Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Xiaomi Mi TV Stick on tosi näppärä minimediasoitin

Jukka O. Kauppinen

12.04.2021 klo 12.00 | Luettu: 13919 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Mikä tahansa näyttö muuttuu Android-älynäytöksi
Chromecastit, Apple TV:t, mitä kaikkia niitä nyt onkaan. Niitä mediasoittimia, laitteita leffojen katsomiseen ja nettiviihteen kuluttamiseen. Monissa nykytelevisioissa tärkeimmät hupiin & hyötyyn tarvittavat sovellukset löytyvät jo valmiiksi, mutta entäs kun näin ei olekaan? Silloin ihmisparka joutuu miettimään miten viihdesälät saa telkkariinsa. Vaihtoehtoja vain on aivan tuhottomasti. Yksi niistä on Xiaomi Mi TV Stick ja täytyy sanoa, että se hoitaa tonttinsa erinomaisesti.



Mi TV Stick on pieni vajaan 10 senttimetrin pötkylä, joka asennetaan halutun näyttölaitteen HDMI-liitäntään, joko suoraan vai HDMI-jatkojohdolla. Pötkylään liitetään USB-virtajohto, johon voidaan ottaa virta mistä tahansa USB-virtalähteestä tai jopa joidenkin televisiomallien USB-liitännöistä, miksei jopa matka-akusta. Pyhän kolminaisuuden täydentää kaukosäädin, joka herää eloon kolmella pienellä AAA-paristolla. Sitten vain näyttölaitteesta oikea videosisääntulo päälle ja viihteet tulille.

Tikku ei ole digiviritin, sillä ei voi katsoa tavallisia tv-ohjelmia. Mutta jos mielit jotain viihdettä netin kautta, niin todennäköisesti saat sen myös näkyviin, kunhan laite vain yltää johonkin langattomaan WiFi-verkkoon.

Android-käyttöjärjestelmään pohjautuva mediatoistin oli ainakin minulle lähes täydellinen vastaus viihdeongelmaani. Televisiossani ei ole minkään valtakunnan älyominaisuuksia, joten netistä tai lähiverkosta toistettavat sisällöt on tuotava telkkaan muuta kautta. Läppärin liittäminen töllöön oli vaikeaa. Vanha ja luotettava kivikauden mediasoitin irtisanoi sopimuksensa, eikä siinä toisaalta ollutkaan vääntöä 4K- tai .mkv-sisältöjen toistamiseen. Uudempi mediasoitin oli kökkö ja kovin kiinalainen - käyttöliittymä oli hirveä, softatuki vajavainen ja kaksipuoleinen kaukosäädin varsinainen insinöörihirvitys. Minikokoinen näppäimistö toki helpotti Youtuben käyttöä, mutta ei sen käyttö koskaan kivaa ollut. Laitteen USB-liitäntä sentään tuki leffojen katselua tikulta, mutta sen konfigurointi videoiden katseluun lähiverkosta oli niin tuskallista, ettei siitä tullut koskaan mitään. Youtubet ja muut nettipalvelut toimivat huonosti.

Mi TV Stickillä huolet katosivat kertalaakista. Pikkuriikkisessä toistimessa ei ole USB-liitäntää muistitikuille, mutta kaikki muu siinä sitten onkin. Laitteen asentaminenkin oli niin suoraviivaista ja helppoa, että päättelen insinöörien istuneen eristetyssä kopissa sillä aikaa, kun käyttöliittymää ja käyttökokemusta on viilattu kadulta tempaistujen satunnaisten koehenkilöiden kanssa. Vaikeinta käyttöönotossa oli päättää, että mihin Google-tiliin värkin yhdistäisi, jotta sen saa kiinni Google Playhin.

Mediatoistimessa oli valmiiksi asennettuna joukko suosituimpia sovelluksia nettiviihteestä nauttimiseen, samoin kuin lista todennäköisimmin tarvittavista sovelluksista. Oman suosikkilistan muokkaaminen mieleisekseen tarpeettomien sovellusten poistamisella, uusien asennuksella ja listan järjestystä säätämällä oli vaivatonta. Lisäksi laitteeseen voi asentaa sovelluksia Google Play -kauppapaikalta, joten tikun ohjelmatarjonnan voi muokata käytännössä täysin vapaasti haluamakseen.



Niinpä testaamani Mi huolehtii kotitalousyksikkömme viihteestä muun muassa Netflixin, HBO:n, Spotifyn ja Yle Areenan kautta. Youtube-sovellus täyttää satunnaiset "katsotaan tuubia telkasta eikä läppäriltä" -hetket, esimerkiksi vieraiden käydessä. Kodi taasen luo yhteyden PC:n ja verkkolevyjen video- ja musa-arkistoihin, jos haluan katsella jotain lokaaliarkistojen helmiä. Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä: Mi on myös Chromecast-yhteensopiva, joten sen kautta telkkariin voi heittää tietokoneelta mitä tahansa Chromecastia tukevia ohjelmia ja sisältöjä. Joskus vain on iisimpää nakata kuva castaamalla selaimen tai videotoistimen ikkuna tai koko näyttö Miille ja olkkarin telkkariin.

Käyttötestissä Mi on osoittautunut valtaosin luotettavaksi ja toimivaksi. Chromecastaus ja erilaiset viihdesovellukset ovat toimineet vakaasti ja ongelmitta. Laite käynnistyy valmiustilasta parissa sekunnissa ja täydellisestä uudelleenkäynnistyksestä tai virrat pois -tilanteesta alle minuutissa. Ainoa pikku miinus on kenties se, että joskus harvoin Miin käyttöjärjestelmä tikahtuu ja yskii, jolloin esimerkiksi Netflix-leffatkin muuttunut katsomiskelvottomiksi. Tilanne korjautuu uudelleenkäynnistyksellä.



Ja jos laitteen itsensä käyttöliittymä on selkeä ja helppokäyttöinen, niin samaa täytyy kehaista kaukosäätimestä. Edellisen mediasoittimen nappihelvettiin verrattuna Mi on selkeyden riemuvoitto. Virtanapin lisäksi siinä on vain muutamia namiskoita, joista laitteelle voi antaa puheella hakukomentoja, liukua valikoissa ja säätää äänenvoimakkuutta. Kaukosäädin edustaa hyvää ja selkeää suunnittelua, jossa on tarkoin harkittu mitä laitteeseen tarvitaan ja ennen kaikkea mitä ei. Nappisuoritus.

Jos kotona olisikin kaikki älylaitteet entuudestaan, niin Mi TV Stick on pikkuruisen kokonsa ansiosta fiksu lisälaite paljon reissaavalle. Laite kaukosäätimineen ja piuhoineen mahtuu laukun nurkkaan, ja riittävän pitkillä johdoilla varustettuna se on helppo lykätä kiinni vaikkapa hotellihuoneen televisioon. Ja kas, Netflixiä tabletin sijaan taulutv:llä. Kätevää kuin mikä.

Ja toki se muuttaa myös kotona, mökillä ja muuallakin olevat vanhemmat älyttömät telkkarit täysiverisiksi Android-älytelevisioiksi. Ei hullumpaa 40 euron pikkuiselta tököttimeltä. Lämmin suositus.



Xiaomi Mi TV Stick -mediatoistin näyttää videokuvaa täysteräväpiirtoisena (1080p) enintään 60 kuvan sekuntinopeudella ja tukee Dolby- ja DTS-tilaääniä. Laitteessa on "tehokas suoritin", yhden gigatavun käyttömuistia ja kahdeksan gigatavua tallennustilaa sovelluksille. Sen voi asentaa myös suomenkielisenä. Laite vaatii langattoman lähiverkon internet-yhteyttä varten, HDMI-liitännän ja USB-virran.

Mi tukee muun muassa: Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime Video, YouTube, Google Play Elokuvat, YLE Areena, MTV, Ruutu, Elisa Viihde, C More, Viaplay, Spotify, Google Play Musiikki, Deezer ja Tidal ja ChromeCast. Sille voi myös asentaa pelejä Google Play -palvelusta. Pelaaminen onnistuu Bluetooth-yhteensopivalla peliohjaimella tai mediatoistimen kaukosäätimellä.

Xiaomi Mi TV Stick on saatavana 39,90 euron kuluttajahintaan. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron.
Lisätietoja: Xiaomi Mi TV Stick


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi testasi: Emeet... V2.fi haastatteli: F... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova