Tuorein sisältö

Logitech Z-10

Matti Lintula

26.05.2008 klo 11.59 | Luettu: 36395 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Viikon vimpain #25

Tietokonekaiuttimien markkinat ovat täyttyneet 2000-luvulla mitä erilaisemmista valmistajista ja kaiutinratkaisuista. Mukaan ovat tulleet tavallisesti kotistereokaiuttimia valmistavat isot nimet samalla kun vanhat tekijät ovat tuoneet markkinoille 5.1- ja jopa 7.1-kaiutinpataljooniaan. Kenties kilpailluin tilanne on kuitenkin edelleen kaksikanavaisen äänen markkinoilla, joilla Logitech tahtoo ottaa kärkipaikan luokan kovimman rautansa, tällä kertaa testissä olevan Z-10-kaiutinparin, interaktiivisella avustuksella. Vuorovaikutteisiksi kaiuttimet on nimetty toisen pöntön etureunassa olevan hipaisukytkinpaneelin vuoksi. Hipaisukytkimistä kaiuttimien äänenvoimakkuuden säätö, biisien vaihto ja muut säädöt onnistuvat teoriassa helposti.

Linnut pöntöissään


Jos käyttäisin Logitech Z-10 -kaiutinpariin perinteistä linnunpönttö-analogiaa, tuomitsisin samalla koko pienlintukannan sukupuuttoon. Kaiuttimet kun eivät toimi lainkaan niin kuin pitäisi. Mikäli lintukin pönttöön lennettyään huomaisi, että uudesta kodista puuttuu pohja, oviaukko on joka päivä erikokoinen ja katto pyörii ympyrää kun takaseinään nojaa, sekoaisihan siinä puluparkakin hetkessä. Logitechin sinänsä hyvä ajatus etupaneelin hipaisukytkimistä kaatuu juuri vastaavaan arvaamattomuuteen. Hipaisukytkimistä voi siis periaatteessa säätää laitteessa olevan LCD-näytön näkymää, vaihtaa soivaa musiikkikappaletta, muuttaa äänenvoimakkuutta ja basso- sekä diskanttitoiston asetuksia.

Testikaiuttimissa painikkeista kunnolla käyttäytyi vain muutama, loput toimivat satunnaisluontoisesti. Alarivin painikkeita voi käyttää esimerkiksi heiluttelemalla sormiaan laitteen pohjaa vasten. Reunoilla olevia painikkeita pystyy vastaavasti jotenkin ohjaamaan sivelemällä hellästi laitteen kylkiä. Etenkin paneelin keskellä olevia painikkeita painamalla ei tapahdu mitään. Osa painikkeista puolestaan reagoi "hipaisuihin" ainoastaan kaiuttimen kaatavaa voimaa käytettäessä. Kyseessä ei valitettavasti ole edes yksittäistapaus, sillä pyysimme ensimmäisten viallisten kaiuttimien tilalle maahantuojalta uuden parin ja vika toistui täysin identtisenä molemmissa testikappaleissa. Lopulta ajattelimme toimiston muovilattiasta johtuvan staattisen sähkön olevan syynä toimimattomuuteen. Hipaisukytkimet eivät kuitenkaan kokeneet ihmeparanemista edes saunan lauteilla tai puutarhan nurmikolla testattuna. Ainakin internetissä aiheeseen liittyvien itkuvirsien puutteesta päätellen kyseinen vika on kuitenkin ilmeisesti vain pienen erän ongelma.

Soihan se kun soitetaan


Jos unohdetaan hipaisukytkimien surkuhupaisa toiminta, jää jäljelle kaksi kahdella elementillä varustettua kaiutinta, joista toisessa on LCD-näyttö kertomassa kellonaikaa, päivämäärää ja soivan biisin nimeä. Näytön hyödyllisyys on hieman kyseenalainen, sillä samat tiedothan näkyvät tarvittaessa yleensä vieressä olevan tietokoneen näytöltäkin, eikä mukana tuleva USB-kaapeli salli kaiuttimien asennusta erityisen kauas äänilähteenä toimivasta koneesta. USB-kaapelin ohella kaiuttimet voi toki kytkeä äänilähteeseen myös tavallisella miniplug-liittimellä varustetulla äänipiuhalla, mutta näin menetetään laitteen hipaisukytkintoiminnot ja biisin nimen näkyminen LCD-näytössä.

Täytyy sanoa, että en ole mikään kultakorvainen hifidiggari, mutta jopa tällainen maallikko kuulee kaiuttimista toistuvan Judas Priestin biisin olevan selvästi harvinainen taltiointi yhtyeen ämpärissä soitetulta live-keikalta. Ääni on puuroista ja kokonaisuutta vaivaa kummallinen kumina. Tilannetta ei pysty ratkaisevasti parantamaan laitteen omilla basso- ja diskanttisäädöillä. Ääntä kaiuttimista kyllä tarvittaessa lähtee niin, että naapurissa kuulokojeet vinkuvat. Äänenlaadultaan Logitechin huippumallia ei parane verrata ainakaan aiemmin testattuihin Creativen GigaWorks T40 -kaiuttimiin, ero on sen verran huomattava. Ääni häviää myös selvästi valmistajan omien 2.1-sarjojen äänelle, eikä pelkästään kumisevan bassotoiston vuoksi.

Kottaraiset tännepäin


Sinänsä tyylikkäistä ja idealtaankin ihan mukiinmenevistä Z-10-kaiuttimista jää lopulta vahva linnunpönttö-mielikuva. Äänenlaatu ei vastaa tämän päivän odotuksia vaan vie ajatukset nostalgisesti 90-luvun vaaleanharmaisiin PMPO-tehoilla mitteleviin muovipömpeleihin. Testatut kaiuttimet jäävät pahasti kilpailevien tuotteiden jalkoihin ja 100 euron hintalappu ei varsinaisesti puolusta Z-10:n paikkaa satunnaiskäyttäjienkään pöydänkoristeena. Vastaavaa äänenlaatua saa huomattavasti halvemmalla ja lopulta ainoaksi kaiuttimien selkeästi kilpailijoista erottavaksi tekijäksi jää melkoisen turha LCD-näyttö ja hipaisukytkimet, jotka eivät testilaitteissa valitettavasti suostuneet kunnolla toimimaan lukuisista yrityksistä huolimatta.

Tuote: Logitech Z-10 Interactive 2.0 Speaker System
Myyjä: mm. Bulldog Netstore
Hintaluokka: noin 100 euroa

V2.fi | Matti Lintula
< Sarjishylly #4... Lenny Kravitzin rakk... >

Keskustelut (14 viestiä)

Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.05.2008 klo 23.37 1 tykkää tästä

Eri mieltä monestakin asiasta. Omistan nämä kaiuttimet itsekin.

Äänenlaatu? Musiikkikäytössä mikään, ei mikään tietokoneen kaiutinsetti ei pääse lähellekään näitä. Ihan oikeasti. Basso ei jytkyä, koska "musiikissa" ei ole ylimääräistä bassoa. Diskantit saa soimaan erittäin nätisti ja puhtaasti. Kaiuttimissa on sisäinen basso ja diskanttisäädin, joka kannattaa laittaa kerralla kohdilleen. Oikein säädettynä ääni on tietokonekaiuttimien maailmassa häkellyttävän hyvä.

Basso, diskantti ja keskialue, kaikki sopusoinnussa. Artikkelissa mainostettua kuminaa EI OLE. Kaikissa supparivehkeilyissä mitä olen elämässäni tietokonekaiuttimissa tavannut, on ollut karsea kumina aina jollain alueella. Näissä kaiuttimissa ei ole. Toki siis bassopää ei yllä niin alas että se olisi edes mahdollista, mutta se on vain hyvä.

Kaiuttimet on tarkoitettu olemaan yhdessä. Kovin kauaksi toisistaan ei kannata sijoittaa (metri on liikaa) sillä stereokuva venyy ikävästi. Mitä lähempänä, sen paremmalta kuulostaa.

Bassopään puhtaudessa on yksi puute. Se, että se tarvii tietyn paineen soidakseen hyvin. Liian hiljaa bassoa ei tule, ja liian kovaa sitä ei ole riittävästi, ja pienet diskanttielementit pauhaa liian lujaa. Sopivalla, tavallisella yksiössä kuuluvalla volyymilla kuunneltaessa ääni on kaikkein paras.

Huomattavaa on se, että basso/diskanttisäätöä ei saa pois. Kaiuttimissa on jonkinasteinen mini-ekvalisaattori jota ei voi disabloida, joten jos haluaa kuulla äänen roplaamattomana, pitää pistää kuulokkeet esim. kiinni suoraan äänikorttiin.

Tähän on toki toinenkin syy. Jos sattuu omistamaan edes jotenkin laadukkaat kuulokkeet, saa kuunnella kaiuttimien liittimestä outoja ruplatuksia. Yleensä esimerkiksi biisin vaihdossa kuuluu taustalta R2D2 -tyylistä pimpelipom settiä. Tämä on ihan outoa, ja sitä ei tarvitse sietää. Jos haluaa kuulokeita käyttää, niin suoraan äänikorttiin kiinni, näihin kaiuttimiin ei niillä ole mitään asiaa.

Ilman kuulokkeita tosin, kuten sanottua, äänenlaatu on tietokonekaiutintasolla vähintäänkin erinomainen, kun viitsii basson ja diskantin säätää kaiuttimista sopivalle (puoliväli, vähän alle molemmissa). Tämä meriitti oikeuttaa satasen hintalapun kevyesti. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta olen sitä mieltä, että äänenlaatu nyt vaan on 90% koko kokemuksesta.

Hipaisukytkimet vaatii opettelua. Napit ottavat ennenkuin niihin koskee, noin pari milliä ennen kosketusta. Siis ilmasta. Taidolla varustetulla kuuntelijalla ei ole mitään ongelmaa tässä. Nyybsorille voi tosin pamahtaa savet pöksyyn, kuten artikkelissa kävi.

Itse olen suht tyytyväinen. Sääli että nämä kajarit kasvatti nälkää entisestään, ja nyt tekisi mieli hommata ihan aikuisten oikeat studiomonitorit, Rolandit tai jotain semmoista. Ruvetaan puhumaan sitten ihan oikeasta äänentoistosta. Äänikortti ja musiikkisoitin ovat jo paremmasta päästä.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.05.2008 klo 08.59

Latuman kirjoitti:

Äänenlaatu? Musiikkikäytössä mikään, ei mikään tietokoneen kaiutinsetti ei pääse lähellekään näitä. Ihan oikeasti.


Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että nämä eivät pärjää likimainkaan Creativen Gigaworks T40:lle. Samalla pöydällä soivat vierekkäin, enkä juuri miettisi kummat valitsisin.

Mitä taas tulee hipaisukytkimiin, niitä ihmeteltiin toimistolla porukalla, eikä kolmesta hengestä kukaan saanut niitä toimimaan luotettavasti. Tämä ei ole enää käyttäjän, vaan suunnittelijan virhe.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.05.2008 klo 09.44

Tai sitten viallinen kappale?
lainaa
Salu-Pertti

Rekisteröitynyt 10.04.2007

27.05.2008 klo 15.42

Luin useita arvosteluja ja hipaisukytkimien kanssa on monilla kyllä ollut ongelmia: joku sanoi, että napit aiheittivat ensin turhautumista, ennen kuin oppi, millaisesta kosketuksesta ne toimivat; toinen arvostelu totesi, että välillä napit eivät tunnista mitään painallusta ja toisinaan ottavat ennen koskemista; kolmas valitteli tarvittavaa viivettä painalluksessa; yksi totesi vielä, että napit eivät toimineet kylmillä sormilla.

Äänenlaadusta moni on pitänyt. Joku ensin kiitteli, ettei kovakaan äänenvoimakkuus aiheuta tavanomaista särkemistä, mutta huomasi sen johtuvan äänen kompressoinnista (se basson "dynaaminen ekvalisointi"), mikä aiheuttaa toisenlaisen virheen ääneen varsinkin sellaisille äänitteille, joille vastaava suodatus on jo valmiiksi tehty.

Toinen arvostelu mainitsi, että soitto-ohjelman äänenvoimakkuus pitää asettaa siten, ettei tule yhtään digitaalista vahvistusta, sillä se korostaa huonolaatuista mp3-pakkausta, koska äänikortti ohitettaessa ei tule suodatusta (käsittääkseni melkeinpä päin vastoin...)

Eli: sekä soitto-ohjelmasta että kaiuttimista pitää olla äänenvoimakkuudet säädettynä kohdalleen; jälkimmäisen arvion mukaan Windows Media Playerissä yli 50% asetus alkaa heikentää ääntä näillä kaiuttimilla.
lainaa
Zx-4

Rekisteröitynyt 19.07.2007

27.05.2008 klo 22.14

T40:sen omistajana sekä Z-10 entisenä omistajana kyllä sanon sen, että Z-10 saa henkilökohtaisesti paremmat pisteet äänen puhtaudesta. Miinusta taas olemattomasta bassosta, vaikka itse musiikissa se on hyvin pienessä roolissa. Lisää miinusta tulee turhasta LCD-näytöstä ja särkemisestä, jota tosin ei esiintynyt kuin vain parissa biisissä joissa oli erityisen korkeita ääniä.
Yhteensopimattomuus Creativen X-Fi:n kanssa oli ehkäpä suurin ongelma Z-10:n kanssa. Tämän vuoksi päädyinkin olemaan asentamatta lisärojuja tietokoneeseeni ja kytkin kaijuttimet suoraan tietokoneen äänikorttiin ilman USB-liitäntää ja lopputulos oli hyvä: hyödyttömällä kaijuttimen LCD-näytöllä ei näkynyt muuta kuin tyhjä valo ja äänenlaatu nousi kuin kertaheitolla.

Nykysin T40 on vallassa tietokonepöydälläni ja olen varsin tyytyväinen.
PS. kaijuttimien nappien kanssa ei ollut juuri ollenkaan ongelmia, vaikka kyllä yliherkkiä ne todellakin olivat.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.05.2008 klo 10.49

Latuman kirjoitti:
Tai sitten viallinen kappale?


Kuten sanottu, vaihdatimme kaiuttimet kertaalleen.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.05.2008 klo 22.52

Emt. Nou problem hear.
lainaa
Hupsis

Rekisteröitynyt 10.05.2008

09.06.2008 klo 18.51

Latuman kirjoitti:
Emt. Nou problem hear.

Et ole tainnut käyttää mitään muita kaiuttimia ikinä?
lainaa
verner

Rekisteröitynyt 13.09.2008

13.09.2008 klo 14.55

kuuluuko muilla kyseiset laitteet omistavilla jatkuvaa suhinaa kajareista niiden päällä ollessa, huomasin vast ikään tämän omissani, suhina kovenee nostaessa volumea
lainaa
Bhidda

Rekisteröitynyt 15.04.2009

15.04.2009 klo 19.09

Minulla oli nämä kaiuttimet ja ne oli S U R K E A T!
Hipaisunäyttö toimi miten sattui ja äänikään ei pärjännyt muille 2.0 kaiuttimille.

NYT OLEN ONNELLINEN LOGITECH G51 KAIUTTIMIEN KANSSA.
lainaa
taplon

23.12.2009 klo 00.44

Kylläpä kirjoituksista sai sen käsityksen että surkeita ovatten nämä Z-10 2.0 kaiuttimet. Itse testailin ja kuuntelin niitä. Kauniihkon ulkomuodon lisäksi, olihan niissä mielestäni aivan kelvollinen ääni tietsikka kaiuttimiksi.

Tuo näyttökin ihan OK! vaikkakaan en maksaisi siitä paljoakaan extraa.

Hipaisunäyttökin toimi jopa ilman kosketusta.
Onkohan valmistaja saanut tehtyä jonkinlaisen softa päivityksen, jolla mystiset kosketus/hipaisu toiminnot saatu parannettua?
lainaa
himalaya

17.04.2010 klo 16.47

Porukat meni sitten ilman minun konsultointia ostamaan ko. kaiuttimet. Mielestäni äänenlaatu on kohtuullisen yläpuolella. Varsinkin ajatellen tietokone (tms) kaiuttimia.
Hitusen häiritsee hipaisukontrollien hitaus, varsinkin äänenvoimakkuus...
Mun tapauksessa ei fyysisesti tarvitse edes osua näppäimiin .. eli hyvin tuntus registeröivän "painallukset"
Muutoin toimintoja en voi kommentoida koska en ole tutustunut tarpeaksi ko. pakettiin..
lainaa
Redneck

13.07.2010 klo 15.26

Hyvä hinta/laatu-suhde.
lainaa
Heikki

15.10.2010 klo 13.01

Itselläni toimineet erinomaisesti. Sain 50€ hintaan jimm'ssin alennuksesta viime jouluna. Ei lainkaan paha hinta näille. Itse ääni on mielestäni loistava, bassot puskevat hyvin. Näyttökin on tarpeellinen, siitä saa näkymään esim. komponenttien lämpötilat, niiden käyttö%, ruudunpäivitysnopeuden ja vaikka mitä.

Erittäin tyytyväinen olen ollut. Näppäimistä ei ole mitään pahaa sanottavaa, toimivat kuten pitääkin.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova