Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Philips 243B9H -näyttö

Anne Kukkura

23.11.2021 klo 18.51 | Luettu: 2667 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Philips haastaa edullisemman päädyn monitaiturilla
Philipsin edustaja tipautti jokin aika sitten V2.fi:n suuntaan sähköpostia kysyen, kiinnostaisiko toimitusta kokeilla jotakin uutta heidän näyttövalikoimastaan. Tietysti kiinnosti, ja ovelle kärrättiin B-sarjan Philips 243B9H, joka on suunnattu toimistokäyttöön. 24-tuumainen laite käyttää 1920 x 1080 kuvapisteen IPS-paneelia ja se sisältää toimisto- ja kotiympäristössäkin kätevän USB-telakkaominaisuuden. Lisäksi virransäästöominaisuuksia on mukana ja ne on pyritty tekemään helposti löytyviksi.


Laatikosta paljastuu varsinaisen monitorin lisäksi sen jalusta kahtena kappaleena, käyttöohjeet sekä runsas nippu johtoja. Jalusta kiinnittyy pohjalevyyn yhdellä ruuvilla ja koko komeus napsahtaa pikakiinnityksellä näytön taakse. Vaihtoehtona on myös VESA-yhteensopiva kiinnitys. Kiinnitykset tuntuvat tukevilta ja näytön paino (5,44 kg jalustan kera) jakautuu tasaisesti pöytää vasten. Mukana tulevat virtakaapeli, USB-C-C/A-kaapeli sekä kaksi kuvakaapelia, HDMI ja DisplayPort. Näistä jälkimmäistä käyttämällä voi hyödyntää näytön 75 Hz kuvataajuuden tukea, mikä on mainio ominaisuus myös toimistotyöskentelyn tarpeisiin. Myös D-Sub (VGA)-portti löytyy, jos käytössä on sitä vaativia laitteita. 65 W USB-jaon saa käyttöönsä kytkemällä C-mallin johdon joko tietokoneen (tai kannettavan) vastaavaan C-porttiin tai vaihtoehtoisesti A-tyypin porttiin.

243B9H toimii suoraan laatikosta erinomaisen helposti. Asetusvalikkoa ei ole pakko lähestyä heti, jos tarvetta ei ole. Kuvalähde tunnistuu automaattisesti ja tehdaskalibraatio näyttää yleiskäyttöiseksi mainiolta. Jos asetuksia tahtoo kuitenkin säätää, se tuntuu vaivattomalta helpon valikkorakenteen ja painikkeiden ansiosta: neljä valikkonappia on helposti selitteineen näkyvillä stand by-painikkeen vieressä. Yksi vie valikkopuun alkuun ja kolmella on navigointifunktion lisäksi pikatoiminnot, jotka ovat erilaisia sävytiloja vaihtava SmartImage-valikko, kuvalähteen valikko sekä PowerSensorin herkkyyden valinta. PowerSensor on nimensä mukaisesti virrankulutusta säästävä ominaisuus, joka havaitsee infrapunalla, onko käyttäjä näytön äärellä. Tämän poistuessa näyttö himmentää itsensä ja palauttaa taustavalon kirkkauden, kun käyttäjä palaa. Toiminto pelasi erinomaisesti tällä kertaa, mikä oli plussaa. Toinen mukava virransäästöominaisuus on näytön takaa, virtajohdon vierestä löytyvä painike, joka katkaisee laitteen virrankulutuksen kokonaan. Kuten tiedämme, stand by-tila vie myös sähköä, joten sormenpäällä suhteellisen helposti löytyvä rehti virtapainike on helppo tapa vähentää turhaa kulutusta.


Taustavalo on välkkymätön ja silmiä rasittamaton, kuten valmistaja lupaa. Aivan tasainen se ei kuitenkaan ole, vaan kirkkaus laskee reunoilla, etenkin vasemmassa alakulmassa. Muita ominaisuuksia ovat Adaptive Sync-tuki ja 4 ms (GtG) vasteaika, jota voi hiukan säätää Philipsin tutuksi jo tulleella SmartResponse-kiihdytysasetuksella. Jos vasteaikaa haluaa parantaa, oma suositukseni on käyttää matalinta kolmesta asetusvaihtoehdosta, sillä se lisää jo jonkin verran nopeutta, mutta rikkoo kuvanlaatua merkittävästi kahta muuta vähemmän. Jos näyttöä haluaisi käyttää siis myös pelaamiseen, suorituskyky huomioiden se ei olisi lainkaan huono ajatus.

Kirkkautta löytyy 250 cd/m² verran ja kontrastisuhde on 1000:1, mikäli uskomme valmistajan listaamia ominaisuuksia (omia mittareita ei tähän tarpeeseen löydy). Kirkkautta voisi olla kyllä enemmänkin, mutta yhdessä kontrastin kanssa ne sopivat kohtuullisesti valaistuun työskentelytilaan. Värit ovat 8-bittiset (6 bit + FRC), mikä karsii tiukan ammatilliset käyttötarkoitukset vaikkapa graafikon, valokuvaajan tai videoleikkaajan osalta pois, mutta ei-väritarkkaan harrastelijakäyttöön, asiakirjojen ja ohjelmien käyttöön, web-sisältöjen luomiseen sekä median toistamiseen se on riittävä. Sävyalueiden kattavuudeksi kerrotaan NTSC:ssä 90 % ja sRGB:ssä 104 %, jotka ovat oikein hyvät tämän hintaluokan näyttölaitteelle, vaikka saattavatkin todellisuudessa sijoittua muutamia prosenttiyksikköjä alhaisempiin lukemiin. HDR-tukea ei ole, mikä olikin ennakoitavissa.

Ergonomia on kohdillaan: 178 x 178 astetta kattavat katselukulmat ovat hyvät, vaikka näyttöä käyttäisikin 2- tai 3-näyttönä. 243B9H:n säädettävyys on erinomainen, sillä korkeussäätö toimii helposti yhdelläkin kädellä, näyttö kallistuu eteen- ja taaksepäin sekä kääntyy myös pystytilaan, jossa asetuspainikkeet voi jättää joko oikealle tai vasemmalle puolelle. Johtoihin kohdistuvan paineen vähentämiseksi ja niputuksen helpottamiseksi jalassa on myös kuja kaapeleille. Jalan pohjaosassa on kiva, matala kouru, jossa pysyvät vaikkapa työpöydän pikkuesineet tai puhelin, jos sitä tahtoo ladata esimerkiksi näytön USB-porteista. Johtotakkuja kammoksuville myös hyviä uutisia, sillä kolmea USB 3.2-porttia voi hyödyntää myös vaikkapa lisälaitteiden tai hiiren ja näppäimistön kytkemiseen. Yksi porteista on sijoiteltu näytön vasemmalle kyljelle, johon on helppoa tuikata esimerkiksi yksittäinen muistitikku.


Kuten monet toimistonäytöt, myös 243B9H sisältää 3,5 mm -audioläpiviennin, ja se lämmittää sydäntä. Kuulokkeisiin saatava äänenlaatu ei poikkea tyypillisestä, mikä on positiivista, etenkin huomioiden heikosti suoriutuvat, alaspäin suunnatut 2 W stereokaiuttimet. Äänenvoimakkuus jää sadassakin prosentissa hiljaiseksi. Bassoja ei pienistä elementeistä edes irtoa ja ääni soseutuu vaikeasti erotettavaksi mössöksi, joten kuulokkeet ovat tässäkin tapauksessa voittajan valinta. Mielenkiintoista kyllä, kaiuttimet ottivat ympäristöstään melko paljon häiriötä. Ihmettelin ensin, mistä pieni surina ja piippaus kuuluu, kunnes tajusin ottaa kaiuttimet laitteesta itsestään kokonaan pois päältä. Ongelma ratkaistu!

Kapeat reunukset jättävät vähän tyhjää paneelin ympärille ennen varsinaista koteloinnin reunaa, mikä ärsytti ensin. Kapeus onnistui kuitenkin huijaamaan silmää ja lopulta lähes unohdin koko jutun. Koteloinnin yleinen laatu koostuu hyvistä ja huonoista jutuista: jalusta ja sen kiinnitys tuntuvat tukevilta, samoin näytön takaosan suuri, yhtenäinen muoviosa. Reunat ja näyttöpaneelin puoli taas nitisivät ja natisivat laitetta käännellessä, mutta paikoillaan se seisoi vaappumatta ja sievän näköisenä. Sisäänrakennetun web-kameran mekanismi tosin huolestutti. Kameraa klikatessa se nousee esiin näytön päältä ja se piilotetaan painamalla takaisin sisään. Pidän mahdollisuudesta piilottaa kamera mikkeineen, mutta samalla en voinut olla miettimättä, montako toistoa aran tuntuinen jousihäkkyrä kestää.

Kamerassa ehdottomasti parasta mielestäni on sen kasvojentunnistus ja kasvoihin lukittuva tarkennus. Tarkennus tuntuu pumppaavan todella vähän verrattuna moniin muihin web-kameroihin ja päivitystaajuus pysyy melko tasaisesti 30:n paikkeilla, kun kasvot on havaittu. Valotuksen säätö on hiukan herkkä ja värilämpötilan automatiikka on aulis muuttamaan asetusta lennosta, mutta jos valo-olosuhteet ovat neutraalit, se käyttäytyy rauhallisemmin. Kuva ei ole ällistyttävän tarkka täydellä ulostuloresoluutiolla (1920 x 1080p), sillä kameran kenno on vain 2,07 megapikseliä. Videopalaverikäyttöön, (ehkä jopa striimailuunkin) sisäänrakennettu kamera on mielestäni kuitenkin toimiva, etenkin, jos pienten ja heikkojen stereomikkien tilalla käytössä on jokin parempi mikrofoni. Windows 10:n Hello-kirjautumisellekin löytyy tuki ja se toimi täysin ongelmitta.

Yritin tarkastella näytön ominaisuuksia myös oman työ- ja viihdekäyttöni kannalta. Värien puolesta tuki oli riittävä juuri useimpien web-sisältöjen parissa työskentelyyn, jos tarkat sävyvastaavuudet eivät olleet prioriteettilistan kärjessä. 243B9H painottaa hiukan keltaisten sävyjen saturaatiota, mutta yleisesti tämä ei kuitenkaan minua haitannut ja sain vähäisellä vaivalla sävymaailmat tarpeeksi lähekkäin päänäyttöni kanssa. Tekstinkäsittelyyn näytön 93 PPI:n pistetiheys riitti, jos teksti ei ollut liian pientä. 12 pisteen kirjasinkoko vaikutti kuitenkin rauhallisemmalta katsella, kuin esimerkiksi yhtä pykälää pienempi teksti. Laite saa myös viihdekäyttöön minulta yläpeukun, kunhan sopivassa valaistuksessa pysytellään, tummimmat sävyt voivat näyttäytyä muuten tukkoisina.

Philips 243B9H on toimistomonitori, joka onnistuu hienosti työjuhtana, mutta jaksaa tehdä päivän päätteeksi muutakin. Monikäyttöisyys, paneeli, hyvät ergonomia-ominaisuudet ja kätevä USB-jako tekevät siitä näppärän ja joustavan kaverin moneen tarpeeseen.



Hintaluokka: 250–300 €
Lisätietoa: Philips

V2.fi | Anne Kukkura
< Cowboy Bebop 1-1: "k... Hawkeye 1/6: luova s... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova