Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola Edge 30 Pro -puhelin

Manu Pärssinen

12.03.2022 klo 18.30 | Luettu: 3763 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tuoreempi tehopuhelin
Siitä ei ole kovin kauan (viime syyskuussa), kun testasin edellistä Motorolan Edge Pro -sarjalaista eli 20-mallia ja nyt markkinoille on tuotu jo sen seuraaja, Edge Pro 30. Aloitetaan vertailemalla, mitä eroja luureissa (spekseiltään kallein versio) on.

Edge 20 ProEdge 30 Pro
ProsessoriSnapdragon 870 Adreno 650Snapdragon 8 Gen 1 5G
Muisti12 GB12 GB
Tila256 GB256 GB
Koko163 x 76 x 7.99 mm163 x 75.9 x 8.79 mm
Paino190g196g
Näyttö6,7” OLED, 2400x1080, 144Hz6,7” OLED 2400x1080, 144Hz
Kosketusjopa 576 Hzjopa 360 Hz
Akku4500 mAh, 30W4800 mAh, 68W
Takakamerat108MP, 8MP telephoto, 16MP uw50MP, 50MP ultrawide, depth
Etukamera32MP60MP
Video max.8K8K
KäyttöjärjestelmäAndroid 11 Android 12
Hinta julkaisussa699 eur799 eur



Koska olen käyttänyt Edge 20 Pro:ta pääasiallisesti päivittäisenä puhelimena sen arvioimisesta lähtien, luulisi olevan helppoa tehdä vertailua sen ja tuoreemman version välillä. Kuten yllä olevasta taulukosta näkyy, näin ei ole. Vaikka tallennustilaa puhelimissa on saman verran, niin yksi ero on se, että 30:stä SD-korttipaikka on poistettu. Motorola perusteli tätä sillä, että tila riittää useimpiin tarkoituksiin ja muutenkin dataa pidetään enimmäkseen pilvipalveluissa.

30 Pro on millin verran paksumpi, minkä yllättäen kyllä tuntee käsissä pidellessä, muttei laite mikään möhkö ole. Näyttö on pysynyt ominaisuuksiltaan samana, paitsi jostain syystä kosketustunnistuksen taajuus on vähentynyt. Tämä saattaa liittyä siihen, että puhelimen seuraksi markkinoidaan stylus-kynää, eli laitetta voi myös moisella käyttää. Testiluurin mukana stylusta ei tullut. Selkeitä speksieroja on myös prosessorissa, akku/latauspuolella sekä kameroissa, niistä alempana lisää.

Pöydällä vierekkäin ruudut ylöspäin ollessaan puhelimia on vaikea erottaa toisistaan, aina luotettavasti toimiva sormenjäljen tunnistinkin on samassa paikassa virtanäppäimessä. 30:stä on kuitenkin poistettu vasemman reunan avustajapainike - juuri kun olin tottunut sen käyttöön. Noh, ehkä “Hello Google”:lla pärjää. Takapuolella kamerayksikön muoto on muuttunut, se on lähes ellipsi entisen lievästi pyöristetyn suorakaiteen sijaan. Itse pidän vanhemmasta tyylistä enemmän, mutta Motorola-logo on uutukaisessa tyylikkäämpi. Ilman pakkauksessa tulevaa kumisuojaa 30 tuntuu kädessä tukevalta ja mukavalta, mutta inasen liukkaalta (tausta on Gorilla Glass 3:a, etupuoli Gorilla Glass 5:ä). Kuulokeliitäntää ei ole mukaan ilmestynyt ja etukamera on molemmissa pieni pyöreä “reikä”.


Tuore Snapdragon 8 Gen 1 5G tuntuu olevan Edge Pro 30:n pääjuju ja se tuokin mukanaan toki reilun kasan uusinta mobiiliteknologiaa luurin sisuksiin. Mainospuheiden perusteella, yhdessä uuden Adreno 730 -grafiikkapiirin kanssa, laitteen kerrotaan olevan “30% suorituskykyisempi ja 25% tehokkaampi”. Peruskäytössä tätä tuskin kovin moni huomaa, mutta ainakaan puhelimen rajat eivät tuntuneet tulevan missään vaiheessa vastaan ja jo entuudestaan luotettava kamerapuoli toimi ehkä vieläkin sujuvammin.

Uuden snäppärin pitäisi parantaa myös 5G-yhteyksien vakautta, mutta eipä minulla sen kanssa isompia ongelmia ollut edelliselläkään mallilla. 5G:n lisäksi yhteyksiä voi ottaa mm. Wi-Fi 6E:llä. Pakettiin kuuluu lisäksi Snapdragon Sound, joka tuo mukaan erilaisia aptX-teknologioita. Bluetooth on 5.2.

Ehkä yllättävin vaihdos on kokonaan uusittu kamerasetti. 108 megapikselin pääkameran ja 16 megapikselin ultrawiden tilalla onkin nyt 50 MP pääkamera ja 50 MP ultrawide/macro (sekä pieni syvyyskamera). Budjetti on käytetty megapikselimäärän sijaan siihen, että sisuksissa lymyävät linssit ja muut osaset (mm. tuoreet kamerasensorit) ovat laadukkaampia, sekä että uuden prosessorin tarjoama tekoäly- ja kuvankäsittelyky hoitaa homman kotiin. Vertailukuvien perusteella näin onkin - pidin 30:n tuottamasta jäljestä hieman enemmän kuin 20:n, johon olen kuitenkin ollut puoli vuotta varsin tyytyväinen. Värien tallennus oli luonnollisempaa ja yksityiskohtiakin vaikutti tallentuvan inasen enemmän. Vanha tuttu kuvanparannus-quad-pixel-teknologia on taas käytössä.





Edge 30 Pro on myös ensimmäinen puhelin, jonka kanssa minulle on tullut vastaan se, että etupuolen selfiekamerassa on enemmän megapikseleitä (60!) kuin ns. pääkamerassa, sen pitäisi piisata tilanteeseen kuin tilanteeseen. 20-mallissa ollut telekamera on jäänyt pois, mikä on vähän valitettavaa, sillä se toimi mielestäni kohtuullisen kivasti. Harvemmin kännykällä tulee kyllä zoomailtua. Ainakin 30 todistaa sen, että tällä pikselimäärällä pääsee vähintään samaan laatuun kuin edeltäjälläkin.

Akkupuolella on menty taas nykäys eteenpäin. Hieman entistä isompi akku kestää mainiosti reilun vuorokauden verran peruskäyttöäni. Mukana tulevalla 68W-laturilla lisämehua sain turboladattua koko akun verran alle tunnissa ja vartissakin päästiin 50% tienoille, joten akkukesto ei todellakaan tullut missään vaiheessa ongelmaksi.

Luotettavien kameroiden lisäksi olen aina pitänyt Motorolien puhtaasta käyttöjärjestelmästä, eikä tämäkään malli siinä suhteessa petä: Tarjolla on kliiniä Android 12:a, muutamilla valinnaisilla Moto-lisäeleille ryyditettynä. En vielä ehtinyt A12:n kaikkia uusia kikkoja kaivella esiin tai opetella, mutta käyttökokemus ei ole ainakaan huonompaan suuntaan mennyt. Motorola lupaa luuriin päivitykset kahteen seuraavaan käyttikseen (13 ja 14) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Se on kohtuullinen perustason lupaus, kun osa kilpailijoista lupaa enemmänkin tässä hintaluokassa.

Uusi Edge tuo mukanaan paljon tuoretta mobiiliteknologiaa ja vaikka muutamat ratkaisut kuulostavat siltä, että ominaisuuksia on karsittu, se ei ole koko totuus. Sadan euron korotus hintaan voi uuden tekniikan lisäksi myös selittyä osaltaan nykyisestä maailmantilanteesta piiripulineen. Keskimääräinen fiilikseni on parin viikon käytön jälkeen on samaa luokkaa kuin 30 Pro:n edeltäjässä, joten tähtimääräkin on sama.



Motorola Edge 30 Pro
Hintaluokka: 799 eur
Lisätietoa: Motorola






V2.fi | Manu Pärssinen
< Our Flag Means Death... V2.fi testasi: Canon... >

Keskustelut (1 viestiä)

ABT

12.03.2022 klo 18.33

Hatsapuri representz
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova