Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Jättipaketti Xiaomilta: Xiaomi 11T Pro -puhelin, Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet ja Xiaomi Pad 5 -tabletti

Miia Lyyra

08.11.2021 klo 18.59 | Luettu: 3350 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Kolme uutuutta Kiinan jättiläiseltä
V2.fi:lle lipui pino Xiaomin julkaisemia uutukaisia testattavaksi. Pöydälle saapuivat Xiaomi 11T Pro -puhelin, langattomat Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet ja Xiaomin Pad 5 -tabletti. Tuotteet pääsivät tehokäyttöön kahden viikon ajan, jolloin ne palvelivat jokapäiväisessä käytössä.

Unboxing



Xiaomi 11T Pro


Xiaomi 11T ja meille testiin saapunut 11T Pro ovat ehdottomasti yhtiön merkittävimmät puhelinmallit loppuvuodelle 2021. 11T Pro osuu 699,00 euron hinnallaan kilpailulliseen kategoriaan, jossa valinnanvaraa riittää suuntaan jos toiseen. Xiaomin uutukaisen valttikorttina on kuitenkin 120 watin pikalataus, joka markkinointipuheiden mukaan lataa akun tyhjästä täydeksi 17 minuutissa. Puheet osoittautuivat todeksi, sillä virtaa puski isosta laturista puhelimen sisuksiin silmänräpäyksessä ja 100 prosenttia tuli testijaksolla täyteen luvatun 17 minuutin aikana. Ahkerassa käytössä virtaa riitti lähes 1,5 päivän ajaksi, mutta nopean latauksen ansiosta virta ei loppunut missään vaiheessa kesken.



Puhelimen sisuksissa pauhaa Snapdragon 888, joka on markkinoiden suorituskykyisimpiä prosessoreita. Samaa prosessoria käytetään muun muassa Asuksen, Lenovon ja Samsungin laitteissa, mutta se on tuttu myös Xiaomin aiemmista malleista. Malleista esille tuotakoon esimerkiksi Xiaomin Mi 11 Pro, OnePlussan 9 Pro ja Samsungin S21+. Toki kaikista tehokkaimmasta prosessorista ei ole enää kyse, sillä kesällä julkaisunsa sai Snapdragon 888+, jonka moni puhelinvalmistaja on vahvistanut ottavansa käyttöön tulevissa puhelinmalleissaan. Xiaomi 11T Pro selviää päivittäisistä askareista muitta mutkitta. Luuri sopii myös pelaajille ja testijakson aikana kokeiltu Call of Duty Mobile pyöri ongelmitta pidemmänkin session ajan. Akkua 30 minuutin pelaaminen kuluttaa noin 5 prosenttia, mutta pikalatauksen johdosta virran loppuminen tuskin on ongelma. Xiaomin uutukaista kritisoidaan ylikuumenemisesta, mutta minä en havainnut testijakson aikana minkäänlaista kuumenemista tai puhelin virtojen automaattista katkaisua.

Ulkoasultaan 11T Pro ei ole kummoinen. Se ei juurikaan erotu ulkoisesti muiden valmistajien malleista. Takapuolelle sijoitettu iso kameramöhkäle alkaa olla tuttu jo jokaisen valmistajan luurista. Värivaihtoehtoja on yhteensä kolme: Meteorite Gray (testilaite), Celestial Blue sekä Moonlight White. Luurin ulkoiset kehykset ovat muoviset, etulasin virkaa toimittaa Gorilla Glass Victus, minkä lisäksi myös takakuori on lasinen. Ulkoinen olemus on siisti, mutta ei herätä tunteita. Ääni toistuu Harman Kardonin stereokaiuttimista, joten suoratoistopalveluja on mukava katsoa myös ilman kuulokkeita. Luurin koko on melko massiivinen (164.1 x 76.9 x 8.8 mm) ja voikin tuntua pienempiin malleihin tottuneille hankalalta käyttää. Minulle koko ei tuottanut ongelmia, sillä oma puhelimeni edustaa samaa kokoluokkaa. Sormenjälkitunnistin on puhelimen oikealla kyljellä, joka saattaa olla pienemmälle kädelle huonossa paikassa. Testijakson aikana tunnistuksen käyttö alkoi sujumaan vauhdikkaasti ja lukija tunnisti sormen moitteetta jokaisella kerralla.

Plussaa Xiaomin 11T Pro saa siitä, ettei yhtiö ole lähtenyt leikittelemään kaarevilla näytöillä, sillä tasainen näyttö on helpompi suojata halutessaan esimerkiksi kunnollisella panssarilasilla. Näytöstä puheenollen - näytön virkaa puhelimessa pitää 120Hz 6,67 tuumainen AMOLED DotDisplay, joka on varustettu jopa 480Hz kosketusherkkyydellä. 120Hz ei toki ole enää mikään uusi juttu lippulaivamalleissa, mutta Xiaominkin uutukaisessa sormen kosketus rekisteröityy moitteetta ja ruudun näkymät soljuvat näyttävästi. Pientä miinusta Xiaomin uutukainen saa IP-luokituksesta, sillä puhelimella ei ole virallista luokitusta lainkaan. Myös perinteisen kuulokeportin ystäville on luvassa huonoja uutisia, sillä puhelimessa on tarjolla ainoastaan USB-C-portti. Toisaalta Xiaomi on tuonut markkinoille uudet langattomat Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet, jotka ovat oiva valinta äänien toistamiseen. Budsien arvion voit lukea 11T Pro:n arvion jälkeen.

Xiaomin sisuksista löytyy uusin Android, minkä lisäksi sen päälle on asetettu yhtiön oma MIUI-käyttöliittymä. Kyseessä ei ole puhdas Android, mutta ei myöskään pahin mahdollinen versio ja parannusta on tapahtunut aiemmin testaamastani Xiaomi Redmi Note 9:ssä olleesta MIUI-versiosta. Esiladatut sovellukset kuten Facebookin ja Netflixin saa nopeasti heivattua pois. MIUI-käyttöliittymä on tarpeeksi monipuolinen, omaan käyttöön muokattava ja moderni, eikä se ärsytä. Kahden viikon testijakson aikana en kohdannut suurempia bugeja. Eniten ärsytti tumman tilan käyttö, joka toimi välillä miten sattuu esimerkiksi muuttamalla tekstin värejä ja kuvia lukukelvottomiksi. Päivityslupausten puolella Xiaomi on ryhdistäytynyt oikein urakalla, sillä valmistaja on luvannut kummallekin 11T-mallille kolme isompaa Android-päivitystä sekä neljän vuoden tietoturvapäivitykset. Tämä on ehdottomasti hyvä parannus aiempaan, sillä nyt useamman vuoden päähän puhelinsijoitusta miettivät kuluttajat voivat luottaa päivityksien saapumiseen.

Kameroita luurista löytyy yhteensä neljä - yksi edestä ja kolme takaa. 11T Pro porskuttaa eteenpäin 108 megapikselin pääkameralla. Lisäksi käytettävissä ovat 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera sekä 5 megapikselin telemakromakera sekä 16 megapikselin etukamera. Zoom-intoilijoille kameratarjonta ei tarjoa juurikaan mitään, sillä tarjolla ei ole zoomailuun tarkoitettua telekameraa. Pääkamera on markkinointipuheissa Xiaomin valttikortti. Puhelimella tuleekin hyviä räpsyjä, varsinkin päivänvalossa. Yöllisissä kuvauspuuhissa kannattaa kuitenki luottaa Pro-tilaan vakioasetusten sijasta. Xiaomi kuvaprosessoi joitakin räpsyjä melko roisilla kädellä, mikä ei aina miellytä kuvaajaa. Toinen valttikortti 11T Pro:ssa on erinomaiset videokuvausominaisuudet. Tarjolla on erilaisia tehosteita ja efektejä, joilla saa tehtyä elokuvamaisia pätkiä. Kuulun käyttäjiin, joille puhelimen kamerat ovat tärkeitä, ja ihastuin totaalisesti videoiden tarjoamaan laatuun. Tykkään kuvata usein pizzaharrastustani tai tehdä pieniä skeittipätkiä, johon Xiaomin tarjoama laatu kelpaisi vallan mainiosti. Pientä miinusta kuitenkin satelee pääkameran optisen kuvanvakaimen puutteesta.

4K/60FPS-testivideo







Lisää testikuvia artikkelin lopussa.

Xiaomi 11T Pro osoittautui erittäin näppäräksi laitteeksi, joka sopii erityisesti videokuvausta ja pikalatausta arvostavalle käyttäjälle. Plussaa Xiaomi saa päivityslupausten antamisesta. Miinusta kuitenkin ropisee IP-luokituksen ja kuvanvakaimen puutteesta.



Xiaomi 11T Pro
Hintaluokka: 699 euroa
Lisätietoa: Xiaomi

Redmi Buds 3 Pro


Olen jo pitkään harkinnut langattomien kuulokkeiden ostamista. Ostopäätöstäni on kuitenkin viivästyttänyt se, että olen muutama vuosi sitten käynyt teettämässä korviini sopivat istutteet, joihin otin mukaan langalliset kuulokkeet. Nykyisin useimmista puhelimista kuitenkin puuttuu 3,5 mm -liitäntä, johon langalliset kuulottimet voisi kytkeä. Markkinoilta löytyykin laajasti eri valmistajien langattomia nappikuulokkeita. Hintahaitari on valtava ja ainakin itselläni on ollut haasteena löytää sopivan hintaisia ominaisuuksiin nähden. Eniten on pelottanut, pysyvätkö kuulokkeet korvissa myös kovemmassa menossa.



Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeet ovat Xiaomin uutuuksia, jotka yhtiö on tuonut nyt globaaleille markkinoille. Aiemmin lähes samanlaiset vermeet julkaistiin Kiinan markkinoille nimellä Redmi AirDots 3 Pro. Redmi Buds 3 Pro:n sisuksista löytyy 9 mm dynaaminen elementti, joka tarjoilee kuuntelijalle hyvän äänenlaadun. Lisäksi mukana on 35 desibelin aktiivinen melunvaimennus, joka suodattaa melko tehokkaasti esimerkiksi avokonttorin muut käyttäjät tai kodin muiden asukkaiden pitämät äänet. Tarkkaavaisuutta vaativiin hetkiin, kuten liikenteen seassa kulkemiseen on käytössä läpikuuluvuustila, joka käytännössä tarkoittaa, että esimerkiksi autojen äänet kuuluvat käyttäjälle paremmin. Nämä kaksi tilaa toimivat moitteitta, sillä jopa autojen äänet seuloutuvat lähes kokonaan pois melunvaimennusta käytettäessä, mutta napsauttaessani läpikuuluvuuden päälle pystyin turvallisesti kulkemaan pitkin kaupunkia.

Kuulokkeita on tarjolla kahta eri väriä Graphite Black (testilaite) tai Glacier Gray. Tulppia voi säilyttää ja ladata kotelossa, joka on muotoilultaan käteen sopiva. Luukku avautuu nätisti ja sen saranat vaikuttavat jämerältä, vaikka minulla on paha tapa rämpyttää luukkua. Koteloa voi ladata mukana tulevan USB-C-johdon avulla tai hankkimalla erillisen latausalustan. Kotelon avulla kuulokkeisiin saa virtaa noin 28 tunnin ajaksi, mikä testijakson aikana piti melko hyvin paikkaansa. Akun kestoon vaikuttaa kuitenkin aktiivisen melunvaimennuksen käyttö.

Kuulokkeiden muotoilu on kaunis. Nappien päällä oleva kiiltäväpintainen materiaali tekee vermeistä arvokkaan näköiset. Laadukas muotoilu vaikuttaa myös käyttökokemukseen, sillä ainakin minulla, napit pysyvät korvissa hyvin kaikissa tilanteissa. Epäilen, että hyvä istuvuus johtuu siitä, ettei budseissa ole alaspäin sojottavia osia vaan ne muistuttavat hyvin paljon korvaan valettavia monitoreja. Mukana on kolme eri kokoista istutetta: S, M ja L, joista S oli omaan korvaan sopiva, joten oletettavaa on, että lähes jokaisen korvaan löytyy sopivankokoinen istute. Kuulokkeet eivät hätkähdä pientä kosteutta, sillä IPX4-luokitus varmistaa, ettei pienet hikipisarat tai kosteus pamauta kuulokkeita rikki.

Redmi Buds 3 Pro:t on tehty sillä ajatuksella, että parhaimman hyödyn niistä saa yhdistämällä ne Xiaomin omiin laitteisiin. Esimerkiksi kuulokkeiden akunvarauksen ja päivitykset voi tarkistaa Xiaomin puhelimen kautta. Lisäksi käsiksi pääsee melunvaimennusasetuksiin tai vaihtoehtoisesti voi paikantaa esimerkiksi sängyn alle piiloutuneen kuulokeparin. Lisäksi yhdistäminen on naurettavan helppoa oman firman puhelimeen tai padiin. Riittää, kun laittaa bluetooth-yhteyden päälle ja avaa latauskotelon, jolloin budsit yhdistyvät laitteeseen muutamassa sekunnissa. Valitettavasti testijakson aikana Xiaomi 11T Pro ei päästänyt käyttäjää vielä täydelliseen näkymään, vaikka kuulokenäkymän piti olla saatavilla MIUI 12.5.-versiosta eteenpäin. Nappikuulokkeita voi käyttää huoletta myös ilman Xiaomin puhelinta. Esimerkiksi melutilan voi tökkästä päälle kuuloketta näpäyttämällä. Mutta esimerkiksi akkuvarausten näkyminen on murheenkryyni, sillä muut puhelimet ja laitteet näyttävät vain kokonaisprosenttimäärän. Olisi ollut mukavaa, jos esimerkiksi latauskotelossa olisi ollut indikaattori edes kotelon akunvaraukselle.



Plussaa Redmi Buds 3 Pro:lle sataa ominaisuudesta, jonka avulla kuulokkeet voi liittää kahteen eri laitteeseen. Testijakson aikana napit olivat kiinni Xiaomin puhelimessa sekä Pad 5 -tabletissa. Lisäksi kokeilin yhdistämistä toisen valmistajan puhelimeen sekä Macbook Airiin. Yhdistäminen sujui kaikkiin laitteisiin vaivattomasti ja äänilähteen vaihtaminen oli näppärää, vaikka yhteys avautuikin yleensä automaattisesti siihen laitteeseen, jota viimeksi käytti. Kahteen laitteeseen yhtäaikainen yhdistäminen vähentää merkittävästi uudelleenparittamiseen kuluvaa aikaa.

Tulppakuulokkeiden käyttö osoittautui helpoksi, vaikka ensiksi epäröin, miten budsien kosketuskomennot menevät perille. 99 prosenttia kerroista kosketus teki halutun toiminnon ja ongelmia tuli ainoastaan silloin, jos sormen ja kuulokkeen väliin oli jäänyt esimerkiksi hiuksia. Budsit myös vaikenevat, kun tulpan ottaa pois korvasta ja kuulokkeista toistuva biisi katkeaakin lähes välittömästi, kun nappi tunnistaa olevansa pois korvasta. Vastaavasti musiikki jatkoi pauhaamista, kun nappi tunnisti olevansa takaisin korvassa.

Hintaa kuulokkeilla on 69,90 euroa, mikä on mielestäni hinta-laatuun nähden sopiva. Vaikka Redmi Buds 3 Pro:t toimivat täydellisesti Xiaomin omien laitteiden kanssa, voi kuulokkeet ostaa huoletta myös käyttöön esimerkiksi muiden merkkisten puhelimien kanssa. Tulpat sopivat hyvin avokonttoriin, lenkkihetkiin, skeittiparkeilla rullaamiseen, Teams-palavereihin tai vaikka äänikirjojen kuunteluun ennen nukkumaan menoa.



Redmi Buds 3 Pro
Hintaluokka: 69,90
Lisätietoa: Mi

Xiaomi Pad 5


Xiaomi tekee historiaa tuomalla ensimmäisen tablettilaitteensa Suomen markkinoille. Markkinoilla riittää tilaa, sillä monikäyttöiset padit sujahtavat niin koululaisten laukkuihin kuin työpaikkojen kokouspöytiin, mutta samalla ne toimivat oivallisena digitaalisten kirjapalvelujen kulutusvälineenä. Meidän perheessämme tabletin virka on nimenomaan olla laite, jolla kulutetaan kirjallisuutta sekä suoratoistopalvelujen antimia.



Suomeen myyntiin tulleen Xiaomi Pad 5:n hinta on 389 euroa ja sillä saa itselleen Cosmic Grayn värisen WiFi-yhteydellä toimivan 6 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa sisältävän tabletin. 11 tuumainen LCD-näyttö kätkee sisälleen 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella toimivan ruudun. Xiaomin uuden tabletin valttikortti onkin 120Hz-näyttö, jota toistaiseksi on nähty vielä hyvin harvassa tabletissa. Erityisesti nopeampaa virkistystaajuutta on nähty ainoastaan kalliimmissa muiden valmistajien malleissa. Herkut eivät siihen lopu, sillä mukana on myös HDR10, True Display -teknologiaa, minkä lisäksi ruudun kirkkaus on 500 nitiä. Pad 5:n ruutu onkin luksusta, josta kelpaa katsoa tunti tolkulla videoita tai lukea kirjoja. Näyttöä on hieman hankala kuvailla, mutta en muista, että olisin nähnyt mitään vastaavaa. Ruutua on nimittäin mukava tuijottaa pidemmänkin ajan ilman, että silmät väsyvät. Ehkä syynä ovat automaattisesti ympäristön mukaan näyttöä säätävä True Display sekä Dolby Vision.

Tabletin sisuksissa pörrää Qualcomm Snapdragon 860 -järjestelmäpiiri, joka on käytännössä Snapdragon 855+:n uudelleen nimetty versio. 860 on varsin tehokas, joka ei petä käyttäjäänsä peruskäytössä. Käyttöjärjestelmänä kuorien sisällä pauhaa Android 11, jonka päällä on puhelimistakin tuttu MIUI-käyttöliittymä, joka on optimoitu tablettiin sopivaksi. Tarkemmin ottaen kyseessä on MIUI for Pad. Ulkoisesti käyttöliittymä on hyvin samanlainen puhelinversion kanssa, mikä tarkoittaa, että myös ongelmat ovat hyvin samankaltaisia. Esimerkiksi Xiaomi 11T Pro:ssa havaittu tummantilan ongelmat toistuvat myös Pad 5:n puolella. Testijaksolla havaittiin myös muita pienempiä ongelmia. Esimerkiksi digitaalisten kirjasovellusten kautta luettavien opusten sivunumerointi sekosi täysin, mitä ei kuitenkaan tapahtunut toisen valmistajan padilla. Mitään isompia ongelmia testijakson aikana ei noussut esille, mutta pienet bugit juuri siinä käytössä mihin padi perheessä tulisi, ärsyttävät kummasti. Valitettavasti Xiaomi ei ole kertonut Pad 5:lle saapuvien Android-päivitysten tai tietoturvakorjauksien määrää. Siinä missä 11T-sarjan puhelimille luvattiin 3+4 päivitystä, ei tabletille ole luvattu mitään. Turvallisuuspuolta nakertaa myös sormenjälkitunnistimen puute, mutta halutessaan laitteen voi suojata esimerkiksi PIN-koodilla tai suojakuviolla.



Ulkoasultaan Pad 5 muistuttaa isokokoista puhelinta. Materiaalina on lasia, muovia ja alumiinia, jotka yhdessä tekevät laitteesta arvokkaan näköisen, vaikka puhelimien tavoin muutoin ulkonäkö ei herätä tunteita suuntaan tai toiseen. Aluksi hieman kulmikkaan oloinen tabletti tuntui oudolta kädessä ja pohdin, tuleeko käytöstä pidemmän päälle epämukavaa, huoleni oli kuitenkin turhaa. Äänentoiston virkaa tabletissa pitää neljän kaiuttimen Dolby Atmos kokonaisuus, mikä on vallan riittävä, mikäli ääntä haluaa toistaa kaikkien kuullen. Kaiuttimien sijainti saa kiitosta, sillä vaikka tablettia pitäisi vaakatasossa kädessä, eivät kaiuttimet peity liiaksi. Padista ei löydy 3,5 mm-kuulokeliitäntää, mikä voi olla joillekin käyttäjille kynnyskysymys uutta laitetta ostettaessa. Mukana ei myöskään ole muistikorttipaikkaa, joka kannattaa huomioida, jos ajatuksena on tallentaa tavaraa suoraan tablettiin eikä esimerkiksi pilvipalveluun.

Laitteen akun kesto on mainio, varsinkin jos käyttö on satunnaista nettiselailua ja kirjojen lukemista. Kahden viikon testijakson aikana akkua ladattiin ainoastaan muutaman kerran. Pad 5:ssa onkin tuhti 8 720 milliamppeeritunnin akku, jonka lataus hoidetaan mukana tulevalla 22,5 watin laturilla. Valitettavasti lataus on melko hidasta ja akku täyttyy muutamassa tunnissa. Testijakson aikana katsoin kaihoistasti Xiaomi 11T Pro -puhelimen latausta, sillä nopeampi pikalataus olisi ollut mukavaa myös tabletissa.

Harva ostaa tablettia valokuvauksen takia ja kameroita käytetäänkin satunnaiseen kuvaamiseen ja videoneuvotteluihin. Pad 5:n etupuolelta löytyy 8 megapikselin kamera ja taustalta puolestaan 13 megapikselin räpsytin, jolla saa kuvattua halutessaan jopa 4K-videota. Etukamera puolestaan tukee 1080p 30fps -videota, joka kelvanneen videoneuvottelijoille enemmän kuin hyvin.



Pad 5:sta on olemassa myös Pro-malli, jota ei kuitenkaan nähdä Suomen markkinoilla. Pro-mallissa olisi ollut tuki 5G-mobiiliverkkoyhteydelle, joka voi monelle käyttäjälle olla tarpeellinen. Lisäksi Suomeen saapumattomassa versiossa olisi ollut tarjolla hieman nopeampi latausteho sekä astetta parempi Snapdragon 870 -järjestelmäpiiri.

Pro-mallin olemassaolosta huolimatta Suomen markkinoilla nähtävä Xiaomi Pad 5 on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos käyttäjä arvostaa 120Hz-näyttöä. Erityisen hyvä tabletti on, mikäli omistaa myös muita Xiaomin laitteita, jolloin käyttökokemus on hyvin yhtenäinen. Noin 400 euron hintaluokasta löytyy myös muiden valmistajien Android-tabletteja, minkä lisäksi tarjolla on myös Applen uusia iPadeja. Xiaomin Pad 5 kuitenkin ravisuttaa Suomen tablettimarkkinoita tarjoamalla laitteen, jonka näyttöominaisuudet ovat vailla vertaansa. Pad 5:n valttikortteja ovat myös erinomainen akunkesto sekä Dolby Atmos -äänentoisto. Miinusta puolestaan tulee sormenjälkilukijan puutteesta, hitaasta latauksesta sekä pienistä bugeista koskien sovelluksia.



Xiaomi Pad 5
Hintaluokka: 389 euroa
Lisätietoa: mi









V2.fi | Miia Lyyra
< Arcane 1-1: LoL, Lea... V2.fi avasi laatikos... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova