Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Motorola Defy -puhelin

Manu Pärssinen

07.01.2022 klo 16.45 | Luettu: 2803 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tuli sitten tuuli tai tuisku
Motorola on julkaissut vuosien varrella monia puhelinmalleja, joiden nimestä on voinut päätellä niiden käyttötarkoituksen tai pääominaisuudet: V2.fi:ssä on testattu muun muassa One Zoom (itsestään selvä), Power (tehoa ja akkua) ja Play (mediatoistoa ja pelaamista). Viime syksynä julkaistu tuoreehko tulokas Defy jatkaa samaa linjaa, vaikka ei olekaan niin ilmeinen. Defy tarkoittaa uhmaamista ja tässä tapauksessa nimenomaan olosuhteiden uhmaamista.


Motorola Defy kuuluu niin kutsuttuun rugged-kategoriaan, eli kyseessä on tavallista kestävämpi puhelin, vaikka työmaille tai extreme-urheilijoiden taskuun. Siinä on kohtuullisen perustason speksit 300 euron “erikois”puhelimeksi: Qualcomm SD662 2Ghz / Adreno 610, 4 Gt muistia, 64 Gt tallennustilaa, 48 MP (f/1.8) pääkamera, 6,5 tuuman 1600x720-resoluutioinen näyttö, jota voi käyttää märillä sormilla sekä 5000 mAh akku 20W pikalatauksella. Parin päivän akunkestolupaus normaalikäytöllä vaikutti pitävän jotakuinkin paikkansa. Sormenjälkitunnistus on puhelimen keskellä takana eikä virtanäppäimessä, jota olen oppinut pitämään kätevimpänä tapana, mutta ainakin Defystä löytyy myös 3,5 mm kuulokeliitäntä, mikä vähän yllättikin.

Rugged-puolelta ominaisuuslistalta löytyy Gorilla Glass Victus -lasi, IP68-suojataso, vedenkestävyys 1,5 metrin syvyydessä 35 minuutiksi, pudotuskestävyys 1,8 metristä sekä MIL SPEC 810H -luokitus, mikä tarkoittaa muun muassa lämpöerojen kestoa -30 celsiusasteesta +75:een. Paketissa tulee laturin lisäksi myös puhelimeen kiinnitettävä vahva rannenauha. USB-C-portin päällä ei ole kumiläppää, mutta esite kertoo, että siitä löytyy vesieristys. Ehkä siihen on luotettava.


Lehdistökappaleen myötä sähköpostiin saapui arvosteluohjeistus, jossa puhelinta kehotettiin testaamaan erinäisin tavoin: tiputtamalla se polkupyörän vauhdista, kaatamalla sen päälle kuumaa kahvia, jättämällä se auringonpaisteeseen tai hieromalla siihen käsidesiä. Suomen talviolosuhteista johtuen pyöräily ja auringonpaiste jäivät testijakson aikana kokeilematta, mutta tipautin luurin lattialle kädestäni (tarkoituksella) useita kymmeniä kertoja, eikä se ollut siitä moksiskaan. Kysyin merkin edustajalta myös lupaa haudata luurin lumeen ja siihenkin suostuttiin - vartin pyörittely 10 miinusasteen pakkaslumessa ei sekään Motorolaa hetkauttanut, eikä upottaminen sen jälkeen kohtuullisen lämpimään (ehkä 25C tms.) vesialtaaseen. Se, että puhelimen voi huoletta puhdistaa käsidesillä, on näinä aikoina myös varsin mukava bonus. Defyn voisi siis ottaa melko huoletta mukaan vaikkapa Lapin laskettelureissulle.


Motorolien kuvausominaisuudet ovat aina olleet mielestäni niiden hintatason yläpuolella ja Defykin yllätti minut positiivisesti - osa sillä ottamistani joulunajan kuvista oli jopa erinomaisia ja vaikka tekoäly tekikin niihin säätöjä, ne olivat enimmäkseen miellyttävään suuntaan. Alta löytyy muutamia esimerkkikuvia - ihastuin erityisesti iltahämärässä otettuun kuvaan, josta luuri kaivoi taivaan sävyjä esille. 48 MP:n pääkameran lisäksi Defystä löytyy 2MP syvyyssensori sekä 2MP makrokamera, mutta pääkamera quad pixel -ominaisuuksineen on näistä selkeästi laadukkain. Laajakuvalinssi on tästä mallista jätetty pois.

Vahvistettujen reunojen suorat muodot eivät tunnu kädessä kaikkein miellyttävimmältä, mutta se on kestävyyden sivuoireena otettava, eikä kyseessä ole kuitenkaan läheskään tiiliskivimäisin rugged-luuri. Käyttöjärjestelmässä on vakiona tulevan Android 10:n päällä Motorolan My UX, joka tarjoaa käyttäjälle mm. oikopolkuja erinäisiin toimintoihin useammallakin tapaa, mutta ei kuitenkaan täytä luuria turhilla ohjelmistoilla. Päivitys Android 11:een (ja ehkä 12:eenkin) pitäisi onnistua, mutta minulle sitä ei ainakaan vielä tarjottu Tietoturvapäivityksiä puhelimeen luvataan melko konservatiivisesti kahdeksi vuodeksi.

Defy ei ole 5G-puhelin, eikä rankkaan pelaamiseenkaan, mutta käyttötarkoitukseensa se tuntuu olevan passeli. Joidenkin ominaisuuksiensa osalta se ei ole nykypäivän tasolla, mutta hinta-laatusuhde tymäkämpiin olosuhteisiin on melkolailla kohdillaan, ainakin kilpailijoihin verrattaessa.



Motorola Defy
Hintaluokka: 300 euroa
Lisätietoa: Motorola






V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: kolme... Kuis hurisee: 8 Bits... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova