Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Honor Band 6 -aktiivisuusranneke

Anne Kukkura

27.05.2021 klo 18.58 | Luettu: 5207 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Monipuolinen ranneke kevyeen hintaan
Huaweista eriytynyt Honor on tuonut markkinoille oman tuotemerkkinsä alla Band-sarjansa kuudennen laitteen. Jonnekin aktiivisuusrannekkeen ja älykellon väliin tähtäävä Honor Band 6 on siro ja muotoilultaan sopivasti yksinkertaistettu. Silikonirannekkeen värivaihtoehtoja on olemassa kolme: Meteorite Black, Sandstone Grey sekä hempeä Coral Pink. Huawei-tuotemerkin oma Band 6 on sitten oma laitteensa, joka on osittain hyvin samankaltainen Honor Band 6:n kanssa. Tässä arvostelussa otan kantaa kuitenkin vain Honorin hämäävän samannimiseen rannekkeeseen.


Testasin ranneketta OnePlus 6 -puhelimen kanssa. Puhelin ja Band 6 löysivät keskusteluyhteyden helposti ja nopeasti. Yhteensopivuutta luvataan Android 6.0 -laitteiden lisäksi myös iOS 9.0 -laitteille ja sitä uudemmille. Jos käytössä on Honorin oma puhelin, toimii ranneke myös kaukolaukaisimena kamerasovellukselle, mikä on kiva lisä.

Asennus ja käyttöönotto sujui hyvin, kuten myös uusimman ohjelmistopäivityksen asentaminen rannekkeeseen. Muutamien päivien kuluttua huomasin kuitenkin, etteivät mittaustulokset pitäneet mitenkään paikkaansa. Lyhyt googlailu täsmensi syyksi sen, että latasin tarvittavan Huawei Health -sovelluksen Googlen Play Storen kautta, eikä uusia versioita ole päivitetty sinne enää hetkeen. No tietysti näin. Latasin Huawein App Galleryn, vaihdoin sovelluksen uusimpaan versioonsa ja päivitin laitteen sisäisen ohjelmiston. Taas kerran kaikki sujui näppärästi ja lopuksi poistin App Galleryn puhelimestani. Tietysti sen voi myös jättää taustalle vain aktiivisuusrannekkeen päivityksiä varten, mutta en kokenut sen olevan tarpeen tällä kertaa. Tarinan opetus on kuitenkin se, että ajankohtaisia päivityksiä tarvittaessa nojataan vielä Huawein olkapäähän ja lujaa.

Band 6 sisältää suuren ja selkeän AMOLED-kosketusnäytön, johon voi valita laajasta ilmaisten sekä maksullisten kellotaulujen valikoimasta mieleisensä. Vaikka näyttö on korkean mallinen, se istuu hyvin kapeampaankin ranteeseen eikä jää heilumaan. Silikoniranneke on mukava, kapea ja pehmeä ja siinä on sopivasti säätövaraa erikokoisille käyttäjille. Kulmikas, mutta pehmennetty ilme on mielestäni sopiva moniin eri tilanteisiin eikä se pistä erikoisemmin silmiin arkikäytössä. Laitteen oikealla kyljellä on pieni monitoimipainike, joka napsahtaa pehmeästi sopivalla vastuksella.


Aktiivisuusrannekkeen alapuolelta löytyvät sykeanturi ja latauspinnit. Saumoja ja reunoja on jätetty hyvin vähän ranteen puolelle, mikä onkin fiksu veto puhtaanapidon kannalta. Latauspinneihin kiinnittyvä, mukana tuleva latausjohto napsahtaa tukevasti paikoilleen magneettien avulla.

Rannekkeen käyttö on tehty helpoksi. Hipaisu ylös aloitusruudusta näyttää pikavalikon esimerkiksi hälytyksille ja puhelimen etsintätoiminnolle, hipaisu alas näyttää valittujen viestisovelluksien ja hälytysten syötteen ja napin painallus päästää päävalikkoon ja takaisin aloitusruutuun. Sivuille suuntautuvilla hipaisuilla päästään widget-ruutuihin, joita on kiinteästi enintään viisi kappaletta. Näissä saa näkyviin päivän ja viikon aktiivisuustiedot, nukutut tunnit, sykekäyrän, arvioidun stressitason, säätiedot sekä puhelimen mediasoittimen yksinkertaistetut kontrollit. Jokin näistä kuudesta luetellusta täytyy siis jättää pois samanaikaisesti valittujen widgetien listalta.
Näytön kosketustoiminto toimii pyyhkäisyissä hyvin, mutta pistemäisissä klikkauksissa se ei ole aivan yhtä herkkä. Kirkkaus ja pikselitiheys on silti hyvä ja jokapäiväisessä käytössä merkkejä voi lukea (ainakin johonkin pisteeseen saakka) ilman lukulasejakin. Ilmoitukset viesteistä eivät kykene toistamaan emojeja, mutta ruudulle mahtuu kylliksi merkkejä, jotta saapuneen viestin tärkeydestä saa useimmiten kiinni lyhyellä vilkaisulla tai treeniään voi vilkuilla kaivamatta puhelinta taskusta. Ruudulta voi myös vastata tuleviin puheluihin, mikä toimii hyvin parina langattomien nappikuulokkeiden kanssa, niin lenkillä kuin vaikka toimisto-olosuhteissakin.

Vesitiiviyttä rannekkeelle lupaillaan 50 metriin saakka. Tämän paikkansapitävyyttä en tohtinut koetella äärimmäisyyksiin, mutta kohtuullisista vesiroiskeista ja raskaasta hikoilusta Honor Band 6 ainakin näyttäisi selvinneen kunnialla.

Puhelinsovelluksen puolella voi tutkia tarkemmin unen laadun seurantaa ja painokäyrää, jotka saa halutessaan sovelluksen etusivulle. Uniseuranta on pitänyt paikkansa hyvin omien kokemusteni mukaan, mutta toisaalta siihen voi vaikuttaa sekin, että olen testijaksolla nukkumaan mentyäni oikeasti nukkunut, enkä niinkään makoillut hereillä paikallani, mikä saattaisi vaikuttaa tuloksiin. Lisäksi Health sisältää kiertokalenterin, joka antaa arvion hedelmällisistä päivistä sekä vuotopäivistä kalenterilaskentaan perustuen. Kalenterin saa myös widgetina suoraan rannekkeeseen. Jostain syystä kiertokalenterin käyttöönotto vaatii lisää ohjelmistoasennuksia ja tietojen eteenpäin luovuttamista. Jos toiminto on tärkeä, voi olla helpompaa käyttää jotakin toista sovellusta, josta asettaa tarvitsemansa hälytykset suoraan rannekkeeseen.


Sykkeen tunnistus on melko hyvä ja toimiva myös meille matalamman tason sykkijöille, toisin kuin jotkin toiset kokeilemani aktiivisuusrannekkeet. Sykealueita voi muokata myös itse omaa fysiikkaansa paremmin vastaaviksi. Toinen kehollinen automatisoitu mittaus on veren happipitoisuus, joka on ominaisuutena varsin mukava. On tosin mahdotonta tietää enempää sen tarkkuudesta verrattuna esimerkiksi terveydenhoitoalalla käytettäviin laitteisiin, mutta ainakin suurimmat vaihtelut ja turvallisen happisaturaatioalueen ranneke osaa osoittaa.

Harjoitustiloja on kymmenen erilaista, sisältäen niin ulkolajeja kuin sisäharjoitteitakin. Ulkopyöräily on jostain syystä jätetty listasta pois Android-laitteilla, mutta sitä tuetaan Huawein, Honorin ja Applen puhelimien kanssa. Puhelinsovellus tarjoaa jonkin verran myös ohjattuja treenejä, jos sellaisia sattuu kaipaamaan, ääniohjauksella tai ilman. Honor Band 6 ei sisällä itsessään GPS-toimintoa, vaan se käyttää parinaan toimivan puhelimen GPS-seurantaa bluetooth-yhteyden yli. Tarkempaa GPS-seurantaa ulkolajeissa pääsee hyödyntämään jos treenin käynnistää puhelinsovelluksesta, sillä jos sen yrittää käynnistää rannekkeesta, ei GPS-yhteyttä löydy, syystä tai toisesta. Jos GPS-seurantaa ei halua käyttää, voi valita myös jättää yhteysvaikeudet huomiotta ja luottaa esimerkiksi kävellyn tai juostun reitin pituuden arviointiin rannekkeen toimesta, missä se onnistuukin kohtuullisella tarkkuudella. Eri lajit tunnistuvat myös melko hyvin automaattisesti, mutta välillä tulkinta suoritusten onnistumisesta on laitteen puolelta aika karkeaa.

Tämänkaltaisissa rannekkeissa allekirjoittanutta on mietityttänyt kovin niiden käyttöikä ja korjattavuus. Band 6:n silikoniranneke on kiinteän näköisestä ulkomuodostaan huolimatta kuitenkin vaihdettavissa ja akunkesto on kokemukseni mukaan 8-12 päivää käytöstä riippuen, joten ainakin niiltä osin voisi käyttövuosia arvella olevan edessä tarpeeksi. Akunkesto riippuu tietysti kaikesta mitä rannekkeella tekee, joten esimerkiksi automaattisen näytön valaisun käytöstä poistaminen ja näytön kirkkauden laskeminen vaikuttavat latausväleihin merkittävästi. Rannekkeessa ei ole jatkuvasti näytöllä näkyvää kelloa, mikä tuntuu puutteelta, mutta akunkeston kannalta kyseessä voi arvata olevan tietoisen suunnitteluvalinnan.


Honor Band 6 sisältää paljon monenlaista järkevää ja hyödyllistä, mutta myös vähän erikoisempia juttuja, kuten hengitysharjoituksia ja arvioivan stressitasomittauksen. Mittauksissaan ja välittämissään tiedoissa, kuten vaikkapa säätila, se on kuitenkin keskimäärin luotettavan tuntuinen. Vakavasti otettavaa urheilukelloa tai oikeasti älykästä ranneketta tämän laitteen hinnalla ei saa, mutta tällaisenaan näin vaivaton vehje on helppo hyväksyä. Ohjelmisto vaikuttaisi paranevan päivitysten myötä ja mukaan on saatu myös suomenkieliset valikot, mikä tekee laitteesta meikäläisittäinkin lähestyttävämmän. Jos laitteen sisäistä GPS-seurantaa tai enemmän muokattavuutta todella tarvitsee, kannattaa suunnata katse johonkin kattavampaan rannelaitteeseen.



Honor Band 6
Hintaluokka: 60 eur
Lisätietoa: Honor

V2.fi | Anne Kukkura
< M.O.D.O.K. - Marveli... Sweet Tooth 1-1: ehk... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova