Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Trust Taxon QHD Webcam -kamera

Miia Lyyra

25.08.2021 klo 18.30 | Luettu: 2154 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

LUOTETTAVA KAMERA TYÖPAIKAN PALAVEREIHIN JA TWITCH-STRIIMAAJALLE
Olemme eläneet koronapandemian kanssa jo melkoisen tovin, mikä on samalla tarkoittanut joillekin työntekijöille etätöihin siirtymistä tai niiden lisääntymistä. Opiskelijat taas ovat puolestaan jatkaneet opintojaan kodeistaan. Etätyösuositusten alkaessa ja opinahjojen siirtyessä etäopetukseen useiden elektroniikkakauppojen verkkokamera-hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Nyt tilanne on onneksi tasaantunut ja samalla markkinoille saapuu uusia laitteita käyttäjien iloksi. V2.fi:n testipöydälle saapui uunituore Trustin julkaisema Taxon QHD Webcam. Kamera pääsikin saman tien tositoimiin niin työpaikan Teams-palavereihin, kuin Discord-illanviettoihin ja Twitch-striimiin.



Taxon QHD Webcam edustaa noin 100 euron hintaista verkkokameraa ja asettuu näin ollen esimerkiksi samaan hintaluokkaan Logitech C922 Pro Stream -kameran kanssa. Taxon on 2K QHD -kamera, mikä tarkoittaa, että parhaimmillaan laitteesta lähtee irti 2560x1440-resoluutio. Halutessaan resoluutioksi voi kuitenkin valita myös esimerkiksi 720p tai 1080p. Videokuva pyörii 30 kuvaa sekunnissa, ja osasta markkinoilla olevista kilpakumppaneista poiketen, Taxon ei tue 60 kuvaa sekunnissa. Omassa käytössä ei kuitenkaan huomannut tarvetta nopeammalle kuvanopeudelle, sillä videokuva oli tarpeeksi sulavan näköistä ja sai kehuja Discord-keskustelun osallistujilta. Kuva pysyy tarkkana myös automaattitarkennuksen ansiosta, joka toimii moitteitta. Esimerkiksi vertailussa toimivan Logitechin C922 -mallin kanssa minulla on ollut hetkittäin ongelmia tarkentamisen kanssa, mutta Taxonin kanssa toistaiseksi samankaltaisia ongelmia ei ole ollut.


Täysin ongelmatonta Trustin uutukaisen kanssa elämä ei kuitenkaan ole, sillä Taxon on todella herkkä valoille. Epätasaisesti henkilöön kohdistuva valaistus saa videokuvan välillä kohisemaan eli värisemään. Varsinkin suurena pidetty videokuva väristessään voi aiheuttaa ärsytystä. Ongelma korostuu varsinkin iltaisin, kun valoa on vähäisesti. Päivällä ongelmaa en juurikaan havainnut, sillä työpisteeni on ikkunan vieressä, jolloin valaistus tulee luonnonvalosta. Iltaisin puolestaan joudun käyttämään hyväksi Elgaton Key Light -valoa, sekä huoneen katosta löytyvää kolmen spotin lamppua. Mikäli kuitenkin olet valaistusmestari, et luultavasti koe ongelmia kameran kanssa valaistuksen suhteen.

Ole työkokouksien kultakurkku


Taxon pitää sisällään kaksi mikrofonia ja äänen luvataan toistuvan selkeästi. Täytyy myöntää, olin yllättynyt kuinka hyvän äänenlaadun kamera saa aikaiseksi. Varsinkin etäopiskeluun ja työhön siirryttäessä on jouduttu mahdollisesti hankkimaan kamera sekä erillinen mikrofoni, mutta kokemukseni perusteella Taxon hoitaa tarvittaessa videon lisäksi myös äänen. Myös aloitteleva striimaaja pärjää mikrofonilla, mutta suosittelen silti äänilaitteeksi jotakin muuta vempelettä.

Ulkoasultaan kamera on hieman möhkäle, mutta ei kuitenkaan häiritse ollessaan tietokoneen näytön päällä. Ihmettelen kuitenkin, miksi verkkokameroita ei suunnitella kapeakehyksisiä tai kehyksettömiä näyttöjä silmällä pitäen. Toki Taxon on mahdollista asettaa esimerkiksi pöydälle tai erilliseen pidikkeeseen ¼-kierteen ansiosta. Itse haluaisin kuitenkin pitää kameraa aina näytön päällä, mutta nykyisen lähes kehyksettömän näytön kanssa asennus menee hieman kikkailuksi ja välillä kamera putoaakin näytön päältä. Toivoisin pientä kehitystä kiinnitysmekanismeihin, sillä en usko näyttöjen reunojen ainakaan paksuuntuvan entisestään. Bonusta laite kerää tietosuoja-namiskasta, jota käyttämällä linssin saa piilotettua siksi ajaksi, kun kamera ei ole käytössä. Logitechin kamerassa minulla on linssin edessä Minion-laastari, joten Taxonin ominaisuus on huomattavasti kauniimpi.


Laite on yhteensopiva sekä Windowsin että Mac OS:in kanssa ja yhdistyy tietokoneeseen USB 2.0-liittimellä. Hintaan nähden olisin ehkä toivonut, että kamerassa olisi myös suora USB-C-kytkentämahdollisuus, sillä esimerkiksi työkoneestani tai Macbook-läppäristäni ei USB 2.0. portteja enää löydy, joten joudun käyttämään tietokoneen ja webkameran välissä erillistä hubia. Kamera ei kuitenkaan tarvitse toimiakseen erillistä ohjelmistoa, missä on hyvät ja huonot puolensa. Käyttäjä, joka kaipaa säätömahdollisuuksia laitteen omassa ohjelmistossa saattaa harmistua asetusten puutoksesta. Minulla kamera toimii hyvin suoraan Teamsin kanssa ilman erillisiä säätöjä, kun taas Twitch-striimauksessa säädän videon asetuksia OBS-ohjelmiston avustuksella. Minulle erillisen ohjelmiston puuttuminen ei ole ongelma, oikeastaan olen onnellinen, ettei taas tarvitse asentaa uutta ohjelmistoa tietokoneelle. Tämä on myös plussaa esimerkiksi niiden työntekijöiden näkökulmasta, jotka eivät saa asennettua työnantajan antamaan työkoneeseen ulkopuolisia ohjelmistoja.

Trust Taxon QHD Webcam onnistuu olemaan lähes viiden tähden arvoinen verkkovideokamera, mutta valitettavasti pientä rokotusta kamera saa videokuvassa esiintyvästä värinästä ja kohinasta. Ongelma vaatii ratkaisutaitoja, joita ei välttämättä peruskäyttäjältä löydy. Jos kuitenkin lähtisin tällä hetkellä webkamera-ostoksille, olisi valintani kaupan hyllyllä selvä. 80-100 euron hintaluokan kameroita katsellessa mukaani lähtisi Trustin Taxon. Videokuvan laatu peittoaa mielestäni Logitechin C922:n kuvanlaadun olemalla huomattavasti tarkempi. Varsinkin 1440p-resoluutio on hyödyksi, jos on tarvetta esitellä itsestään koko pärstää esimerkiksi koulutusten yhteydessä. Mielestäni on mukavaa näyttää ryhdikkäältä Teamsissa sekä Twitchissä.

Alla video, jossa vertaan lyhyesti rinnakkain Taxon QHD Webcam -kameraa sekä Logitechin C922 Pro Stream -kameraa. Lisäksi videolla on lyhyt ääniklippi, joka on nauhoitettu Taxonin mikrofoneilla.





Trust Taxon QHD Webcam
Hintaluokka: 80-100 euroa, tosin suomalaisista kaupoista harvassa myynnissä
Lisätietoja: Trust

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi haastatteli: J... V2.fi otti käyttöön:... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova