Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy Book Pro 360 5G

Anne Kukkura

09.03.2022 klo 15.47 | Luettu: 2948 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Kaksi sukkelaa kannettavaa yhdessä
Viime vuonna toimitukseen saapui ihmeteltäväksi ja kummasteltavaksi Samsungin Galaxy Book -sarjan 13,3-tuumainen Pro-malli, joka sisälsi myös 4G-yhteyksien käytön suoraan koneesta (artikkeli).


Samsung tarjosi testattavaksi tämän vuoden puolella uutta 13,3-tuumaista Pro 360 -malliaan, jonka kosketusnäyttö taipuu tablettimuotoon ja joka tukee myös 5G-yhteyksiä – kätevä ominaisuus, jota kovin monissa läppäreissä ei vielä olekaan mukana.

Galaxy Book Pro 360 5G on tehty edeltäjiensä tapaan ihastuttavan pieneksi. Paksuutta sillä on 11,5 millimetriä ja painoa on hiukan päälle yhden kilon verran, jolloin laitteen liikuteltavuus on erinomaisen hyvä. Kone sujahtaa vähän pienempäänkin olkalaukkuun helposti ja on helppo jopa unohtaa, että se on mukana.

Käyttötapoja on kaksi: perinteisen läppärin kaltainen, kun näyttökansi on nostettu ylös ja tablettimuotoinen, kun näyttö taitetaan kokonaan taaksepäin näppäimistötason toiselle puolelle. Näppäimistö ja kosketuslevy menevät automaattisesti pois päältä virhepainallusten estämiseksi tablettitilassa. Saranoissa on hyvää tukevuutta ja riittävästi leveyttä, mutta laitteen laidat jäävät hiukan hankalan muotoisiksi pidellä, sillä puolikkaiden väliin jää epämääräisen muotoinen rako. Säännölliseen tablettikäyttöön laite ei välttämättä ole mukavin vaihtoehto, mutta satunnaiseen sellaiseen se toimii erinomaisesti. Mukana tulevaan S-Pen -kosketusnäyttökynään yhdistettynä käyttö on hyvin näppärää.


Vaikka runko on kevyt, kotelointi tuntuu entistä laadukkaammalta. Joustoa on hiukan näppäimistössä ja näyttökannessa, mutta taipumiseksi sitä ei voi kuitenkaan kutsua. Näppäimistön alueen jousto ei vaikuta merkittävästi kirjoitustuntumaan, joskin näppäimistön painikkeet painuvat melko matalalle ja kalvokytkinten klikkaus voi olla paljon kirjoitustyötä tekevälle epätyydyttävä. Matala runkorakenne tarkoittaa tällaisia mahdollisia kompromisseja, mikä oli odotettavissakin. Näppäimistön painikkeissa on kuitenkin kokoa ja asettelu on hyvä. Windows Hello -sormenjälkitunnistusta tukeva lukitusnappi löytyy luontevan tuntuiselta paikalta näppäimistön oikeasta takarivistä, heti näytön alta. Näppäimistössä on säädettävä taustavalo, joka on paitsi käytännöllinen, myös miellyttävän huolitellusti toteutettu.

Kone kuumenee paljon vaativammalla käytöllä, mutta sen jäähdytys toimii hyvin, sillä lämpö tuntuu näppäimistön kohdalla sormissa siedettävältä. Lämmön huomaa, mutta se ei vaivaa. Sen sijaan tuulettimien ääni on oma lukunsa: niiden ääni on jo matalilla kierroksilla kimeä ja ärsyttävä, vaikkei se nouse desibelimittapuulla korkeaksi.

Kosketuslevy on tarkka ja kooltaan suurehko. Pinta tuntuu sormissa mukavalta ja hipaisueleet rekisteröityvät vaivattomasti ja täsmällisesti. Lasilevyn klikkaus on hiukan äänekäs eikä toimi aivan sen yläreunasta, mutta laatutuntuma on yleisesti hyvä eikä ääni tunge erityisemmin vaikkapa kuulokkeet päässä ollessa paksumpien pehmusteiden läpi.

Galaxy Book Pro 360 5G on saanut sydämekseen samaisen Intelin Core i7-1160G7 -prosessorin Iris Xe Graphics -näytönohjainpiirillä kuin mikä aikaisemminkin testaamassani mallissa oli. Tähän piirisarjaan pätevät uudellakin kokoonpanolla samat havainnot ja ajatukset: kohtuullinen ohjelmien moniajo ja kevyempi luova työskentely 2D-grafiikan ja Full HD-videon parissa onnistuvat laitteella hyvin, mutta työkuormien muuttuessa raskaammiksi ei vääntö vain enää riitä. Oikein mitoitettuihin odotuksiin nähden teho on riittävä ja myös vaikkapa kevyt, prosessoripainotteisesti toimiva pelaaminen onnistuu. 16 GB RAM-muisti ja 512 GB NVMe SSD-tallennustila pitävät kevyen moniajon nopeana ja ohjelmien käytön mukavan sutjakan tuntuisena. Käynnistys on sujuvaa ja nopeaa, sillä laite käynnistää itsensä valmiiksi työpöydälle muutamassa sekunnissa näyttökannen avaamisesta.

Paketti sisältää laitteen lisäksi ohjeet käytön aloittamiseen, SIM-paikan avausnastan ja 65 watin laturin 180 senttimetriä pitkän USB-C-johdon kera. Johto ei ole pisimmästä päästä, mutta konetta ei tarvitse roikottaa kauaa pistorasioiden läheisyydessä: 30 minuutin latausaika voi antaa 9 tuntia käyttöaikaa. Akunkestoksi luvataan parhaimmillaan 21 tuntia, joka voi toki pitää paikkansa hyvin minimaalisella käytöllä, mutta normaalit, päivittäin vaihtelevat käyttötarpeeni söivät akun tyypillisesti 4–8 tunnin sisällä tyhjäksi. Kesto on kuitenkin nähtävä kohtuulliseksi tämän kokoiselle laitteelle, jossa komponenttien virrankäyttöä optimoidaan sisäisesti koko ajan. Pistorasiaan kytkettynä käytössä oleva kone osaa jättää latauksen 85 %:in täydestä, jolloin akku ei kulu turhaan, mutta automaattiset virransäästöasetukset antavat laitteesta enemmän tehoa irti hyötykäyttöön.

Liitännät näyttävät erilaisilta viimeksi tavattuun verrattuna, sillä USB-A on pudotettu kokonaan pois ja tilalla on kolme USB-C-porttia, joista yhdessä on Thunderbolt 4 -tuki. Myös HDMI-liitäntä on saanut kenkää, joten paljon liitettävyydestä on jäänyt langattomien yhteyksien ja adapterien käytön varaan. Sisäisen 5G-modeemin korttipaikka löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitännän ja yhden USB-C-portin kera oikeasta laidasta, vasemmalle taas on sijoiteltu kaksi muuta USB-porttia, pikkuinen latauksen merkkivalo sekä Micro SD-kortinlukija. Runsasta liitettävyyttä kaipaaville portteja voi olla liian vähän, mutta toisaalta hybridiajattelulle perustettuna laitteena portteja on mielestäni hyvin tarjolla. USB-C on joustava ja toiminee useimpiin tarpeisiin, etenkin, kun porttien ympärille on jätetty kohtuullisesti tilaa.


Galaxy Book Pro 360 5G:n langattomat yhteydet ovat ajantasaiset ja jopa tulevaisuuteen turvatut, sillä laite tukee WiFi 6 -protokollaa sekä Bluetooth v 5.1:ä. Myös tulevalle WiFi 6E:lle tuki on valmiina. Yhteyksistä erityisesti 5G on mielestäni hieno ominaisuus, jolla helposti mukana kulkeva laite saa myös näppärät ja nopeat yhteydet vaikkapa pilvitallennuksiin, päivitysten lataamiseen ja jopa Microsoftin Xbox Cloud Gamingiin parempien pelitehojen tarpeessa – jos vain Game Pass Ultimate -tilaus löytyy.

Kosketusta tukeva Super AMOLED -näyttö on värintoistoltaan upean näköinen. Myös ammattilaistasoisesti sävykattavuudet vaikuttavat hyviltä ja 1920 x 1080 pikseliä käsittävän paneelin suorituskyky on silmiä rasittamaton. Ainoa, mikä testin aikana pisti silmään, olivat alipikselien luomat violetit ja vihreät reunat kontrastirikkaissa kohdissa, mutta ongelma on sitä laatua, joka ei edes vaivaa kaikkia AMOLED-näyttöpaneelia käyttäviä. Taustavalon kirkkaus ei välttämättä ole tarpeeksi korkea voimakkaimmin valaistuihin käyttöympäristöihin, vaan voi jättää näkymän tukkoiseksi. Luonnonvalossa ja kohtuudella valaistuissa toimistoympäristöissä kirkkaus on kuitenkin riittävä.


Kosketustoiminnot tuntuvat täsmällisiltä niin kynän kera kuin ilmankin, mutta kallistuin selvästi enemmän kynän puoleen, vaikka en pitänyt sen muovisesta tuntumasta ja painepisteen alla joustavasta paneelista. Kämmenen tunnistusta ei ole, mikä on harmi, sillä kynää käyttäessä käden sivu voi vahingossa pyyhkiä ruutua aiheuttaen ylimääräistä hässäkkää. Näyttö oli kuitenkin hyvin responsiivinen ja erityisesti Adobe Photoshopilla luonnostellessani kynä oli jäljeltään suorastaan niin ihana, että pienet harmit pääsivät oikeastaan unohtumaan. Mukavana lisänä ovat käyttöjärjestelmän pikavalikkoon saatavat toiminnot, kun näyttö tunnistaa kynän. Esimerkiksi ruutukaappausten ja muistiinpanojen avaaminen ruudun kulmasta parilla tökkäyksellä on intuitiivista ja helppoa. Kynä kiinnittyy magneeteilla näyttökannen ulkopuolen etureunaan, mutta jokin pysyvämpi pidike vaikkapa ohuen suojakotelon kera olisi ollut mukava lisä pakkauksen sisältöön.


Samsungin ohjelmakerros uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmän mausteena vaikuttaa hyvältä idealta, jos käyttäjä on paitsi tottunut Samsungin tapaan tarjoilla lisäohjelmia ja -ominaisuuksia, myös sattuu omistamaan muita valmistajan laitteita. Ärsyttäviä kumppanuustuotteita, kuten McAfeen virusturvan (nalkuttava) kokeiluversio ja esiasennettu TikTok-sovellus on mukana, mutta ne on toki mahdollista poistaa. Varsinainen pihvi ovat Samsungin työkalut, joilla onnistuvat (useimmiten parin yrityksen jälkeen) päivitysten ja ajurien lataus ja asennus, muutamien puhelintoimintojen liittäminen läppäriltä käytettäväksi sekä esimerkiksi äänikomentoja ymmärtävän Bixby -avustajan käyttö. Samsung-ekosysteemin edustus on Galaxy Book Pro 360 5G:ssä vähän päällekäyvän tuntuinen, mutta jos vaikkapa valmistajan langattomat nappikuulokkeet, älykello ja puhelin tai edes jokin näistä löytyy ennalta, mikä jottei, erilaisista toimintovaihtoehdoista voi saada iloa arkeensa.


Vielä sananen mediaominaisuuksista: kaiuttimet ovat pienet ja ne jäävät jokaisessa käyttöasennossa helposti peittoon, mutta silti ne onnistuvat kuulostamaan hyvältä. Vaikka tehoa ei ole järjettömästi, neliwattiset AKG -brändätyt elementit jaksavat toistaa riittävästi sävyjä ja esimerkiksi kuunnelmat ja elokuvien äänet kuulostavat selkeiltä ja särkymättömiltä. Kuulokeliitännästäkin tulee ulos aivan kunnollista signaalia, josta ei erotu häiriöitä tai muuta erikoista. Sisäiset stereomikrofonit on sijoitettu näyttökannen ylälaitaan ulkoreunalle, josta ne nappaavat äänen kyllin selkeästi, vaikka ne pikkuisia ovatkin. Web-kamera taas on todennäköisesti sama kuin aikaisemmin kokeilemassani Galaxy Book Pro -mallissa, sillä sen 720p-resoluutio ja kuvanlaatu eivät häikäise. Tarkkuus ja kontrasti riittävät yleisesti videopuheluihin, mutta kasvojentunnistus toimii hitaasti ja epävarmasti. Parempi kamera olisi ollut mukava juttu, mutta yhdessä kohtuullisten mikrofonien kanssa tälläkin voisi etäpalavereista selvitä. Kameralla on myös parinaan pieni status-LED, joka ilmaisee sen, kun jokin sovellus käyttää kameraa.


Samsung Galaxy Book Pro 360 5G on hyvä laite liikkuvaan tarpeeseen kokonsa, muotonsa ja langattomien yhteyksiensä vuoksi. Näyttö ja kynätoiminnot sopivat myös luovaan puuhasteluun, jopa työhön. Hinta on korkea, joten odotusten on hyvä olla myös linjassa sen kanssa, mitä koneella todellisuudessa aikoo tehdä. Samsungittomat älkööt välttämättä vaivautuko, ellei pidempi käyttöönottovaihe huvita valmistajan ohjelmia sivuun siirrellen. Kone on kuitenkin ehtaa hybridiä, vaikka sujuvin käyttötapa kallistuneekin läppärimuotoisen puolelle.

Laitteen sisuksista löytyy:
Windows 11 Home
Intel Core i7-1160G7, 4 ydintä (2.1 GHz / 4.4 GHz)
16 GB LPDDR4x RAM
13,3” Full HD-näyttö
Intel Iris Xe Graphics
512 GB NVMe SSD-tallennustila
Micro SD-kortinlukija
3 x USB-C (1 x Thunderbolt 4), 3,5 mm yhdistetty kuuloke-mikrofoniliitäntä
302.5 x 202.0 x 11.5 mm
1.07 kg



Samsung Galaxy Book Pro 360 5G
Hintaluokka: 1750 €
Lisätietoa: Samsung






V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: LIFX ... Our Flag Means Death... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova