128 Gt
Koko: 164,3 x 75,6 x 8,5 mm
Paino: 195 g
Näyttö: 1080 x 2412, 120Hz
Kosketus: 240Hz
Akku: 5000mAh, 33W pikalataus
Takakamera: 64MP (pääkamera)
Etukamera: 16MP
Video max: 1080p 30fps
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Realme UI 3.0
Muuta: Nano-SIM 2 kpl tai Nano-SIM 1 kpl + microSDXC 1kpl

Väriä vaihtava takakansi


Minulle puhelimen ulkonäöllä on suuri merkitys ja täytyy todeta, että viimeisten vuosien aikana puhelinmarkkinoilla ei ole nähty kovin suuria yllättäjiä. Realme 9 Pro ei myöskään räjäytä pankkia ulkonäöllään. Aurora Green näyttää kivalta ja takakannen väritys kimaltelee kivasti valossa. Sunrise Blue puolestaan on mielenkiintoisin, sillä kirkkaassa auringonvalossa väri vaihtuu sinisestä punaiseksi, jonka jälkeen väri himmenee takaisin siniseksi.


Kokoa luurilla on 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä, joka ei omaan käteen tunnu liian kookkaalta. Sen sijaan painoa kapulalta löytyy 195 grammaa, mikä tekee siitä painavahkon. Materiaalina puhelimessa on käytetty muovia, mutta tästäkin huolimatta muovirunko tuntuu jämäkältä eikä nitku suuntaan tai toiseen. Valitettavasti sormenjäljet tarttuvat hyvin tehokkaasti varsinkin takakuoreen, jota saa olla pyyhkimässä tiheästi. Puhelin olisi kaivannut jonkinlaista tahmasuojainta pintaan. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu puhelimen oikealle sivulle ja toimii moitteettomasti. Vaikka puhelin on pyöristetty, tuntuvat sen reunat silti terävältä käteen, joka syö hieman käyttömukavuutta. Harmitusta tuo myös takakanteen sijoitettu kamerakohouma, joka saa puhelimen keikkumaan tasaisella pöydällä. Pidän enemmän ratkaisuista, joissa kamera-alue on sijoitettu niin, että puhelin pysyy tasapainossa pöydällä.

Realme 9 Pro on varustettu 1080 x 2412 pikselin 120 hertsin LCD-näytöllä, joka pyörittää tyydyttävällä tasolla videoita. Näytön kirkkaus yltää puolestaan 480 nitiin. Näytöllisesti puhelin pystyisi parempaankin. 300-400 euron hintaluokassa AMOLED-näytöt ovat yleistymässä kovaa vauhtia, joten AMOLED-näytön käyttö olisi voinut olla perusteltua myös Realmen tapauksessa. Suoratoistopalvelujen tai YouTuben katsominen ei kuitenkaan ole kovinkaan nautinnollista, sillä kapulan äänentoisto on välttävällä tasolla. Äänenlaadussa ei ole kehumista, mutta onneksi alareunasta löytyy vielä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä johdollisille kuulokkeille.

Vaikka Realme 9 Pro ei ole mikään tehotykki, riittää Qualcomm Snapdragon 695 hyvin myös pelaamiseen. Testijakson aikana Call of Duty: Mobile pyöri ruudulla nätisti 60fps:n voimin. Kevyen pelaamisen lisäksi myös hieman raskaammat pelit toimivat muitta mutkitta, eikä puhelin kuumene pitkien sessioiden aikana. Luuria voi melko varauksetta suositella myös pelaajille. Mutta sitten hieman oudompaan ongelmaan, nimittäin suoratoistopalvelujen toimimiseen puhelimessa. Jostain syystä esimerkiksi C Moren ja Viaplayn katsomisesta ei tullut mitään kuvan tökkimisen johdosta, eikä ongelmaa saanut poistettua esimerkiksi asetuksia vaihtamalla. Ongelma ei kuitenkaan ulotu kaikkiin sovelluksiin ja esimerkiksi HBO Max, Ruutu ja YouTube toimivat moitteetta. Suoratoistopalvelujen suurkuluttajien kannattaakin suhtautua varauksella sovelluksien toimivuuteen ja päivitystahtiin.

Olen pikalatauksen suuri ystävä, enkä voisi enää kuvitella käyttäväni puhelinta, jonka akku ei lataudu nopeasti. Realme 9 Pro:n akku kestää hyvin peruskäyttöä, sillä suuri 5000 milliampeeritunnin akku tarjoaa kestävyyttä pidemmäksikin ajaksi. Pikalatausta antaa mukana tuleva 33 watin USB-C-laturi, joka lataa tyhjän akun täyteen noin 70-80 minuutissa. Pikalataus voisi olla tehokkaampikin ja tässä hintaluokassa olisi voinut odottaa esimerkiksi 66W:n latausta.

Tarjolla kohtuullinen päivityslupaus


Realme 9 Pro on valmiiksi varustettu tuoreimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä, mikä antaa puhelimelle hieman pidemmän käyttöiän tästä näkökulmasta. Realme käyttää luureissa myös omaa Realme UI 3.0 -ohjelmistoaan. Päivityslupausta yhtiö antaa 9 Prolle kahden Android-järjestelmäpäivityksen verran (13 ja 14) ja tietoturvapäivityksiä on luvassa aina alkuvuoteen 2025 saakka. Mistään hurjista lupauksista ei ole kyse, sillä parempiakin puhelinmarkkinoilla on tarjolla. Toisaalta huonomminkin voisi olla ja tuoreen Android 12:n löytyminen sisuksista pelastaa paljon.

Käytöltään Realme 9 Pro muistuttaa hyvin paljon OnePlussaa, joka sai minut OnePlussan omistajana ilahtuneeksi. Tarjolla on kattavat kustomointimahdollisuudet, minkä lisäksi mukana on erilaisia eleitä käyttöä helpottamaan. Ainakin OnePlussan käyttäjät ovat Realmen kanssa kuin kotonaan. Tehtaalla kapulaan on esiasennettu muun muassa Facebook, Amazon, Booking.com, LinkedIn ja PUBG Mobile, mutta halutessaan sovellukset voi poistaa kokonaan.

Kamerapuolella Realme 9 Pro ei yllätä, mutta ei ole myöskään erityisen heikko. Peruskuvaajalle kamera on varmasti riittävä. Varsinkin kirkkaassa ja aurinkoisessa kelissä kuvista tulee hyvännäköisiä. Hämärässä laatu hieman heikkenee, mutta on silloinkin ympäristön saa vangittua kuvaan kohtalaisen kauniisti. Videopuolella puolestaan on enemmän toivomisen varaa, sillä Realme 9 Pro tukee parhaimmillaan vain 1080p 30 fps -tarkkuutta. Tässä hintaluokassa voi nähdä jo 4K-tarkkuutta, joten sen olisi mieluusti nähnyt myös 9 Prossa.


Kamerasovellus itsessään on monipuolinen ja tarjolla on runsaasti erilaisia valokuvatiloja. Enemmän valokuvauksesta kiinnostuneet käyttäjät voivat helposti säätää esimerkiksi suljin- ja ISO-säätöjä. Lisäksi valikoimista löytyy kaksoisnäkymävideo, jossa yhdessä ruudussa näkyy yhtä aika taka- ja etukameralla otettu videokuva. Tarjolla on myös tähtitila, joka on tarkoitettu tähtitaivaan vangitsemiseen. Lisää testikuvia jutun lopussa.

Yhteenveto


Realme 9 Pro ei päässyt yllättämään laitteena, mutta toisaalta se ei ole myöskään pettymys. Se tuo kilpailua 300-400 euron hintaluokan markkinoille. Puhelimen ehdottomia vahvuuksia on sulava 6,6 tuuman 120 hertsin näyttö, Android 12 -käyttöjärjestelmä sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Lisäksi luuria voi kehua hyvästä akunkestosta. Mainittakoon, että sisuksista löytyy myös NFC, joten kapula sopii myös käyttäjälle, joka arvostaa NFC-maksutapaa. Miinusta puolestaan sataa joidenkin suoratoistosovellusten huonosta toimivuudesta, LCD-näytöstä ja hieman hitaasta latausnopeudesta.



Realme 9 Pro
Hintaluokka: 319 € (6 + 128 Gt -malli)
Lisätietoja: Realme.com










V2.fi | Miia Lyyra
< The Boys Presents: D... Nightwish: Human Nat... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova